Смаляващото се лично пространство на човека от XXI век

По волята Божия, по силата на човешкия дух и/или по стечение на обстоятелствата, човекът е покорил океаните, планините и най-отдалечените кътчета на Земята. Отдавна отправя поглед и към Вселената, открива и нови, неподозирани доскоро територии в сферата на метафизичното.

От друга страна, наблюдаваме и противоположен процес – подобен на горния. При него имаме едно смаляване на „личното“ – все повече и повече в живота ни навлизат технологии, които ще ни държат под наблюдение и дори под контрол. И въпреки че истински свободният човек ще остане свободен дори и да го затворят в най-тъмното подземие и в най-тясната килия, е разумно и полезно да сме наясно с развитието на иновациите и тенденциите, определящи света ни.

Ето и някои от новите разработки…

Първото сведение в тази селекция новини е от разработчиците от GotoCamera. Те искат да надничат чрез камерите в дома ви, а после да продават събраната информация на трети лица. Компанията, която предлага онлайн съхранение (за записи и видео стрийминг) и софтуер за уеб и Wi-Fi камери, опитва да разшири бизнеса си.

Камерите в домовете ни се увеличават. Освен цифровия апарат, който може би имате, сега камерите са стандартна добавка към телефоните, компютрите, гейм конзолите, а скоро и към сет топ боксовете за цифрова телевизия. GotoCamera разглеждат това явление като златна възможност. Компанията със 100,000 клиенти се надява да ги убеди да включат камерите си към техния софтуер за анализ. Така специалистите ще обработват данните, а после ще продават резултатите като информация за рекламодатели и търговци. Това е своеобразна „видео“ версия на политиката на някои фирми като Google, които обработват резултатите от търсенията и данните в имейлите на клиентите си.

Самите Google пък обявиха, че ще анализират фоновите звуци от обкръжението на потребителите, извличани чрез техните телефони или компютърни микрофони. По този начин ще могат да насочват по-подходящи реклами в интернет. За същата цел Google са патентовали и технология, която ще им позволи да събират данни за температурата, светлината, влажността и състава на въздуха. Например, ако сте в местност или сграда с топъл климат, от компанията ще ви бомбардират с реклами на климатици. Обобщено, колкото и шокиращо да звучи, Google ще шпионира личните ви разговори, музикалния ви вкус, какви предавания гледате, избора ви на радио станции, и изобщо – всичко, което се случва в близост до компютъра ви.

Последните модели Smart телевизори имат вградени камери с висока резолюция, микрофони и софтуер за лицево/речево разпознаване, всички от които са свързани към интернет. Въпреки спорния въпрос за сигурността относно личното пространство на потребителите, някои компании дори нямат символична политика за поверителност на данните. Това оставя отворени възможностите за подслушване и събиране на данни по всяко време.

Друг от технологичните гиганти – Microsoft, вгражда видеокамера и микрофон в Kinect (контролери за игровата конзола Xbox 360). От компанията съвсем директно заявяват, че потребителите „не трябва да очакват каквато и да било поверителност при използване в мрежа“, както и че Microsoft запазва правото си „да получава достъп и да разкрива информация за потребителите“.

В Америка модерните „екологични“ светодиодни лампи (LED) могат да приемат и да изпращат информация по въздуха. Такива светещи лампи, с които са оборудвани офиси и правителствени сгради в САЩ, „предават данни до специално оборудвани компютри на бюрата под тях чрез блещукане, което е невидимо за човешкото око“.

Пак в САЩ, но на открито, в градовете: нови улични лампи ще могат да се използват от държавните институции за наблюдение на населението. Тези лампи ще са оборудвани с камери, ще могат да предават правителствени съобщения, като същевременно могат и да записват разговори на преминаващите пешеходци.

И още една новина от САЩ, която може да се отрази на представите ни за пътуване. Тамошен законопроект изисква поставянето на проследяващи черни кутии във всички нови автомобили. При това тези кутии ще имат връзка в реално време с контролиращите органи, което отваря необятни възможности за проследяване, наблюдение и подслушване. Наредба 1813, озаглавена Moving Ahead for Progress in the 21st Century („Към напредък в 21-вия век“) вече беше приета от Сената и очаква ратификация от Камарата на представителите. Нищо чудно подобни „иновации“ да се прегърнат и от други страни по света заради „удобството и ефикасността им“.

Оборудвани с новите проследяващи устройства, автомобилите ще изпращат непрекъснато информация (като местоположение и други данни) както до органите на властта, така и до други превозни средства, вкл. намиращи се наблизо полицейски коли. Органите на реда ще могат да наблюдават напълно пътническите навици на американците и това, което си приказват в колите.

Освен кошмарен тотален контрол, въпросният закон ще позволява и отнемането на личните документи на хора, които са длъжници на държавата. Заради „грижата за природата“ ще се въведе и въглеродна система за ползване на пътищата, при която ще се заплаща на изминати километри.

 

Споделете публикацията

Google1

За Григор Самуилов

Автор, коментатор и преводач на статии и обзорни материали в областта а политиката, банкерството, науката, религията и образованието.

Всички публикации

6 коментара за "Смаляващото се лично пространство на човека от XXI век"

 1. goodman  29.04.2012 г. | 14:33 ч.

  Ужасът настъпва.

  Леля Слава (2:15):
  След 2000-та година, 25-та до 30-та година ще се развива науката. Тя ще порази света! Още не е толкоз дадено…
  До 30-та година, от 30-та нататък – 31-ва, 35-та, 37-ма вече отива духовния живот.

 2. S  30.04.2012 г. | 14:14 ч.

  „Инженер на Google разкрил на колегите си, че ще краде лични данни през колите на Street View“

 3. edna bulgarka  01.05.2012 г. | 02:27 ч.

  Прочетох статията в неделя и следобед случайно открих, че едната от електронните колички за деца пред барчето на което сядаме на кафе с приятелки има камера. Когато пуснеш левчето камерата се включва и показва минаващите пред нея. Днес видях още една количка с камера на друго място.

 4. Александър  11.05.2012 г. | 12:55 ч.

  самото редовно ползване на фейсбоклук смалява личното ви пространство с 99% 😉

 5. Лили  05.06.2012 г. | 20:37 ч.

  Утре ще поискат и чипове да ни слагат в главите от раждане ( за наша безопасност разбира се), макар че след един репортаж за отвлечени деца в САЩ, не се и съмнявам, че там доста загубени родители са снабдили отрочетата си поне с вграден GPS ( за тяхна безопасност… разбира се).

 6. Стоян  13.06.2012 г. | 00:57 ч.

  Чиповете в хората са факт отпреди 6 години. За справка виж Verichip Corporation

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.