Как ще осмислите живота си и как ще се запишете в историята?

Как ще изживеете живота си? Как ще ви запомнят накрая? За съжаление, в днешно време повечето хора не се замислят над такива въпроси. Много от нас просто се лутат в живота, сякаш без ясна посока или цел. А обществото в по-голямата част от времето прекалено ни улеснява да бъдем „удобно безчувствени“. Напълно сме се пристрастили към забавленията, а те са в количества, невиждани досега – телевизия, филми, музика, игри, спортове, храна, хазарт, шопинг – възможностите за нашата пристрастеност изглеждат безкрайни.

Но наистина ли искате да прекарате живота си, като подхранвате зависимостите си? Наистина ли искате да бъдете възможно най-заети със забавления? Една мисъл се е отпечатала в съзнанието ми:

„Животът е като монета – можеш да го използваш както намериш за добре, но само веднъж“.

Ако фактът, че летим из Вселената на това огромно парче скала, е само някаква космическа случайност и животът наистина няма някакво значение – тогава ще има логика да запълним живота си с възможно повече удоволствия, преди да умрем. Обаче ако животът има смисъл и действията ни могат да оставят дълготраен отпечатък в бъдещето, тогава може би много от нас трябва да се замислят какво ще оставим след нас, когато вече няма да сме на тази земя.

Повечето не го осъзнават, но в действителност ние имаме привилегията да живеем в един от най-вълнуващите отрязъци от човешката история. От десетилетия изглежда така, сякаш човечеството наближава някаква кулминационна точка. Промените и животът все повече и повече се забързват, всичко става все по-нестабилно. Просто се огледайте. Всичко и всеки са поставени на изпитания.

Икономиката се срива, основите на обществото също рухват, войната в Близкия Изток може да избухне във всеки момент, дори и планетата преминава през особен и несигурен период. Само трябва да погледнете някоя популационна таблица за да осъзнаете, че живеем в напълно безпрецедентно време…

В 1800-та година населението на света е било един милиард. Сега то е около седем милиарда. Знаете ли какво означава това? Означава, че имаме възможността да си взаимодействаме с повече хора, отколкото някой някога е успявал. Страданията по земята са абсолютно умопомрачителни. Знаете ли, че три милиарда души преживяват с едва 2.50 долара или по-малко всеки ден? Има милиони, милиарди хора, които нямат какво да ядат днес. Има стотици милиони без достъп до чиста вода.

По цялото земно кълбо ще намерите деца, ровещи в кофи за боклук с надеждата да намерят храна или нещо, от което да изкарат някоя стотинка. Безброй други деца са били продадени като роби и живеят без надежда всеки ден. В някои части на света нарочно ослепяват деца с киселина, за да могат господарите им да печелят повече от тях, като ги пращат да просят. Други хлапета ги завързват за леглата, за да им се изреждат болните извратеняци, които плащат за секс с тях.

Когато осъзнаете ужасите, които се случват по света, става по-трудно да живееш само за себе си. Тази нощ милиони и милиони хора по цялото кълбо ще са на границата на самоубийството, защото смятат, че няма надежда за тях. Някога мислили ли сте за тях? Тази нощ милиони и милиони деца могат да бъдат насилени от родителите си или от близки роднини. Някога молили ли сте се за тях?

Има толкова много хора, които биха се зарадвали на малко любов. Милиони гният по затворите – включително и такива, които са напълно невинни. Милиони прекарват самотни дни в пенсионни домове, без никой да ги посети. Тази нощ ще има цели семейства, спящи по улиците на всеки от големите американски градове. Мислите ли понякога за тях, докато лежите в топлото си легло?

Изчислено е, че в Северна Корея между 150,000 и 200,000 души са затворени в кошмарни концетрационни лагери. В много от случаите става дума за цели семейства, защото някой член от семейството е казал или направил нещо, което някой с власт не е харесал. За да оцелеят, много от затворниците ядат растения, трева, дърва, мишки, змии и животните от фермите в лагерите. Но не само властниците в Северна Корея са болни мозъци. Истината е, че цялата глобална система е в напреднал стадий на разложение и това причинява огромни страдания по земното кълбо. Е, вместо да живеете егоистично, защо не направите нещо паметно с живота си?

Изберете да сте светлината в мрака

Благодарение на технологиите, сега е много по-лесно за обикновения човек да бъде промяната. В миналото елитът имаха монопол над масовата комуникация. Сега интернет напълно промени това. Ваша публикация в интернет може да се прочете от десетки милиони хора. Дори без да напускате уюта на дома си, можете буквално да променяте животи на другия край на света.

Идеите са нещо, което е изключително могъщо, а днес сме по средата на глобална информационна война. Използвайте интернет, докато сте способни, за да обръщате течението или поне да го забавяте (което ще даде време и на други да се пробудят, преди да е късно – бел. ред.). Свободният и нецензуриран интернет няма да съществува вечно. Елитът вече е предприел стъпки за ликвидирането му. Затова толкова се шуми около закони като SOPA, ACTA и CISPA. Господарите на света не харесват в какво се е превърнал интернет и затова искат да го контролират. Дори сега всичко, което правите в интернет, се следи от едни или други правителства и корпорации. Но това не е причина да се отказвате от разпространението на истината. Може би дори някой от „пазачите“ ще се убеди в това, което имате да кажете.

Точно във времена на най-голям мрак имаме нужда от най-големите герои. Светът се е превърнал в много тъмно място, а нещата има още накъде да се влошават, преди да стигнем до края. Но това означава, че имаме нужда от колкото се може повече герои.

Голямата битка между доброто и злото навлиза в кулминация

Искате ли да изживеете живота си, правейки неща, които ще донесат дългосрочни позитивни промени; или искате да прекарате живота си на дивана, зяпайки телевизия? Историята няма да се интересува от това, какви вещи сте придобили. Но ако успеете да направите истинска промяна за другите, това определено ще е значимо.

Когато хората ми казват, че са „отегчени“, това направо ме разбива. Честно, не разбирам как можеш да си отегчен в днешната епоха. Живеем в едни от най-вълнуващите времена в цялата човешка история и знам, че бих могъл да оползотворя три или четири пъти повече часове от сегашното денонощие. Винаги има още за правене и още, което да се научи.

Навсякъде по света се разстила мракът и ще продължава да го прави. Можете да изберете просто да недоволствате; а можете и да изберете да светите с вашата светлина в мрака. Изборът е ваш.

Не е нужно да сте известни, за да донесете промяна. Не ви трябва и публика от хиляди и хиляди души. Истината е, че всеки, четящ това, има заложбите да е промяната. Пътят от хиляди километри започва с първата крачка. Ето един списък с някои от нещата, които можете да започнете да правите още сега:

• Говорете със семейството си.

• Говорете с приятелите си.

• Споделяйте истината във Facebook и/или Twitter.

• Присъединете се към организация.

• Отидете на шествие.

• Напишете писмо на някой редактор (журналист).

• Напишете писмо на вашите политически представители.

• Кандидатирайте се за политически пост.

• Водете си блог.

• Направете си уебсайт.

• Правете клипове в YouTube.

• Създавайте нови приятелства, сприятелявайте се с нови хора.

• Хранете бедните.

• Посетете страдащите.

• Помогнете на човек в нужда.

• Бъдете доброволец за кауза.

• Раздавайте листовки, книги, DVD-та.

• Изнасяйте речи.

• Пращайте имейли.

• Напишете книга.

• Направете филм.

* * *

В американската Декларация за независимост четем:

„Ние считаме тези истини за видни от само себе си, че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждими права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие.“

Всички мъже, жени и деца (включително неродените) по целия свят са създадени равни. Всички те заслужават да бъдат обичани и защитени. За жалост, живеем в свят, който става все по-безчувствен и по-безчувствен. Из цялото общество, хората са станали алчни, себични, тщеславни, горделиви, агресивни, злобни, злопаметни, жестоки. Хората са станали зависими от удоволствията и приятните неща, които могат да си купят, като се вкарат себе си или страната си в поредните дългове.

Къде са всичките силни мъже и жени, готови да поставят Бог, семейство и народ преди себе си? Къде са силните мъже и жени, готови да отстояват справедливостта, дори да им коства всичко?

В идните години ще е изключително тежко. Милиони от тези, живеещи само за себе си, ще бъдат напълно разтърсени от идващите събития. Но ако имате идеал, по-голям от вас, тогава най-вероятно ще намерите идните времена за пълни с приключения и значимост.

Е, как ще ви запомни историята? Надявам се, като някой, преизпълнен с любов. Като някой, обичал Бога, семейство и народ. Надявам се да ви запомнят като някой, направил разликата в живота на другите. Имате само един живот (в тази изключителна епоха – бел. ред.). Изживейте го разумно.

„Животът е като монета – можеш да го използваш както намериш за добре, но само веднъж.“

* * *

Автор: Майкъл @ End of the American Dream

Споделете публикацията

Google1

За Григор Самуилов

Автор, коментатор и преводач на статии и обзорни материали в областта а политиката, банкерството, науката, религията и образованието.

Всички публикации

52 коментара за "Как ще осмислите живота си и как ще се запишете в историята?"

 1. Стопанина  01.05.2012 г. | 15:32 ч.

  @ Радо

  Говорим за едно и също. Аз не отричам равенството, но много държа да се поставя в правилния контекст и в правилната сфера от живота. Точно за това обърнах внимание на Троичния социален организъм от Щайнер, където Свободата, Равенството и Братството са разпределени съответно в духовната, правната и стопанската сфера.

  Тук ще ти обърна внимание, че Учителя също отделя свободата от равенството и тези двете – от братството. Включително в цитатите, които предлагаш. Те не са взаимозаменяеми понятия – синоними. И не съм срещал Учителя да уточнява кое за коя сфера от живота се отнася. Подробностите ги намираме при Щайнер и ако не им обърнем внимание, ще се опитваме да прилагаме равенството, където не му е мястото.

  Останах с впечатление, че търсите равенство там, където не е приложимо, което създава предпоставки за недоразумения, а в случай на приложение и в социалния живот – на страдания.

  @ Вал

  Няма никакъв начин тези цитати да са казани от Учителя. Те изразяват един „православен“ мироглед и фактът, че ги взимаш от форума на petardanov.com, съвсем не означава, че имат нещо общо с учението или мирогледа на Петър Дънов. Смятам, че е коректно такива „дребни“ подробности да се отбелязват.

 2. Вал  01.05.2012 г. | 16:16 ч.

  Да, вярно, съжалявам. Отбелязвам, че цитатът не е от Петър Дънов, а от Сведенборг.
  То не е мироглед, а наблюдения и разкази от духовния свят. Аз ги приемам за достоверни, особено поради факта, че нещата съответстват на това, което Щайнер разказва от своите ясновидения за висшите светове. Само че, Сведенборг употребява други думи естестено и изхожда главно от Библията за обясненията си, а и Щайнер обяснява всичко изключително подробно и детайлно и напаснато към съвременното мислене. Така че разликата в изказа е разбираема.
  Мислех си – ако не бях попаднала и чела Щайнер, това от Сведенборг сигурно нямаше да го разбера. Аз и много неща, които Учителя е говорил, описвайки духовния свят не разбирах и имах само разни смътни представи и едва след изясненията на Щайнер взе да ми става ясно кое какво е. Не че и сега всичко ми е ясно, но нещата, които преди не бяха, се изясниха.
  Обърни внимание на цитата, Ванко и разяснението за Господ-Бог! Имаше някъде в тая същата книжка и за Светия Дух. Трябва да отбележа, че там вече настъпва малко противоречие като сравнявам с обяснението от Щайнер за Светия Дух. Или поне при пръв прочит.

 3. Стопанина  01.05.2012 г. | 18:02 ч.

  Така че разликата в изказа е разбираема.

  Разликата не е само в изказа.

  То не е мироглед, а наблюдения и разкази от духовния свят.

  Напротив, мироглед е, който не съответства на онези разкази от духовния свят, идващи от хора, които ми вдъхват повече доверие.

  ако не бях попаднала и чела Щайнер, това от Сведенборг сигурно нямаше да го разбера.

  Интересно ми е, как разбираш Сведенборг чрез Щайнер, след като Щайнер не би се подписал под това, което говори Сведенборг. Аз бих се обзаложил, че ако Щайнер прочете това от Сведенборг, ще почне да ни обяснява как навлизането в духовните светове е съпроводено по-напред със среща на Аримановите духове. Тези духове са опасни, защото ни предоставят информация, която може да звучи логично и да е проникната с интелигентност, но в същото време е съвършено невярна. Мда, нещо ми подсказва, че Щайнер би ни изнесъл лекция точно по този въпрос.

 4. Радослав Йорданов  01.05.2012 г. | 18:19 ч.

  Да, Щайнер говори за това, че Сведеборг в известно отношение не успява да проникне правилно в духовия свят. А Учителя пък изключително много цени този ясновидец. И тук има някакво противоречие, което аз тепърва ще си изяснявам. 😀

 5. Вал  01.05.2012 г. | 19:38 ч.

  Интересно ми е, как разбираш Сведенборг чрез Щайнер, след като Щайнер не би се подписал под това, което говори Сведенборг.
  Заради обясненията на Щайнер за духовните светове. Начина, по който обяснява ми помага да си представям нещата. Ако бях чела Сведенборг преди да имам представата получена от Щайнер нищо нямаше да разбера най-вероятно.
  Аз бих се обзаложил, че ако Щайнер прочете това от Сведенборг, ще почне да ни обяснява как навлизането в духовните светове е съпроводено по-напред със среща на Аримановите духове. Тези духове са опасни, защото ни предоставят информация, която може да звучи логично и да е проникната с интелигентност, но в същото време е съвършено невярна. Мда, нещо ми подсказва, че Щайнер би ни изнесъл лекция точно по този въпрос.
  Не знам. Аз имам едно предположение, но няма да ви го казвам, поне не сега, че ще ме изядете с кокалите, а вече никак не ми се водят спорове. А и е само предположение.

  Радослав Йорданов
  И тук има някакво противоречие, което аз тепърва ще си изяснявам.

  Не само ти.

 6. Вал  01.05.2012 г. | 19:45 ч.

  Стопанина
  То не е мироглед, а наблюдения и разкази от духовния свят.
  Напротив, мироглед е, който не съответства на онези разкази от духовния свят, идващи от хора, които ми вдъхват повече доверие.

  Кои са хората, които ти вдъхват повече доверие?

 7. Стопанина  01.05.2012 г. | 20:08 ч.

  Кои са хората, които ти вдъхват повече доверие?

  Вал, съжалявам, че сигурно ще прозвуча груб, но… Въпроси като този сякаш потвърждават подозрението ми, че пишеш механично по коментарите и форумите. Три пъти мери – един път режи. И вярвай ми, три пъти премерих, преди да си позволя да съм груб.

 8. Вал  01.05.2012 г. | 21:42 ч.

  Това не е грубо, но е мъчително… мисля, мисля и не знам какво да кажа. След всички премерени варианти на отговор накрая стигам до заключението, че „Тъй вярно!“ е най- подходящ!
  За втори път ми даваш тоя съвет, затова ще приема, че моооже би имаш право. И макар и да не виждам много основание в подозренията ти ще се опитам да се въздържам от коментари и въпроси, изпреварили мисълта ми! 🙂
  Няма да ти казвам колко пъти премерих преди да ти отговоря! Ако и тоя отговор звучи кухо, направо не знам! Вече ми се замая главата от премисляне!

 9. Стопанина  01.05.2012 г. | 22:02 ч.

  мисля, мисля и не знам какво да кажа.

  Едно нещо искам да знам. Разбра ли защо смятам въпроса ти за писан механично и без мисъл? Предвид съдържанието на сайта, наистина ли трябваше да отговарям на такъв въпрос от стар гост? Ако още не си разбрала кои са хората и ясновидците, на които имам доверие – аз да те питам: Какво правиш тук?!?!

  Знам защо Провидението те праща тук – да калява търпението ми и да възпитава смирението ми – но каква е ползата за теб?!

  И макар и да не виждам много основание в подозренията ти…

  Окей, тогава не е нужно да се обясняваш. Както не е необходимо да ми пишеш „извинения“ по пощата, без да си променила възгледите си. Някои хора гледаме на тези неща като на конформизъм или още по-лошо: лицемерие.

 10. Вал  01.05.2012 г. | 23:24 ч.

  Разбра ли защо смятам въпроса ти за писан механично и без мисъл?
  Вече да!
  Знам защо Провидението те праща тук – да калява търпението ми и да възпитава смирението ми – но каква е ползата за теб?!
  НЕ ЗНАМ!!!

 11. Вал  01.05.2012 г. | 23:38 ч.

  Май отново е време да си тръгна.

 12. Стопанина  01.05.2012 г. | 23:59 ч.

  НЕ ЗНАМ!!!

  Така и предполагах. Струва си да помислиш върху това и да се изясниш.

  Май отново е време да си тръгна.

  Решението ще си го вземеш ти, но държа да знаеш, че не те гоня.

  Това е всичко, което искам да ти кажа засега.

 13. Мислещ  02.05.2012 г. | 09:50 ч.

  По повод полемиката, която се води между Стопанина и Вал и думите които Стопанина сподели преди време с мен – „Смирение и Търпение“, а и относно два мои коментара отправени към dragonn и inranxan ще си позволя да цитирам Учителя:

  Разчитайте на онова, което Бог е вложил първоначално във вас. Погрешките, които правите, се дължат на странични причини. Те са вметнати неща във вашия живот. От тях трябва да се освобождавате постепенно. Казали сте една лоша дума на някого. Как ще я поправите? Ще ви оставя да помислите и втория път да отговорите. Ако искаш веднага да превърнеш лошата дума на добра, кажи на брата си: „Слушай, братко, аз видях в тебе нещо лошо, всъщност себе си видях. Аз съм лош човек, а ти си добър.“ Само така се изправят лошите работи.

  Що е разкаяние? Да видя своите погрешки, това значи да се разкая. Аз не искам другите хора да се разкайват. Бог изисква от човека сам да се разкае. Хората се разкайват, а същевременно виждат погрешките на близките си. Не, човек трябва да се разкае, да види своите погрешки и да ги изправи. Щом ги изправи, той става радостен. Погрешките са богатство за човека. Никой не трябва да съжалява, че е направил погрешка. Който прави погрешки, печели веднъж, а който ги изправя, печели два пъти. Който прави погрешки, губи веднъж, а който не ги изправи, губи два пъти. Изправяйте погрешките си. Бог не ви е пратил в съда да съдите. Той ви е изпратил да изправяте малките погрешки: езикът ви да стане мек, обонянието ви да стане силно, да усещате най-нежното ухание, слухът ви да стане чувствителен, да схваща и най-фините трептения, най-чистите тонове на справедливостта. Думата „справедлив“ трябва да има едно значение. Кажеш ли „справедлив“ и „справедливост“, да разбираш само едно нещо. Разбираш ли две неща, това не е справедливост.

  С този коментар изразявам моето мнение, че аз не правя изключение и също като вас си имам моите силни и слаби качества. Добри и не чак толкова добри постъпки, мисли и думи. А смирението и търпението, ех ….. доста усилия трябва да положа за да придобия в дълбочина тези качества.

 14. dragonn  02.05.2012 г. | 11:11 ч.

  А смирението и търпението, ех ….. доста усилия трябва да положа за да придобия в дълбочина тези качества.

  Мислещ няма какво да придобиваш, защото факта че се замисляш за това говори, че вече го имаш. Или го имаш или го нямаш, няма средно положение, като „почти бременна“. А относно грешките,
  човек трябва да ги приема като нещо положително, защото грешките създават разнообразието. А всеки знае, че красотата в света се дължи именно на разнообразието.
  Това което правя аз в сайта, когато пиша личното си мнение е да създавам разнообразие, което приемам за нещо градивно ( въпреки че на някой може да му се струва че внасям дисхармония). 😉
  Един мой любим цитат:
  „Не е важно какво правиш, а защо го правиш. И кой искаш да бъдеш, когато го правиш.“

  А на въпроса ми към Стопанина:
  Кое според Теб е Божественото в човека (тоест безсмъртното)?

  Стопанина направи най-разумното, като не ми отговори. Защото каквото и да беше казал щеше да е грешно.

 15. Стопанина  02.05.2012 г. | 11:16 ч.

  Стопанина направи най-разумното, като не ми отговори. Защото каквото и да беше казал щеше да е грешно.

  Прав си. Лесно мога да отговоря, че например вечното е душата, но дори този верен отговор ще е грешка, когато се дава на някой, който е тук, за да „създава разнообразие“.

 16. Dani  02.05.2012 г. | 15:54 ч.

  dragonn
  Най накрая си призна.:smile:

 17. garan4e  02.05.2012 г. | 17:17 ч.

  @dragonn
  Кое според Теб е Божественото в човека (тоест безсмъртното)?
  Стана ми интересно. Малко е самонадеяно, но мисля, че открих отговора при Беинса Дуно: „Няма по-велик акт от този да направиш едно добро. Колкото и да е микроскопично това добро, то е благороден акт, за който всички от Небето стават на крака, понеже в Доброто е скрит Бог„. Нали:)

 18. goodman  02.05.2012 г. | 19:34 ч.

  garan4e
  @dragonn
  Кое според Теб е Божественото в човека (тоест безсмъртното)?
  Няма по-велик акт от този да направиш едно добро. Колкото и да е микроскопично това добро, то е благороден акт, за който всички от Небето стават на крака, понеже в Доброто е скрит Бог

  Гаранче,
  благодаря за цитата. Много ми харесват тези думи.
  Може ли да посочиш от къде е – сборник, лекция?

  Благодаря.

 19. garan4e  02.05.2012 г. | 19:52 ч.

  Трябваше да посоча, поправям се – „Учителят говори“, Г.Радев 1939, стр. 23, Доброто. Благодарение на Стопанина можеш да вземеш от тук:
  http://www.otizvora.com/2012/04/4195/

 20. giordana  03.05.2012 г. | 00:43 ч.

  Много интересна статия, кара те да се замислиш…
  На всеки от нас Господ е дал поне един талант, върху който да работим. Проблемът е, че, малко хора го правят, защото е по-лесно да избереш удобствата, които, особенно в “западния свят“,те изкушават от всякъде и ти приспиват мозъка.
  За да се развие един талант, в която и да е област, се иска:
  години учение, упорит труд,търпение, самодисциплина и вяра.
  През сегашния си живот, видях много таланти, пропиляни ей така…Колко жалко, за пропуснатите възможности!.

 21. Радослав Йорданов  03.05.2012 г. | 12:21 ч.

  Не си зададох въпроса, за да мога просто да кажа това, което съм написал. Както всеки човек и аз съм пълен със заблуди и се опитвам да ги изправям, една по една. От сегашното ми състояние, човечество без равенство ми звучи невъзможно, нечестно. Не виждам, как Родителя ще каже: тази рожба ще е повече от другата. И нямам предвид равенство при физически проявения човек, а при човека въобще. Равенство като равен потенциал и равни възможности за проявление и развитие. За мен Бог няма как да не е вложил ядката на равноправието в нивата на нашата душа. Но разбира се, това е от моя гледна точка, а аз толкова много път съм изпадал в заблуди… Затова искам да чуя и друго мнение, да го обсъдим и ако греша, да си взема поука. Моля те, прати ми това, което искаше да кажеш на пощата radoslav@otizvora.com. Искам да го чуя. Тук не става въпрос за спорене, а да използваме противоречията като стъпала, чрез които да се изкачваме по пътя на живота.

 22. Астролог  06.05.2012 г. | 19:46 ч.

  Според Учителя Беинса Дуно една молитва може да предотврати престъпление на хиляди километри от нас. Работейки с молитва, медитация, положителни мисли и постъпки, можем да спомогнем за внасяне на положителни импулси, както в нас самите, така и на Земята.
  Това може да спомогне и за изправянето на оста на планетата Земя, която сега е под ъгъл и носи неблагоприятни последствия.
  Работата с молитва може да способства дори за предотвратяване на земетресения – ако се включат много хора, това е от съществено значение в наше време, отчитайки повишената сеизмична активност, и специфичните неблагоприятни астрологични аспекти в месец май и юни.
  Колкото и да е зает човек, може да намери 10-15 минути през деня, за да отправи съзнанието си към Бога и към Висшите Светове. Това за което често мислим, с него се свързваме, и то ни влияе.
  И така за желаещите практически да се включат, бих дал тези линкове:
  http://triangle.bg/books/prayer-book.1995/index.html

  http://www.facebook.com/groups/242705789151219/doc/280315212056943/

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.