Щатски геолози: Как фракингът води до земетресения

На сайта на USGS, американско геологическо общество, в рубриката за често задавани въпроси, експертите обясняват по какъв начин фракингът причинява земетресения.

Въпрос: Как инжектирането на замърсена вода на голяма дълбочина води до земетресения?

Отговор: Земната кора е дълбоко набраздена от разломи. Тези разломи могат да устоят на голямо напрежение, без да се приплъзват, тъй като естественият „тектоничен“ натиск (отдолу) и тежестта на отгоре разположените скали притискат блоковете в разлома един към друг, като така повишават устойчивостта от фрикции (триене) и приплъзване. Вкарваната под налягане замърсена вода противодейства на естествените природни защити в разломите, а резултатът е, че плочите се „разлепват“ една от друга, като по този начин се стига до приплъзвания и земетресения.

Източник: USGS

* * *

Бърз коментар: С нетърпение очаквам Полина Павлишина и нашата геоложка гордост от БАН да обяснят на американските си колеги, че нищо не разбират, а след това и да ги обвинят, че най-вероятно са руски лобисти, които имат най-голям интерес да не се прави фракинг в България.

Не съм съвсем сигурен дали съм използвал най-правилните термини при превода горе, но смислово, вярвам, съм запазил точното сведение в оригинала.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

16 коментара за "Щатски геолози: Как фракингът води до земетресения"

 1. zales_  08.02.2012 г. | 15:46 ч.

  САЩ затягат контрола върху добива на шистов газ

  http://news.ibox.bg/news/id_816308430

 2. zales_  08.02.2012 г. | 15:47 ч.

  😈

 3. Transform  08.02.2012 г. | 17:47 ч.

  И в същото време арестуват режисьора на „Газленд“ Джош Фокс с нелепото обвинение за „незаконно проникване“ по време на публично изслушване относно енергетика и екология:
  http://www.dnevnik.bg/zelen/2012/02/02/1757852_rejisyorut_na_gasland_djosh_foks_e_arestuvan_po_vreme/

  http://www.democracynow.org/2012/2/2/gasland_director_josh_fox_arrested_at

 4. Мислещ  10.02.2012 г. | 08:42 ч.

  1 час лобиране за шистовия газ
  Наложената от парламента забрана за добив на шистов газ – това е била основната тема на вчерашната среща между енергийния министър Трайчо Трайков и специалния пратеник на държавния секретар Хилари Клинтън по енергийните въпроси Ричард Морнингстар.
  Именно Морнингстар бе човекът, който в края на 2010 г. постави въпроса за добив на шистов газ пред премиера Бойко Борисов.
  Трайков и Морнингстар са обсъдили и диверсификацията на доставките на синьо гориво за България и Европа, развитието на проекта „Набуко“. Щатският емисар разговаря близо час и с президента Росен Плевнелиев. „В България трябва да има прозрачност и диверсификация на енергийния сектор“, заяви американският пратеник след разговорите.

  Съгласни сме Mr. Морнингстар, че е необходима диверсификация на енергийния сектор, но…….. Не на всяка цена! А цената която вие ни предлагате е за сметка на диверсификацията и уж по евтиния шистов газ, да станем екологично блато.

 5. Светльо  10.02.2012 г. | 09:47 ч.

  Ето, че има и специалисти, които не мислят корпоративно. Този човек е достатъчно запознат с лъжите на корпоратистите, продаващи се за пет сребърника. Мисля, че този материал ще втвърди (не я харесвам тази дума) позицията „против шистов газ“

 6. Захария  11.02.2012 г. | 19:40 ч.

  Морнингстар: В резултат на добива на шистов газ, цените на горивото в Съединените щати са 20% от цените на газа в България.

 7. Стопанина  11.02.2012 г. | 19:50 ч.

  Чудесно. Да ни продават газа си на 50% от сегашната руска цена. Ще купуваме. Но да изнасяме газа си, за да поевтинее още повече в САЩ, а тука да духаме супата, много му здраве на Морнингстар.

 8. Мислещ  12.02.2012 г. | 09:38 ч.

  Захи, предполагам, че си прочела целият коментар на този измислен американски герой – Морнингстар! Защото аз намирам неговото изказване за крайно некомпетентно и глупаво. Така говори човек който държи нещо да каже, но въобще не е наясно за какво иде реч (а може би много добре знае), цитирам :

  Благодарение на шистовата технология цените на газа в САЩ са 20 на сто от цените на горивото в България. Това каза специалният пратеник на Хилари Клинтън по енергийните въпроси за Евразия Ричард Морнингстар пред БНР. Според него няма гаранции, че и у нас тази технология ще доведе до същия резултат, но си струва този въпрос да се проучи. Морнингстар потвърди мнението си, че газовите връзки между България и съседните на нея страни са изключително важни. Според него Русия винаги ще бъде важен играч за България.

  Логичен ми е въпросът, като няма гаранции, че тази технология ще доведе до добри икономически изгоди, а на всичкото отгоре и умишлено се пропуска факта за екологичната катастрофа която ни очаква в следствие на този добив, тогава питам аз, този американски „Цървул“ – За чий (тук има една неприлична дума завършваща на -Й-) ни е този шистов газ?
  В последното изречение, се прокрадва истинската цел, която не им дава мира и ги дразни много. Защото те искат Русия да бъде притискана по всякакъв възможен начин – икономически, военен и духовен. За сега май напъните са съсредоточени предимно върху първите два пункта.

 9. Захария  12.02.2012 г. | 14:44 ч.

  Ти пък, Мислещ, да не си помисли, че съм седнала да му адвокатствувам на г-н Утринна звезда (жалко че има толкова поетично име, сигурно го е наследил от някой прародител – индианец, който едва ли е много щастлив като гледа от оня свят как американската земя е яко надупчена, фракната и замърсена). Просто и мен ме издразни глупавото му изказване, затова реших да го споделя, да видите какви ги плещи…

 10. Мислещ  13.02.2012 г. | 10:00 ч.

  Предлагам ви едно заглавие на новина – Ричард Морнингстар: Решенията за шистовия газ трябва да имат обективна научна основа

  Новина, която прочитайки я, човек си казва:
  Правилно, нека да има обективна научна основа.

  Само, че аз г-н Утринна Звезда(Морнингстар) искам да подчертая дебело, ама много дебело думата Обективна, защото прочитайки изказването, което сте направили стигам до извода, че под думата „Обективна” вие разбирате „Очаквана“, като посочвате и насоката на вашите очаквания.
  Ще цитирам част от изказването ви:

  „Разбираме защо в България беше приет мораториум за шистовия газ. Екологията очевидно е много важна“, казва енергийният дипломат. И обяснява, че в момента американската Агенция за опазване на околната среда изготвя доклад за въздействието на шистовия газ върху природата. Резултатите ще бъдат представени догодина, но според Морнингстар се очаква изводите да бъдат, че евентуалните рискове са управляеми.

  Г-н Утринна Звезда, вие сте ми ясен, за мен сте, като прочетена книга, книга, която се налага да прочитам отново и отново всеки ден.
  Много умело манипулирате и заблуждавате. За вас обективно означава нагласено. И на ВИСОК ГЛАС ще ви заява: Не вярвам в съвпадения, цитирам ви:

  „Чисто съвпадение е, че идвам няколко дни след визитата на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в България“ – с тези думи Ричард Морнингстар категорично разсейва всякакви конспиративни теории за американски десант в България и енергиен сблъсък с Русия по въпроса за шистовия газ и други енергийни проекти.

  Знаете ли, има моменти когато се замислям, наистина ли имаме вид на големи наивници в очите на чужденците, като Морнингстар, или те просто се пробват, пък ако мине номера, мине.

 11. Стопанина  13.02.2012 г. | 10:57 ч.

  Коледната пощенска картичка на телевизия FOX към нейните зрители:

  Морнингстар мисли, че говори пред FOX, NBC, ABC, CNN и пред техните овце. По всичко личи, че не знае къде се намира.

 12. Александър  13.02.2012 г. | 12:01 ч.

  😆

 13. S  14.02.2012 г. | 19:00 ч.

  „Пратеникът на САЩ у нас: Бонусите от шистовия газ са огромни“

  http://bulgaria.actualno.com/news_377481.html

  В статията можем да прочетем, че САЩ си имат „специалният пратеник на държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси за Евразия, Ричард Морнингстар“
  също така, че „Икономическата изгода от добива на шистов газ не са за пренебрегване. Бонусите, ако стигнем до там, са огромни.“
  или пък странното признание: „Пратеникът на Хилъри Клинтън все пак призна, че методологията за добив на шистов газ е създала проблеми с околната среда в родината му.“

 14. Стопанина  25.02.2012 г. | 00:55 ч.

  Видео: Внасяне на 51551 подписа срещу фракинга в НС (24.02.12)

  https://www.facebook.com/photo.php?v=10150630254103357

 15. Пламен  26.02.2012 г. | 19:33 ч.

  Разбира се че са корумпирани руски лобисти! Какво друго? 😆

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.