Домашно раждане и ваксини – или пропаганда като по учебник

По-долу ще ви обърна внимание на една „новина“, която реших да не подмина. Направи ми силно впечатление с това, че сякаш е писана по наръчниците на Оруеловото „Министерство на Истината“. Тя е едновременно смехотворна в своите безсмислици и двойно ефективна за тези, които не могат да разграничат пропагандата от искрената загриженост.

В статията, публикувана на Novini.bg по данни на bTV, се описва частен случай на някаква жена, решила да роди у дома си, както и нежеланието й да ваксинира бебето. Текстът е така написан, че привидно звучи като обективно поднасяне на информацията, но моето мнение – и като читател, и като професионалист с нескромен стаж в медиите – е, че става дума за нещо по-друго. Направен е опит да се отстрелят два заека с един куршум.

Макар да съм застъпник на становището, че от чуждите статии трябва да се цитират само извадки, съпроводени с директен линк към източника, тук ще цитирам „новината“ в нейната цялост – едно право, което ми се полага, когато става дума за рецензия. – Стопанина

* * *

Заглавие: Жена роди вкъщи, оцеля по чудо

Подзаглавие: Медиците се оплакаха, че родителите отказват детето да бъде ваксинирано

Основен текст: Млада жена и новороденото й бебе оцеляха по чудо след раждане при домашни условия в Търговище. Лекари от местната болница узнали за това случайно и едва убедили майката да влезе в здравното заведение, съобщава БТВ.

Пред медиците 24-годишната родилка разказала, че сама решила да роди вкъщи. Докторите дори подозират, че младата жена е била обучена как да го направи. Специалистите разбрали за случая, едва когато тя потърсила по телефон педиатър за бебето, седем часа след раждането. Близо час лекарите преговаряли с нея да дойде в болницата и да прегледат нея и детето.

Акушер-гинекологът от болницата д-р Емил Абаджиев разкри, че е установен тежък кръвоизлив на родилката. По думите му за повечето жени тази ситуация е изключително тежка и може да доведе до смърт.

Новороденото дишало трудно, а на втория ден направило и силен гърч. След направен скенер е установено, че има малък по размер вътремозъчен кръвоизлив. Засега лекарите не могат да кажат дали бебето е напълно здраво и затова остава под наблюдение. Медиците се оплакаха, че родителите отказват детето да бъде ваксинирано.

* * *

И така, започвам с коментарите – още от самото заглавие на „новината“. От поне три години насам се води медийна кампания против домашното раждане, така че в този смисъл заглавието не ме изненадва. Проблемът ми с него е, че не отговаря на съдържанието в изложението. Да „оцелееш по чудо“ въобще не се връзва с подробностите, че жената „близо час е трябвало да бъде убеждавана“, че „за повечето жени тази ситуация е изключително тежка и може да доведе до смърт“. Ако жената действително едва ли не е умирала, щеше ли да се наложи да я убеждават, че може да умре?

Къде е „чудото“ тук?

Говоря за пропаганда, а това, че имаме пред себе си именно пропаганда, проличава от това, което наричам красноречие на липсите. Например четем, че „лекари от местната болница узнали за домашното раждане случайно“, но никъде не четем как от bTV и Novini.bg разбраха за случая. Кое накара тези две медии да решат, че този частен случай е „новина“? Отговорът се подразбира само от подзаглавието и финала, където е уточнено, че „медиците се оплакаха…“. Аха-а-а, ясно!

Какъв им е проблемът на медиците

Освен че винаги, където имаме пропаганда, става дума за някакви пари, имаме и чисто имиджовия проблем. По същото време, пак в Novini.bg се появи новината „Бебе почина в ръцете на майка си в болница“. Значи, бебетата и родилките не само не „оцеляват по чудо“ и оцеляването не е гарантирано в болниците, ами доста често мрат именно там — като мухи под преките грижи или заради нехайството на „ангелите в бели престилки“.

Уточнение: Целта ми не е нито да защитавам домашното раждане, нито да демонизирам раждането в болница. Целта ми е да изтъкна, че рискове има и в двата случая, а това, че „ангелите в бели престилки“ предпочитат да се чудят защо поставям епитета си за тях в кавички, си е лично техен проблем. Жалното оплакване в медиите, даването на интервюта против домашното раждане по радиото и всеобхватната кампания дори в печатните издания въобще няма да им реши имиджовия проблем, който се натрупва с годините. Така че…

Проблемът не е в невежеството на хората. Напротив, проблемът на медиците е, че хората в много отношения днес са по-информирани и по-подготвени от лекарите, твърде много от които сякаш живеят в някакъв техен си свят на фармачудесата и фетишизираната болница. С увещания и пропаганда доникъде няма да се докарат, но съм убеден, че в това те трябва сами да се уверят, обикновено по трудния начин.

И все пак няма да спестя личното мнение, че с такава нелепа и полуграмотно написана пропаганда, почитаеми медици, може да извадите собствените си очи и да изпишете вежди на това, срещу което се борите. „Никой не бяга от хубаво“ – казваше покойната ми прабаба, откакто синът й, дядо ми по майчина линия, не „оцеля по чудо“, след като „белите ангели“ забравили инстументите си в корема му след лека операция на апендисит.

Какъв е моят проблем с медици като героите в пропагандната статия

Без да твърдя нищо с категоричност, поставям под въпрос:

1) Морала на въпросните медици

Защо? Чета, че „докторите дори подозират, че младата жена е била обучена как да го направи“. От това разбирам, че родилката се е справила добре с домашното раждане. Иначе защо лекарите ще подозират, че е била обучена?

Но…

Чета още, че „новороденото дишало трудно, а на втория ден направило и силен гърч. След направен скенер е установено, че има малък по размер вътремозъчен кръвоизлив“. Това, което не става ясно, е – проблемите на бебето на какво се дължат? На домашното раждане? Щеше ли малкото да има тези проблеми, ако се беше родило в болница?

Отговорите са оставени на въображението на читателя, но още с манипулативното заглавие и „оплакването на медиците“ мислите на хората се насочват в една посока, която силно ме съмнява да отговаря на истината. Отклонението от истината е лъжа, а лъжата говори за дефицит на морал. Друг недостиг на морал имаме и по отношение на лекарската тайна спрямо проблемите на пациентите, но след като лекари без свян ни осведомяват в жълтите вестници и за такива неща, като че ли това с родилката някак бледнее…

2) Професионализма на въпросните медици

Следните изречения от новината са толкова скандални, че ако бях наивен, щях да призова прокуратурата да направи проверка на случая и да се самосезира. Четем: „Засега лекарите не могат да кажат дали бебето е напълно здраво и затова остава под наблюдение. Медиците се оплакаха, че родителите отказват детето да бъде ваксинирано.“

Да искаш да поставяш ваксина, без да си сигурен в здравословното състояние на бебето, това е престъпление. Едно такова искане демонстрира чудовищно потъпкване на медицинските правила и в известен смисъл може да се тълкува като предумишлен опит за убийство. Защото, да поставиш ваксина на новородено и без да си сигурен в какво състояние са имунната и нервната му система, дробовете, това говори за всичко друго, но не и за професионализъм.

От материалите в bTV и Novini.bg имам всички основания да смятам, че младата майка на два пъти е направила правилните избори – първо, да роди далеч от хора, чийто морал тепърва има да догонва интелекта; и второ, да откаже ваксинацията, след като има съмнения за здравословното състояние на бебето. И в двете отношения се оказва, че жената е не само по-добър човек от „оплакващите се“ лекари, но може би дори и по-добър медик от тях.

Ако ще познанията й по медицина да са само майчински и интуитивни.

* * *

Автор: Иван Стаменов – Стопанина (Статията е писана по материали от колеги в други медии. Ако информацията, с която разполагам, не е пълна или не отговаря на истината, в такъв случай медиците може би трябва да се оплакват по-добре или да изберат други медии, които да им правят пропагандата по-добре и по-смислено.)

 

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

33 коментара за "Домашно раждане и ваксини – или пропаганда като по учебник"

 1. Богатир  22.10.2014 г. | 14:11 ч.

  Кръвоспираща ваксина? И за това ли има ваксина вече? А има ли ваксина за предпазване от удавяне или от падане от високо?!

 2. Стопанина  22.10.2014 г. | 15:54 ч.

  А има ли ваксина за предпазване от удавяне или от падане от високо?!

  Даваш им опасни идеи! 💡

 3. Спиро  22.10.2014 г. | 18:20 ч.

  Аз лично си мисля, че изпуснаха златният шанс да въведът ваксина срещу въшки. Преди време въшките са били срещана напаст, която е тормозела хората, а сега почти не се чува за тях. Ако бяха въвели ваксина срещу въшки, хем щяха да приберът много пари, хем щяха да се хвалят как ваксините са ни избавили от въшките. 😆

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.