Бележки върху „апокрифното евангелие на 1500 години“

Из публикацията на vesti.bg:

Едно от най-древните апокрифни евангелия, открити досега, се появи мистериозно в Турция. Ръкописът е на 1500 години, съдържа 52 страници, изписани на кожени кори, и е написано на арамейски – езикът, който е говорил Исус.

(Бел. Стопанина: Кой и как разбра, че ръкописът е на 1500 години? Кой, къде и с какви методи определи възрастта му? Кога е станало това, ако находката не е напускала Съдебната палата в Анкара – вижте по-долу? И друго: 52 ръкописни страници не са ли твърде малко за „евангелие“, което претендира да представя неподправеното Божие Слово – вижте по-долу? Излиза, че много малко е говорил тоя Божи Син. На мен ми се чини, че истината я казва евангелистът Йоан – че само една от беседите на Христос с учениците му е продължавала с часове! Дори само една беседа, продължила часове, не може да се предаде на ограниченото място от 52 ръкописни страници. Христос е проповядвал 3 години – публични беседи и такива само за учениците му!)

Предполага се, че е един от обявените за апокрифни след Вселенския събор през ІV век в Никея (Изник, Северозападна Турция), след който висшите християнски духовници избират евангелията на апостолите Лука, Матей, Йоан и Марко за единствените достоверни източници на Божието слово.

(Кой го предполага и какви аргументи предлага? Нека бъдем по-конкретни и да не заобикаляме конкретните данни с хитрото оръжие на страдателния залог: „предлолага се“.)

Смъртоносната целувка на Юда… за няколко сребърника. Аналогично, за няколко сребърника от продадени вестници или реклами за сайта повечето издания са готови да целуват Христос до Второ пришествие.

Текстът бил обявен за еретичен, защото в него пишело, че на Голгота не умира Исус, а Юда, който го замества.

(Значи, първо се „предполага“, а на базата на предположението вече се съчинява и пикантна история на някакви свитъци. Съжалявам, че трябва да разочаровам сензационерите в пресата и фалшификаторите от Анкара, но има едни дебели книги по Църковна история, от които на истинските експерти отдавна им е ясно кои книги са били цензурирани на църковните събори, какви са били доводите на Църковните отци и т.н. Да, тези книги може да не са оцелели до наши дни, но се знаят заглавията им, знаят се авторите им, знаят се и имената на много от учениците, които са следвали едно или друго разбиране върху евангелията. И в тази връзка: Няма данни за гръцки, латински или „готски“ преводи на някакво арамейско евангелие, в което са писани свободни съчинения за хепиенда в романса на Христос и Мария Магдалена и тъжната съдба на Юда на кръста. Кой църковен събор е цензурирал книга, която не е превеждана на езиците, които са се говорили в църковните събори?)

Според някои твърдения в пресата древният ръкопис е Евангелието на Варава – бунтовникът, помилван от Пилат Понтийски, вместо Исус.

(Може ли да научим аргументация и за тези „някои твърдения“. Първо, защото няма данни Варава да е бил грамотен – всъщност по-вероятното е да бил неграмотен като по-голямата част от античното човечество. И второ, по-важното, дори да е бил грамотен, самата права и трезва логическа мисъл ни подсказва, че няма как да е слушал беседите на Христос, докато е бил в затвора заради метежи и убийства. Значи, ако това „евангелие“ е писано от Варава, не е никакво евангелие, а най-обикновена проза – фантастика, която явно много се харесва на църковно невежите журналисти в Турция и България.)

Очаква се евангелието да разтърси със съдържанието си християнския свят, тъй като според специалисти текстът предава неподправеното учение на Исус, преди да бъде обявен за Божи син.

(О, аз вече съм разтърсен! Но не поради причината, която „предполагат“ невежите и интелектуално немощните ми колеги от Vesti.bg и техните източници. Нека все пак не бъда голословен хулител и да посоча поне още един аргумент за невежеството на авторите зад тази скверна статия.

Пишат: „…текстът предава неподправеното учение на Исус, преди да бъде обявен за Божи син.“ В това няма никакъв смисъл! Защо? Защото загатва, че предполагаемото евангелие на предполагаемите 1500 години предшества църковния събор, на който се приема догмата, че Христос (Божият Син) е единосъщен на Бог-Отец. Само дето на църковните събори никога не е имало спор дали Христос е Божи Син. Споровете са дали Христос е единосъщен на Отца, или пък е подобносъщен. Защо никога е имало спорове дали Христос е Божи Син? Защото самият Христос се е определял като такъв. И като такъв е разпознаван от учениците Му и от някои пророци.

Да твърдиш, че „евангелието на 1500 години“ е по-старо от времето, когато Христос се е самоопределял и е бил разпознават и признаван за Божи Син – това е, меко казано, смайващ анахронизъм.)

Неграмотният античен журналист Варава тържествува над
смазания от побой Христос.

Реликвата е била открита преди девет години в пещера близо до иракската граница, но става известна едва сега. През тези години находката е била пазена в Съдебната палата в Анкара. Една от версиите е, че военните са открили ръкописа, но са го предали едва сега, след като са приключили засекретеното проучване.

(Военните?! Засекретено проучване?! По-нататък се говори и за интерес от страна на Ватикана… с неговия черен йезуитски орден, който е най-вероятният автор на това „евангелие“. Е, това май обяснява всичко. След като се разтърсихме от небивалиците, май е време да се отърсим от гаврата със Спасителя и да си спомним Неговото: „Никой не дохожда до Отца Ми, освен чрез Мене!“ Който иска, да дохожда до Отца ни чрез „евангелиста Варава“, „разпнатия Юда“ и тирадите на сензационерската преса, за която, както излиза, няма нищо свято и няма поне повей на мисъл, която да подсказва, че е търсена някаква истина.)

* * *

Автор: Иван Стаменов (Баш експерт по „евангелията на 1500 години“ и дългогодишен вътрешен наблюдател на Варавизма и Юдаизма в българската и чуждата преса.)

„Никой не може да дойде при Мене, ако не го привлече Отец, Който Ме е пратил; и Аз ще го възкреся в последния ден. У пророците е писано: „И ще бъдат всички от Бога научени.“ Всякой, който е чул от Отца и се е научил, дохожда при Мене. Това не значи, че Отца е видял друг някой, освен Онзи, Който е от Бога; Тоя именно е видял Отца. Истина, истина ви казвам: който вярва в Мене, има живот вечен. […] Аз съм пътят и истината и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене.“

 

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

14 коментара за "Бележки върху „апокрифното евангелие на 1500 години“"

 1. giordana  25.02.2012 г. | 01:05 ч.

  Браво, Иване! Моного добре си го написал!

  Свидетели сме на поредния, позволявам си да кажа, доста недъгав опит, да се обезверят християните! Да се надяваме, че, никой няма да се хване на клопката.

 2. inranxan  25.02.2012 г. | 01:35 ч.

  браво много точно си напипал същината на подхвърлените във въздуха твърдения…..само искам да кажа че такава книга едно към едно на външен вид има и в българия – виждал съм на снимка 1 нейна страница…м-ду другото е писано със златно мастило….само да ви светна 🙂

 3. Захария  25.02.2012 г. | 04:36 ч.

  Не са посочили изтичниците си тези от вести.бг, но според мен бъркат разбойника Варава с апостол Варнава. Точно в евангелието на апостол Варнава ставало въпрос, че Юда е умрял на кръста вместо Исус, а освен това се споменава и за Мохамед като месия, поне според Уикипедията де…
  http://global.christianpost.com/news/turkeys-1500-year-old-28m-bible-linked-to-gospel-of-barnabas-70148/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_Barnabas
  http://timothymichaellaw.com/2012/02/24/not-a-1500-year-old-bible-in-turkey/

  Е, може и аз да се бъркам де, не прочетох всичко подробно…

 4. Мислещ  25.02.2012 г. | 08:51 ч.

  Така се прави, Стопанино, кратко, ясно и аргументирано. Тази информация, като я чух вчера, веднага ми направи впечатлението с многото условности и догадки, и не я приех на сериозно.
  А следните изречения от въпросната статия са достатъчни, за да подложа на съмнение всяка информация идваща от Турция и нейните институции, по тази тема, цитирам:

  „Реликвата е била открита преди девет години в пещера близо до иракската граница, но става известна едва сега. През тези години находката е била пазена в Съдебната палата в Анкара.!?! Една от версиите е, че военните са открили ръкописа, но са го предали едва сега, след като са приключили засекретеното проучване. Полицията води разследване дали някой притежава копие. Главната прокуратура също е започнала разследване по случая.“….

  Брей, брей, голямо разследване ще водят тези турци. Но аз се питам, какви ли „резултати са заложили“ които искат да открият? Това е по-важният въпрос! .
  Знаете ли, дано не ми се обиди някой, но аналогична ми се струва и ситуацията с „откритите“ мощи на Свети Йоан Кръстител край Созопол.
  Особено когато зад такова откритие, застане „Виден Историк“, като проф. Божидар Димитров – защо ли му нямам доверие!

 5. Тим  25.02.2012 г. | 09:25 ч.

  Извън темата – Димитров не е професор (не че има толкова значение каква титла има), повече му приляга да бъде наричан с истинските му „постижения“ – агент Кардам/Тервел/Телериг.

 6. Илиян Вълчанов  25.02.2012 г. | 09:57 ч.

  Как да не е професор? По доносничество и партийна лоялност. Инак се не става пожизнен шеф на НИМ и министер:-)

 7. Страхил Божикравов  25.02.2012 г. | 11:24 ч.

  Критиката би била по-удачна, ако да беше по-малко емоционална и написана с повече мисъл. А заплашителния цитат накрая изби рибата- какво трябваше да значи? Никой не оспорва монопола на Църквата да налага Eдинствено Правилната линия по отношение на това щщ е право и що е криво в християнската вяра ( поне в конкретния случай) 😀

 8. Стопанина  25.02.2012 г. | 11:53 ч.

  Критиката би била по-удачна, ако да беше по-малко емоционална и написана с повече мисъл.

  Не съм съгласен. Най-добре е, когато един текст се обръща не само към ариманизираният мозък, но и към сърцето. Критиката ми е написана с достатъчно мисъл. Можеше да я направя и като дисертация, но тогава хептен нямаше да разбереш къде се намираш…

  Ако твоята критика беше писана с повече мисъл и без излишна емоция, поне щеше да покажеш къде не достига мисъл в моята. В момента лееш приказки, колкото да не заспиш – или поне такова впечатление оставяш. Знаеш ли, че са те описали преди 100 години? Виж тука…

  А заплашителния цитат накрая изби рибата- какво трябваше да значи?

  Ами ето, че по-дълбоката мисъл става напълно неразбираема за такива като тебе. Така че гледам в моите текстове да се ограничавам.

  Никой не оспорва монопола на Църквата да налага

  Аз го оспорвам.
  Наистина не знаеш къде се намираш.

 9. Dani  25.02.2012 г. | 12:28 ч.

  Стопанино, поздрав за коментара по статията на вестник вети, но най много ми хареса последният ти пост. Постигнал си каквото трябва и каквото търсиш, ти знаеш за какво говоря. От страни се вижда най добре. 🙂

 10. garan4e  25.02.2012 г. | 13:13 ч.

  След като за 2000 години еврейството не успя да убеди нормалното човечество, че Исус е обикновен юдей, сега ще се опитат да припишат Голгота на някой Варава, белким хване вяра. Ашколсун! На мен ми светна обаче в момента на изчитането следната „незначително” подробност – веднага са му сложили на евангелието цена, моля ви се, в долари! Аз за това не бях се сетила! Колко престъпно и не еврейско… от моя страна.

 11. Стопанина  25.02.2012 г. | 15:06 ч.

  @ Дани

  Не разбрах: какво съм постигнал?

 12. Вики  25.02.2012 г. | 16:14 ч.

  Колко престъпно и не еврейско… от моя страна
  garan4e
  , извинявай, не се заяждам, но се пише НЕЕВРЕЙСКО /слято/. Иначе, мисля, че и ти, както и много други, несъзнателно си попаднала в мрежата за сатанизиране на евреите. Не разбираш ли, че това сатанизиране е сценарий точно на ариманистите, за да насочат омразата на човечеството в една посока, а истинските демони, които се опитват да поробят човечеството, са в съвсем друга посока и те не са нито евреи, нито американци, нито поляци или сенегалци. И по този повод ще кажа един виц.
  Стар арменец на смъртния одър и децата му чакат последните му думи.
  – Деца мои, ще ви завещая това, което ми завеща и моят баща – пазете евреите!
  – Защо евреите, тате? – учудили се децата му.
  – Ами защото свършат ли евреите, започват нас.

 13. garan4e  27.02.2012 г. | 12:51 ч.

  Не си ме разбрала, Вики. Въобще.

 14. Някой си  06.03.2012 г. | 12:51 ч.

  9 години им е отнело да го напишат 😆

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.