Капанът се затваря: 7 компании започват работа по дигиталните ни ЕГН-та

Договори за подобряване на административното обслужване чрез надграждане на централните системи на електронното правителство подписа министърът на транспорта Ивайло Московски с изпълнителите. Договорите предвиждат изграждане на електронна идентификация. Проектът е на стойност почти 12 млн. лв. и се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма Административен капацитет.

Сключването на договорите е поредна крачка към очакваната цифрова администрация, каза Московски. Той поясни, че целта на проекта е създаване на регистър за електронна идентичност на потребителите.

Електронното ЕГН ще се съдържа в цифров носител и ще се ползва за удостоверяване на самоличността на притежателя на картата пред информационните системи на администрацията.

Липсата на електронна идентификация до момента е една от най-сериозните причини за слабото ползване на съществуващите електронни услуги, коментира Московски. Той подчерта, че електронната идентификация ще спести милиони левове всяка година от това, че администрациите няма да правят физическа проверка на самоличността на своите клиенти.

Създаването на картите ще трябва да приключи до март 2013 година. Предстои след създаването на картите с електронна идентификация към тях да може да се добавя и електронен подпис. Според Московски тогава реално ще могат да се ползват картите.

Идеите са в по-далечно бъдеще електронната идентификация да влезе в личната карта.

Източник: News.bg

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

3 коментара за "Капанът се затваря: 7 компании започват работа по дигиталните ни ЕГН-та"

 1. xxTTcc  17.09.2012 г. | 11:59 ч.

  100% ще има интеграция с фейсбук. Синхронизация на профилът с егн-то ахахаха. То за наше удобство е това. Ко се опакваме 🙂

 2. Светльо  18.09.2012 г. | 07:52 ч.

  Затваря се и още как!

 3. Огнян (Мислещ)  29.03.2013 г. | 09:37 ч.

  МВР предлага електронни четци за документи в хотелите като антитеростична мярка

  Отсядате в хотел. Вместо да попълните адресната карта с данните от личните ви документи или да ги предоставите на служителя на рецепцията, вече ще има устройства за разчитането им, които ще изпращат информацията в реално време до полицейското управление. Това е новата идея на МВР, представена от директора на полицията в Бургас комисар Милен Димитров на среща с браншовите организации на собствениците на хотели в началото на този месец, завиха представители на бранша. Целта е тя да започне да се прилага от новия летен сезон. Мотивът на МВР е, че по този начин ще могат да бъдат засичани терористи, фалшиви лични карти и хора, които се издирват в България или в Европейския съюз. Димитров дава пример с атентатора от лятото на 2012 г., когато загинаха седем души.Леко противоречиво

  Правозащитници и представители на неправителствени организации обаче видяха противоречие на новата система със закона за гражданската регистрация, според който данните за българите се дават на властите само при поискване, а не автоматично. „При поискване е точно обратното на автоматично и това ще е категорично нарушение на закона“, смята адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на „Програма Достъп до информация“ (ПДИ). По думите му обработката на личните данни става при преценка на целта и за всеки конкретен случай. Комисар Димитров обаче не вижда проблем, защото и сега „кашони с карти се разнасят през ден“ и се обработват от органите на реда……………….

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.