Арх. Михаил срещу Ариман: Светлината ще победи!

Събрах малка колекция от картини, които са рисувани в различни времена и от различни художници. Те изобразяват битката между Архангел Михаил и Ариман (Антихриста или Сатаната). Общото между тях е, че Светлината безусловно надвива и оковава Духовете на Мрака. В тази връзка ще напомня нещо, което често са напомняли както Рудолф Щайнер, така и Учителя:

„Възвишените Същества от невидимия свят, които са завършили своята еволюция, търсят съработници в Новата култура – хора с чисти сърца и светли умове. Мислите ли, че сам Господ и ангелите ще слязат на земята, за да уреждат човешките работи? Те сами няма да слязат, а ще се изявят чрез готовите за работа хора, които живеят на Земята.“ (ВЛИЗАНЕ, Неделни беседи, 1926-27)

Архангел Михаил няма да се въплъти в един-единствен човек, за да разгроми въплътения Ариман. Михаил, пълномощникът на Христос, търси съработници. Нека му помогнем да ги намери. Нека всеки си представи, че е част от земното тяло на Михаил — мускул на Светлината, който работи за сигурната победа. Нека всеки медитира върху картините по-долу, картините, които изобразяват самите нас (или поне някои от нас) в облика на могъщия Архангел! За помощно средство може да послужи и епичната музика от приложения клип. Поне при мен съзерцанието на изображенията, подпомагано от музиката, предизвиква мощни имагинации. И в един момент идва потвърждението свише:

„Да, Светлината ще победи. Съмнение да нямаш!“

Two Steps From Hell — Archangel

ПОМНИ КОЙ СИ

Архангел Михаил:
„Ти си силно, любящо и съзидателно дете на Бога.
Ти си много обичан.“

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

68 коментара за "Арх. Михаил срещу Ариман: Светлината ще победи!"

 1. Захария  11.02.2012 г. | 14:00 ч.

  Още повече, че по тази логика твоята, ако убиеш някой и вярваш, и мислиш, че не си направил нищо лошо… е няма да стане – лошо си е.

  Емо, аз никого не съм тръгнала да убивам, има и една друга народна мъдрост: „Господ на бодлива крава рога не дава“.

  Моята вяра винаги съм се старала да я използвам за добро.

 2. Емо  11.02.2012 г. | 14:05 ч.

  Разводнихме темата.
  Щом мислиш, че окултните логота по дрехи, униформи и още 100 места не ти влияят – така да бъде.
  А това говори само за себе си:
  Не знам къде Учителя е казвал, че трябва да внимаваме какви етикети слагаме по себе си, но според мен го е казал алегорично.

 3. Стопанина  11.02.2012 г. | 14:08 ч.

  Учителят е говорил както за влиянието на цветовете по дрехите, така и за символите като цяло. Той даже се е карал на учениците, когато са рисували символи, които не разбират.

 4. Емо  11.02.2012 г. | 14:22 ч.

  Малко грубо се изразих, за което се извинявам. 🙂
  Но все пак логото не ми вдъхва доверие.
  Даже ми се струва противоположно на темата под която пишем.

 5. Александър  11.02.2012 г. | 14:36 ч.

  в интерес на истината 90% логотата на отборите точно в Англия са доста съмнителни

 6. Александър  11.02.2012 г. | 14:37 ч.

  а както знаете там всеки е запален по футбол , възможно ли е така несъзнателно или съзнателно да се подхранват низшите духове , т.е. логата на отборите , чрез енергията която отделят за подкрепа на отборите?

 7. Минаващ  13.02.2012 г. | 04:28 ч.

  Стопанино, защо в тук не мога да забележа от публикуваните картини, снимки и икони, точно тази дето е в главната страница която дава препратка към тази статия? На нея Архангел Михаил е с някаква синя препаска или там каквото е… изобщо изглежда ми най-готина в сравнение със всички останали и исках да си я сваля… но там където я има в главната страница е непълна и изрязана. Ще те помоля да дадеш някаква връзка към нея.

 8. Дорина  27.09.2015 г. | 09:13 ч.

  Честит Михаилов Празник!

  Нека не забравяме, че Змея, с който се борим отвън е същото отражение на Змея, който ни бори отвътре. Борейки се с външния, може да се превърнем в самия него – зависи от средствата. Озъптявайки вътрешния си Змей работим за Благото на всички, не само за себе си, а чрез себе си, превръщайки се в Михаилов меч. И докато не го осъзнаем, Михаиловият меч ще се сгромолясва с пълна сила върху нас, пък дори и да си мислим, че вървим в правия път.

  Михаилова светлина, мъдрост и търпение!

  Прекрасни Михаилови изображения! Нека хранят не само сетивата ни, но и душата ни.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.