Равносметка 2012 г.: От монетите към чиповете в „човешкия капитал“

Не съм сигурен, че сега е времето за тази публикация. Все пак сме в празничен сезон и би трябвало да се радваме на семейния уют. Но може би точно по тази причина сега е най-подходящото време да помислим именно за семейството, децата и бъднините ни.

Последната статия на „От Извора“ за отиващата си 2012 г. е относно няколко взаимосвързани теми, които без каквото и да било съмнение ще ни занимават през идните няколко години – а най-вероятно и десетилетия напред. Става дума за постепенния преход към безкешово общество — свят без банкноти и монети; свят само с електронни средства за разплащане (карти и/или микрочипове). Този устремен поход в никакъв случай не трябва да остава незабелязан, тъй като, наред с икономическите изражения, ще има културни и социални.

Автор: Иван Стаменов – Стопанина

Понеже в никакъв случай не бих искал тази публикация да е с фаталистично звучене, след като напомня някои от най-важните събития по темата, случили се през отиващата си година, накрая ще ви занимая с няколко мои размишления и ще направя съответните призиви. Но по-напред нека си припомним какво вече пусна корени в историята и тепърва ще дава отровни плодове:

Индия

Равносметка 2012 г.: От монетите към чиповете в „човешкия капитал“Всеки един от всичките 1.2 милиарда жители на Индия ще получи Уникален идентификационен номер (UID). Този номер ще бъде свързан с база данни, в която ще се събират биометрични данни на всеки индивид — отпечатъци от десетте пръста, снимка на ирисите на двете очи и снимки на лицето. Официалното обяснение за програмата е, че чрез нея ще се ускорят паричните преводи и тяхната сигурност.

Франция

Верига супермаркети в северна Франция изпробва иновативна система за разплащане, която използва пръстовите отпечатъци на клиентите. Новата биометрична технология ще изключи употребата на пари в брой, кредитни и дебитни карти.

Швеция

Най-големите частни банки в Швеция, включително националната банка на страната, работят „активно за намаляването на парите в брой“. По последни данни 530 измежду 780 офиса на четирите най-големи тамошни банки вече не работят с пари в брой. В случая само на Nordea Bank цели 200 измежду 300 офиса вече са безкешови. Най-консервативна е Handelsbanken — едва 10 от нейните 461 клона са безкешови. Но и тази банка се ангажира само с това, че ще позволява разплащания в брой до първата четвъртина на 2013 г. А след това? Официалната причина за масовия поход към безкешово общество е „намаляването на въглеродните емисии“ и „повишаването на сигурността“.

САЩ

Технологичният гигант IBM представи възгледа си, че безкешовото общество е едва началото на подготвяното бъдеще. Следващата стъпка ще е създаването на „по-добра раса хора“, като това ще започне с имплантирането на чипове в мозъка — тяхната функция ще е многостранна: от връзка с мобилни устройства и компютри, през медицинска, до социална.

Банка Ватикана

Равносметка 2012 г.: От монетите към чиповете в „човешкия капитал“След скандала Vatileaks, който се разрази от януари 2012 г. и изобличи частично корупцията във Ватикана, не бяха взети мерки срещу самата корупция. Вместо това, словенският пастор Митя Лесковар (известен още като „Монсеньор 007“) се зае да търси начин за ограничаване или предотвратяване на евентуални бъдещи изобличения.

И така, от утре, 1 януари 2013 г., ватиканските духовници и служители ще получат лична карта с вграден микрочип, който позволява проследяване. Още по-затегнат ще бъде контролът над всеки външен посетител, който желае да получи достъп до архивите на римокатолическата църква.

Любопитно: Във връзка с горната новина се появиха публикации, които акцентират върху две основни последствия.
1) Авторитетът на папата със сигурност ще може да се използва за налагане на подобни карти с микрочипове сред изповядващите католическата вяра; независимо по какъв повод. Важното е, че Ватиканът създава необходимия прецедент.

2) Ако допуснем предположението, че идентификационните микрочипове имат нещо общо със „печата на Антихриста“ от „Откровение на Йоан“, това може да се съпостави и с едно популярно пророчество, според което настоящият папа Бенедикт XVI е предпоследният. А последният, наричан Петър Римлянина (Petrus Romanus) в пророчеството, ще е този, който ще признае и подкове властта на въплътения Антихрист.

Русия

Проектът „Форсайт – Детство 2030“ разбуни духовете в Русия. И с основания. Според този проект — който уж бил „иницииран в Русия“ и бил представен за първи път на един симпозиум в Шанхай, Китай — до 2030 г. постепенно трябва да се наложи „иновативна стратегия за бъдещето на Русия“.

Част от тези технократични и социално-инженерни иновации включват:

 подмяна на представите за майчинството, бащинството, семейството и свободомислието
реорганизация на междуличностните отношения, вкл. отпадането на традиционното семейство и подмяната му с многообразни форми на семейно съжителство
въвеждане на система за „одобряване (лицензиране) на родителски двойки“, където не на всеки ще е разрешено да създава потомство и не на всяка двойка ще е позволено да отглежда собствените си деца
възможности за отглеждане на децата в държавни „възпитателни общества“
преход към мозъчното чипиране на деца „с цел връзката им с глобалните информационни системи за управление“ и „по-доброто им образование“
генетична модификация на хора с цел повишаване на техните способности, потискане на личните им желания и внушение на робска психика (дехуманизиращият термин, използван в проекта е „човешки капитал“ — сиреч бездушна единица за потребление)

За протокола: Това, че проектът „Форсайт — Детство 2030“ е иницииран в Русия, е чиста проба дезинформация. Документите, които скандализираха руската общественост, всъщност са просто допълнения (анекс, разяснения) към проекта Foresight 2030, изготвен от European Science Foundation (ESF) и ползващ се с одобрението и частичното финансово подпомагане на Европейския съюз.

Вярвам, че не се налагат обстойни разяснения за причините „Детство 2030“ да се представя като „проект, иницииран в Русия“. Казано накратко — целта на лъжата за „родния произход“ на този проект е той да се приеме по-лесно и почти без съпротива от руското общество. Съответно миловидните и сладкодумни лица, които се изказват в негова подкрепа на горния клип, не са нищо друго, освен продавачи на стоката, които будят необходимото доверие.

Истината е, че въпросната „иновативната стратегия за бъдещето на Русия“, както стана дума, идва от тъмни среди на Запад — главно по линия на ESF. Тази фондация работи в тясно сътрудничество с „Фондация Ротшилд“, както и с някои от социално-инженерните фондации на Джордж Сорос. Едно елементарно търсене в интернет показва как едни и същи лица изнасят аналогични доклади ту по линия на ESF, ту под егидата на Ротшилдови. А в този кратък документ е описана накратко връзката между Лорд Ротшилд и един от вече покойните директори на ESF по времето, когато Желязната лейди Маргарет Тачър е водила политическа война срещу тях.

Равносметка 2012 г.: От монетите към чиповете в „човешкия капитал“

Заключителни думи

За читателите, които умеят да правят взаимовръзки, ще е излишно и може би даже обидно да посочвам изрично, че всичките горни събития се допълват и позволяват да си изградим представа за бъдещето, което строят определени знайни и незнайни среди. Особено проект „Детство 2030“ има пряко отношение и с „нашенския“ скандален Закон за детето. Няма никакво място за съмнение или илюзии, че през новата 2013 година, както и през по-нататъшните години, често ще се налага да противодействаме на всеки опит за разрушаване на традиционното семейство и за превръщането на децата в роботизирани и генетично изродени „човешки капитали“ за тъмните среди, подготвящи Царството на Антихриста.

Западните окултно-политически общества, както и техните адепти в Русия и България, ще направят и невъзможното — атака след атака — да сломят съпротивата и да създадат най-добрата среда за мисията на въплътения Антрихрист, когото с термините на антропософията наричаме още Ариман или Сатана. Предвид кратките срокове, които са си поставили противниците на човечеството, получаваме поредното потвърждение, че Ариман вероятно ще се появи на политическата сцена в рамките на идните две десетилетия.

Равносметка 2012 г.: От монетите към чиповете в „човешкия капитал“Убеден съм, че до 2030 г. безкешовите общества действително ще преобладават, като ще бъдат направени и чудеса, за да се премахнат изцяло парите в брой. Само в пълно безкешово общество известни „икономически“ среди ще могат да осъществяват пълен контрол: кой какво и кога купува или продава. И само в изцяло безкешово общество ще се сбъдне пророчеството, че тези, които не разполагат с печата на Антихриста, няма да могат да купуват и да продават. Това бъдеще изглежда неизбежно и едва ли можем да направим много, за да го предотвратим. Най-много можем да го забавим. Защото има и ще има много хора, които ще повярват на празните увещания, че банкнотите и монетите не са сигурно средство за разплащане. И именно за такива хора ще дойде разтърсващото бъдеще – за да ги научи по трудния начин и да ги извади от дрямката; да ги изтръгне от илюзиите.

От друга страна, има смисъл, можем и трябва да противодействаме на всякакви опити на държавната власт да си присвоява права над децата за сметка на техните родители. Тук няма никакво значение дали даден закон е приет или е отхвърлен. И е без значение дали е имало масови протести във връзка с такъв закон. Всякакви подобни закони ще са невалидни по подразбиране и не заслужават дори обсъждане.

Тук е мястото всеки да посее в себе си мисълта за личната отговорност, която имаме към децата, поверени ни от Бога. А след посяването постепенно трябва да култивираме и мисълта, че тези деца трябва да се пазят на всяка цена. За начало: със задължително гражданско неподчинение срещу попълзновенията на тъмните сили и техните слуги в сетивния свят. За предпочитане е гражданското неподчинение сега и в бъдеще да е в миролюбива форма. Защото войната е преди всичко духовна.

Завършвам с пожелания за победоносна и по-плодотворна година. Вярвам, че всеки, който разбира следните Христови думи, вече е спечелил голямата духовна война, независимо колко битки губи и колко привидни поражения има и ще има на бойното поле.

„И не бойте се от ония, които убиват тялото, а душата не могат да убият; а бойте се повече от Оногова, Който може и душата, и тялото да погуби в геената.

Не две ли врабчета се продават за един асарий. И ни едно от тях няма да падне на земята без волята на вашия Отец; а вам и космите на главата са всички преброени; не бойте се, прочее: от много врабчета вие сте по-ценни.

И тъй, всеки, който Мене признае пред човеците, ще призная и Аз Него пред Моя Отец Небесен; а който се отрече от Мене пред човеците, и Аз ще се отрека от него пред Моя Отец Небесен.

Не мислете, че дойдох да донеса мир на земята; не мир дойдох да донеса, а меч; защото дойдох да разлъча човек от баща му, и дъщеря от майка й, и снаха от свекърва й. И врагове на човека са неговите домашни. Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене; и който обича син или дъщеря повече от Мене, не е достоен за Мене; и който не взима кръста си, а следва подире Ми, не е достоен за Мене.

Който е запазил душата си, ще я изгуби, а който е изгубил душата си заради Мене, ще я запази. Който приема вас, Мене приема; а който приема Мене, приема Тогова, Който Ме е пратил.“ (Матей, 10: 28-40)

Заслужава си да си спомняме за тези Христови думи и да размишляваме върху тях.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

21 коментара за "Равносметка 2012 г.: От монетите към чиповете в „човешкия капитал“"

 1. giordana  31.12.2012 г. | 14:01 ч.

  Браво Иване! Както винаги, много ясно, точно и вярно казано!

  Аз наблюдавам този процес и в Италия. Тихомълком, полека, лека, всичко става елекронно. Последното правителство, така наречено “техническо“,и образувано главно от банкери!, чрез указ,забрани, да се теглят плащат и дават заплати в кеш, повече от 999 евро. ( тук средните заплати са от 1000 до 1200, 16000 евро).От няколко години вече, може да се плащат сметки, ток, гас, телефон, осигуровки, чрез интернет. Да не говорим, не само банките, а къде ли не, ти предлагат елктронни карти: от супермаркетите до бензиностанциите. Но за съжаление, по-голямата част от хората “спят“. Даже им харесват електронните карти, защото са по-сигурни, по-удобни за носене, с тях има и намаления в супера…

  Не бяха ли предсказанията за Третата Световна Война, някъде около 2028/2030 година?

 2. inranxan2000  02.01.2013 г. | 19:59 ч.

  ТОЛ такси вместо винетки

  Възможността вместо да купуват винетки за време, шофьорите на камиони да плащат ТОЛ такси за изминати километри, като пробегът им се засича чрез сателит, е едно от конкретните задания. Предвижда се колите също да бъдат таксувани по електронен модел вместо чрез сегашните стикери.

 3. Огнян (Мислещ)  02.01.2013 г. | 22:47 ч.

  Не по-различно е положението и с картите за градския транспорт в София. Вече са електронни, като персоналните,тези само със снимка(за сега), са по евтини от тези за общо ползване. Защо ли, а ? Така че, вече спокойно могат да ви следят маршрута на придвижване и времето, когато сте ползвали даденото превозно средство. За мобилните телефони да не говорим, там отдавна сме под контрол. С една дума, ако искаме да се опазим, само отшелничеството е спасението, иначе бавно и сигурно минаваме под контрол, за сега на отделна институция, държава, а на по късен етап и от световното правителство.

 4. Нели  03.01.2013 г. | 07:02 ч.

  Всичките тези събития ще настъпят, но интересното при тях е, че цялата зависимост се опира на парите. Ако човешките социални отношения започнат да се изграждат без пари, те ще се изплъзнат отчасти от контрола. А чрез интернет могат да се организират. Има опити за такова изплъзване. Когато хората останат без пари ще проявят инициатива и ще се родят много нови идеи. Какво пречи ако а гледа децата на б, б чисти къщата на с, с предава уроци по математика или музика на д, д ползва лекарски консултации при е, а е фризира косата на а. Всичко това, вместо с пари, може да се заплаща с фиктивна единица, например слънчеви лъчи. Те не могат да се облагат с данък, а хората да си разменят услуги, не може да се забрани. Едно време в селата взаимно са си строяли къщите и са разменяли продукти от производството. Всичко може да се върне, но на по-високо ниво, както при всяко развитие посоката е спиралообразна. Не може злото да е по-силно от доброто. Сега предимно говорим за любовта, ще дойде време да действаме в името на любовта и да изграждаме социалните отношения по нов начин. Необходими са идеи, с идеи започва всичко добро, а и лошо, те трябва да се формират първо духовно, да се изпълнят с чувства и воля и тогава ще започнат да се реализират. Но предпоставката наистина е хората да започнат да мислят по друг начин.
  Гореспоменатата идея е била реализирана в малък кръг. Но все още не е станало достатъчно зле и затова се оставяме на удобството на старите форми.
  Когато преди няколко години в областта на някогашната ГДР беше голямото наводнение, хората се организираха и по интернет предлагаха безплатно услугите си. Един предлагаше мебели, друг да ги извози с транспортната си кола, друг да гледа децата в това време, друг да почисти, да изнесе повредените от водата вещи. Пред голямото бедствие хората се обединиха. Има една поговорка: Колкото по-зле, толкова по-добре.
  Така че, не страх, а пораждане на нови идеи ще е следствието от това развитие на еволюцията. Кураж!

 5. Стопанина  09.01.2013 г. | 16:38 ч.

  Съдия от Тексас: Училищата имат право да задължават учениците да носят проследяващи RFID чипове. Изключват ученичка, която отказала да се подчини да я третират като чипирано говедо.

 6. sonsun  17.01.2013 г. | 17:33 ч.

  На „стопанина“ с Любов……… Онзи, който познава духовния свят с цялата му светлина и любов, той не би писал и говорил никога за властелина на злото! Онзи, който знае, че тялото се подменя през определени интервали и е разбрал, че то е средство на ученика, за, постигане на определени знания(опитности). Никога няма да види лошото(а….н), за което пише в много от статийте си “стопанина”, защото то е само в неговата глава! Ако срещнеш по пътя си духовен човек, който ти казва къде е истината, който ти посочва какво да се избягва и който порицава грешките на ученика, замисли се повече от обикновенно! За тези, който проумеят, това ще донесе голяма полза.)))

 7. Gergana  17.01.2013 г. | 18:07 ч.

  Sonsun,

  Мисля, че те разбирам. Но имай предвид, че и Арджуна е изпълнил дълга си на воин, дори и да е разбирал много повече. Службата е понякога в бездействие, а понякога в действие. И все се учим.

 8. Огнян (Мислещ)  17.01.2013 г. | 21:49 ч.

  sonsun
  Ти да не би да си Папагал!?!
  Защо ходиш от тема на тема и се изхождаш по един и същи начин. Само толкова ли можеш ( и знаеш) или го правиш нарочно за да спамиш и затапваш дадената тема, коментар или публикация. Дай ми възможност и на мен да посетя твоят виртуален Дом, да се разходя из него да го наакам подобаващо, и да те видя това какво блаженство ще ти достави!
  При теб няма разум, а едно механично движение, което правиш с една цел, да докажеш колко си Невеж в Духовната наука. Ще те посъветвам нещо, разходи се хубаво из сайта и форума. Запознай се добре с всички теми и публикации. Осмисли ги добре, пък после нека да обсъждаме туй и онуй. 😆

 9. sonsun  17.01.2013 г. | 23:04 ч.

  Дай ми възможност и на мен да посетя твоят виртуален Дом, да се разходя из него да го наакам подобаващо, и да те видя това какво блаженство ще ти достави!

  Ахаа, виж как ги бълваш приятел. Опаковката ти зацапвам, промиването ти развалям.Съжалявам те душо.Нали си от йерархийте,не виждаш ли моят дом? Бавно и леко, защото ще те заслепи домът ми!Доста има да се трудиш спътнико свиден….Дори и през-целия си живот да общува с някой знаещ, невежият пак ще долови от истината толкова малко, колкото лъжицата долавя от вкуса на супата.Засега, губиш битката със себеси душо.А тя, както сам знаеш е,най важната истина.Напъни се, отвори вратата да видиш кой ти пише чрез мен.Помисли сам със себе си.Истината е за малцина на тази планета.В това състояние, не-ще я понесеш.

 10. Огнян (Мислещ)  18.01.2013 г. | 00:05 ч.

  @sonsun

  Доста има да се трудиш спътнико свиден….Дори и през-целия си живот да общува с някой знаещ, невежият пак ще долови от истината толкова малко, колкото лъжицата долавя от вкуса на супата.Засега, губиш битката със себеси душо.А тя, както сам знаеш е,най важната истина.Напъни се, отвори вратата да видиш кой ти пише чрез мен.Помисли сам със себе си.Истината е за малцина на тази планета.В това състояние, не-ще я понесеш.

  Да прав си, пътят не е лек. Само не разбрах, Истината била за малцина! Ти в коя група попадаш – на малцината или на останалите, като мен, заблудени и невежи?

 11. sonsun  18.01.2013 г. | 01:26 ч.

  Разбери правилно, уважавам това което правиш.Но, явно си се нагърбил с много товари наведнъж, трудно се постига победа така.Със меча не става. Знай, всеки който се е въплатил на тази планета е ученик, не учител.Твоят път е и мой път.Но ти вървиш и по пътеки, който те откланят помалко.Човек трудно може да надскочи орбитата си.Понякога се възгордяваш,бъди по смирен.Мога да ти кажа много,но ти не понасяш.А това, са все слабости на духа.Ученикът се учи от опитност,не от книги и философи.Ние сме гости на Земята, всичко което се случва тук се знае там, горе.Нищо не е случайно!Като си вкараш в главата злото, където погледнеш, все враг ще виждаш. Ти приятел погледни пак по горе, какво съм ти предал.Остани за малко сам със себе си. Събери сила и ум,контролирай това с което си се захванал по мащабно и прецизно,ако е по силите ти. Представи си че аз съм 12 годишно дете.И те питам, чичо какви са тези лошите за който пишеш, защо ще ни пречиняват толкова лоши неща?Къде съм се родил аз?Къде е истината, там от където идвам, или тук на Земята?Какво е това ад?Кой печели от този страх?…Хайде върви по пътя с Любов, пътнико свиден:)))

 12. Юлиан  18.01.2013 г. | 04:32 ч.

  sonsun,
  Нима в Библията никъде не се говори за властелина на злото? Кой човек познава всичката светлина и любов на духовния свят? Мислиш ли, че злото трябва да бъде игнорирано?

 13. Светльо  01.02.2013 г. | 13:18 ч.

  Всеки българин с чип в средата на 2013 г.

  Започва работа по изграждане на система за електронното идентифициране на българския гражданин. Това съобщи Валери Борисов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и секретар на Съвета за административна реформа по време на Десетото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Административен капацитет” /ОПАК/. Идентификацията ще е по желание на българина. Повече ето тук.

 14. Огнян (Мислещ)  18.02.2013 г. | 10:14 ч.

  Студенти, лекари и журналисти с електронни карти от края на април
  5 000 електронни карти за административни услуги ще получат до края на април студенти, общо практикуващи лекари и журналисти. Картите са напълно безплатни и всеки, който иска да получи такава, може да подава декларация за издаване от началото на май, съобщава БНР. Електронният индификатор представлява уникален код за всеки гражданин и ще съдържа електронно ЕГН. Информацията в картата ще се пази само в институцията, която я издава. За допълнителна сигурност има и ПИН код.
  Притежателите на такива карти ще могат да използват 50 електронни административни услуги. „Издаване на удостоверение за раждане, удостоверение за наследници, издаване на удостоверение за семейно положение, промяна в актовете за гражданско състояние, възстановяване или промяна на име, издаване на удостоверение за данъчна оценка на недвижим имот и незавършено строителство, припознаване на дете и т.н.“, изброи зам.-министърът на транспорта Валери Борисов. Картата ще позволи достъп до всички услуги, дори от вкъщи, но институциите, които дистанционно предлагат това в момента са малко.
  „Сигурен съм, че ако продължим с този капацитет, разбира се, разчитаме на подкрепа от страна на вицепремиера Дянков да има така желание в бюджетите на всички институции, проектът ще е уникален“, заяви от своя страна министърът на транспорта Ивайло Московски. Изчисленията сочат, че само от ползването на първите 20 услуги в десет регистъра ще бъдат спестявани по 80 милиона лева годишно.

  Източник:

  ––––––
  Коментар в движение: Примката се затяга. Не мога да си отговоря само, защо първата избрана целева група са студенти, общо практикуващи лекари и Журналисти ❓

 15. Becкo  13.03.2013 г. | 00:43 ч.

  та като стана дума за затягане на примката :
  ВСЕКИ БЪЛГАРИН – С МИКРО ЧИП!

  http://worldtodaybg.com/2013/02/01/%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D1%81-%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%BE-%D1%87%D0%B8%D0%BF/

 16. Savana Blue  13.03.2013 г. | 01:24 ч.

  Becкo, много рано ще тръгва това чипирине. Аз си мислех, че ще е някъде към 2016-2017 година. Но си мисля, че българите няма да се дадат. Ще има случки! Българина си пати, но този, който се опитва да го заробва, даже и да си помисли, че е успял, накрая си посипва главата с пепел. Настават интересни времена!

 17. Светльо  13.03.2013 г. | 08:52 ч.

  Интересни са коментарите под това, което е постнал Веско. Да се измери настроението на хората… как биха приели едно такова действие. А, между другото, чак министерство на електронното правителство направиха, служебният кабинет…явно им е важно.

 18. Becкo  13.03.2013 г. | 10:20 ч.

  Честно казано и аз мисля,че българина няма лесно да се даде. Много са вече будни или се събуждат за разлика от западна европа.

 19. FCB  15.03.2013 г. | 17:32 ч.

  Becкo
  Честно казано и аз мисля,че българина няма лесно да се даде. Много са вече будни или се събуждат за разлика от западна европа.

  Абсурд , малко са 😉

 20. FCB  15.03.2013 г. | 17:34 ч.

  Т.е. виртуално може да са много , но реално са малко

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.