Нова книга „Българската самостоятелна църква в Илирия“

Из предговора: Преиздаването на книгата на архимандрит Кирил Рилски — „Българската самостоятелна църква в Илирия и нейната апостолска древност – кратък историко-канонически очерк“ — не е случаен акт. Това издание идва в контекста на въпросите на деня, които преживява българският народ, и историческото обосноваване на техните отговори. То идва и като ретроспекция на темите и идеите, занимавали поколения наред интелигенти и умни писатели, изследователи и мислители.

В нашата писмена култура има много непопулярни, а и направо непознати на последните поколения текстове, извори и коментари относно българската политическа, културна и религиозна история. Гледните точки на техните автори, идеите, тълкуванията често са съвсем различни от официалните научни позиции, осмислящи историческите факти и засягащи съдбата на народа ни.

Тези страници съвсем не са малко. Може да се каже, че това е една пълноводна река с много притоци и ръкави. Този текст е един от тях, а с издаването на настоящата книга целим и съдействаме да стане отново активен.

С това издание се цели още и популяризиране на идеята за автохтонния, т.е. балканския произход на българите, както и за тяхното пълноценно участие в историческите събития на Балканския полуостров преди и след идването на голямата Христова идея. Историята на българската самостоятелна църква в Илирия, разказана от архимандрит Кирил Рилски, ни връща към духовната история на човечеството, връща ни и към ранното християнство и българското място в неговата история.

* * *

Можете да поръчате книгата от книжарница „Български книжици“, където актуалната цена е 7 лв.

 

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Един коментар за "Нова книга „Българската самостоятелна църква в Илирия“"

  1. Изет Вайю  17.11.2013 г. | 10:04 ч.

    Благородно и Богоугодно дело!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.