Президентът Плевнелиев плонжира пред търговските банки

На 10 февруари 2012 г. сутринта търговските банкери в България се събудиха с леко главоболие и притеснение, предизвикани от намерението на вицепремиера Симеон Дянков да се опита да сложи някакъв ред по отношение на злоупотребите с банковите такси. Но още преди хората да успеят да прочетат за намеренията на Дянков в сутрешните вестници, вече беше даден ход на кризисна PR акция в защита на общността на търговските банки. Колкото и да звучи невероятно, „на амбразурата“ се хвърли не Николай Бареков, а самият държавен глава – Росен Плевнелиев.

Президентът на Републиката спешно се срещна с борда на директорите на Българската народна банка (БНБ). В една такава среща не би имало нищо странно, ако не бяха неадекватните изявления след нея. На първо място, президентът Плевнелиев започна задочен спор с вицепремиера и незабавно подмени тезиса в него. Без да се смущава от подхода си, той коментира възможността да се регулират банковите лихви, вместо намерението на Дянков да се ограничат злоупотребите при банковите такси.

След това, президентът Плевнелиев се нареди до г-н Левон Хампарцумян с втора подмяна на тезиса. Той започна да обяснява, че „икономиката е в основите на темата с лихвите“ и съвсем по Хампарцумяновски започна да назидава, че „лихвите трудно могат да бъдат намалени административно“.

Всеки, който следи темата за лихвената политика на търговските банки, би се запитал с кого спори президентът? Продължава…

Автор: Теодор Дечев

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

14 коментара за "Президентът Плевнелиев плонжира пред търговските банки"

 1. inranxan  12.02.2012 г. | 17:57 ч.

  ето първата по значима крачка на ,,независимия,, български президент, който – ,,мисли за народа,,

 2. Димитър  12.02.2012 г. | 20:13 ч.

  тук има нещо интересно по темата банкстери и „независимост“ 😆 …. не че не си го знаем

 3. Мислещ  12.02.2012 г. | 20:21 ч.

  inranxan, той не „мисли“ въобще, пък още по-малко за народа български. Той е послушник. На такива им казват марионетки – тоест кукла на конци. Гледал си такъв театър, като малък нали. Как един кукловод в сянка, дърпа конците на куклата и я кара да оживее. 🙂
  Та… Плевнелиев, няма собствено мнение (и да има, не му стиска да го изразява), по скоро неговото мнение е израз, на Бойко Борисовата воля и желания. Той е само преносителя за пред публиката. За мен, той ще бъде един безличен президент.
  Не по-различни са и министрите в кабинета на Борисов. Посочете ми един, който да има собствено мнение, и да го е отстоявал твърдо пред Борисов, въпреки неговото несъгласие! Само за сравнение, и Костов бе едноличен играч, но някои от тогавашните му министри имаха волята и смелостта да му се противопоставят …. за това и си отидоха някои.
  Нали никой не се съмнява, че Трайчо Трайков е взел решенията за шистовия газ и АКТА-та сам, без да го обсъди и да има благословията на ББ!
  Но всички видяха и чуха, как Борисов взима решенията, които българските граждани искат, страхотен Пи-Ар си прави този „цървул“. Абсолютен манипулатор е, признавам му го.

 4. Светльо  12.02.2012 г. | 21:10 ч.

  Хората, които им вярват стават все по-малко и по-малко. Въобще хората, които вярват на политическата класа вече се записват в Червената книга!

 5. Dani  12.02.2012 г. | 23:22 ч.

  Момчета ще продължаваме да се множим които мислим по еднакъв начин за „господата“ , но това е малката крачка, имаме да правим още крачки по пътя.

 6. Радослав Йорданов  13.02.2012 г. | 20:34 ч.

  Предполагам, днес, всички сте видяли тази новина: “Депутатските заплати скачат с 360 лв.”
  Изключителна наглост! Първо бонусите по 1000 лева, а сега и това. И всичко се случва във времена, когато правителството пропагандира стагнация и глад за своя народ, в името на по-висшето благо. Плаче ми се, че тези хора са готови, така жестоко да издевателстват над населението, над онези хора, които трябва да защитават. Наистина, много, много жалко!

 7. Стопанина  13.02.2012 г. | 20:47 ч.

  Пролетта идва с нови коли за депутатите

  Mежду 20 и 25 нови коли ще влязат в автопарка на Народното събрание, като планът е депутатите да се сдобият с още толкова и през следващата година. Те трябва да заменят овехтелите мерцедеси и БМВ-та с пробег над 500 хил. км. с нови возила.

 8. Радослав Йорданов  13.02.2012 г. | 21:09 ч.

  Наистина сме най-твърдия елемент, както казва Учителя. xD Много е тежко, когато се вихрят такива новини, но… Все пак, аз силно вярвам, че ще изпълним мисията си и, че тези събития, са пробуждащия материал, който ни е необходим, за да събудим братството и любовта в себе си. Както някога в Лемурия, Великите Предводители на човечеството, са подлагали мъжете на изключителни мъчения, за да събудят Аз-ът в тях.

 9. Захария  13.02.2012 г. | 21:26 ч.

  @Радо
  Къде си го чел това за мъченията на мъжете в Лемурия? И за какъв Аз говориш, който се събужда? Според това, което аз съм чела до момента от Щайнер Аз-ът (индивидуалния) се появява чак по времето на Христос…

 10. Радослав Йорданов  13.02.2012 г. | 22:26 ч.

  @Захи

  Не са точно мъчения, в смисъл, от днешна гледна точка са мъчения, но тогава не са се разглеждали като такива, а като нещо нормално.

  “Животът на лемурийците беше насочен към развитието на волята, на силата, образуваща представите. Възпитанието на децата беше изцяло насочено към тази цел. Момчетата бяха закалявани по най-грубия начин. Те трябваше да се научат да издържат на опасности, да преодоляват болки, да извършват смели действия. Онези, които не можеха да понасят мъченията, да понасят болките, не бяха считани за полезни членове на човечеството. Оставяха ги да загинат при тежка работа.
  Това, което Хрониката Акаша показва по отношение на това възпитание на децата, надминава всичко, което съвременният човек може да обрисува в най-смелата си фантазия. Понасянето на горещина до изгарящ пек, пробождането на тялото с остри предмети бяха съвсем обикновени процедури.”

  Из Хрониката Акаша

  Зачатъци на индивидуалния Аз е имало и преди Мистерията на Голгота, просто не са били развити. За първи път, индивидуалният Аз влиза във физическо въплъщение, през Лемурийската епоха, това обаче не означава, че веднага тогава сме развили, дневно ясно съзнание, каквото е то днес. Било е дълъг процес на градация:

  “В развитието на нашата Земя има една далечна епоха, която наричаме Древна Лемурия; тя е най-древната епоха, през която в земното си съществувание човекът се е появил в такава форма, в каквато той съществува и днес. За пръв път в древната Лемурийска епоха настъпва това, което наричаме въплъщение на Аза, на най-съкровената вътрешна същност на човека в трите тела: в астралното, етерното и физическото тяло.”

  “Но какво означава „днешно състояние“ от антропософска гледна точка?
  Обикновено ние го определяме като онова състояние на съзнанието, което човек днес има от сутрешното пробуждане до вечерното заспиване. През този интервал човекът възприема нещата около себе си чрез своите външни физически сетива. От вечерта, когато заспива, до сутринта, когато се пробужда, той не вижда нищо около себе си. Защо?

  Ние знаем, че в общи линии това е така, защото денем при съвременните условия на развитие същинският или вътрешният човек, т.е. Азът и астралното тяло, се намират във физическото и етерното тяло, с други думи – във физическия свят. Тогава астралното тяло и Азът могат да си служат с физическите сетивни органи, да „виждат“ и „чуват“ външния свят и да възприемат физическите предмети.

  От вечерта, когато човек заспива, до сутринта, когато се пробужда, Азът и астралното тяло са извън физическия свят, в т.нар. астрален свят. В този случай те са отделени от физическите очи и уши, така че не могат да възприемат какво става около тях.

  До това състояние, до тази закономерна смяна между дневната будност и нощния сън, човек стига бавно и постепенно в хода на своето развитие. Когато човекът за пръв път „слезе“ във физическо въплъщение през древната Лемурийска епоха, това съвсем не беше така. Тогава само в кратка част от деня човекът можеше да задържа Аза и астралното тяло в своя етерно-физически организъм. Но благодарение на обстоятелството, че човекът прекарваше по-продължително време извън своето физическо тяло и само за кратко слизаше в него, животът през Лемурийската епоха беше коренно различен от днешния. “
  (За последните два цитата не съм сигурен коя е книгата, вадил съм ги отдавна, мисля че е Евангелието на Йоан)

  Азът започва напълно да работи след идването на Христос, права си. Аз не съм се изразил правилно. Исках да кажа, че условията той да заработи пълноценно, са били изработени по-отрано, и тези “мъчения ”, за които говорех, са само част от тези мерки. Разбира се мъченията, сами по себе си, не са били цел, а това е било единствената възможност, да се култивира способността за създаване на представи.

  „Никога не трябва да забравяме, че истинското себесъзнание, каквото човекът е длъжен да постигне в хода на своята земна еволюция, може да бъде извоювано само чрез едно нарастващо проникване във физическото тяло.“
  (Евангелие на Йоан)

  Болката е бил един от методите, астралното тяло да проникне по-силно във физическото, фокусът вниманието да се измести към материалния свят. Болката е резултат от по-силното проникване на астралното тяло във етерното и физическото.

  “ Болката е израз на обстоятелството, че
  астралното тяло навлиза по един екстремен, непозволен начин в
  етерното и физическото тяло, и претендира за съзнание. Ето какво
  представлява болката“
  (Откровение на Кармата, ама ти го знаеш това, сега се сещам, че я беше прочела, нищо xD)

  Извинявай, че е толкова разхвърляно и хаотично, просто съм изморен, а и ме свари неподготвен и нахвърлях набързо неща, които си спомням къде ги пишеш или къде ги имам съхранени :D. Но се надявам, другите читатели на сайта, да ме коригират, ако съм объркал нещо.

 11. Радослав Йорданов  13.02.2012 г. | 22:42 ч.

  @Захи
  Ето и от „Космогонията на розенкройцерите“ на Хайндeл:
  „Възпитанието на момчетата се различавало до голяма степен от възпитанието на момичетата. Лемурийските методи на възпитание представлявали нещо много ужасяващо за нашата изтънчена чувствителност. За да пощадя чувствата на читателя, ще спомена само най-малко жестоките. Трябва първо да запомним, че тялото на Лемуриеца изобщо не било толкова чувствително, колкото днешното човешко тяло, а също, че крайно замъгленото съзнание можело да бъде докоснато само чрез най-груби мерки. С течение на времето и с проясняване на съзнанието такива крайни мерки ставали ненужни, но тогава те били необходими за пробуждане на дремещите сили на духа за осъзнаване на външния свят.“

 12. Захария  13.02.2012 г. | 23:04 ч.

  Благодаря ти, Радо!

  В интерес на истината и „Евангелие на Йоан“ и „Из Хрониката Акаша“ съм чела, ама явно трябва да ги препрочета отново – всичко съм забравила! И определено трябва да свикна и аз да си изваждам като тематични цитати важните моменти, та да мога да си ги преговарям периодически… Винаги съм се възхищавала на хората, които умеят да си систематизират знанията и информацията…

  Надявам се няма да се разсърдиш, че тези цитати дето си ги дал ще си ги копирам… наготово 😳

  Благодаря ти още веднъж за подробния отговор 😀

 13. Радослав Йорданов  13.02.2012 г. | 23:16 ч.

  @Захи

  Радвам се, че успях да ти помогна, Захи! И аз се възхищавам на такива хора и се надявам и аз да се науча, да правя това xD. Цитате ги губя постоянно, защото съм много разхвърлян, несистематизиран и мързелив :D. Желая ти лека вечер и приятни сънища! 🙂

 14. Захария  13.02.2012 г. | 23:26 ч.

  …защото съм много разхвърлян, несистематизиран и мързелив…

  Не бе, Радо, то нашето е друго, нарича се „творчески безпорядък“! 😉

  Лека вечер и на теб! 😀

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.