Проди: Знаехме, че еврото ще е провал, и все пак…

За да отбележат годишнината от въвеждането на еврото, „Евронюз“ интервюираха Романо Проди, който беше президент на Европейската комисия през 2002 година. Ето какво каза той:

„Трудните моменти бяха предвидими. Когато създадохме еврото, моето възражение, като икономист, беше (споделих го с Хелмут Кол и всички държавни глави): Как можем да имаме обща валута без общи финансови, икономически и политически стълбове? Мъдрият им отговор беше: За начало ще направим този скок напред. Останалото ще се нареди от само себе си… Но после, вместо да стане така, се появи страхът – страхът от Китай, страхът от имигрантите, страхът от глобализацията. Тогава стана ясно, че сегашната криза ще се случи. Но еврото е толкова важно, то е толкова удобно за всички, особено за Германия, тъй че съм сигурен в еврото – то не просто ще оцелее, но ще стане едно от значимите постижения в световната икономика.“

Романо Проди

Доминиращият обществен мотив е: еврото е „цветът“ на Европа. Реалният анализ: водещите политици на ЕС са знаели какво ще се случи със Съюза и дори са го планирали. Можем да видим от шокиращата горна извадка колко двулични са всъщност тези „лидери“. Да, Романо Проди сега го признава. Тези, които ръководят Европейския съюз, и онези зад тях целят световно правителство, а ЕС очевидно е създаден като негов трамплин.

ЕС не беше представян като стъпало към световното правителство, но се превърна точно в това. Първоначалната замисъл е била Съюза да е само търговски. Но трябва да е ясно за непредубедените наблюдатели, че това е било само прикритие. В реалност ЕС е звено от плана за Новия световен ред. Ето още от интервюто:

Евронюз: „Какво ви мотивираше, какво ви убеди за нуждата от уникална европейска валута?“

Проди: Същото, което ме убеждава и днес – защото не съм променил мнението си. Тоест, ако искаме да построим нова Европа, трябва да поставим стълбовете на модерната държава. Тези стълбове са: армия и валута. Под „армия“ имам предвид външната политика, отбраната и сигурността, наред с общата валута като икономически символ. Разбира се, можехме да започнем с което и да е от двете, но имахме историческата възможност (за общата валута), тъй като икономически Европа беше по-напреднала. Затова, в точния момент, форсирахме с всички сили (за постигане на целта), защото ако икономиката не е обединена и нямаме обща валута, не можем да погледнем към бъдещето.

Не може да е по-очевидно. Проди си е представял да построи „държава“ с всичките стълбове на модерната епоха. Интересно, но той не изброява повече от две стълба (армията и валутата), въпреки че разделя армията на съставни части. Но ако разгледате изявлението, чудовищността би трябвало да стане ясна. Той казва, че една държава се състои от външна политика, отбрана и сигурност, и от валутата като символ на силата и всемогъществото. Никак обаче не му хрумва, че няма такова нещо като „държава“. Държавата се състои от хора, някои от които решават да използват сила над други на базата на организирани законодателни системи.

Всъщност това, което Проди казва, е още по-непочтено. Знаейки, че в контекста на икономическа криза „резултатът ще последва“ (политически съюз), е трудно да избегнем заключението, че Проди и колегите му са имали за намерение да „ожънат“ криза.

Обяснявано е хиляди пъти. Еврократите дадоха милиарди евро на Португалия, Испания, Ирландия и (особено на) Гърция, за да си осигурят баланса на „счетоводството“, преди тези предимно южни държави да бъдат допуснати в Съюза. В действителност това беше зле прикрита форма на подкуп, целяща да обезпечи затварянето на въпросните държави в кошарата. След успешните вотове и „усвояването“ на парите в схемата бяха добавени и европейски банки, които чрез допълнителни заеми още повече да влошат финансовото състояние на някога суверенните страни.

Източник: The Daily Bell

Споделете публикацията

Google1

За Григор Самуилов

Автор, коментатор и преводач на статии и обзорни материали в областта а политиката, банкерството, науката, религията и образованието.

Всички публикации

14 коментара за "Проди: Знаехме, че еврото ще е провал, и все пак…"

 1. Стопанина  24.04.2012 г. | 20:45 ч.

  ако икономиката не е обединена и нямаме обща валута, не можем да погледнем към бъдещето.

  Да, без тези неща не можем да имамаме предопределеното бъдеще, при което общата валута ще е под контрола на Ариман и никой няма да може да прави икономика без неговия печат.

 2. ARRI  24.04.2012 г. | 23:40 ч.

  Стопанинo, kога ще се разпадне ЕС ? Т.е., ще се маха ли вече ариман, или още е рано….

 3. FCB  25.04.2012 г. | 00:13 ч.

  Много добре си спомням прякото излъчване на Босфор ТВ за официалната церемония по приемането ни в ЕС , няма да забравя и разплакания Соломон Паси, вероятно плачещ от радост 🙄

 4. minas_tirit  25.04.2012 г. | 14:18 ч.

  FCB
  Много добре си спомням прякото излъчване на Босфор ТВ за официалната церемония по приемането ни в ЕС , няма да забравя и разплакания Соломон Паси, вероятно плачещ от радост

  Паси, не се ли разплака на приемането ни в НАТО, а не в ЕС?

 5. Александър  25.04.2012 г. | 15:02 ч.

  вярно , за Нато е ревал , моя грешка

 6. Светльо  25.04.2012 г. | 15:07 ч.

  Същата теза развиваше един „авторитет“ сутринта, който казваше, че не можем без Шенген и еврото. Ако България не влезе в Шенген и еврозоната – край, света и България свършват. Идиоти!

 7. Savana Blue  30.04.2012 г. | 18:57 ч.

  Романо Проди да вземе да прочете това, което казва Учителя Беинса Дуно
  „Иде една велика Божествена метла, която ще помете като стихия всичко. Иде нов закон. И апостол Петър казва: „Небесата ще приидат с бучене, а стихиите разгорявани ще се стопят, и земята и делата по нея ще изгорят“. Тъй всичко ще се помете……
  Бог поругаем не бива! “
  http://triangle.bg/books/1921-10-09-10.2000/1921-10-23-10.html

 8. Goodman  12.06.2012 г. | 17:35 ч.

  Луд/бяс умора няма –
  Барозу иска европейски банков съюз:

  http://www.dnes.bg/index/2012/06/12/barozu-iska-evropeiski-bankov-syiuz.161165

  „Коментарът на Барозу, че подобна интеграция може да бъде постигната без промени в европейските договори, може да предизвика и възраженията на Берлин, където представители на германското правителство нееднократно са настоявали, че подобни мерки могат да бъдат приложени единствено след промяна на европейските договори.“

  Театър. Пълен цирк! Единия иска банков и фискален съюз, другия вика, че не можело без да се „изпипат“ нещата. Накрая ще са налице и двете, и по един малък „знак“ на челото и ръката.

  Ариман не трябва да контролира икономическия живот на Европа незабелязано. Трябва да се научим изцяло да познаваме неговите особени качества. Ние трябва да сме способни да му противодействаме с пълно съзнание.

 9. Goodman  30.06.2012 г. | 18:36 ч.

  Брюксел закичва всеки европеец с данъчно ЕГН

  http://www.dnes.bg/es/2012/06/30/briuksel-zakichva-vseki-evropeec-s-danychno-egn.162501

  „…Идеята е всяко частно лице или фирма, подлежаща на данъчно облагане, да има такъв номер. Чрез него ще бъде по-лесно проследяването на парични потоци в други страни членки, както и извън съюза…“

 10. Стопанина  06.07.2012 г. | 14:24 ч.

  Финландия предпочита да напусне еврото, вместо да плаща за други страни
  Финансовият министър подчерта, че страната, единствената от малкото държави в ЕС, които се радват на кредитен рейтинг ААА, не би се съгласила на интеграционен модел, в който държавите са колективно отговорни за дълговете и рисковете на задлъжнелите страни-членки.

  По думите й предложението за банков съюз няма да работи, ако е базирано на солидарна отговорност.

  „Колективна отговорност за другите задлъжнели страни, икономики и рискове: не е това за което трябваше да се подготвим“, изтъкна тя.

 11. Gergana  06.07.2012 г. | 14:32 ч.

  Предполагах, предпочитах, а то… представи си!

 12. Goodman  21.07.2012 г. | 16:41 ч.

  Еврото не е в опасност, каза шефът на ЕЦБ

  http://www.dnes.bg/es/2012/07/21/evroto-ne-e-v-opasnost-kaza-shefyt-na-ecb.164432

  „…По-силният съюз сред страните от еврозоната е неизбежен…“
  „…По-силен съюз сред страните от еврозоната ще доведе до създаване на нови наднационални органи, допълни той…“

 13. Goodman  19.03.2013 г. | 01:28 ч.

  Готвят изключително опасен прецедент!


  „Ако обирът на кипърските банки се случи, нито една банкова сметка на планетата повече няма да бъде на сигурно“

  http://theeconomiccollapseblog.com/archives/the-great-cyprus-bank-robbery-shows-that-no-bank-account-no-retirement-fund-and-no-stock-portfolio-is-safe

 14. Goodman  21.03.2013 г. | 18:58 ч.

  Без нов план ЕЦБ спира парите за кипърските банки от другата седмица

  Европейската централна банка (собственост на семейство Ротшилд) заплашва Кипърската централна банка (собственост на семейство Ротшилд), че ще спре кранчето ако хората не се съгласят да участват в прецедент, който да развърже ръцете на Ротшилдите за подобни действия и в останалите страни.

  Междувременно… „Очаква се около 560 млн. евро в него да бъдат осигурени от кипърската централна банка за сметка на продажбата на част от златния резерв, а около 500 млн. евро – от кипърската църква, която вече предложи на правителството да заложи недвижимите имоти, които притежава.„… църквата се самопожертвува в името на банките, без те дори да са го поискали!!!

  В същото време (докато пиша този коментар) хиляди икономисти по света не виждат това (за което пиша).

  Въпросът е: Въплътен ли е вече Антихриста и кой е той?

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.