Образователни концлагеристи

Монополната „образователна„ бюрокрация не съществува, за да се услужи на хората, като им даде достъп до образование, каквото те желаят и искат, а цели да бъдат натикани от деца, без избор на родителите, в една система, която да ги формира съгласно идеологията на управляващия елит. Елитът не иска за народ критично мислещи личности, които могат да управляват себе си, семейството си и респективно – обществените демократични процеси. Лидерът иска маси, които да са отдадени на евтини развлечения, икономическа задоволеност и които хипнотизирано ръкопляскат на утопичните, но вълнуващи месиански политически обещания.

Може би именно затова никой не казва, че царят е гол. Тоест, че българското

образование е колабирала система,

която не дава нито адекватно образование, нито ценности, и която не трябва да се поддържа, а да се преосмисли и преуреди. Образователната система на държавата (и под „държава“ тук нямам предвид „обществото“, а държавната администрация) е място, където децата щели да се социализират. Ако ефектът на тази „социализация“ е този, който наблюдаваме в сегашното поколение ученици, въпросът е нужна ли е въобще някому такава „социализация“?

Инерцията в концепцията за образованието като за „народоформиращ“ идеологически фактор е толкова силна, че никакви разумни аргументи не са в състояние да предизвикат мисъл в различна посока. И затова въпросът е не в качеството на образованието – въпрос, който интересува родителите. Целта е да се запази възможността за унифициране и интегриране на бъдещите поколения в една ценностна система, която е дирижирана от управляващите.

За тази цел – монополът на образованието следва да се запази непокътнат, дори при доказана неспособност да осигури именно функциите, за които съществува – четене, писане, смятане и базови ценности. Следва да отбележим, че това не е конспиративна теория. Това са фактите за начина на уреждане на образованието към настоящия момент в юридическо, философско и практично отношение.

Именно поради академичния и морален колапс на българската държавна образователна система, и поради участието на българите в по-широкия международен културен и идеен обмен,

домашното образование придоби популярност

И ще придобива още по-голяма. Но като алтернатива и философия тази образователна форма се сблъсква с непробиваемата държавна монополна претенция върху образованието.

В България няма частно образование. Към момента държавата контролира всички училища – своите и частните. Така се очаква да бъде и по новия образователен закон. Министърът на образованието Сергей Игнатов директно заяви на първото обсъждане на законопроекта в парламента през април, че с този законопроект трябва да се „засили ролята на държавата“. Това изказване е направено на фона на целия доказан провал на държавната „система“.

„Системата“ е като магаре на мост, което се е запънало и няма мърдане. За съжаление по-меки или по-чувствителни сравнения не отразяват същността на непреодолимото упорство на бюрокрацията да обслужи себе си, а не образователните нужди на децата и техните родители. Децата били в „най-естествената си среда в училище“, по думите на зам.-министърка на образованието пред една от големите телевизии преди няколко месеца.

Естествена, но за кого? Продължава в „Дневник“ »

Автор: Виктор Костов

Източник: Дневник

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

23 коментара за "Образователни концлагеристи"

 1. mitkoplovediv  14.07.2012 г. | 22:02 ч.

  ами кво да мислим? Държавната намеса се засилва, но не за да убеди, че контролира добре образованието, а точно обратното, за да го досъсипят, за да може да каже накрая грачещият Костов „еееми трябва да се приватизира“ Свидетел съм как тука един техникум, го съсипват и крадат всяка година, а няма деца и въпреки всичко това, му сложиха дограма, не че и с нея не стана врътката с кинтите и фактурите, както си знаем, но според мен като цяло то се готви за приватизация и не само то. Тая схема я знаем: внушиха на хората, че всичко държавно не е хубаво, та да може по-лесно да се съгласяваме с приватизациите на какво ли не. Сега искат и БДЖ :/ Не твърдя, че държавно автоматчино означава честно управление, но все пак по закон хората имат повече възможност да окажат натиск върху държавни структури, отколкото върху частни – това принципно и някак си не върви да ни обясняват, че приватизирането е единственият изход-абсолютно не е!!!. Та, за училищата: директорите се назначават изключително от „държавата“ (а уж държавата бяхме ние), някаква комисия с едни тайни конкурси и странни методи на оценяване и винаги си поставят техния си човек, не съм чул за сега някой да е успял в съда да обори решенията на тези крайно подкупни и продажни комисии. И според мен всичко това идва от едно и също място. Учителите и те не могат да се обединят, разколебани и разединени от страх и лични интереси и всеки си наляга парцалите. Демокрация не означава за мен, да има само частници или пък да няма, а да има равновесие между личен и общ интерес и стремежът да бъде единият интерес да не накърнява и пречи на другия. Не може да се гледа опростено на нещата и да се поставят грешни въпроси и грешни дилеми: Държава или частник? Все едно хляб или вода? – да, принципно е лесно да се говори, на практика трудно се осъществява. За мен истината, че хората правят системата, а не системата хора, така че системата ни или управлението ни отговаря на една голяма част от нашето общество!

 2. Астролог  14.07.2012 г. | 22:21 ч.

  Според мен по-важно е на какво се учат децата и по каква система, а не толкова дали е частно или държавно.

 3. Дорина  15.07.2012 г. | 18:08 ч.

  Отчайващо е. Мислих, борих се, пънах се… Мисля вече изобщо да не мисля… Преливане от пусто в празно в най-осъзнатите ми години… Как се променя ценностна система на всички нива – не знам! След като всичко е буквално вкаменено и довкаменявано умишлено. Слагам точка на битката в тази посока. Тръгвам в друга, поне да има някакъв смисъл… 🙁

 4. Navi  16.07.2012 г. | 09:56 ч.

  Все повече се убеждавам, че трябва да се търсят алтернативи на държавното образование и да се използват и популяризират работещите алтернативи. Държавата си знае и си гони интереса. Същото се отнася за нас и децата ни. Не можеш да разбиеш стената с глава. Явно инакомислещите се превръщат в съвременните „партизани“. Трябва да се използват всички средства за комуникации, за обмен на идеи и практики, за сдружаване. Не срещу държавата, а ЗА качествено образование на децата ни.
  Системата разбира се е срещу тези неконтролирани от нея начинания, но в същото време е корумпирана и тромава.

 5. Arctos  16.07.2012 г. | 14:40 ч.

  Ликвидират специализираните училища

  Математическите гимназии няма да бъдат специализирани, а средни общообразователни училища (СОУ) като всички останали. Това реши парламентарната образователна комисия, която в сряда разгледа на второ четене Закона за предучилищното и училищното образование. Ако някоя гимназия желае да запази досегашния си статут, тя трябва да спре приема на ученици след ІV клас и да запази само този след VІІ клас.

  Формалната на пръв поглед промяна може да се окаже пагубна за математическите гимназии, защото запазването на профила им и доказано успешната система на обучение ще е в ръцете на местната власт и ако общинските съвети решат, ще могат да ги закрият.

  😯

 6. Expendable  17.07.2012 г. | 18:58 ч.

  Относно това решение на комисията в парламента то е основано на хубав рационализъм (най-после) и причината е, че математическите и езиковите гимназии от няколко години парадират с този си статут и привличат по 8-9 паралелки, което в комбинация с настоящата система на делегирани бюджети се превърна в лакома кражба на средства без изпълняване на функции. Освен това в настоящите условия на огромна демографска криза тези училища бяха толерирани за сметка на други и имаше една песничка „Всичко се връща!“ . Големия проблем е друг държавата съзнателно заложи тоя капан за да могат сега да ги разфасоват както си искат от което всички губим защото за пореден път създадоха умишлен хаос в системата! Този хаос никой ама никой не печели от него дори и неговите създатели – те само си мислят, че е така!

 7. xxTTcc  17.07.2012 г. | 20:30 ч.

  Колкото по-неграмотно и некомпетентно е обществото, толкова по-лесно могат да се прокарват абсурдни закони и наредби. Първо, че самото образование, носи дъха на системата в която живеем. Но явно решиха, че и това ни е много. Какви принципи отстоява образователната система. Още от малки ни учат, не подсказвайте. Бъдете най-умните, бъдете най-отгоре. Индивидуализъм и никакво общество. Същото е като с интернет. Знанието не трябва да е общо. Оценки. Това е толкова… да не казвам какво.

  Средностатистическия „гражданин“ трябва да не мисли. Колкото по малоумна смес от мазнини, аминокиселини и вода е той, толкоз по добре. Да си плаща и да не го мисли много. И най-вече да се кланя на своите комири по телевизията. Рапъри, дето морала и ценностната им система се побира в купето на колите които възпяват и карат. Даже ще има кес и за още един рапърски морал. Музика с 5 тона навързани да се повтарят до безкрай, за може „гражданинът“ да си я подсвирква та да и се радва. Не е нужно музиката да навява мисли.

  Може да се пише много по въпроса, но за финал само искам да кажа, че в 21-ви век, знанията да се печатат още във книжен вариант, учебници и да струват майка си баща си ми се струва, нерационално и глупаво, в предвид, че човешкото знание се побира в нещи толкова малко като клетъчен телефон. Но ние трябва да продължим да сечем дърва, за да издаваме учебници и то всяка година на различни издателства. Ай сиктир от тука….

 8. Expendable  17.07.2012 г. | 22:51 ч.

  Гледай сега човек недей да говориш за индивидуализъм, защото системата прави всичко друго само не и това! Ако доживееш един ден образование което да цени индивидуализма и индивидуалните заложби ще разбереш какво ти говоря. Това за учебниците е вярно, но има и нещо друго – летвата в момента уеднаквява, тя не различава. Не прави разлика между психология, етика, морал!

 9. Стопанина  07.08.2012 г. | 10:05 ч.

  Учебниците възпитават в стереотипи и нетолерантност

  Учебниците насаждат стереотипи и погрешни представи за различни обществени, етнически и религиозни групи и по този начин възпитават в нетолерантност към различните още от най-ранна детска възраст. Това сочат данните от изследване на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) “Стереотипи и предразсъдъци в учебниците и учебните помагала за учители от предучилищно и основно образование“.

 10. Огнян (Мислещ)  06.12.2012 г. | 09:17 ч.

  Глоби за родители, които не пускат децата си на градина

  Задължителната детска градина няма да отнеме възможността на родителите да прекарват повече време с децата си, заяви в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия зам. – министърът на образованието Милена Дамянова.

  Тя е категорична, че с промените в закона не се отнема участието на родителите в образователния процес на малчуганите.

  Дамянова съобщи, че и в момента в София има места в детските градини за 5 – годишните. Тя обясни, че не е нужно децата да ходят задължително в общинска детска градина. По думите й, малчуганите могат да посещават и частни градини.

  Зам. – министърът на образованието информира, че ще има глоби за всички, които не включат децата си в предучилищното образование. Санкциите са в рамките на 50 – 100 лв. Милена Дамянова обаче е категорична, че няма веднага да се прибягва до глоби.

  Дамянова съобщи също така, че домашното образование напълно противоречи на новите закони. Според нея то възпрепятства децата да се социализират.

 11. Людмил  20.06.2014 г. | 17:40 ч.

  Всички вие виждате, че сегашната система на образование на младите е безнадеждно остаряла. Тя отразява един материалистичен бездуховен модел, който докара човечеството до ръба на най-голямата духовна криза в историята му. Образованието не може да помогне, докато не отреди подобаващо място на духовното. Преподаването на научни дисциплини, които са непромокаеми за нещата, отиващи отвъд материалното, т.е. за основните принципи на съществуването ни, не е в състояние да образова човека, и, като следствие от това, не може да бъде полезно за обществото.

  Нужна е радикално нова парадигма, не просто да разкрасим старите училища, да подменим черните дъски с екрани, а учебниците – с таблети. Едно истинско училище трябва да ЗАПАЗИ и развива вътрешния свят на детето: неговата фантазия, интуиция, връзката с природата и цялата заобикаляща го вселена. Уроците трябва да се изнесат там, където е най-привичната за човека среда: природата. Логическото мислене, математиката и др. трябва да навлязат чак към 9-10та година, когато в детето се развива логиката, а дотогава да се работи изключително върху вътрешния му свят. Защото детето се ражда в мълчание, то мълчаливо съзерцава, възприема и разбира света, далеч по-съвършено от нас. И не е нужно да го лишаваме от това.

  Но ние, хората сме загубили тази вътрешна тишина. Вместо нея са ни научили, пак в същите училища да МИСЛИМ, СМЯТАМЕ, РАЗСЪЖДАВАМЕ – подменили са естествената ни интуиция с разум, а тишината с един безкраен умствен бъртвеж, който не ни оставя нито за миг. И докато отново не станем деца и не потънем във техният безмълвен свят на простота, красота и тишина НИЕ НЯМА ДА ГИ РАЗБЕРЕМ. И неминуемо ще ги тъпчем в килийките на задушните човечарници, наречени училища, далеч от природата, както правим със самите нас. И ще ги насилваме да виждат света през нашите очи, с нашия ум, погребвайки вътрешния свят на фантазиите и мечтите.

  Но най-страшното е, ако питате мен, че създателите на учебните програми и учебниците са хора, които отдавна са умрели за детския свят. За тях мечтите и фантазиите са вятърничави и несериозни неща. Тези хора не вярват, че знанието може да дойде и отвътре, безмълвно. Тези хора не вярват, че мисълта има сила да лекува, да влияе на събития и да твори нови. Детската душа за тях нищо не им говори. Затова системата днес е такава -детето отива в училище да му бъдат вменен вкочанен старчески светоглед на света, да бъде научено от някой друг КАКВО ДА МИСЛИ, а не КАК ДА МИСЛИ.

  Колкото и крайно и радикално да ви звучи, но днешното училище изнасилва децата. Да, кара ги, още от първи клас да захвърлят своя естествен покой, фантазия и светоглед. Приравнява всичките с един аршин. Учи детето да познава цифрите, но не и собственото си тяло. Учи да различава подлог от сказуемо, но не и да различава полезните и вредните за тялото му храни. Пълни главата му с излишни знания. Създава среда за егоизъм чрез съревнование и съперничество.

  В училището на бъдещето преподавателите ще са като децата. Не вдетенени, а притежаващи всичките качества на едно дете – интуиция, фантазия, игривост, любознателност, желание непрестанно да се учи. Само такъв учител би разбрал детето и би му отдал това, от което то има нужда. Природата ще е класната стая на детето. Там то ще учи нагледно живата математика и биология. Трудът пък ще го облагородява. Нима е толкова трудно? Ето вижте и кажете сами: http://youtu.be/h5yXP92Ff60

  Ще има занимания в които децата ще помагат на свои другарчета или животни – така се облагородява детската душа. Ще се учат на медитация и да използват силата на мисълта си за благо – молитва, медитация, съзерцание – с тези инструменти, а не с оръжие, ще постигнем мир и просперитет на Земята. Ще разкрият лечителските си дарби, така че да могат да помагат на другите. Ще се учат да разпознават лечебните треви, гъби, минерали… Ще има часове за визия, за мечтаене. Та нали всичко започва с визия…

  Има нации, които го правят. И са се съхранили хиляди години. Да вземем пример от индианците маи и какво правят ТЕ за своите деца: https://www.facebook.com/newage2O12/media_set?set=a.443333569109133.1073741831.100002974816126&type=3

  Е? Ще заложим ли здравите семена? Ако искате да видите една просперираща България, една здрава и мъдра нация научете децата си да ценят и обичат живота, да се доверяват на интуицията си https://www.facebook.com/photo.php?fbid=400165353425955&set=pb.100002974816126.-2207520000.1377201947.&type=3&theater да се опират на вярата.

 12. Astrolog  23.06.2014 г. | 11:23 ч.

  На специалното отделяне на духовното от училището специално се държи, още повече, че някои под духовно разбират… православно вероучение и биха били прави хората да не искат децата им да бъдат учени, че светът е създаден в „шест дни“. А за медитация и др. – това да чакаме министерството да го въведе… има ли смисъл в близко бъдеще? Така че, ако бъдем реалисти – такива неща са по-вероятни в частни детски градини и училища, което определено не е ефтино и за да стане трябва хора с пари и разбиране за тези неща, както и достатъчно родители, искащи децата им да изучават точно такива неща. А отглеждането на растения – и особено цветя е добра идея, но едва ли е разреши директно другите по-важни въпроси. Оттук пак стигаме до извода – за да променим света, трябва да променим себе си, и това да стане достатъчно масово. Не би ли било странно на човекоядец да му се говори за веганство?:)

 13. Дорина  23.06.2014 г. | 21:57 ч.

  Astrolog
  Оттук пак стигаме до извода – за да променим света, трябва да променим себе си, и това да стане достатъчно масово. Не би ли било странно на човекоядец да му се говори за веганство?:)

  Абсолютно съм съгласна, Астролог!

  Людмил, наистина много точен и вдъхновен коментар, за който ви благодаря!

  Има друга тема тук откъдето още може да се почерпи опит по въпроса, както тя събужда и определени размисли от какво е нужно да се пазим в тези нови „алтернативи“ от запада:
  Разликата между градивните и пагубните образователни методи
  http://www.otizvora.com/2014/02/6065/comment-page-3/

  Преди броени дни излезе едно интервю, което на мен също ми допадна:
  „Какво не е образованието“
  http://www.fakel.bg/index.php?t=3746

  Моят опит да се „пробие“ в непроницаемата бетонна стена, наречена „българско образование“ /галено по високите етажи си го наричат „класическо“ 😈 , аз го наричам „стандартно“ или по-скоро „обезличаващо“, което е по-правилно/, и онова, което реално се случва с частни алтернативни инициативи, показва, че те се развиват едностранно и затворено, изолирано. Освен това самите родители, ако въпросната частна инициатива е подплатена с философия /в случая да кажем Валдорфската инициатива/, не са наясно именно с корените, т.е. с философията. Те виждат просто едно „природно училище“. Реално късат цветето от корена, и то е обречено.

  Опитът ми показва / и не само моят!/, че системата е нужно да се пробива отвътре, а не отвън, с външни форми. Казано по-простичко: вътре в „класическата“ система да навлязат нови хора /учители и родители/, с ново мислене, точно за каквито говорите вие и Астролог.

  Другият вариант, който според мен е възможен, е вътре в общност /с общи идеи и идеали/, която живее заедно, да се „роди“ потребността от това децата да бъдат обучавани и възпитавани – както например сега има еко-селища с много млади хора…

 14. Дорина  24.09.2015 г. | 19:04 ч.

  Мисля, че вече надминаваме библейските Содом и Гомор… дано да се лъжа:

  „Искаме да направим секса по-забавен, затова си измисляме игри и събираме повече хора.“ Това разказват ученици между пети и осми клас.
  http://www.blitz.bg/news/article/362884?utm_medium=Facebook&utm_campaign=blitz&utm_source=blitz

 15. Светльо  24.09.2015 г. | 19:48 ч.

  Дори не го вярвам това. Големи съчинения е творил автора. Блиц е невероятен парцал с мирис като на собственика си. Пеевски – на свиня ми прилича и не знам как човек би работил за такъв. Та още веднъж със същата достоверност можеха да твърдят, че се и изяждат един друг.

 16. Дорина  24.09.2015 г. | 19:55 ч.

  Ами и аз съм в тази система вече трета година, но такива неща чааак не знам да са се случвали! Ако това не е вярно, тогава това издание не носи ли отговорност за недостоверност и лъжи!!! Пеевски и на мен ми е крайно антипатичен. Но явно Содом и Гомор е в душите и действията им на тези хора.

 17. Дорина  25.09.2015 г. | 19:55 ч.

  Светльо, май и в лъжата има истина… 😯 Днес говорих с няколко колежки в учителската стая. Оказа се, че не конкретно от нашето училище, но са им казвали родители на деца от други училища онова, което децата са споделяли. И за съжаление то отговаря много на горния разказ.

  Това ми напомни на случай с едно момиченце от 5-ти клас от предишното ми училище. Днес ми изплува, мислейки за статията. Детето се будело нощем, обляно в сълзи и заставало на колене пред баба си и я молело да й прости, но не казвало за какво. Бабата дойде. Срещнахме се сами с детето. Какво се оказа – то вярваше в Бог, дори ми каза как се моли и какви молитви казва. Когато е било във втори клас, през една ваканция, т.е. извън училището, „по-палаво“ момче от техния клас го карало „да му лапа пишката“, харесало им и опитали и другото – момичето застанало отгоре му. Децата са били на 8 год.!!! Слушайки всичко това, запазих спокойствие, вътрешно обаче ми бе толкова тъжно за това дете! То изпитваше огромна вина, защото една част от него, осъзнаваше, че „това все още не е за него“ /това са думи на момиченцето/, но другата част – „искаше да опита“. Детето не беше споделило нито с родителите, нито с баба си, нито с класната си, но изпитваше огромна вина, и беше я таило цели 3 год. Аз чувах първа този разказ. Реално това не е било блудство, на една възраст са. Те са го направили абсолютно съзнателно. Не е важно как реагирах. Последваха още няколко срещи. Детето се успокои… Друг е въпросът. За ценността на интимността и любовта. 🙁 Тъжна работа.

 18. Спиро  25.09.2015 г. | 20:07 ч.

  Дорина, децата по цял ден говорят за груповия секс дето са правили в училище с родителите си, а родителите говорят с учителите, а те помежду си… не им се вързвай, моля те.

 19. Дорина  25.09.2015 г. | 20:14 ч.

  Спиро, не разбирам уклона на коментара ти. Мислиш, че случващото се не е истина, така ли? Защото не мисля, че колегите ме лъжат, както също така разказвам реален случай от моя професионален живот.

 20. Спиро  25.09.2015 г. | 20:20 ч.

  Ти реално ли вярваш, че децата разказват на родителите си как са правили групов секс. И роделите им след това го казват на учителите? И помисли дали децата казват аз съм правил.
  Ако пък обесняват как съучениците им са правили разни неща, тогава нещата са още по-ясни.

 21. Дорина  25.09.2015 г. | 20:26 ч.

  В момента не коментирам информацията от линка. На мен лично ми се струва преувеличена. Но смятам, че „случки“ се случват. Вярвам също, че някои по-лабилни деца, или деца, които изпитват чувство за вина, проговарят. Също не е изключено да са ги изпуснали дотам, че на децата да не им пука изобщо и да „споделят“ от чиста проба наглост.
  Ти имаш ли твои деца или близки деца, чийто живот да можеш да наблюдаваш? Не питам от любопитство към личния ти живот, по-скоро за да съм наясно с опита ти с деца.

 22. Спиро  25.09.2015 г. | 20:40 ч.

  Имам роднини, които наскоро завършиха. Говоря за 18-19 годишни. Виждал съм и по-фрапиращи примери и затова ти казвам, че тази статия си е плод на фантазията на някой извратеняк. Отделно някой деца казват на родителите какво съучениците им са казвали, че са правили, без да съзнават, че на тази възраст децата много обичат да си измислят разни неща, за да се направят на по-големи пред връстниците си.
  А и аз не завърших миналия век. Има някои, които започват полов живот по-рано, имало ги е преди, има ги и сега. И един съвет – концентрирай се върху това какво ти можеш да направиш а не да оплакваш другите.

 23. Дорина  25.09.2015 г. | 20:46 ч.

  Спиро, коментарите нали са затова, за да се изкоменира наболял проблем и да се види от повече страни, както и се случва в нашата дискусия. Бъди така добър да не ми даваш съвети, както и аз избягвам да съветвам. Съвети не приемам от всеки. Аз зная какво и защо правя. 🙂

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.