Естония: Часове по програмиране още от първи клас

Въпреки своите неголеми размери и население от само 1,3 млн. души, Естония е доста напреднала в ИТ сферата. Тя е родното място на Скайп (Skype.com), а наскоро страната стана и една от първите с изцяло функциониращо електронно правителство.

Сега в Естония започва нова напредничава програма – децата в училище, още от началния курс, да се учат на програмиране, пише сп. „Форбс“.

Програмата ще обхване деца и младежи на възраст от 7 до 19 години. Идеята й не е от всеки ученик да стане бъдещ програмист, а младите хора да се справят по-добре в света на технологиите, компютрите и световната мрежа.

Източник: Vesti.bg

* * *

Бърз коментар: Ариман ще е много доволен, че децата от първи клас ще мислят на компютърни езици и механична ограничена логика. И всякакво имагинативно мислене ще бъде убито от много, много, много числа и абстракции. На това му се казва „напредничава програма“…

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

8 коментара за "Естония: Часове по програмиране още от първи клас"

 1. Croaker  11.09.2012 г. | 12:37 ч.

  Не съм съгласен, че уроците по програмиране са само сухи числа и абстракции. Тъкмо обратното – те могат да развият въображението точно защото в програмирането граници няма. Нека не забравяме, че компютрите и програмирането са просто инструмент. От хората зависи как ще се използва той – за поробване или освобождение.

  Давам и задължителният добър пример за използване на компютрите – в момента интернет е последното свободно място, където човек може да си изкаже мнението и да намери информация, която няма как да пробие в „истинските“ новини. Другият такъв пример е движението за свободен софтуер – програми и системи необременени от авторски права и патенти, които всеки може да използва и модифицира както намери за добре. В този ред на мисли не знаем дали Естония няма да възпита някой бъдещ Ричард Столман или Джулиън Асанж.

  За мен програмирането е новата грамотност. (Длъжен съм да уточня, че съм програмист и не съм съвсем неутрален.) Ще се опитам да дам на децата си нужното обучение и полезните навици за работа с компютри, за да може поне те да не се превърнат в покорни фейсбук зомбита.

 2. Астролог  11.09.2012 г. | 22:37 ч.

  проблема има и окултни измерения – бях разбрал, че по д-р Щайнер не е подходящо до пубертета децата да се занимават с МАШИНИ! а ако още от бебешка възраст виждат ползването на компютри, това разбира се влияе.

 3. Радослав Йорданов  12.09.2012 г. | 08:29 ч.

  Когато създаваме машини, ние раздробяваме материята и по този начин освобождаваме положителните духовин същества, които се намират затворени в нея. Когато сглобяваме нашите уреди, ние създаваме форми, които се изпълват с ариманични духове. Така ние постоянно сме заобиколени от негативни духовни същества, които оказват влияние върху нас, докато спим. Трябва да се подчертае, че човекът спи и в будното си състояние – тогава волята e пасивна. Когато заспим и астралното тяло и азът се отделят от физическото и етереното тяло, силите, които изпълват техническите уреди около нас се приемато от нашите по-вишси членове и оказват разрушително действие върху тях, което при събуждане се предава и върху двете ни по-низши тела. Щайнер казва, че с тези изказвания не желае да предизвика едно отвращение от техниката, както и от съвременната култура. Той заявява, че това ще е израз на душевна слабост. Правилния път е да засилим нашето естество до такава степен, че да не позволяваме на тези негативни влияния да ни въздействат по неразумен начин. Затова наистина децата първо трябва да бъдат подготвяни душевно за силите от ариманичното царство и чак тогава да им се предоставя досег до него.
  Повече по този въпрос, може да се прочети тук.

 4. Croaker  12.09.2012 г. | 14:10 ч.

  Може би говорим за едно и също нещо тогава. Аз също съм на мнение, че съвременната употреба на компютрите е доста безмозъчна. Достатъчно е да се види какво прави средният тийнейджър във фейсбук и ще ви се доплаче. Има и по-лошо – пренасищането с информационни дразнители отглежда хора, които не могат да се съсредоточат за дълго върху едно нещо. Това прави ума плитък и, да си го кажем направо, слаб. Тези проблеми, обаче, трябва да се избегнат с правилно образование и възпитание, а не с отрязване на достъпа до технологиите. Отделно ми е интересно да видя как някой би забранил на дете да не работи с компютри и телефони в наши дни.

  Сега да видим и за образованието. Оригинално се регистрирах, за да кажа, че програмирането и компютрите по принцип не са лошо нещо (Лекцията на Щайнер, която Радослав цитира, не ме убеди). Все пак не съм привърженик и на насилственото им изучаване и в училище. Този тип технология толкова промени живота на хората, че овладяването й трябва да е част от възпитанието на младите хора. А на възпитанието, според мен, мястото му е в семейството.

  Давам няколко примера за компютърни умения, които бих искал да владеят децата ми: работа със свободен софтуер – операционна система и програми, на които вярват, че не ги следят и изпращат информация за действията им на други хора; използване на криптография за подсигуряване на информацията и съобщенията им против подслушване; анонимизиране на сърфирането в интернет чрез използване на мрежи, като тази през която пиша този пост и т.н. Горните умения, за мен, са част от една основна компютърна грамотност, която всеки трябва да владее, защото идват все по-тъмни времена. Кой обаче би преподавал такова нещо в училище…

 5. zaharia  12.09.2012 г. | 21:37 ч.

  И в нашите училища се учат компютри от първи клас, води се „ЗАДЪЛЖИТЕЛНО избираема подготовка“, само дето не знам какво точно ще учат децата по този предмет, но ще ви кажа след началото на учебната година. Имам първокласничка тази година и то детето ще каже какво точно учат и правят в тези часове. Като цяло съм съгласна с мнението на Croaker, но наистина зависи какво точно ще учат децата във връзка с компютрите…

 6. Радослав Йорданов  12.09.2012 г. | 23:44 ч.

  @Croaker
  Коментарът ми беше насочен към Астролог. Статията няма как да те е убедила, тъй като не си дошъл да черпиш информация, а да защитаваш мнение. За да може да ти повлиае, трябва да си запознат с основните трудове на Щайнер, както и с душевнното устройство на човека и неговото развитие през съответните периоди от живота. В крайна сметка обаче твървим подобни неща. Моята позиция е не да отхвърляме техниката, а да я използваме разумно. Във валдорфссите училища например, компютърната грамотност започва да се изучава едва в по-горните класове, за да могат да се култивират други качества в децата. Разликата е в представите ни за разумност. Но мисля, че в края на крайщата ще стигнем до едно място, тъй като целта ни е една и съща.

 7. Стопанина  06.11.2012 г. | 15:14 ч.

  А ето чудо и у нас:
  http://news.ibox.bg/news/id_14320060
  Задължителен предмет „Технологии и предприемачество“ се въвежда от следващата учебна година за учениците от 1-ви до 7-и клас. Той ще замени избираемите досега предмети „Домашен бит и техника“ за децата от началното училище и „Икономика“ за прогимназистите.

 8. Светльо  06.11.2012 г. | 15:19 ч.

  „Още в първи клас говорим вече що е то цена, пари, от гледна точка на това, че децата трябва да разбират, че за изработването на всяко едно изделие са необходими финансови средства“, обясни зам.-министърът.

  Мале мила, що за тъпанари са това. Тези хора се наричат министри…

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.