Виртуален Гьотеанум: Руска антропософска енциклопедия от Генадий А. Бондарев

Из увода на автора: Наследството на Рудолф Щайнер безспорно е огромно. Обемът на написаните от него книги и сборниците с лекционни цикли наброява не по-малко от 500 тома. И става дума за обемисти книги, всяка от които без преувеличение можем да наречем феноменална.

Да си съставим дори само обща представа за такъв всеобхватен материал – това не е никак лека задача. Още по-трудно е да се ориентираме за съдържанието на лекционните цикли и да проследим развитието на отделните теми през годините.

По тази причина, още докато Рудолф Щайнер е бил жив, е започнала работа по съставянето на указатели (или „пътеводители“), които подпомагат ориентирането в Антропософията и позволяват по-лесното изнамиране на даден материал. Самият Рудолф Щайнер е поощрявал съставянето на такива пособия, като е предлагал да се извличат данни от неговите лекции и да се обединяват тематично, след което да се предлагат за обсъждане пред публика на живо.

[…]

Не е изключено да има грешки в тази енциклопедия. Не е проверена верността на всички преводи, въпреки че са претърпели множество препечатки. По тази причина, преди да ги цитираме волно, е редно да се обърнем за сверка и към немските издания.

Като съставител, чувствам приятен дълг да изразя сърдечната си благодарност към широкия кръг от приятели, които ми оказаха незаменима помощ при подготовката на тази (Антропософска) енциклопедия за печат и за нейното разпространение.

1989-1999 г. | Г. А. Бондарев

* * *

Бележка от Стопанина: Всички файлове по-долу са на руски език. Предлагам този материал за онези Изворчани, които използват този език. Както обикновено осигурявам DOC и PDF версия на файловете. Ако някой не харесва тези формати, може да ги конвертира в предпочитан от него формат, което не смятам за мое задължение. Отделно можете да свалите колекцията по-удобно и наведнъж чрез ZIP архивите.

 

Енциклопедията беше предоставена в електронен формат от Дорина.

 

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

24 коментара за "Виртуален Гьотеанум: Руска антропософска енциклопедия от Генадий А. Бондарев"

 1. Navi  27.06.2012 г. | 12:13 ч.

  Огромно БЛАГОДАРЯ! 🙂

 2. Дорина  27.06.2012 г. | 12:14 ч.

  😳

 3. Дорина  27.06.2012 г. | 12:30 ч.

  Искам да благодаря и почета един човек, който вече не е сред нас, отиде си от този свят през януари 2011. Петър Райчев, една голяма личност, човек и антропософ, невероятен приятел – директен и истинен, който много ми липсва. Белият Дух, както той наричаше себе си. На него дължим огромния труд по сканирането на огромната електронна библиотека на Рудолф Щайнер в България. Тази енциклопедия получих от него в последния му диск със сканирани книги. Това беше и неговата мисия – Духовната наука да достигне до повече хора. Мисля, че това е точното място.
  Той пишеше и поезия – вдъхновена и вълнуваща. Много искам тази поезия да види бял свят, но нямам всичко. Нека да почетем съществото му през тази невероятна изповед:

  НАЙ-ВИСШЕТО ИЗКУСТВО

  Най-висшето изкуство е Христос да опознаеш:
  да изпращаш любов и тя да тече
  към цялото човечество по Земята;
  Неговата истина да сложи край на Духовната
  оскъдица –
  Неговата любов и истина да обновяват Земята.

  АЗ СЪМ вратата, Христос безсмъртният,
  всяка душа трябва да мине през моята врата
  на любов;
  АЗ СЪМ вратата, ако се мине през нея
  идват отново светлина и любов, и живот.

  Кое е това ръководство в сърцето ми,
  което не ми позволява да се отклоня от истината?
  Стоя пред светлината на Твоя вечен пламък
  и се стремя да направя душата си бяла.

  Ти, Христе, си възвишеното Слънчево-същество,
  винаги с мен и вечно виждащ;
  от Тебе, о Господи, не бих могъл да се скрия,
  защото в Твоето сърце пребивавам.

  Петър Райчев /1944-2011/

 4. Евгени  27.06.2012 г. | 16:54 ч.

  Здравейте, току що видях че е излязла следната книга:
  Дневниците ни със Слава Севрюкова Кн.1 от Иво Лозенски
  http://www.helikon.bg/books/179/165319_dnevnitcite-ni-sas-slava-sevriukova-kn.1.html и понеже в този сайт за пръв път четох за Слава Севрюкова, реших да споделя. Поздрави на всички!

 5. Панчо  27.06.2012 г. | 16:58 ч.

  Колко, приблизително, антропософи има в България? ❓

 6. Дорина  27.06.2012 г. | 17:07 ч.

  Може би въпросът би бил по-точен, ако се попита: колко хора в България има, които задълбочено се интересуват от Антропософия. След това – колко хора са официални членове на Антропософското общество. След това – колко са реалните му членове / а не по списък/. Отделно колко хора има „докоснати“ имагинерно от Антропософията в т.нар. недоразвити практически направления. /което общо взето изобщо не казва доколко имат интерес към дълбоките води, или остават до външното ниво на практиката, което пак е на теория в крайна сметка!/… Един въпрос, който задавате, с много подвъпроси и неизвестни…

 7. by_Chechi  27.06.2012 г. | 19:53 ч.

  „Из увода на автора: Наследството на Рудолф Щайнер безспорно е огромно. Обемът на написаните от него книги и сборниците с лекционни цикли наброява не по-малко от 500 тома. И става дума за обемисти книги, всяка от които без преувеличение можем да наречем феноменална….“
  Някой тук изобщо замисля ли се върху ЧИСЛАТА или просто си казваме :“Аууу!Много!“ и отминаваме нататък с помътнял разсъдък…? Ами това прави 50 години , по 10 книги на година , от (да кажем) 400 стр. за да са те обемисти….
  Категорично отказвам да ги чета , камо ли да ги осмисля и разбера…..по чисто физически причини !!!! Че после и да прилагам наученото на практика за да усъвършенствам Духа си…..
  Стремежът към гигантизъм , никога не е бил пътят към съвършенството. По тази логика древният човек си е представял бъдещето като Огромен Кокъл и Огромна Секира , а нищо такова няма…!
  Добре е човек поне по някога да мисли със собствената си глава….

 8. Дорина  27.06.2012 г. | 20:02 ч.

  😆 Да, точно това е идеята – да се мисли със собствената глава, той Щайнер друго не иска! Страниците за средно по 200, някои казват, че са нужни 7 години четене по 24 часа на ден! Сигурно по света има хора, които са го направили и от това определено надали са спрели да мислят със собствената си глава. Вероятно Бондарев е един от тях, иначе не мисля, че този негов труд би бил факт, нали?!

 9. by_Chechi  27.06.2012 г. | 20:08 ч.

  …..и се опитайте да поразсъждавате върху въпроса на Панчо по-горе – струва ми се на много точно място ….
  Приятно пътуване в разни измислени светове , примерно на Алиса или други герои от приказките…..!

 10. Стопанина  27.06.2012 г. | 20:24 ч.

  @ by_Chechi

  Никой не те задължава да четеш каквото и да било.

  И никой не е длъжен да търпи самомнителното ти и надменно отношение, което се появи дори без каквато и да било провокация.

  Въпрос, по който да разсъждаваш:

  Какъв ти е проблемът с нас?

 11. by_Chechi  27.06.2012 г. | 20:29 ч.

  Аз нямам проблем (с Вас) ! Просто се опитвам да помогна на тези които имат проблеми….И след като става очевидно , че няма полза от това (личи си от отношението Ви)…..ами какво….? Нищо ! 🙂
  Съжалявам , че бях подведен от други Ваши , наистина стойностни публикации…..

 12. Стопанина  27.06.2012 г. | 20:44 ч.

  Просто се опитвам да помогна на тези които имат проблеми…

  Не, не опитваш да помагаш, а опитваш да уязвиш антропософите. Как точно мислиш, че помагаш, като обявяваш мирогледа на някого за Страна на чудесата?

  Какво стана с твърдението ти от форума, че (цитирам): Когато аз казвам :”Това е така!” , в същност аз казвам :”Това за МЕН е така!” и в никакъв случай , и по никакъв начин не се опитвам да вменявам това като НАЧИН на МИСЛЕНЕ и ДЕЙСТВИЕ за когото и да е другиго.

  Поредната ти (само)заблуда. Да опитваш да помагаш на хора, които не търсят помощ от тебе, е натрапване.

  Съжалявам , че бях подведен от други Ваши , наистина стойностни публикации…..

  Да, подвел си се САМ. Аз не съм подвеждал никого. Затова нито аз, нито друг от съмишлениците ми заслужава такова инфантилно отношение от мъж, който твърди, че е на 58 години.

  Между другото получавам от тебе същите критики като онези, които е получавал Щайнер. „Тук, в тази статия, Иван Стаменов е разумен, последователен и много добре аргументиран. А в онази публикация е фантаст и луд, живее в някакъв негов си свят.“

  Коментари от тоя тип могат само да ме радват, защото да ме сравняват с учителите ми – това е комплиментът на комплиментите. Но и ме натъжават всеки път, защото авторите им може и да използват главата си, но го правят, за да кривят мисълта си и да се обграждат от удобните им илюзии.

 13. Savana Blue  27.06.2012 г. | 20:52 ч.

  by_Chechi,
  Горе главата, четене и учене, с години, това е истината. Не става по друг начин. Четене и учене докато си тук на планетата земя. В началото бе словото. И то се чете цял живот. Само да изчетеш наследството на Учителя Беинса Дуно и да го изследваш ще ти е нужно всичкото време. Само да изчетеш Рудолф Щайнер и да го изследваш, също цял живот. И в следващите прераждания също. Познанието е непреривен процес. И на всеки се дава колкото може да носи. Нищо повече.

 14. Огнян (Мислещ)  27.06.2012 г. | 21:58 ч.

  by_Chechi
  Някой тук изобщо замисля ли се върху ЧИСЛАТА или просто си казваме :“Аууу!Много!“ и отминаваме нататък с помътнял разсъдък…? Ами това прави 50 години , по 10 книги на година , от (да кажем) 400 стр. за да са те обемисти….
  Категорично отказвам да ги чета , камо ли да ги осмисля и разбера…..по чисто физически причини !!!! Че после и да прилагам наученото на практика за да усъвършенствам Духа си…..

  Наистина по някога си мисля, че хората „изтрещяват“ в дадени моменти, без видима причина.
  Много ти били книгите, че кой те кара да ги четеш!
  А можеше простичко да кажеш, благодаря за богатата библиотека до която мога да се докосна, чрез твоя сайт Стопанино. Пък дали и кога ще четеш, аз не виждам това по какъв начин ни засяга за да ни вменяваш някаква си вина! 🙄
  Май проблемът ти не е в четеното, а в прилагането на духовната наука. Може две книги да си прочел, но ако си извлякъл максимума от знания, които да приложиш в живота, то това определено ще е по-добре от някакво си капризничене.

 15. by_Chechi  27.06.2012 г. | 22:27 ч.

  Е , не мога да се въздържа да не задам въпрос от вида :“ Аз питам , пък отговор не искам !“ и той е :
  Как бихте реагирали , ако разпалено проповядвам , че Тодор Живков навремето е написал 24 тома (ама истински дебели!) със съчинения и че целият съвкупен български народ с вяра и любов се е „изтрепал“ да се образова от тях ?
  Ако тук въобще става дума за нещо , то това е то !

 16. Стопанина  27.06.2012 г. | 22:41 ч.

  Как бих реагирал ли? По-напред ще отбележа, че една такава проповед ще съдържа фактологическа грешка, което я прави безинтересна за мен. После ще отбележа, че поредният ти пост ти изгражда облик на човек, който не обича да чете обемисти и изчерпателни трудове.

  И накрая няма как да пропусна, че въображаевият ти пример с Живков е съвършено неадекватен опит за съпоставяне с реалния пример за Щайнер. Ако имаш някаква теза, дай пример, който се основава на действителността, защото това, че Живков е четен от всички българи, е фантасмагория.

  Та кой живее в измислен свят, казваше?!

 17. Goodman  27.06.2012 г. | 22:43 ч.

  by_Chechi
  “ Аз питам , пък отговор не искам !“ и той е :

  Как бихте реагирали , ако разпалено проповядвам , че Тодор Живков навремето е написал 24 тома (ама истински дебели!) със съчинения и че целият съвкупен български народ с вяра и любов се е „изтрепал“ да се образова от тях ?

  Бих реагирал разумно, като ти отговоря, че мястото на въпроса ти не е на място!

  Попитай хората, които четат и коментират автора. Попитай ги на техния сайт.

 18. Goodman  27.06.2012 г. | 22:50 ч.

  by_Chechi

  Ако тук въобще става дума за нещо , то това е то !

  Тук става въпрос, че си с двата крака в оф-топика! Обръщам ти внимание за втори път.

 19. by_Chechi  27.06.2012 г. | 22:56 ч.

  😀
  „Как бих реагирал ли? По-напред ще отбележа, че една такава проповед ще съдържа фактологическа грешка, което я прави безинтересна за мен…“
  И аз така , а мисля и мнозинството които по разни причини са попаднали на тази страница (а после и в сайта като цяло)….И това е което пропускате !

 20. Стопанина  27.06.2012 г. | 23:00 ч.

  Какво пропускам? Не определяш ти менюто в моето заведение. Това, на което имаш право, е да влезеш, да го прочетеш, а ако не ти хареса нещо, да излезеш и да си търсиш вечерята в друг сайт.

  Това, че (образно казано) влизаш в мексикански ресторант, а очакваш суши или китайско, си е ТВОЙ проблем. И нямаш право да го превръщаш в проблем на тия, дето идват да ядат любимото си суши.

  Сега или се дръж възпитано, или замълчи, за да не се налага да те пъдя. Ама че безобразен нахалник! Имаш право на претенции само ако си платил за нещо, което не си получил. Не съм ти длъжник в НИКАКВО отношение.

 21. Goodman  27.06.2012 г. | 23:01 ч.

  by_Chechi
  Приятно пътуване в разни измислени светове

  Чао 😀

 22. Blade  28.06.2012 г. | 12:21 ч.

  Благодаря за колекцията. 🙂

 23. Астролог  09.07.2012 г. | 02:39 ч.

  Според мен този сборник е от изключителна важност и бих насочил интересуващите се от Антропософия към него.

 24. Savana Blue  09.07.2012 г. | 20:19 ч.

  @ Астролог
  Благодаря за съвета!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.