Морските столичани също в мирен протест срещу мутрокрацията

Варна си има своя Орлов мост и това доказаха варненци, като излязоха вчера на протест, за да защитят Морската градина. Как се стигна дотук, че политиците отново не се съобразяват с желанието на обществото, а обслужват олигархичните интереси?

Морската градина на Варна, или Приморски парк, е един от най-старите и забележителни символи на града. Обявена е за произведение на парковото изкуство и има площ около 820 дка. Това място до средата на XIX в. е било голо поле, лозя и зеленчукови градини. През 1881 год. кметът на града, Михаил Колони, предлага да се създаде градска градина около театъра и приморски парк. Първоначално са обособени около 26 дка.

Със задачата се заема известният архитект Карел Шкорпил, който по това време живее във Варна. Той кани чешкия паркостроител Антон Новак, прославил се с изграждането на дворците Шьонбрун и Белведере във Виена. Растения и растителни видове са носени от Лонгоза, Странджа, Цариград и дори от средиземноморието.

Градината бързо става любимо място на варненци и гостите на града, прииждащи тук от цяла Европа, предимно през летните месеци. На територията на Морската градина се намират аквариум, делфинариум, астрономическа обсерватория, концертни сцени, фонтани, алпинеуми, уникален като съоръжение летен театър, детски кът за игра с езеро, множество алеи и изключително растително разнообразие. На изток от Морската градина се откриват невероятни гледки към красивия Варненски залив и Черно море. Директно от Морската градина можете да стъпите на плажната ивица – самите плажове са напълно безплатни за гражданите и гостите на града.

Как обаче шайка бандити, наричани общински съветници и кмет на града, се опитват да намалят територията на Морската градина, като я харижат за поредното бетониране на черноморското ни крайбрежие? Като всеки нормален град, така и Варна трябва да се развива по свой градоустройствен план – нарича се ОУП – общ устройствен план. Вярно, малко късничко след 22 години лутане, господата общински съветници и кметът се сетили, че и такова чудо (ОУП) трябва да има.

Както можем и да се досетим, за всичките тези години въпросните хора и предшествениците им (настоящия кмет Кирил Йорданов е с четвърти последователен мандат) не са стояли със скръстени ръце. Има изключително много спорни моменти по въпросния ОУП, който е представен за разглеждане и обсъждане на гражданите, но най-голямото недоволство отприщи решението на общинския съвет за намаляване на историческите граници на Морската градина почти наполовина. Това породи основателни съмнения, че терените и парцелите, белите дробове на Варна, които сега се ползват за отдих, игри на деца, разходки и почивка на пенсионери, ще бъдат застроени в познатия ни стил мутро–барок.

Гражданите на Варна не искат това да се случи и снощи те излязоха на улицата. За пореден път изразиха своя мирен протест срещу случващото се безобразие. По подобие на събитията от преди няколко седмици, когато беше затворен Орлов мост в София, варненци блокираха кръстовището пред Община Варна, като заявиха ясно и категорично, че са против беззаконието, което отново се опитват да ни пробутват като „интереси на град Варна“.

Млади мъже, майки с деца, момичета и момчета, граждани на средна възраст, баби и дядовци – имаше всякакви хора. Но всички бяха като едно, обединени от целта да се спре това безумие – застрояването на Морската градина.

Господа мутри, не ви щем грабителството, облечено като икономика. Не ви щем работните места – де факто: поробване. Искаме си природата. Искаме да има къде да играят децата ни. Искаме да има къде да се разхождаме, къде да отмарят нашите майки и бащи, нашите баби и дядовци!

Случващото се през последните няколко години не само във Варна, а и в държавата ни като цяло ясно показва, че има изключително несъответствие на интереси на граждани и действия на политици. Хората и политиците се движат не само в диаметрално противоположни посоки, а хората на България сякаш живеят в едно измерение, докато политиците живеят в друго – двете почти нямат допирни точки.

Не само политиците не работят в интерес на народа си, не само не са пастири на този народ, а те прекрачват границите на търпимост. Те са вълци, работещи против хората, против народа си. След опитите да наложат ГМО храните у нас последваха опити за добив на шистов газ, след което последва опит за разбиване на семействата чрез проектозакона за детето. Дойдоха и опити за слагане на ръка върху горите и Морската градина. Да не забравяме и скока на цената на електроенергията. Действията на освирепелите вълци направо втрещяват с изключителната си безпардонност.

Тази наглост трябва да спре и тя трябва да бъде спряна от нас, гражданите, хората, народа на тази страна. Българите сме изправени пред загуба от държавност с тези побеснели политици. Не е далече времето, когато това ще се случи, а дотогава, господа управляващи, мислете му още от сега! Някои може и да ви простим, но има и някои, които няма да ви пр?стят.

Автор: Светлан Бонев

Снимки: VarnaUtre.bg

Споделете публикацията

Google1

За Светльо

sbonev@otizvora.com | Автор на свободна практика за „От Извора“. „Ако не е оживена от дела, вярата сама по себе си е мъртва.“

Всички публикации

8 коментара за "Морските столичани също в мирен протест срещу мутрокрацията"

 1. Дорина  04.07.2012 г. | 14:25 ч.

  Браво, Светльо! Много точно!

 2. Огнян (Мислещ)  04.07.2012 г. | 22:42 ч.

  Светльо, браво за материала. И понеже, прочитайки твоя материал, и информацията която имам за тези дни за „случайния“ пожар на планина Витоша, ще се опитам да изразя моят вътрешен глас образно, така както ги виждам и чувствам нещата. И най-вече, така както искам те да се случат.
  Така или иначе я почнахме от Орлов мост – София. В този здрав и осъзнат дух, искам да ги подкараме всички политици, бизнесмени, държавни служители и прочие, които работят изцяло и единствено за своя личен интерес, като мачкат, обезличават и вменяват вина ва целокупния български народ, че е прост и неграмотен, понеже не си плаща данъците, че пенсиите са му заслужени, че заплатите са му добри, че има здравеопазване на ниво, че има магистрали като слънце, а той неблагодарният народец, все се противи и създава главоболия на власт имащите да си изпълняват „съвестно“ задълженията да станат още по заможни и властни.
  Та, като сме тръгнали от Орлов мост да ги подхванем със сопите и да ги сурвакаме до община Варна. А всички будни хора от Видин да ги сурвакат до Малко Търново, тези от Русе до Свиленград, а пък хората от Дуранкулак да ги подкарат до Петрич. Мисля си, че това е единствения начин да ги вразумим и да ги пратим на заслужена съдебна почивка, на всеки според заслугите му.
  Явно, и моята нервна система от време на време, дава фира. Мдичко това, почва да ми идва в повече, а това води до повишаване на адреналина, а него трябва да изразходвам. 😐

 3. giordana  04.07.2012 г. | 23:28 ч.

  Светльо. браво! Отново ме трогна със статията си!

  Караш ме, да се гордея, че съм родена от българския народ! Колкото повече време стоя в чужбина, толкова повече ми се повдига националното самочувствие!

  От известно време наблюдавам едно различно поколение българи – вашето, между 28 и 36, годишните:
  умни, будни, образовани, изключително интелигентни, духовно просветени, израснали след диктатурата и свободномислещи, нови хора!

  Повечето от редовните посетители на този сайт, както и самият Стопанин, принадлежите именно към тази възрастова група.

  Много ви се радвам, защото чувствам най-после, положителен духовен полъх за България, като една бавно растяща светла точка, в дъното на мрачен тунел, който до скоро изглеждаше безкраен!

 4. Светльо  05.07.2012 г. | 07:34 ч.

  Благодаря на всички, най-вече на Стопанина, че дава трибуна да изразяваме мненията си! Наистина много се е насъбрало вече на този народ, дано наистина вече Кармата избледнява (както казва леля Слава), че се не трае. Хубавото е, че се развива търпението, аз вярвам в народа ни!

 5. Пламен  05.07.2012 г. | 14:39 ч.

  Благодаря Светльо от името на всички варненци,много точно и добре написана статия.

 6. Arctos  05.07.2012 г. | 15:40 ч.

  Браво на Светльо и въобще на всички будни варненци, които излязоха на протест срещу мутрокрацията в любимата ми Варна. Поклон, братя българи! Вдигнахте ми морала до небесата!!!

 7. Крис  10.07.2012 г. | 13:05 ч.

  Варна, ние сме с вас ! 🙂

 8. Arctos  11.07.2012 г. | 11:31 ч.

  Забраната за строителство във варненската Морска градина може да се окаже кьорфишек

  … Така въпреки гръмко съобщената новина, че „след консултации с премиера и експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството“ е взето решение в ОУП да бъдат нанесени корекции, които по категоричен начин да забраняват строителството в Приморския парк и Ботаническата градина, ефективното налагане на забраната отново може да се окаже невъзможно.

  👿

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.