Окултни упражнения от Учителя: музикални, житен режим, разни

Нови три книги, този път с окултни упражнения, дадени от Учителя. Едната е за всички хора и включва съвсем простички упражнения, целящи създаване на повдигащи навици и подпомагащи заякването на връзката ни с Бога и духовните Същества. Друга е за постенето, може да се нарече и телесно-духовна диета: пречистване чрез режим с приемане на жито. Третата книга е за тези, които имат не само слушат, но и чуват…

* * *

Из книгата за окултните упражнения:

„Щом станете сутрин, седни на леглото, не трябва да се обличаш, тъй както си, седни и веднага отправи ума си към Него като едно невинно дете. Поблагодари на Бога, че си станал, че Господ има да ти каже много работи. Може би една, пет секунди си помисли и след това се обличай. Стани тогава и ти ще бъдеш весел.“ („Прав път“, „Ще направим жилище“, стр. 244)

„Не се свързвайте с еднообразието на хората, за да не попаднете и вие в него. Единственото нещо, което може да ви предпази от еднообразието, това е да не му обръщате внимание. Щом не му обръщате внимание, вие сте далеч от него. Щом се натъкнете на някоя отрицателна мисъл, поставете срещу нея положителна. Отрицателното в живота произтича от еднообразието. Отбягвайте еднообразието, за да не изразходвате енергията си напразно. Човек е дошъл на земята да следва пътя на разнообразието, на Божествените процеси, а не да се занимава с несъобразностите на живота. Занимава ли се с несъобразностите, човек носи отговорност за това.“ („Езикът на Любовта“, „Еднообразие и разнообразие“, стр. 383)

„Пригответе се, всеки на своето време, да посрещнете Христа. Облечете се в нови дрехи. За едни Христос ще дойде още днес, за други – утре, а за трети – след години. Кой когато е готов, тогава ще Го посрещне. Очаквайте всеки ден Христа, все ще Го видите – от вас зависи това. Кога ще Го видите – не мога точно да определя. Вие трябва да бъдете на местата си, както астрономът стои на мястото със своята тръба и наблюдава.“ („Все, що е писано“, стр. 25)

* * *

Из книгата за житния режим:

„През зимата в човешкия организъм се натрупват много утайки и отрови. За да може ученикът да използва разумно благоприятните възможности на пролетта, той трябва да се пречисти. Това става най-лесно с прилагане на житния режим. Той да започва в началото на февруари, когато Слънцето е в знака Водолей, за да се свържем със силите на Новата епоха и да станем проводници на Любовта. Важно условие е режимът да се провежда при разсип на Луната, когато има най-благоприятни условия за лекуване и чистене.

Казва се в Писанието, че Бог създаде в четвъртия ден Слънцето и природата. Този ден е сряда, когато Учителя държеше беседите на Общия окултен клас и ни запознаваше с принципите и законите на природата. Учителя казва, че от това, кога ще започне постът – в който ден от седмицата и по кое време на деня, зависи какъв ще бъде резултатът от него. Също така препоръчва да се започне пост или житен режим, когато човек се намира в най-тягостно състояние на душата и духа и има най-големи противоречия и мъчнотии. Това условие е напълно индивидуално за всеки човек.

Понеже чрез житния режим ние влизаме в лечебницата на природата за 10 дена, хубаво е да започваме от сряда сутрин, деня на създаване на Слънцето и природата, и да завършваме в петък, когато е създаден човекът. В този ден ще бъде създаден и Новият човек на Земята.

Ако някой иска да се свърже с Христовия Дух и да си омекоти кармата, да направи житния режим в началото на март, когато Слънцето е в знака Риби. Христос изнесе Своя кръст до средата на пътя и другата половина от пътя остави за нас, ние да носим този кръст на човешкия егоизъм и жестокост.“

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

9 коментара за "Окултни упражнения от Учителя: музикални, житен режим, разни"

 1. Savana Blue  11.03.2012 г. | 21:38 ч.

  Благодаря Стопанин !
  Наистина, Учителят Беинса Дуно ни е дал много, беседи и лекции, най различни правила и упражнения, също така молитви и формули за нашето повдигане и самоусъвършенстване в познанието на Божията Любов. Те са много семпли и никак не са трудни. Нужно е само буден ум, чисто сърце и желание да се претворят в действителност, тоест силна и добра воля. Воля да се застане и върви по пътя на познаване на Любовта, която дава живот и осмисля битието ни. Боже, колко сме далеч от всичко това в целокупният ни живот в земята Българска. Нашите държавни мъже трябва да проумеят, не приложат ли това Божествено Учение във всички аспекти на битието ни, ще ни последва съдбата на евреите …..
  Бих си позволил да оставя на читателите и един линк към книгата на Светозар Няголов – „Хранене, пост и житен режим“. В книгата има много изчерпателна информация по тези теми.
  http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b5/hranene_post_jiten_rejim.pdf

 2. ВОДА  12.03.2012 г. | 11:30 ч.

  Благодаря Стопанино 🙂

 3. ВОДА  12.03.2012 г. | 18:07 ч.

  Приятели , как мислите – дали покълналите житни семена са подходящи за житения режим или трябва да са само накиснати ?

 4. Savana Blue  12.03.2012 г. | 20:38 ч.

  Учителят въздига в култ покълналите житни семена ! При накисване те си покълват естествено на стайна температура за два-три дни. Най добре е, когато на пшеничното семе се появи кълн до 1 мм. Идеалната храна при житен пост. Разбира се, може да се употребяват и цели житни зърна, които се варят известно време и после се оставят в горещата вода до разпукване. При варенето на пшеницата е много полезно да се пие житената вода.

 5. Никита  14.03.2012 г. | 13:39 ч.

  Savana Blue
  12.03.2012 г. в 20:38 ч.

  „Учителят въздига в култ покълналите житни семена !“

  Не е така.Той препоръчва цели зърна.Даже не се изказва добре за покълването.

  „Изяжда се всеки ден по 100 гр. жито, добре измито и накиснато от предишната вечер във вряла вода и оставено да престои така в термос, или леко сварено от вечерта. Житото трябва да бъде поне омекнало, може и разпукнато, но не много сварено.Житото не бива да бъде покълнало. Разпределя се на три порции и се изяжда много бавно, при добро и спокойно дъвкане. Препоръчително е всяка хапка да се дъвче около 100 пъти. Освен житото могат се приемат по желание до 3 ябълки на ден, до 9 ореха и по 3 лъжици мед. Пие се обилно вода, без ограничения, не по-малко от 1,5 литра дневно.“
  http://www.bialobratstvo.info/index.php?option=com_content&task=view&id=3448&Itemid=115

 6. Savana Blue  15.03.2012 г. | 00:20 ч.

  В книгата си „Житен Благослов“ Христо Маджаров е публикувал ценни спомени и препоръки на сестри и братя, които са били в Школата на Учителя. Ето някои от тях:

  Елена Андреева го правеше с покълнало жито. Използваше и мед, орехи и ябълки. Казваше основните правила и различните варианти, като винаги повтаряше, че учението няма догми, че човек трябва да опитва и да избере това, което е най-полезно и приложимо за неговия случай.

  Паша Теодорова (стенографка при Учителя) казваше: „Режимът се прави без насилие и по разположение. Организмът на ученика показва това. Затова понякога аз го про­дължавам след определения срок – тялото блаженства и иска още. Друг път го съкращавам – организмът не се чувства хармонично…“

  Учителят даде основния тон. Ние правим аранжиров­ка. Това е най-свободното от догми и ритуали учение“ -завърши кака Николинка.

  Из Записките на Цанка Дойнова

  (Сестра на Николай Дойнов и Борис Николов) (по беседи и лекции)

  http://www.beinsadouno.com/old/books.php?id=7

 7. minas_tirit  15.03.2012 г. | 12:52 ч.

  http://www.bialobratstvo.info/index.php?option=com_content&task=view&id=5465&Itemid=54
  Това е най-точното описание на житния режим, който се прави през февруари! Отделно от този режим Учителя е давал и много различни упражнения със жито. Предполагам, че от там идва объркването. 🙂

 8. Savana Blue  15.03.2012 г. | 16:46 ч.

  За житният режим ще добавя още и следният линк:
  http://jitenrejim.bratstvoto.net/
  има много информация в него

 9. Vehadi Solejko  16.11.2012 г. | 17:45 ч.

  Объркването настана през последните десетина години.Ако проследите споделеното на повечето братя и сестри,които са били около Учителя,Житният режим се е правил със слабо покълнало жито.Затова има и духовни причини-паметта на материята,жертвата на зрънцето….
  От натрупания опит на хиляди практикуващи през последните три години ,ясно се разбра,че това е правилният и съобразен със съвременните условия начин за правене на Житния режим.През последната година такъв се прави почти всеки месец и то от двата вида/за чистене и за придобиване/.
  Същинската част на големия Житен режим за чистене през 2013 г ще започне на 30.01.2013 г. Подробности можете да намерите тук:
  http://www.facebook.com/home.php?sk=group_139708342760018.
  Там ще откриете и всички дати за начало на същинската част на режима през 2013 г.
  Успех на практикуващите Житния режим!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.