Учителя за френологията, символите, центровете, полюсите и живата природа

 

* * *

Из Словото на Учителя:

Извор на живота е Любовта. Любовта носи пълния живот.

Животът става реален, когато човек познае Любовта. Ако човек не разбере Любовта, не може да разбере и живота. Ако не разбере живота, не може да разбере и времето, в което той протича като непреривен процес. Ако не разбере времето, той ще изгуби музикалния ритъм на живота и ще изпадне в ред дисхармонични състояния, които ще го направят нещастен.

Най-великото нещо извън Любовта е животът. Животът е плод на Любовта. Но Любовта и животът не са едно и също нещо. В живота постоянно се извършват два процеса: единият процес е процес на съграждане, а другият – процес на рушене. В Любовта тези два процеса не съществуват. Тя е нещо чисто и единно. В живота обаче има диференциране.

Животът без Любов няма никакъв смисъл. Такъв живот е върволица от страдания, от падания и ставания. Животът не може да се прояви без обич. Живот без обич няма. Първият път, по който животът тръгва, е обичта. За да покажеш, че живееш, трябва да обичаш. Смисълът на живота е в това – да обичаш и да те обичат.

Животът представлява усилие на Духа да се прояви във външния свят, към периферията. Когато Духът се прояви на периферията и започне Своята работа, казваме, че животът се изразява в своето елементарно състояние като временен живот. Временният живот обаче е само сянка на Живота или най-малката проекция на Целокупния Живот. Вечният Живот съдържа безкрайни възможности. Той носи всички условия за разумно растене. А под Целокупен Живот се разбира – общата Мирова Душа, която се проявява в цялата Жива Природа. Нашите души са части или удове на тази Велика Душа.

За да се прояви великият принцип на живота, той трябва да приеме каквато и да е форма, съответна на неговия стремеж и движение. Стремежът, това е разумния вътрешен подтик, а движението е физическия му израз. Животът обаче не се проявява само в една форма – той се проявява в безкрайно много форми. Когато повече форми се съчетаят и образуват една по-голяма форма, казваме, че животът е разумно организиран. Тогава всички форми имат стремеж да дадат израз на тази по-висока форма.

Животът никога не се прекъсва, той вечно продължава. Външните форми се разрушават, ала животът вечно продължава. Нищо не е в състояние да го разруши – животът е по-силен от смъртта. Той е свободен, неуловим, непреривен. Той не спира. Той непреривно се влива вътре и изтича навън. Защото, ако животът не се влива вътре и не изтича навън, човек не може да се свърже с околната среда.

Животът, който е в нас, е съвършен. Удоволствията, страстите, неправилните мисли и чувства ограничават естествените прояви на живота.

Животът може да бъде само добър.

Лош живот няма.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

5 коментара за "Учителя за френологията, символите, центровете, полюсите и живата природа"

 1. Savana Blue  07.04.2012 г. | 18:13 ч.

  Може би сега е времето да бъде споделен с всички и още една много интересна книга дадена от Учителя
  „Завета на Цветните Лъчи на Светлината“
  През 1912 г. Учителя прекарва в Арбанаси два месеца, уединен в духовна работа, и изработва „Завета на цветните лъчи на светлината“. По мистничен път Той изважда стихове от Библията, чете ги през лятото на събора в Търново и после ги дава за отпечатване.
  „Завета на Цветните Лъчи на Светлината“ е даден от Христос чрез Учителя.
  Много лесен за приложение и изключително мощен метод.
  Методът на цветните лъчи на светлината –
  Обяснения и упътвания към Завета на цветните лъчи на светлината
  (по протоколи от 15-и до 18-и август 1912 г. и от 10-и август 1914 г.)
  http://triangle.bg/books/color-rays.2000/method.html
  http://www.beinsadouno.com/wiki/index.php?title=%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%A2%D0%9E%D0%9A%D0%9E%D0%9B%D0%98_%D0%9E%D0%A2_%D0%93%D0%9E%D0%94%D0%98%D0%A8%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%90_%D0%A1%D0%A0%D0%95%D0%A9%D0%90_%D0%9D%D0%90_%D0%92%D0%95%D0%A0%D0%98%D0%93%D0%90%D0%A2%D0%90_-_1914&oldid=22662
  ето и самата книга за теглене:
  Завета на цветните лъчи на светлината
  Петър Дънов
  можете да си свалите книгата в електронен формат от тук:
  http://truden.com/downloadview-details-434-.html
  Методът на цветните лъчи на светлината
  Обяснения и упътвания към Завета на цветните лъчи на светлината са неразделна част от книгата !
  ето и дните за работа с цветните лъчи от книгата в спретнат вариант
  http://videlina.info/?%C7%E0%E2%E5%F2%E0_%ED%E0_%F6%E2%E5%F2%ED%E8%F2%E5_%EB%FA%F7%E8_%ED%E0_%F1%E2%E5%F2%EB%E8%ED%E0%F2%E0

 2. Емо  09.04.2012 г. | 13:18 ч.

  Въпрос относно френологичната карта:
  Показани са коя област на черепа с какви качества е свързана, но какви са белезите по които се определя кое качество е по-силно и кое по-слабо развито?
  Големината на черепния участък като пропорционалност?

 3. garan4e  09.04.2012 г. | 13:25 ч.

  Много храна, и вода в последните наколко дни. Трапезата ми се напълни. Благодаря от все сърце.

 4. Дора  09.04.2012 г. | 21:22 ч.

  @ Емо

  какви са белезите по които се определя кое качество е по-силно и кое по-слабо развито?

  Изпъкналостта на съответния участък от черепа. Учителя нарича тези изпъкналости “черепни издигнатини”.

  Няколко цитата от “Кратко изложение на френологията от Учителя”:

  “За да се състави ясно понятие за предмета, френолозите изобщо вземат ухото като изходна точка или средоточие за своите наблюдения. Да се изкажем по-ясно. Ако теглим една права линия през отвърстието на едното ухо до другото, тази линия ще мине през продълговатия мозък – този средоточен възел, в основата на когото всичките влакна – както от големия, така и от малкия мозък – се събират. Според разбирането на френологията, мозъкът е развит от тия влакна, които изхождат от тоя централен възел към повърхността на главата и самият обем на мозъка зависи от дължината на тия влакна. Тяхното количество, както и тяхната дължина определят извивките или гънките на мозъка, а тъй също и неговата способност. Почти доказан факт е, че колкото повече гънки има мозъкът, толкова повече е способен да мисли и действа правилно. Според учението на френологията, органите на способностите на мисълта са поставени в повърхността на сивото вещество, следователно, за да си съставим ясно понятие, дали един орган или мислещ център е добре развит или не, трябва да се вземе под внимание, каква е дължината на влакната, които го образуват.”

  “Според дължината на мозъчните влакна в разните части на главата се определят външните форми на главата.”

  “За да узнаем дали в някого са развити нравствените чувства или не, дали умствените му способности стоят във висока степен, трябва да измерим колко високо и колко надалеч отстои коронната и челната област на главата от отвърстието на ухото. Колкото разстоянието е по-голямо, толкова тия чувства и способности ще са по-добре развити, следователно, ще представляват, че имаме един по-благороден характер пред себе си.”

  Неслучайно в древността е имало практики за изкуствено деформиране на черепа.

 5. Savana Blue  09.04.2012 г. | 22:27 ч.

  от тук може да се изтегли доста информация по темите
  http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b15/ok_nauki.html

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.