Светотатстващият синод признава титлата архонт и въвежда „строг регламент“

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) отмени решението си от 2007 г., с което беше обявил за нецърковно награждаването с титла архонт на църковни дарители. (Значи, т.нар. Свети синод променя мнението си през 5 години, докато в същото време се опитва да ни убеждава, че изповядва едно и също Божествено Учение от поне 2000 години насам. Изводите си ги направете сами — бел. Стопанина) В съобщението, публикувано на сайта на синода в четвъртък, се посочва, че предстои въвеждане на „строг регламент“ за получаване на титлата, а дотогава на митрополитите се забранява да раздават отличието. (Разбирайте, че се подготвя ценовият разпис, по който да се ръководят търгашите в Църквата. Той ще помогне и на „добре облечените бизнесмени“ да преценяват сами дали могат да си позволят закупуването на „синя кръв“. Изразът „строг регламент“ подсказва, че услугата няма да е от най-достъпните.)

Решението е в отговор на писмо на депутата от Синята коалиция Йордан Бакалов, председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията в НС, по повод провъзгласяването на най-новия архонт — бизнесмена Петър Манджуков.

За повече пет години — от края на 2006 г., когато за архонт беше провъзгласен сегашният евродепутат и бизнесмен със спорно минало Слави Бинев, в България се появиха още архонти, а синодът се правеше, че не забелязва това, въпреки, че по повод на провъзгласяването на Бинев, на 24 януари 2007 г. обяви: „В наградния фонд на БПЦ и нейните поделения не съществува званието архонт, то не може да бъде давано от нейно име и не се признава за българско църковно отличие.“

В новото решение от 14 юни т.г. се казва: „За да не се създава съблазън и смущение в обществото, да преразгледа решението си от 24.01.2007 г., и в светлината на Светата православна традиция, в която съществува молитва за ктиторите, дарителите и благоукрасителите на свети храмове и манастири, отменя решението си.“ (А в едно от следващите решения на Светотатстващия синод ще се казва: „За да не се създава съблазън и смущение в обществото, обявяваме въплътения Антихрист за Второто пришествие на Христос и за кесар на цялото православно човечество от Бяло до Балтийско море и от изворите на Висла до далечен Сибир.“)

Източник: Mediapool

* * *

Вижте още статиите ми „Църквата като инструмент и като предвестник на Антихриста“ и „Православието в моя мироглед: Рецензия на едно Символ верую“.

 

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

14 коментара за "Светотатстващият синод признава титлата архонт и въвежда „строг регламент“"

 1. Огнян (Мислещ)  14.06.2012 г. | 22:28 ч.

  Няма да правя коментар, думите са излишни. Но ще цитирам Учителя (Петър Дънов). Той го е казал с думи прости и много на място.

  Аз зная защо съм опасен. Светлината при известни условия в живота е опасна. Те казват, че туй новото учение ще намали авторитета на владиците и поповете. Ами когато владиците и поповете се бият с камъни, авторитета им не се ли намалява? Казват: «Това е опасно учение. Ето опасен човек!» Не, вие извратихте Словото Божие и продавате Словото Божие за пари. Не, няма да го продавате! В църквата никакви пари! И ако вие сте благородни хора, трябва да ми благодарите, че ви казвам Истината в очите. И не само, че ви казвам тази истина, а живея в нея. […] Някои оспорват думите ми, казват: «Този е свещеник, деца има, жена има, как може без пари?» Хубаво, не оспорвам това. Нека бъде тъй! А владиката, който няма нито жена, нито деца – защо му са пари? А, има друго, друго, друго! Друго нещо има. Аз не говоря само за българските свещеници, аз говоря за всички. Има друго нещо, което е залегнало в сърцата на хората и те не искат да изкажат Истината. Туй как работят свещениците, с пари или без пари, това не ми влиза в работата. В моята работа не влиза, но в Божията Работа влиза. Ако защищавах своя интерес, аз щях да говоря по друг начин, но аз защищавам една велика Божествена Истина, затова излагам своята чест. Ще каже някой: «Той е глупав човек!» Не, не съм глупав. Ще кажете: «Той се хвали.» Онзи, който се хвали, не пали, а аз паля. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА, Неделни беседи, 1923-24)

  Аз не съм против проповядването с пари – всеки човек трябва да бъде възнаграден за своя труд, но казвам: Какво проповядване е това, когато парите са се загнездили в ума на някой проповедник и той говори на хората за Бога? Аз бих похвалил онзи проповедник, който проповядва за Бога от убеждение, без пари – ако пък дойдат парите и това е добре, но той не мисли за тях. (ЖИВОТ, СВЕТЛИНА И СВОБОДА, Неделни беседи, 1931-1932)

  Духовенството се страхува от мене, да не би един ден да заема мястото им. Не, аз нямам такова намерение – ако един ден бих заел мястото на владика, аз не бих носил корона на главата си, а първата ми работа ще бъде да измия краката ви. След това ще посещавам бедни, болни, страдащи. Каквото и да направя в това направление, според мене е нищо много повече трябва да се направи. (ЖИВИЯТ ГОСПОД, Неделни беседи, 1922)

 2. Дорина  14.06.2012 г. | 22:59 ч.

  Всяка дума важи с пълна сила и днес! Уникално наистина!: -(

 3. Peter  15.06.2012 г. | 09:06 ч.

  Макар, че е много краен и изолиран случай, отец Гелеменов също е продукт на БПЦ, което е симптоматично. Според него причината за земетресението се крие в Перник в „трите вида врагове на народа“. Първият вид са врачки и гадателки, вторият са хомосексуалистите и третият – „дъновистите и самият Дънов най-вече, чийто гроб трябвало да бъде преместен, за да не дразним Бога“.
  Пловдивският владика дядо Николай също има забележително сходни виждания по много въпроси с умозренията на отец Гелеменов.

  В един хубав материал (http://www.reduta.bg/?p=3126), засягащ и този въпрос, журналистката Веселина Седларска казва дословно следното: „Ако някой намери едно неприлично изречение в трудовете на Петър Дънов или една неприлична негова постъпка, моля да ме информира. Ако някой намери едно прилично изречение или прилична проява на отец Гелеменов, много моля да направи същото.“

  Архонтисването е една малка язва по снагата църковна… Ако БПЦ се разграничи от всички свои „кинжали“ и фашизоиди, подобни на дядо Николай и отец Гелеменов, то шансовете на Православието неимоверно много ще нарастнат! 🙂

 4. Peter  15.06.2012 г. | 09:20 ч.

  Това е по друга тема, но има връзка с горния ми пост: „Кукерите с техните магически танци в Перник причинили разрушителното земетресение на 21 май, смятат от Евангелската петдесятна църква. Протестантите призоваха жителите на миньорския град да спрат провеждането на маскарадния фестивал.“ http://www.blitz.bg/news/article/142779

  Протестантите също са способни да имат оригинални виждания по много въпроси. Отците от БПЦ не са сами в битката срещу злото…

 5. Александър  15.06.2012 г. | 12:47 ч.

  Невероятна промоция :Всеки ден във Варна до 18:00 може да се снимате с Мерцедаса (а понякога и с БМВ-то) на главния търгаш на катедралата, също така ще получите и безплатно здрависване и пожелание за успех в живота , а това че около катедралата има сакати и просещи хора , да не ви пука – те са платени агенти на опозицията, за да демонстрират безочливо нисък стандарт на живот в България , което е тотално безсрамие и лъжа ❗

 6. Георги  16.06.2012 г. | 10:47 ч.

  Днес получих това в пощата за което аз лично не съм чивал никъде… http://www.avaaz.org/en/axe_the_forest_act/?bsYQHcb&v=15252

 7. Дорина  21.06.2012 г. | 17:39 ч.

  Мълчаливо бдение срещу владиците от Синода
  Инициаторите са разтревожени от продължаващото отстъпление на архиереите на Българската православна църква от духа и традициите на Православието

  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4910671

 8. Дорина  21.06.2012 г. | 18:07 ч.

  Благодаря! 🙂

 9. Arctos  26.06.2012 г. | 20:57 ч.

  Свещеник: Замерайте гей парада с камъни 😯

  Отец Евгени Янакиев, ставрофорен иконом Евгени Янакиев от сливенския храм „Св. Димитър”, призова всеки, който се счита за християнин и българин, да избере вариант за отпор на гей парада.

  “Замерването с камъни е удачен вариант”, обяви свещеникът пред БТВ.

  И как тези недвузначни призиви за насилие се вписват в християнския морал? И кои всъщност са истинските богохулници и поругатели на християнската ВЯРА?

  Според свещеника хомосексуализмът е прелюдия към педофилията. “80% от педофилите са хомосексуалисти. Може би тези хора ще нападнат децата и ще направят нещо ужасно”, опасява е отец Евгени.

  Не разбрах, отчето от собствен опит ли достига до тези изводи?

  😳

 10. Стопанина  26.06.2012 г. | 21:02 ч.

  80% от педофилите са хомосексуалисти.

  Май е искал да каже, че 80% от педофилите са шамани, които проповядват бяс в името на Христа. Няма да го доказвам, даже папата го призна. Значи, педофил=педераст=поп.

  И нима тук не идват на място думите на Христос, че този, който се смята за по-чист от блудниците, нека хвърли първия камък…

 11. Стопанина  06.07.2012 г. | 16:44 ч.

  Остава и да ги зографисат

  Има още едно нещо, което пловдивският митрополит Николай пропусна да направи при връчване на титлата „архонт“ на бизнесмена и оръжеен търговец Петър Манджуков срещу дарението му от 1 милион лева: да поръча да изографисат ликовете му на него и съпругата му, а защо не и на децата му в храма „Свето Преображение Господне“ в квартал „Тракия“.

  Не е късно. Ако дари още едно милионче, що пък не. Бездруго два пъти архонт не може да го направят, поне ликът му да остане и християни свещи да му палят во веки веков.

 12. Светльо  06.07.2012 г. | 16:52 ч.

  Един от много важните принципи е при дарените средства от архонтите начинът на тяхното придобиване да не противоречи на християнския морал и на добрите нрави, проповядвани от БПЦ.

  Продажбата на оръжие от кога е сред ценностите на Християнството или пък контрабандата?

 13. Огнян (Мислещ)  02.09.2012 г. | 22:33 ч.

  Предлагам ви, един доста интересен репортаж излъчен тази вечер в Темата на Нова относно прословутата титла „Архонт” призната неотдавна от БПЦ.

  Благородници в църквата

  Към края на записа (14:07 мин.), след кратко представяне кой е Дядо Добри и при зададен въпрос на журналистката, защо Дядо Добри не е признат за Архонт,
  Анула Христова . редактор на отдел ” История, документи на БПЦ и богословие” с типичен материалистичен маниер и с измамна миловидна физиономия отговаря така:

  Самият той няма нужда, нито църквата има нужда от това Дядо Добри да бъде отличен като „Архонт” !!!
  Сами си представете, как ще му прозвучи на него такова предложение!!!
  И като какъв, той примерно ще представлява църквата навън в света!!!

  Чуйте добре, и какви щуротии и небивалици говори архимандрит Дионисий, началник на отдел „Богослужебен” към Св.Синод.

  Тези хора, нямат ни срам, ни страх от Бога!
  Но ще дойде ден за жътва, тогава ще се отделят плевелите от житото! (имаше такава притча)

  Имам усещането, че живея в свят в който, думите Любов, Духовно, Истина, Благородство, Смирение, Мъдрост, Доброта звучат пошло, неразбираемо и създават отвращение и насмешка у доста хора.

 14. Savana Blue  02.09.2012 г. | 23:34 ч.

  @ Огнян (Мислещ),
  При мен освен усещане има и осмисляне, че този свят е в ликвидация. Бъдете с будно съзнание и очите на четири!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.