Фармафия по нашенски: Тройни цени, бонуси и рекет

Здравният Октопод Огнян Донев си призна, че продава медикаменти на почти три пъти по-ниски цени в съседна Турция, отколкото в България. Това стана вчера в предаването „Гореща точка“ по ТV7. Монополистът опита да се оправдае, че прилагал тази тактика, тъй като на турския пазар все още не познавали продуктите му и ниските цени са единственият му шанс да се наложи там. В България обаче

има изградена стройна организация от Огнян Донев,

която стига до върховете на властта, стана ясно още от разследване на телевизията. Негов доверен човек в правителството до вчера беше зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова, в чийто ресор бяха цените на лекарствата.

Потърсена за коментар по темата в „Гореща точка“, Павлова отговаряше само „Нямам коментар“ и „Нямам информация“. Още по-нагла беше реакцията на Донев, който пък каза, че не познавал бившата си служителка, преди тя да заеме важния държавен пост: „Имам 12 000 подчинени и не знаех за съществуването на Гергана Павлова, преди да стане заместник-министър.“

Продължава: Монитор

 

* * *

5 милиона лева бонуси в здравното министерство

В деня, в който парламентът ще приеме оставката на шефката на здравната каса д-р Нели Нешева, тя поиска да знае как са раздадени 5 млн. лв. бонуси в здравното министерство. В ефира на сутрешния блок на bTV тя каза, че Надзорният съвет на касата два пъти е искал отговор и как са разпределени 340 милиона лева, които са трансферирани от касата към министерството. И до момента отговор нямало.

* * *

Бърз коментар: Нека припомня, че болни от Паркинсон, остеопороза и глаукома, предимно старци със силно оскъдни средства, бяха принудени да си купуват лекарствата, защото не достигали 2 млн. лв. в Здравната каса. Значи, няма пари за безплатни лекарства на тези, които се нуждаят от тях, а има двойно повече пари за бонуси?

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

3 коментара за "Фармафия по нашенски: Тройни цени, бонуси и рекет"

 1. len  11.03.2012 г. | 14:29 ч.

  Малко встрани, но може би пак по темата – какво мислите за хранителните добавки и бизнесът с тях? Ясно ми е, че фармацефтичният бизнес се усети, че голяма част от хората вече не искат да пият отровите, които им се представят за лекарства. Затова реши да заеме и пазарната ниша на т.нар.хранителни добавки. И отново, поне аз мисля така, се оформи голям бизнес. Това, което започва да ме дразни е, че и най-обикновените продукти, за които не е необходима някаква специална обработка, се предлагат на доста високи цени – примерно зелена глина, тоест хума, 50 грама за 8 лева или някъде там. Друг пример, съвсем скоро се заинтересувах за зеолита, който има много лечебни качества. Най-големите находища у нас, пък май и в света, се намират близо до Кърджали. Зачетох се из сайтове и форуми и установих, че отново има някакви безбожни цени – няколко камъчета за 5 лева и подобни. Влизах и в сайта на един господин от Хасково, който се занимава с минерали и лечебните им свойства. Той предлага и зеолит, но изрично пише на сайта си, че в никакъв случай не бива да се ползва зеолит от самото находище, а трябвало специална обработка и пречистване и не знам какво си. И се питам – хилядолетия народите са се лекували с билки и минерали без посредничеството на многознаещи специалисти, а сега упорито ни внушават да купим точно от тяхната опаковка на съответния естествен продукт на доста солена цена. И не само ни внушават, но и ни плашат с лоши странични ефекти, ако не вземем точно от техния продукт. Аз лично предпочитам да пия билки, които сама съм си набрала, или от билкова аптека, а не онези в пакетчетата. Та и за зеолита, с който започнах – тъй като съм ходила в оня край, пак ще отида и ще си взема няколко камъка, пък нека си пишат собствениците на фирми за добавки.

 2. една българка  13.03.2012 г. | 22:42 ч.

  Какво има за мислене? Разбира се, че фармите се усетиха. Те вече промениха закона за билковите лекарства от 1 май 2011 година. Без лиценз на билките няма разпространение в търговската мрежа. Един лиценз на билка е от 95 000 евро или 140 000 евро, а от 2012 г. ще бъде незаконно производителите или доставчиците на хранителни добавки да съобщават за каквито и да било положителни ефекти на техните продукти. Какво стана с този закон и как се прилага у нас не знам, но в недалечно бъдеще за брането на билки може да има и глоби.
  Със закъснение по темата за бонусите: Много майки получават майчинство със закъснение, защото е много трудно да се изчислят и изплатят здр. осигуровки и майчинството навреме от работодатели и НОИ, затова пък много лесно и бързо се изчисляват и изплащат бонуси на държавни чиновници с три нули отзад. Само да добавя,че освен за безплатни лекарства, не се намериха пари за увеличение на децките, нито за увеличение на минималното майчинство от 240 на 270 лв., но за бонуси има.
  Като бомба със закъснител е това, че много безработни нямат здравни осигуровки и то не защото са престъпници, а защото нямат заплата от която да ги плащат редовно. Според мен, вместо да плащат бонуси по-добре е депутатите и чиновниците да вземат решение от излишъка пари да се плащат здравните осигуровки на безработните, като първа социална помощ, за да не се озоват утре на тяхното място, и за да могат всички да ползват медицински услуги на приемливи цени.

 3. Мислещ  14.03.2012 г. | 07:26 ч.

  @една българка
  ………..Само да добавя,че освен за безплатни лекарства, не се намериха пари за увеличение на децките (детските), нито ………………
  Нека бъдем тъй добри: Да пишем с повече внимание 🙂

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.