Британските власти: Християните нямат право да носят кръстчета

В едно изключително важно дело британски министри ще трябва да се защитават пред Европейския съд за човешките права, след като две британки решиха да отстояват правото си да носят кръстчетата си на работа, без да ги крият под дрехите. Това е първият път, когато властите ще бъдат принудени да обявят в прав текст дали подкрепят правото на християните да носят символа, докато са на работното си място.

По предварителни данни, които бяха оповестени от Telegraph, министрите смятат, че работодателите имат право да забраняват кръстовете и да гонят служителите си, ако носят кръстчета на врата си, тъй като носенето на този символ не е „изискване“ на християнската вяра. Това становище на властите разгневи изтъкнати обществени личности, включително Лорд Кери, бивш архиепископ на Кентърбъри. Той обвини министрите и местните съдилища, че „осъществяват диктат“ над християните, като отбеляза, че това е просто поредният пример как властите опитват да изкоренят християнството от ежедневието.

На делото в Страсбург ще се разисква дали Европейската конвенция за защита на човешките права гарантира правото на хората да носят кръстчета или разпятия, докато са на работа. Конвенцията гласи:

„Всеки има право на свободна мисъл, личен мироглед и религиозни убеждения; това право включва свободата на човек да променя религиозните си убеждения, както и свободата, сам или в общество с други, на обществено място или насаме, да изразява своята религия и убеждения чрез поклонение, проповядване, ритуали или съзерцание.“

Двете християнки, които започнаха делото, Надя Еуейда и Шърли Чаплин, твърдят, че са жертви на дискриминация от страна на техните работодатели, които им забранили да носят символа. Жените искат Европейския съд да отсъди дали е било потъпкано правото им да изразяват публично религиозната си принадлежност.

За момента официалната позиция на държавните власти е, че носенето на кръстчета не е „изискване на тази вяра“, затова такова право не може да се гарантира според Европейската конвенция. Адвокати обвиниха държавата в двойни стандарти срещу християните, тъй като представителите на други вероизповедания в страната се радват на много по-голяма свобода да носят облекла и символи, които също не се изискват по съответния религиозен канон.

* * *

Автор: Дейвид Барет

Пълния текст можете да намерите в Telegraph.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

31 коментара за "Британските власти: Християните нямат право да носят кръстчета"

  1. FCB  26.03.2013 г. | 20:17 ч.

    М/у Другото на Аватара ми също има кръст, ако кажа че съм фен на Барселона , дали ще ми откажат работа , а също има и кръст => че при евентуален такъв случай , може да ги осъдя за двойна дискриминация 8)

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.