21 знака за превръщането на Великобритания в огромен затвор

Кой би искал да живее в Обединеното Кралство в днешно време? Вероятно някой, който се чувства приятно, докато и най-малката подробност от живота му се диктува от самозван и потаен елит. Великобритания е първенец по действащи правила и разпоредби, заличаващи индивидуалните свободи. Мнозина сочат, че САЩ се превръща в полицейска държава, но положението на Острова е още по-зле. Има голяма вероятност да бъдете съдени, както ако изпуснете малко чипс на улицита, така и казвайки нещо не толкова политически коректно в ресторанта. На британците им натрапиха лъжата, че обществото има нужда от повече наблюдение за собственото му добро. Резултатът от това е, че в родината на Джордж Оруел настъпва същото мракобесие, каквото беше описано в романа „1984“.

Останалият свят върви в същата посока, но Великобритания е далеч пред останалите:

#1 Нов закон разрешава на електронната правителствена „агенция за подслушване“ да следи неограничено всички телефонни разговори, всички имейли, всички посещения на уебсайтове, всички фейсбук статуси (пример от САЩ) и всички текстови съобщения.

#2 Полицията използва усъвършенстван софтуер, за да създава „електронен профил“ на всеки, когото реши да разследва.

#3 Правилото на „трите грешки“ – семейството ви остава без интернет, ако някой от вашия дом получи три обвинения в нарушаване на авторски права.

#4 Свободата на словото в интернет все повече се превръща в отживелица. Наскорошен правителствен доклад приканва интернет доставчиците да трият възможно най-голям обем „екстремистки материали“.

#5 Инструктират редовите граждани, че съгражданите им, които поддържат „анти-държавни схващания“, са потенциални терористи и незабавно трябва да бъдат докладвани на властите.

#6 Великобритания е световен първенец по камери за наблюдение на глава от населението. Съществуват поне 4.8 милиона камери, които са в постоянно работен режим.

#7 Нови планове на властите включват камери по бензиностанциите, които автоматично ще следят дали сте платили застраховката и данъците си. Ако не сте, няма да имате право да зареждате с гориво.

#8 Общинските власти имат право да назначават агенти, които да следят гражданите, без да им е необходима съдебна заповед.

#9 Съществуват хиляди „нефункционални“ семейства, които са обект на 24-часово наблюдение, за да се гарантира, че децата им посещават училище, заспиват навреме и получават подходяща храна.

#10 Полицията има право да ви поиска документ за самоличност по всяко време и без причина за това.

#11 Може би смятате, че арестуването на хора за престъпления, които вероятно биха извършили, е нещо, което може да се случи само във филма „Специален доклад“ с Том Круз. В действителност обаче британската полиция силно се интересува от техники за „превантивно полицействане“.

#12 Десетки хиляди родители са проверявани за криминално минало, за да им бъде разрешено прилагането на домашни форми на обучение за децата им.

#13 Родители бяха заставени да доказват, че не са педофили, за да придружат собствените си деца на коледното тържество в училище.

#14 Ако изказвате принципна критика на публично място, има голяма вероятност да ви повдигнат обвинения в нетърпимост.

#15 Християнски свещеници бяха предупредени, че проповядването на Християнство в зони с преобладаващо мюсюлманско население ще се счита за проява на нетърпимост.

#16 Дори самото огласяване на Библията може да ви докара проблеми. Собственик на кафене беше заплашен с арест от полицията, защото пускал DVD с библейски сюжет като фон на ежедневната си дейност.

#17 Фотографирането на полицаи е безусловно забранено. (Забележете! Вас ви снимат на всяка крачка, обаче вие нямате право дори на една снимчица от мобилния телефон.)

#18 Очакват ви солени глоби, ако изхвърляте или рециклирате отпадъците си по неподходящ начин. Милиони кофи за боклук имат вградени микрочипове, за да проследяват как ги употребявате.

#19 Една 79-годишна пенсионерка беше заставена да се оборудва и екипира с „три предупредителни знака, наблюдателен пост и флуорисцираща жилетка“, за да може свободно да обработва градинката си.

#20 Полицейските власти са напълно обсебени от събирането на всякаква информация относно деца.

#21 Десетки хиляди британски деца попадат в база данни, тъй като са нарочени за „расисти“ или „хомофоби“ — обикновено заради изричането на незначителна обида.

В миналото ни учеха, че тоталитарните полицейски държави са лоши. Сега ни приучват към обратното. Казват ни, че обществото функционира по-добре, когато разни нечистоплътни типове ни наблюдават, проследяват, обследват и записват всичко, което правим. За съжаление, съвременните технологии създават възможност на властите да контролират гражданите си по начини, каквито не са съществували дори в мечтите на диктаторите от миналото. Контролът се засилва с всяка изминала година, а ние продължаваме да губим свободите си. Ако не се осъзнаем навреме, може да се окаже, че сме закъснели твърде много.

Превод със съкращения: Станислав Т.

Източник: End of the American Dream

Споделете публикацията

Google1

За Goodman

goodman@otizvora.com | Преводач на свободна практика за „От Извора“. „И понеже беззаконието ще се умножи, у мнозина ще изстине Любовта.“

Всички публикации

31 коментара за "21 знака за превръщането на Великобритания в огромен затвор"

 1. Goodman  11.06.2012 г. | 13:26 ч.

  Георги
  Аз честно казано не дочетох статията.
  Но пък реши да коментираш. Добре тогава и аз ще добавя коментар.
  Някак си в началото не успях да разбера защо трябва да имам против да има камери по улиците и да ми слушат разговорите някакви органи при някакви специални подозрения за нещо.
  Дали ако ставаше въпрос за кредитната ти карта и ПИН-кода щеше да мислиш така? „Ааа, сакън, тва са си мои работи.“ И до там ще се стигне, така че „малки и големи, бедни и богати да не могат нито да купуват, нито да продават без ПЕЧАТА НА ЗВЯРА“.
  Някак си не мисля, че трябва да цари безнаказаност и анонимност.
  Но те царят! В царството анти-христово направо ще бъдат норма. Един ще наказва, мириарди ще страдат. Анонимността ще се изроди в пълно потъпкване на Аза.
  Виждаме какви са резултатите от тях.
  Още нищо не си видял. Докато теб те наблюдават от всеки ъгъл…

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.