Учени и военни искат да „виждат“ през стени с помощта на Wi-Fi

Британски учени изобретиха преносимо устройство, което може да открива движение зад непрозрачни стени чрез анализ на Wi-Fi сигнал. Изследователите признават, че тяхната разработка на практика позволява да бъде шпиониран всеки, който се намира в обхвата на безжична Wi-Fi мрежа.

Устройството е с толкова висока точност, че в бъдеще ще може да открива движението на гръдния кош при дишане, което пък ще позволи да бъде „видян“ и човек, който се е притаил зад някоя стена. Към разработката вече е проявило интерес Министерството на отбраната на Великобритания.

Подобни разработки са били предлагани и преди, но недостатъкът при тях винаги е бил големият брой предаватели, които трябва да бъдат инсталирани за проследяване движението на обекта. За новия метод е достатъчно само едно устройство.

Източник: News.bg via Kaldata

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

3 коментара за "Учени и военни искат да „виждат“ през стени с помощта на Wi-Fi"

 1. Psyonix  07.08.2012 г. | 22:33 ч.

  Ох, какво благородно устройство. Немога да си представя как може да бъде злоупотребено с нещо, което има за цел да се бори с „нашите врагове“.

 2. Огнян (Мислещ)  08.08.2012 г. | 10:36 ч.

  Бащата на интернет: Човекът скоро ще бъде включен към мрежата

  Бащата на интернет Винт Серф предсказва, че човешкото тяло скоро може да бъде включено към мрежата. Серв заяви, че вече се работи в това направление.

  Целта е внедряване в тялото на човека на медицински имплантанти, които ще бъдат в състояние да си взаимодействат с компютърната мрежа.

  Като пример за тази концепция послужиха кохлеарните имплантанти, които дешифрират външни звуци така, че мозъкът да ги възприема. “Аз си помислих: защо да не програмирам TCP/IP пряко в речевия процесор по такъв начин, че слуховият имплантант да може да си взаимодейства с интернет и да транслира отговорите в мозъка”, казва Серф.

  Въпросът е, кой ще стои зад клавиатурата за да контролира процеса

 3. xxTTcc  23.08.2012 г. | 15:09 ч.

  Сайънс фикшън, кибер пънка определено почуква на вратата.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.