Отвъд спасението: Икономическото убийство на Гърция

Гръцките финансови неволи отново са в обзора на новинарските емисии. Темата е деликатна и поражда съответните коментари на загрижени граждани и общественици, на специалисти и политици. Някои казват, че гърците си заслужават кашата и че сами са си я причинили. Втори обвиняват заложените несъвършенства в икономическата система. Трети, сред които е икономистът Макс Кайзер, твърдят, че гръцкият дълг е натрапен от чужбина.

Който и да е прав, дори и трите твърдения да са верни – Гърция неизбежно върви по пътя на пълно разорение и поробване, като следва решенията на неизбирани демократично властници (ЕС, ЕЦБ, МВФ). Решения, които са се доказали като неефективни и които въпреки това се налагат отново и отново от ЕС. Изниква въпросът: Ако сте препоръчали политика, която е предизвикала двугодишна рецесия и висока безработица (гръцката безработица в момента е в рекордно високите граници от 20.6%), не трябва ли да замълчите и да признаете, че нямате понятие от икономика? Или че служите на други интереси? Ако сте европейски финансов министър или Ангела Меркел, едва ли ще се смутите толкова.

Същинският повод за шума около Гърция е, че на 12 февруари гръцкият парламент прие радикални финансови ограничения, последващи предишната поредица от такива. Сред новите мерки са: съкращаване на 15,000 държавни служители през 2012 година и още 150,000 до 2015 г.; понижение на минималната заплата с 20 процента, намаление на помощите за безработни, намаление на пенсиите с 15 процента. Финансовите ограничения бяха изискани от международните кредитори на Гърция като условие за заем от 130 милиарда евро. Парите са нужни за плащане на лихвите по масивния гръцки дълг.

Гърците отдавна щяха да са рестартирали икономиката си, ако ЕС и МВФ не се бяха намесили да ги „спасяват“. Те им поставиха окови: правителството да намали разходите и да вдигне таксите. Добре, но тези спестявания и увеличения на таксите забавиха икономиката. Приходите от такси намаляха, а задачите за намаляне на дефицита не бяха постигнати. Сега ЕС и МВФ настояват за още мерки и затягане на коланите, както и за още по-високи данъци. Защото дори след всички мерки дългът спрямо БВП на Гърция като съотношение е все още по-високо, отколкото преди началото на кризата – с изгледи да се увеличава, а не да намалява. Гръцкият дълг към момента е 142% от БВП.

И така, колкото повече помощи получава Гърция, толкова повече стават дълговете, толкова по-трудно се плащат, толкова повече има нужда от помощ в бъдеще, а в крайна сметка – толкова повече се задълбочава икономическа бездна, с нарастващи изгледи за пълен колапс. За една година (от декември 2010 до декември 2011 г.) производството се е сринало с 15.5%. Индустриалното производство – с 11.3%. Безработицата при младите е почти 50%, а самоубийствата са скочили двойно от началото на кризата. Гръцките държавни служители са с около 40% намалени приходи от 2010 година насам, болниците са в недостиг на лекарства, училищата нямат елементарни условия. Нивата на бездомните и гладуващите е безпрецедентна – много семейства са на ръба на оцеляването. Като цяло през последните 3 години гръцката икономика се е свила с 16%.

Какво точно искат сега от Гърция?

За да се сдобие с помощта от 130 милиарда евро, Гърция се съгласява да следва Меморандум на разбирателството. Като условие да получи парите, правителството трябва да гарантира условия от „намалено осигуряване за животоспасяващи лекарства“ до „свободна търговия на забранени продукти, сред които и бебешки храни“. Тоест единственият начин Гърция да излезе от кризата минава през това народът да трови децата си със забранени храни. Меморандумът още настоява за: намалението на държавните заплати, съкращаване на „социално-осигурителните фондове и болници“ и приватизация на държавни активи. Такава приватизация е чудесно средство и начин за експлоатация и ограбване, а правителството услужливо обявява готовност да запази само най-критично важните активи на държавата. Правителството се ръководи от Лукас Пападемос, бивш вицепрезидент на ЕЦБ и виден застъпник на евромерките, който беше назначен, без да е избиран от народа, след опитите за демократичен референдум на предишния премиер Папандреу.

От гореспоменатото едва ли остава съмнение, че страната е под контрола на чужди интереси. Демокрация ли е Гърция, ако неизбирани международни политико-икономисти определят цялата икономическа политика на страната? Суверенна държава ли е Гърция, ако Германия и компания налагат волята си над политическите сили в южната ни съседка? Към меморандума има и условие, че опозиционните лидери ще се съгласят да не търсят преразглеждане на финансовата политика при евентуална смяна на правителството. С други думи, Гърция трябва да е един протекторат, за който междувременно плащат с данъци и немските граждани.

В този смисъл Гърция изглежда като типичен пример за сценарий „Икономически убиец“, при който се насърчават и скалъпват фиктивни дългове в такива големи размери, че да не могат да бъдат върнати. Под предлог, че заемите ще помогнат на хората, те всъщност отиват за политиците и банкстерите, които са ги създали. Така се налагат условия на банкрут; изискват се още заеми, за да решат проблема с дълга, а когато процесът е изчерпан – лешоядите идват за техния къс месо. Той може да е: предоставяне на земя за чужди военни бази, използване на местни ресурси, дори и продаването на цели острови! Както и контрол над нарочената държава, който по всичко личи в случая отдавна е в нечисти ръце. Доколко процесът е напреднал би трябвало да стане ясно през март, когато е следващата вноска по гръцкия дълг.

* * *

Автор: Тихомир

Споделете публикацията

Google1

За Григор Самуилов

Автор, коментатор и преводач на статии и обзорни материали в областта а политиката, банкерството, науката, религията и образованието.

Всички публикации

7 коментара за "Отвъд спасението: Икономическото убийство на Гърция"

 1. Gergana  18.02.2012 г. | 16:32 ч.

  Тихо, забелязал си правилно. Гърция беше допусната до кацата с мед, сега искат да отсечат ръцете ?, за да не може да събере дълга си. Жестоко и отвратително!!! Докога ще ги търпим тези „експерти“?
  Долу!

 2. обективен  19.02.2012 г. | 13:07 ч.

  100% се присъединявам към написаното по-горе в статията, само искам да вметна някои допълнителни щрихи. В изискването за масова приватизация попадат държавните телекомуникационни дружества както и електро-разпределителните компании които в момента са собственост на гръцката държава, сценарии който беше разигран преди години в нашата родина. Тогава нашите „космически“ външни задължения бяха в приблизителен размер на 12 млрд. долара а след тези спасителни мерки в момента приблизителния размер на дълга ни е 40млрд. евро. ХВАЛА НА ТЕЗИ СПАСИТЕЛНИ ПЛАНОВЕ И НА СПАСИТЕЛИТЕ ОТ МВФ И ЕС

 3. Димитър  20.02.2012 г. | 14:21 ч.

  Ясно е, че една такава система за перманентно задлъжняване не може да продължи да съществува вечно. И ви е ясно, че не става въпрос само за Гърция, а за схема от световен мащаб 😉

  В един момент ще се стигне до световни размирици и най-вероятно до световна война. Цялата тази сценка, ще е инспирирана в опит да се запази сегашната схема на управление от същите тези паразити които налагат прогресивно световоно задлъжняване. Опит да се рестартира схемата 😉 … „техният край е погибел, техният бог – коремът, а славата – в срама им; те мислят за земното.“ (Послание на А.П. до Филипяните 3:19)

  Ясно е също така, че ще има опити да се създадат „качествено“ нови способи и начини за управление на финансите и самата система като цяло. И видиш ли ето една много добра нова схема при която са изчистени „грешките от миналото“ … да да и един мармот …

  Старите мехове трябва да ги изхвърлим, че новото вино иска нови. И новото ще дойде от духа. Еволюцията на съзнанието го изисква ❗

  „Духът на истината, Когото светът не може да приеме, защото Го не види, нито Го познава; а вие Го познавате, защото Той с вас пребъдва и във вас ще бъде“ (Йоан. 14:17).

  Айде толкова от мен, че почнах много библейската 🙄

 4. dragonn  20.02.2012 г. | 21:56 ч.

  Джон Кенеди
  „Има два начина да завладееш една нация. Единият е чрез меч. Другият е чрез дълг.“

 5. Антон  22.02.2012 г. | 14:11 ч.

  Има една книга – Шоковата Доктрина на Наоми Клайн. Там много точно е обяснена горната схема с примери от Южна Америка през 70те години до Източна Европа през 90те…

 6. Радослав Йорданов  22.02.2012 г. | 21:36 ч.

  Хехе, нали бяхме икономически стабилни….
  България ще оспори решението на Европейската комисия да включи страната ни в така наречения „сив“ списък на страните с макроикономически риск.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.