Църквата подкрепя ли родителите и децата или (пак) ще служи на кесаря

В последната събота на април, 28.04.2012 г., едновременно в три града в България – София, Варна и Пазарджик – се състоя протест против проекто-закона за детето. Този проекто-закон, цели да очертае правата и задълженията на страните, засегнати в отношенията родител–деца–държава, като е иницииран и написан с подкрепата на 100 (сто!) НПО (неправителствени организации), специалисти, депутати от комисии и хора, имащи отношение по проблематиката. В отношенията се намесва и държавата, тъй като в случай на риск за децата, държавата би трябвало да се намеси (уж) в отношенията деца–родители и да помогне (уж) за разрешаването на проблемите. Поне такива са били първоначалните „добри намерения“ на тези, които са писали въпросното недоразумение, наречено проекто-закон.

Автор: Светлан Бонев

Без да навлизам в подробности за това как и при какви обстоятелства държавата е иззела ролята на родителите в този проекто-закон (мисля, че всеки може да намери проекто-закона и дискусиите по него), ще направя лек коментар по повод на самия протест, какви хора участваха в него и кой още трябваше да застане редом с протестиращите на първите редици! Виждайки огромната заплаха, надвиснала над децата, млади родители се организираха в интернет и излязоха на протест срещу поредния мракобесен проекто-закон на този Парламент, опитващ да прокарва чужди интереси срещу народа си.

Протестът се организира месеци наред и в избраната събота излязоха стотици млади родители от трите града, заедно с децата си, за да изразят мнението си срещу това, което им подготвят. Отново младите хора първи бият камбаната и отново жените – майките, застанаха в първите редици, за да пробудят заспалите, като огласят какво им вещаят „народните избраници“. Изключителен символизъм имаше в това, че и те, като жените мироносци, като първите вестители на Възкресението Христово, което нашата Православна Църква честваше на следващия ден (неделя), бяха отново първи и огласиха площадите, белким и хората започнат да възкръсват от духовната смърт, в която се намира нашият народ, а може би и нашата (?!) Православна Църква!

Може би именно тя, Църквата със своя висш духовен клир, потънал в боричкане кой да е следващият патриарх и в приготовления да посрещне високия гост от Москва, трябваше да поведе това шествие – така, както направиха техните румънски братя на протестите против добива на шистов газ. Как е възможно да имаш претенцията да си духовен баща на една нация, а дори да не изкажеш мнение към това което се подготвя? Единственото заглавие, което видях, е, че Църквата се присъединявала(!?) към протеста на родителите, депутатите и неправителствените организации. Синодът бил готов с проект на декларация, която щяла да се гласува след празниците.

Този проекто-закон е един от най-мракобесните, които някога са „ковали“ в български парламент. Той директно атакува най-святото – децата, а Христос ни учи: Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е Царството Божие. (Марко, 10:14) Вместо да се покажат като най-ревностни критици на този проекто-закон, от Светия Синод за кой ли път предпочетоха да мълчат. Днес е 3 май и все още чакаме обещаната им декларация.

Висшият клир има достъп до обществени медии, национална телевизия, национално радио, имат сайт, имат издания – но никъде не намираме официална реакция, освен плахата самоинициатива на отделни свещеници по енориите. Аз, като родител на две деца, призовавам и настоявам Светия Синод на Българската Православна Църква, ако е наистина грижовен пастир, да излезе и да отхвърли този проекто-закон. Да го направи пред цялото общество и по категоричен начин, така че той никога да не се превърне в закон! Ако ли пък нямаме и този път тяхната подкрепа, очевидно отново сами, уважаеми майки и бащи, мили родители, ще трябва да се справяме с мракобесието, опитващо се да ни завладява отвсякъде с пасивната подкрепа на т.нар. БПЦ.

Вие, родители, пазете децата! А вие, които се опитвате да ги отнемате от родителите – за вас е напомнянето:

Христос обичал всички човеци – дори и грешниците. Но особено обичал малките деца. А ги обичал заради тяхната невинност, незлобливост и чистота. Често Спасителя е посочвал децата за пример на по-възрастните. Веднъж Той повикал едно дете, изправил го посред учениците Си и казал:

„Ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството Небесно; който се смири като това дете, той е по-голям в Царството Небесно. И който приеме едно такова дете в Мое име, Мене приема; а който съблазни едно от тия малките, които вярват в Мене, за него ще е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина.“

Друг път майки донесли при Христа децата си, за да ги благослови. А учениците Му възпирали майките и не ги допускали. Като видял това, Христос възнегодувал и казал:

„Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е Царството Божие! Истина ви казвам, че който не приеме царството Божие като дете, няма да влезе в него.“

Амин!

* * *

Още по темата:
Социални инженери планират довършването на семейството

 

Споделете публикацията

Google1

За Светльо

sbonev@otizvora.com | Автор на свободна практика за „От Извора“. „Ако не е оживена от дела, вярата сама по себе си е мъртва.“

Всички публикации

44 коментара за "Църквата подкрепя ли родителите и децата или (пак) ще служи на кесаря"

 1. Мислещ  05.05.2012 г. | 23:10 ч.

  @Юлиан

  Каква е тази свободна воля, която предварително известна на йерархиите горе? Как те могат да видят отвъд избори които не са направени?

  Юлиане, един компютър как така хем има операционна система, хем е подвластен на човека!?! Уж си има памет и процесор (мозък), видео карта (очи и реакции), микрофон (уши) и да ни изреждам всички екстри. Та сега, и ние така, хем сме със свободна воля – Но свободна не означава Слободия нали!
  ФИЗИКА си учил нали! Знаеш за едно фундаментално свойство на нещата, а именно: В природата нищо не изчезва,просто преминава от едно състояние в друго!
  А това, че на теб не са ти ясни другите състояния, не означава, че не съществуват.

 2. Юлиан  05.05.2012 г. | 23:22 ч.

  @ Мислещ
  Никъде не съм казвал, че свободната воля или преопределеността не съществуват. Точно обратното. Написал съм, че имам усещането, че и двете съществуват хармонично, но не го разбирам с разума си.
  А това сравнение на човека с компютъра е ужасно грозно и невярно. Не знам как да го коментирам просто. Нямам думи.

 3. Стопанина  05.05.2012 г. | 23:25 ч.

  След аналогията с човека и компютъра, която направи Оги, просто съм покъртен! 😯 В това няма нищо антропософско – все едно физикът Стивън Хокинг го е писал. Съжалявам, приятелю, но е така. Иде ми да те удуша, но това е влияние на Луцифер, което разпознавам и няма да допусна да оформи лошо кармичните ни отношения за следващ живот. 😉

  А тъй като Тим подхвана темата и за гнева (Луцифер) и принудата (Ариман), които въздействат на кармата ИЗВЪН и ПРОТИВ съдбата, която човек определя със Светлите Същества от Йерархиите, се чувствам безсилен за подробни обяснения в по-нататъшни коментари. Призовавам ви да четете много внимателно:

  „Откровения на Кармата“

  Дадени са много реални примери и е изнесено увлекателно. Най-малкото става ясно защо човек НЕ е компютър в ръцете на Йерархиите. И защо има СВОБОДА да следва нашепванията на Луцифер и Ариман, както и по какъв начин това оформя Кармата. Особено лекциите за ариманичните болести и луциферичните болести са ПРОСВЛЕТЛЯВАЩИ.

 4. Ангел  05.05.2012 г. | 23:39 ч.

  Стопанино, не искам да те губя като събеседник, затова ще пиша големи мнения (с риск да стана досаден).

  Цитатът от Дънов, за който стана дума, е, че 1400 ще хранят другите. Сякаш ще има 1400 „специални“, но иначе всички ще сме тук. Но така или иначе Дънов по принцип ми е труден за разбиране – Щайнер е някак си по-ясен…

  Колкото до примерите ти – не говорех за случайности, а за равновесие, което е нещо динамично. Явно за теб 1400 души е характеристика (като броя крака), а не параметър на динамиката – като дължината на краката например…

  Други „параметри на динамиката“ – са например вариациите в пчелните пити.

  Тъй като ти не искаш да разбереш аз какво се опитвам да ти кажа предлагам да поясниш какво ти искаш да ми кажеш. До момента разбирам тезите ти така:

  В близките десетилетия ще има смяна на епохата, защото Ариман вероятно вече се е въплътил в човек.
  При тази смяна на епохата за „българи“ ще остане квота от 1400 тела, като за тях ще се селектират хора (души), достигнали определен вид развитие.
  В момента сред българите има предварително избрани хора и само от тях зависи дали ще се „класират“ до квотите, развивайки се до нужното равнище. Несигурността в избора предполагам означава, че избраните кандидати са малко повече от 1400 – да има резерв за неуспелите в развитието.

  Ще поясниш ли къде и какво не съм разбрал дотук?

 5. Ангел  05.05.2012 г. | 23:41 ч.

  Мамка му – не ми призна номерациите от менюто (с и таговете).
  Точките бяха така:

  1. В близките десетилетия ще има смяна на епохата, защото Ариман вероятно вече се е въплътил в човек.

  2. При тази смяна на епохата за „българи“ ще остане квота от 1400 тела, като за тях ще се селектират хора (души), достигнали определен вид развитие.

  3. В момента сред българите има предварително избрани хора и само от тях зависи дали ще се „класират“ до квотите, развивайки се до нужното равнище. Несигурността в избора предполагам означава, че избраните кандидати са малко повече от 1400 – да има резерв за неуспелите в развитието.

 6. Стопанина  06.05.2012 г. | 00:21 ч.

  Сякаш ще има 1400 „специални“, но иначе всички ще сме тук.

  Няма всички да са тук, което съм обяснил в последния подкаст за Ариман, който със сигурност си слушал. Чуй го пак и обърни внимание на местата, където акцентирам и разяснявам защо настоящата и следващата културна епоха са решаващите.

  От самото начало подозирах, че те дразни идеята за „специалните“, но нито аз, нито Щайнер, нито Учителя, използваме този термин. Става дума за души, които са по-напреднали в еволюцията си. Те един ден ще имат задачата да повдигат по-изостаналите си събратя – или казано алегорично: „да ги хранят“.

  Тъй като ти не искаш да разбереш аз какво се опитвам да ти кажа предлагам да поясниш какво ти искаш да ми кажеш.

  Чудесно разбирам какво искаш да кажеш. Първоначално ти каза, че Природата не работи с бройки и аз те опровергах с примери от самата Природа. Сега ти ми говориш за „характеристики“ и „параметри на динамиката“. Изместваш темата от бройката.

  Е, нямам какво да добавя.

  Ще поясниш ли къде и какво не съм разбрал дотук?

  Ами доста неща не си разбрал:

  В близките десетилетия ще има смяна на епохата, защото Ариман вероятно вече се е въплътил в човек.

  Епохите се сменят и без Ариман, защото не зависят от него, а от Светлите Същества, по-специално тези от Йерархията на властите. Времето за въплъщението на Ариман също изцяло зависи от действията на Светлите Същества, по-специално от Архангел Михаил.

  Ариман има мисията да вкара много от хората (по трудния начин) в пътя на предопределената еволюция. Но това негово въплъщение ще е събитието, което ще отклони други много хора от естествената еволюция, като ги вкара в групата на „злото човечество“, за което в един момент няма да има условия на живот на Земята. Поне за дълго време…

  И никъде не съм се ангажирал с „десетилетия“ – както за въплъщението на Ариман, така и за смяната на епохите. Не ми се брои колко пъти съм казвал, че настоящата културна епоха свършва чак в година 3500. Епохата на Арх. Михаил свъшва след векове. Какви десетилетия, какви пет лева? 🙂

  При тази смяна на епохата за „българи“ ще остане квота от 1400 тела, като за тях ще се селектират хора (души), достигнали определен вид развитие.

  Човек сам изгражда телата си – не само физическото, но и фините. Така, както го описваш, излиза, че Светлите сили са създали нещо като 1400 парашута, които ще дават на „свои хора“, а останалите ще трябва да скачат без парашут – сиреч са обречени. Това е пълно неразбиране на онова, което ти пиша за трети път.

  А именно:

  Парашута си го правиш сам!

  В момента сред българите има предварително избрани хора и само от тях зависи дали ще се „класират“ до квотите, развивайки се до нужното равнище.

  Не, не и не! Има определен брой души, които в течение на еони са по-напреднали спрямо други души. 1400 от тези души са наднационални (те не са българи), но е определено (имат мисията) да живеят като българи (в едно или повече въплъщения). Някои от тях вече са родени в България, а други ще идват да вършат работата си и да си заминават на етапи. След тях ще идват други и т.н.

  Те са „избрани“, точно защото отдавна вече са били напреднали и могат да свършат тежката работа, която се очаква от тях. Разбира се, имат и недостатъци, но ще ги изчистят точно защото ще се родят и ще живеят веднъж или няколко пъти в България. И като помагат на останалите българи да се повдигнат, сблъсквайки се с противодействията, те помагат и на самите себе си да каляват волята и Аз-а си.

 7. Ангел  06.05.2012 г. | 16:22 ч.

  @Стопанина
  Така, както го описваш, излиза, че Светлите сили са създали нещо като 1400 парашута, които ще дават на „свои хора“, а останалите ще трябва да скачат без парашут – сиреч са обречени.

  ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА! Това изобщо НЕ е нещото, което казвам…
  Говорех за квоти – като се запълни бройката за българи просто ставаш друг – примерно испанец. За никакви „обречени“ не съм говорил.

  Отговорът на моя въпрос по повод цитата от Дънов:
  Определеното число за възкресението на българите е 1400. Това е българският народ. Те са силата. Възкресение, това означава, човек да сее отново. Значи 1400 българи ще сеят отново.
  изглежда е това:
  1400 от тези души са наднационални (те не са българи), но е определено (имат мисията) да живеят като българи (в едно или повече въплъщения).

  За невежа в областта на антропософията това не е толкова очевидно, колкото изглежда е за теб. Приеми, че от скоро чета Дънов и Щайнер. На мен със сигурност цитатът от Дънов ми изглеждаше елитаристичен и все още ми изглежда мъгляв.

  Пишеш, че няма време да съзреем – а няколкото века до края на епохата няма ли да стигнат? Може би за едни – не, но за други – да.
  Защо да няма време – идващите в близките десетилетия войни и катаклизми дори ще помогнат за това.

  „Изместваш темата от бройката.
  Е, нямам какво да добавя.“

  Аз имам.

  Броиш ти, не природата. Тя работи с баланс на сили и равновесни положения. С две думи: Иван Стаменов брои, природата – балансира.

  Затова и природата е толкова разнообразна – примери по повод твоите примери:
  – броят килийки в пчелната пита зависи от размера на пчелите и на питата, защото пчелите не броят, а градят на база рамера на телата си и размера на мястото за пита;
  – броят хромозоми е различен между различните видове;
  – двуполовото размножаване не важи за гъбите;
  – има мравки с 2 „генетични линии“ на мъжките и женските индивиди и съешаването помежду им дава различни резултати, т.е. все едно имат 4 пола
  и т.н.

  Ти гледаш на природата като нещо статично съставено от номера и това според мен е грешно. Природата е съставена от взаимодействия, между които има динамичен баланс. Видовите характеристики (отклоненията от които казваш, че са израждания) са просто утвърдени с времето, но не са задължителни. Даваш примери с броя крака – различните видове стоножки имат различен брой крака и освен това се раждат с по-малко крака и си добавят, докато растат. След някое и друго хилядолетие може и броят на нашите крака да се промени, може от опашната ни кост да израстне опашка и т.н. Нещата в природата са динамични, т.е. променливи.

  Сега, искам да повторя цялото изречение, от което ти извади половината, за да ми покажеш колко греша за бройките в природата:
  „Природата (ако приемем, че е олицетворение на Бог) не работи с точни бройки, а с равновесни стойности – къде е равновесието ще се види като му дойде времето.“

  Разполовеното ми изречение казва същото, което написах пространно дотук…

  Бройката (която някой преброител ще трябва да преброи) е равновесно положение към даден момент, а не константа.

 8. Стопанина  06.05.2012 г. | 17:29 ч.

  За пореден път оставам с впечатлението, че не вникваш в нещата, които самият ти пишеш, или не търсиш истината, а просто държиш да оспорваш „елитарното“ изказване на Учителя.

  Ето поредните примери:

  Говорех за квоти – като се запълни бройката за българи просто ставаш друг – примерно испанец. За никакви „обречени“ не съм говорил.

  Думата „обречени“ беше свързана с примера за парашутите. Ако искаш, можеш да си представяш, че падащите без парашут няма да се разбият на земята, но ще стъпят живи и здрави в Испания, вместо в България. Така или иначе, примерът ми с парашута е точен.

  И най-важното в примера беше изводът: парашутът си го правиш сам, а няма никакви квоти! Бройката се определя от това, доколко някои души вече са напреднали с шиенето на парашута си и кармично са обвързани с България.

  Втори пример за безпринципното ти оспорване и/или нежеланието да вникваш в това, което ти пиша:

  броят килийки в пчелната пита зависи от размера на пчелите и на питата

  Не говоря за броя килийки, а за броя на СТРАНИТЕ на килийките. Колкото и да са по брой килийките в една пита, броят на страните им е все 6 (ШЕСТ). И това не зависи от размера на пчелите. Ти категорично отказваш да видиш бройката ШЕСТ, но тя няма да престане да съществува само защото я пренебрегваш.

  броят хромозоми е различен между различните видове;

  Но броят хромозоми е еднакъв между представителите на един вид. И това е нещо, което отказваш да видиш.

  двуполовото размножаване не важи за гъбите

  Това по никакъв начин не променя факта, че двуполовите същества имат еднакъв брой хромозоми в половите си клетки според техния вид. И второ – този брой хромозоми винаги е половината бройка от пълния набор, така че при сливането на половите клетки да се получи пълната бройка за вида. Поредното нещо, което отказваш да видиш и ме пращаш за гъби.

  има мравки с 2 „генетични линии“ … т.е. все едно имат 4 пола

  Е, поне тук виждаш бройките 2 и 4.

  Ти гледаш на природата като нещо статично съставено от номера и това според мен е грешно.

  Напротив, ти си този, който се опитва да ме накара да не виждам бройки, защото нещата били различни при гъбите и хората. Мен противоречията и многообразието в природата въобще не ме притесняват, тъй като съм се освободил от залитанията в монизъм или криворазбран дуализъм.

  Бройката (която някой преброител ще трябва да преброи) е равновесно положение към даден момент, а не константа.

  Това не променя факта, че в даден момент има определени бройки, в друг момент – други бройки, в трети – бройките може и да се променят. Но е факт, че в природата има числа, зад които има дълбок смисъл. И точно заради това имаме 2 очи, за да виждаме 3-измерен свят. Точно заради това имаме 2 уши, за да чуваме (обемен, пространствен) стерео звук. Точно заради това имаме обособени 4 пръста на едната длан, които отговарят на Същества от Йерархиите. А имаме и 1 палец, който е леко встрани от „Йерархиите“ и е „Бог“ на дланта.

  Това са някои наблюдения в окултен мироглед, който не желая да ти натрапвам, както бих желал да не ми натрапваш, че не трябва да виждам бройки, когато ги виждам. Все пак не е редно да караме зрящия да ослепее. По-скоро е редно да пожелаем, ако сме слепи и не виждаме нещо, да прогледнем.

  Обаче това, прогреждането, не става с мързел, който на няколко пъти спомена, сякаш очакваше да ръкопляскаме. Чети, проверявай, прилагай в живота си – ший си парашута. 😉

 9. Радослав Йорданов  06.05.2012 г. | 17:48 ч.

  За това, че природата работи с абсолютни стойности мисля, че няма съмнение, защото Божия план включва всяка необходимост и възможност и може с точност да прецени, какво е необходимо.

  „Кол­­­ко те­­жи Зе­мя­­та, кол­­ко енер­­­гия е оп­­­ре­­де­­ле­­на за нея, то­­ва са дан­­ни, из­чис­­ле­­ни с аб­­­со­­лют­­на точност, но не от хо­­ра­­та, а от ония, ко­­и­то са я съз­­да­­ли. В при­ро­­да­­та вся­­ко не­­що е стро­­го оп­­­ре­­де­­ле­­но.“
  Петър Дънов

 10. Ангел  07.05.2012 г. | 00:08 ч.

  @ Радослав Йорданов

  Благодаря ти.

  @Стопанина

  „окултен мироглед, който не желая да ти натрапвам“ 😮
  Че аз заради мирогледа ти идвам на този сайт.
  Натрапвай, натрапвай 🙂

  Не знам дали усети как накрая твоите представи какво очаквам станаха повод да ме иронизираш.
  Че, един вид, съм очаквал да ми се ръкопляска за мързела…
  Пробутваш ми твоите гнили домати, а 😉 ?

  След като Радослав ми натри носа относно природата, нека ти демонстрирам как ми изглеждаше спора с теб. Тук си имам едно карикатурно огледалце – да видим дали ще се познаеш в него (започвам с парашутния ти пример, който ти така насилствено набута в моята деликатно спореща уста):

  Както го описа в предишния си пост, излиза, че числото две отговаря на възприятията ни и в такъв случай дланта ни автоматично излиза като удвоено възприятие плюс един „Бог“. Това е пълно неразбиране на онова, което аз разяснявам.
  А именно:
  Възприятията не се удвояват!

  В твоите контрапримери липсва фактът, че тук-таме числата 2 и 4 определят възприятията. Ето ти отново моите примери. Искам да наблегна на очевдиния факт, че в момента за хората числото 2 е валидно като определящ слуха и зрението ни фактор. Остави ги сега паяците на мира.

  Аз виждам много добре как в дланите се използва числото 4 и няма никакво удвояване. Не ме карай аз да ослепея, редно е ти да прогледнеш.

  Обаче проглеждането не става с воденето на спорове, за чието спечелване се надяваш, че ще ти ръкопляскаме.

  Докато упражнявах огледалцето видях, че горната честота на вибрационния рецептор на паяците е 1400 Hz:
  http://icb.oxfordjournals.org/content/9/1/133.abstract
  Няма отърване от това число, ей!

 11. Стопанина  07.05.2012 г. | 00:35 ч.

  Ангеле, опасявам се, че говорим на различни езици, твоя език не го владея (и да го владея – отдавна не ми е приятно да го говоря), така че, що се отнася до мен, слагам край на дискусията. С Радо или други можете да си обсъждате на воля за „квотите“ и „елитарните“ звучения.

  Ако не те мързи… 😕

 12. Стопанина  23.05.2012 г. | 11:34 ч.

  Охридският архиепископ задържан за пране на пари

  Македонското министерство на вътрешните работи повдигна обвинения срещу 19 души, сред които главата на Охридската архиепископия на Сръбската православна църква, Йован Вранишковскии, членове на гражданското сдружение „Анастасия“, заради съмнения, че са извършвали пране на пари.

 13. Стопанина  27.07.2012 г. | 14:22 ч.

  Доживяхме:

  БПЦ се разгневи на проектозакон с прекомерни права на детето и само вини за родителите

  От статията разбрах, че БПЦ отново намери личен интерес да се намеси, а че не става дума за истинска загриженост, но някаквата позиция е за предпочитане пред никаквата.

  „Това означава, че всеки, който иска да си кръсти детето в църква, попада под ударите на тези текстове, възразяват членовете на Синода в становището си. Забраната за участие в “религиозни дейности“ представлява юридическо полагане на абсолютно необосновани пречки пред религиозното възпитание и образование в дома, храма, детската градина и училището, пред практикуването на религия от страна на децата в семейна и обществена среда. Защото какво, ако не форми на религиозна дейност, са светите тайнства на Църквата (например св. Кръщение, св. Изповед, св. Причастие), молитвата, запознаването с и четенето на библейски текстове, богослужението в храма, заниманията в църковното училище, летните лагери в православните манастири, литийните шествия, празничните християнски концерти и пр.?”, питат митрополитите.

  Религиозно възпитание и образование още от детската градина? 😯
  Ето ти едно ново Църковно тайнство, което излезе наяве…

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.