Нова крачка към безкешово общество: Французи плащат с пръстови отпечатъци

Верига супермаркети в Северна Франция изпробва иновативна система за разплащане, която използва пръстовите отпечатъци на клиентите. Новата биометричен технология ще изключи употребата на пари в брой, кредитни и дебитни карти. За целта е достатъчно системата в магазините да асоциира пръстовите отпечатъци на потребителите с техните карти.

Когато човек постави пръста си на скенера, той автоматично обменя данни с банковата му карта. Единственото условие е четецът на данните да се намира на не повече от 2 метра разстояние от документите на клиента.

Изобретател на нестандартното разплащане е френската фирма „Natural Security“. Идеята на иновативния метод е да улесни клиентите. (Ама, разбира се, че това е идеята. Иначе трябва да си помислим, че основната идея все пак е да се „изключи употребата на пари в брой, кредитни и дебитни карти“, което особено улеснява мисията на Ариман — бел. Стопанина.)

Източник: OffNews.bg

* * *

Вижте още: Индия първото безкешово общество, плащат с… биометрични данни

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

2 коментара за "Нова крачка към безкешово общество: Французи плащат с пръстови отпечатъци"

  1. FCB  28.10.2012 г. | 00:19 ч.

    Всеки да се захваща да си направи градинка , иначе гответе бухалките и ножовете против ариманичните селяндури – не стига че ми продават фекалии ,(поне на двойни цени от складовите) , а на всичкото отгоре ще ми искат и ДНК-то , ай сиктир ❗

    Лично аз като си отворя пицария , ще си карам доматите , зеленчуците и т.н. от село , а не от измислени супермаркети , а докато си отворя пицарията , 100% и тук ще са плъзнали тези шимпанзета с пръстовите отпечатъци

  2. Стопанина  21.05.2015 г. | 09:54 ч.

    Датската търговска камара препоръча на всички магазини в страната да забранят плащанията кеш и да ги заменят само с електронни преводи.

    http://money.bg/news/id_1855238991

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.