В света на цветовете: Под четката на Николай Райнов

Истинските мистици обикновено са хора, които имат много минали животи и съответно идват с вече много развити таланти. Писателят Николай Райнов не прави изключение. Освен че е известен с виртуозността на своето перо, той е бил и забележителен художник. Често сам е правил илюстрациите за книгите си и техните корици.

В колекцията по-долу можете да видите още някои от творбите, излезли изпод четката на този велик българин. Благодарности за подборката, сканирането и обработката на изображенията дължим на Лилия.

Първата публикация с рисунки на Николай Райнов можете да намерите тук в съчетание с един вечно актуален текст, който поне на мен още ми държи влага.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

6 коментара за "В света на цветовете: Под четката на Николай Райнов"

 1. Захария  13.03.2012 г. | 20:27 ч.

  Благодаря ви, Стопанина и Лилия, за чудесните картини! Много ми харесват, особено пейзажите и цветята, направо спират дъха!

  Могат ли да се намерят някъде в по-голям размер? Опитах се да ги зумна с браузъра, но излиза размазано и се губят детайлите… 🙁

 2. Емо  13.03.2012 г. | 20:28 ч.

  Чудни картини. Красиви и загадъчни.
  Благодаря!

 3. Savana Blue  13.03.2012 г. | 21:20 ч.

  Благодаря Стопанин !
  За контактите и взаимовръзките на Николай Райнов с Учителят Беинса Дуно може да се прочете и в том 10-ти на Изгревът, разделът ПРЕД ПРАГА НА ЗАГАДЪЧНОТО – СЛУЧКИ, СЪНИЩА, ВИДЕНИЯ, ПРЕДЧУВСТВИЯ
  / Събрал и записал Георги Събев, Бургас, 1960 г./ , глави 161 и 162.
  http://www.izgrevat.com/page_45.html
  Понеже томовете Изгревът излизат в тираж по 1000 броя всеки, предполагам поради този факт, малко хора имат това четиво. При всички положения, информацията публикувана в Изгревът ще бъде полезна и интересна за всички. Спомените са от съвременници на Учителят, а това неповторимо богатство. Това да си съвременник на Учителя, и да си там, в школата, наблизо, до него, не се дава на всеки ! Какви времена ! Благодаря и на д-р Вергилий Кръстев за неуморната му работа да събере спомените на учениците от школата на Изгревът 1922- 1944 година

 4. ВОДА  14.03.2012 г. | 10:58 ч.

  Благодаря ви , харесват ми и са ми близки някак си – любимите ми книжки с приказки в детството са точно негови 🙂

 5. giordana  15.03.2012 г. | 00:44 ч.

  Картините са страхотни! Цветовете са ярки, а някак не ти се натрапват. На мен лично дават усещането на едно деликатно и едновременно мистично усещане. Благодаря.

 6. Александра  20.04.2016 г. | 15:37 ч.

  Стила на някой от картините му ми напомнят художника от книгите с приказки на Пушкин.
  Страхотно изполва цветовете!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.