ACTAвизирането на цензурата в интернет – букет новини

Длъжностно лице на европарламента изобличи машинациите зад ACTA

Кадер Ариф, рапортьор за ACTA, е напуснал длъжността си, възмутен от действията на ЕС. Рапортьорът е докладчик – специалист, назначаван от съвещателен орган, за да разследва даден въпрос. Ариф не е останал доволен от наученото за ACTA:

„Искам да изоблича възможно най-категорично целия процес, довел до договора. Подписан е без участието на граждански организации, преговорите от самото начало са протекли в липса на прозрачност, с повторни забавяния на подписването на текста – без обяснение, с отхвърляне на искания от европарламента, изразени на няколко пъти на нашите срещи.

Като рапортьор на текста, срещнах невиждани досега машинации от десницата в парламента, целяща да наложи натоварен график, за да не могат хората да бъдат предупредени. По този начин лишиха парламента от правото му на дискусия и на средствата в негово разположение да съобщава легитимните искания на гражданите.

Знаем, че ACTA е проблематично споразумение – за гражданските свободи, за начина, по който интернет доставчиците са отговорни пред закона, за производството на някои лекарства, за това колко малко защитава географския ни суверенитет. И въпреки огромните последствия за хората, някои направиха така, че европарламентът да няма дума по въпроса. Затова днес, предавайки доклада, над който официално работих, искам да изпратя силно послание и да предупредя обществеността за това неприемливо положение. Няма да участвам в този маскарад.“

Рядко се среща такава прямота в политическите среди. Ще е интересно да видим как ще се отрази това на официалната ратификация на спогодбата от европейския парламент.

* * *

Междувременно във Великобритания се появи нов призив за репресии срещу „нелегални сайтове“. Така нареченото „нелегално съдържание“ трябва да бъде натирено от търсачките, предлага група британски правоносители. Според тях търсачките прекомерно пренасочват потребителите към пиратски и други съмнителни материали. От Open Rights Group (ORG) коментираха, че призивът е опасен, като го сравниха със скандално нашумелия наскоро закон SOPA. „Отново сме изправени пред опасни планове да се откажем от правата, които имаме в интернет“ – коментира Питър Брадуел от ORG. „На такива предложения им липсват сериозен анализ, демократичност и отговорност.“

Призивът, изнесен като доклад, гласи:

„Потребителите, търсещи дигитални копия на защитени продукти, са изключително пренасочвани към нелегални сайтове и услуги… Това внася смут у потребителите и сериозно пречи на развитието на развлекателния пазар в Обединеното кралство.“

Сред споменатите сайтове са Google и Bing. В доклада още се призовава „нелегалните сайтове“ да бъдат класирани по-назад или направо изключвани от резултатите. Питър Брадуел е сериозно обезпокоен:

„В доклада няма нищо конкретно за това, кой сайт е „легален“ или „нелегален“, и как ще ги определяме като такива… Това е пореден пример за неясно формулирани предложения, базирани на неустановени критерии.“

Представител на Министерството на културата, медиите и спорта съобщава: „Правителството продължава да съдейства за дискусии между правоносителите и търсачките по въпроса за борбата със сайтове, нарушаващи авторските права.“ Мотивите на държавните власти и бизнеса обаче едва ли са свързани с нереализирани приходи. Както се оказва, „нелегалното съдържание“ по-скоро има позитивен ефект върху развлекателната индустрия.

* * *

Атаката, целяща установяването на пълен контрол над интернет, продължава и в друга насока. Една от споменатите търсачки – Google – вече се похвали с официалните промени в новите й условия за ползване. Новата политика за неприкосновеност на данните всъщност е… доста „прикосновена“. Google буквално ни казват, че вече нямаме никакво лично пространство – всичко е публично и достъпно. Още по темата…

* * *

Цензурата и следенето в интернет продължават и на регионално ниво:

На Хаваите обмислят нечувано навлизане в личното пространство на милионното население на островите. Обмислян проектозакон ще налага изготвянето на досиета с цялата електронна история на потребителите, която ще се пази 2 години – какви сайтове посещават и какви материали свалят. Няма официално обяснение какво налага такъв закон.

А в Ирландия тайно и без дискусии (подобно на ACTA) се приема нов закон, ограничаващ свободата в интернет. Той ще дава право на музикални и видео компании да принуждават доставчиците на интернет да блокират достъпа до „провинили се“ сайтове. Нищо чудно нашите примерни и послушни политици също скоро да лансират такъв закон, освен чудовищния ACTA. С други думи, милиони българи и граждани на ЕС продължават да наливат пари под формата на данъци за собственото си поробване.

 

Споделете публикацията

Google1

За Григор Самуилов

Автор, коментатор и преводач на статии и обзорни материали в областта а политиката, банкерството, науката, религията и образованието.

Всички публикации

19 коментара за "ACTAвизирането на цензурата в интернет – букет новини"

 1. Мислещ  02.02.2012 г. | 08:11 ч.

  На Хаваите обмислят нечувано навлизане в личното пространство на милионното население на островите. Обмислян проектозакон ще налага изготвянето на досиета с цялата електронна история на потребителите, която ще се пази 2 години – какви сайтове посещават и какви материали свалят. Няма официално обяснение какво налага такъв закон.

  Официално обяснение няма, и най-вероятно няма и да има.
  Затова аз само ще направя предположение. Както знаете Хаваите „Hawaii“ са щат на САЩ. Малка екзотична територия, с едномилионно население. Какво по-удобно място за налагане на подобни идеи, с цел постепенното им прилагане и над останалите щати на САЩ, а на по-късен етап и в световен мащаб.

 2. до Мислещ  02.02.2012 г. | 11:21 ч.

  Само да ти кажа, че в България това се прилага, но не много хора го знаят.

 3. Самуил Пеев  02.02.2012 г. | 11:24 ч.

  Като си говорихме са АСТА, ето една добра статия
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15708417,00.html

 4. Мислещ  02.02.2012 г. | 11:49 ч.

  Искам не само да ми кажеш, а и да дадеш информация, къде, кой и как го прави, за да научат повече хора. 🙂

 5. Ангел  02.02.2012 г. | 12:30 ч.

  Да се надяваме, че тази резолюция не е само популизъм:

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P7-TA-2010-0058&language=BG&ring=P7-RC-2010-0154

 6. Мислещ  02.02.2012 г. | 13:16 ч.

  Калфин очаква остър отпор срещу АСТА в Европарламента
  „Подписаното от България Търговско споразумение за борба с фалшифицирането, известно като АСТА, не може да бъде променяно и то ще задължи страната ни да запише в законите си предвидените в този документ стандарти. Това заяви за Дарик евродепутатът Ивайло Калфин, който е докладчик в Европейски парламент по въпросите на сигурността в интернет.“

  Къде е този нагъл министър Трайков, да заяви ясно и недвусмислено че се е омазал здравата, та чак и нас иска да омаже. И мисля, че трябва да му се поиска оставката. Той едва ли сам ще си я подаде

  „Най-доброто според Ивайло Калфин е нито Европейският, нито българският парламенти, да не ратифицират това споразумение. За да може да продължат усилията да се търсят нормални начини – на основата на технологиите, с които да се защитят правата на производителите. „Развитието на интернет, включително на сигурността в него, трябва да бъдат основано на използването на технологиите, а не на тяхното ограничаване и забраняване“, категоричен е евродепутатът, чийто доклад за сигурността в интернет ще бъде обсъждан от ЕП през април.“

 7. до Мислещ  02.02.2012 г. | 16:49 ч.

  Информацията за следенето в нета може да се вземе от интернет провайдърите. Ще видя какво мога да направя.

 8. Arctos  02.02.2012 г. | 18:36 ч.

  Провайдърите са задължени да пазят данните за електронната история в последните 12 месеца на всеки свой потребител и да ги предоставят свободно на съответните органи при поискване.

  За повече подробности: Закон за електронните съобщения (ЗЕС), член 250.

  Това е официално. Неофициално дори нашето мършаво МеВеРе има доста по-всеобхватни възможности за шпионаж, какво да говорим за западните разузнавателни агенции.

 9. Ваня Георгиева  02.02.2012 г. | 22:54 ч.

  Хакерска революция в Украйна – заради един закрит от властите сайт-файлообменник:

  http://ykpaina.blog.bg/politika/2012/02/02/1-i-2-fevruari-internet-revoliuciia-v-ukraina-v-otgovor-na-z.894563

 10. Ангел  05.02.2012 г. | 14:01 ч.

  Сега налетях на тези официални „опровержения“ на „митовете“ за ACTA:
  http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2012/january/tradoc_148964.pdf

  Аз бих кръстил този документ „Десет лъжи и инсинуации в защита на ACTA“ особено като се има предвид цитираната от мен по-горе резолюция на Европейския Парламент: По „опроверженията“:

  1. Лъжа – информация наистина е крита и процесът и обсъжданията са били тайни – виж точки от 1 до 6 на резолюцията.
  2. Няма нужда от изричен текст – международните договори по презумпция са с по-висок приоритет от националните.
  3. В ACTA правата на държащите „интелектуални права“ корпорации наистина се третират асиметрично спрямо гражданските ни права. Виж точка 12 от резолюцията – не е сложена там случайно.
  4. Не се прави никаква разлика между „едромащабна дейност“ и тази на отделния гражданин, който е обикновен клиент на Интернет доставчик.
  5. Няма изричен текст, но поради юридическата си отговорност Интернет доставчиците ще следят и филтрират. И то ще се аргументират именно с ACTA.
  6. Виж точка 11 от резолюцията
  7. Виж точки 7, 8, 9 и 10 от резолюцията
  8. Те „нямата такова намерение“, но така ще се получи на практика.
  9. Виж точки 10 и 13 от резолюцията. В крайна сметка с ACTA всички можем да бъдем обвинени в „незаконен трафик“ – както на стоки, така и на данни. Тя просто прекалява със „защитата на интелектуалните права“.
  10. Лицемерие – да се замислят дали пък е нямало причина членовете на Световната организация за интелектуална собственост и Световната търговска организация да отказват обсъждането на такова споразумение.

 11. Ангел  02.05.2012 г. | 16:19 ч.

  Даването на Мегаъплоуд на съд е незаконно и антиконституционно:
  http://torrentfreak.com/megaupload-prosecution-is-lawless-and-unconstitutional-law-professor-says-120502/

  Професорът по право Ерик Голдман казва, че това е „депресираща демонстрация на злоупотреба с власт от страна на правителството“.

  И по-надолу: „Сайтът на Мегаъплоуд е аналогичен на печатарската преса, която непрекъснато публикува ново съдържание. Според нашата Конституция правителството не може да спре печатарска преса просто така, но всъщност направи точно това, когато спря Мегаъплоуд и иззе всичките му активи“.

  Според юриста унищожаването на данните, което предприема правителството е хем унищожаване на доказателства (т.е. вече Мегаъплоуд не могат да се защитят, че нямат умишлена злоупотреба с данни), хем нарушаване правата на хората, които са съхранявали своите данни на сървърите. Работата на прокурорите е да докажат умишлена злоупотреба с данните от страна на Мегаъплоуд и това ще е много трудно.

  В заключение Голдман казва, че СОПА-адвокатите сигурно ще спечелят въпреки нарушенията, защото е очевидно желанието на правителството да нарушава законите, само за да ощастливи собствениците на авторски и сродни права (така превеждам „content owners“).

 12. Огнян (Мислещ)  15.10.2012 г. | 09:20 ч.

  Плашат ни с нова SOPA

  Според т.нар. план на шестте удара интернет доставчиците в САЩ ще могат да въвеждат „ограничителни мерки“ срещу потребителите си при нарушения на авторските права

  Големите американски доставчици на интернет услуги до края на годината ще въведат т.нар. план на шестте удара, или Система за борба с пиратството – инициатива, подкрепена от администрацията на Обама и инициирана от Холивуд и големите звукозаписни компании в опит да прекратят достъпа до интернет на онлайн нарушителите на авторски права.
  Историческият план е замислен така, че след четири нарушения съответният интернет провайдър да предприеме т.нар „ограничителни мерки“, сред които могат да бъдат намаляване на скоростта на интернет или пренасочване на услугата на абоната нарушител към „образователна“ начална страница, посветена на нарушението на авторски права.

  Интернет компаниите имат право изцяло да откажат достъп до услугите си на многократните нарушители на правилата за споделяне на файлове, макар че планът не призовава директно към такива драстични мерки.

 13. Savana Blue  15.10.2012 г. | 23:03 ч.

  Огнян (Мислещ)
  Плашат ни с нова SOPA

  Ама сега да не вземете да се уплашите…? То си има лесно! Махаме се от интернет и чао. До нови срещи в новата епоха….:smile:

 14. Емо  15.10.2012 г. | 23:39 ч.

  Тя новата сопа е просто стара тояга 🙂 И преди са ни били с нея, и преди сме побеждавали.

 15. Огнян (Мислещ)  19.10.2012 г. | 08:04 ч.

  Замислят роуминг за интернет

  Европейската асоциация на операторите на телекомуникационни мрежи (ЕTNO), която е автор на предложението, смята, че компаниите, които хостват интернет страници трябва да плащат на доставчиците на интернет за използваното от потребителите съдържание. Тя предлага промени в международните телекомуникационни регулации, чрез които те да бъдат узаконени. Целта на промените е да се осигурят допълнителни финансови възможности за телекомите, които те да инвестират в развитието на скоростен интернет.

  Това ще оскъпи поддържането на страници в интернет и в крайна сметка ще се отрази на крайните потребители. За тях ще стане по-изгодно да ограничат достъпа до държави с малки пазари като българския, за да си намалят разходите. Това ще означава, че много страници няма да са достъпни от страни с по-слабо потребление на интернет, поясни Калфин.

  Това неистово желание да се сложи ръка върху свободния интернет трафик не им дава мира. Въртят-сучат и все нови и нови безумни идеи предлагат. Тези явно са прихванали от ББ – пускаш идеята, ако има силна съпротива я оттегляш. След време пак се пробваш, но вече са променени малко нещата, за да се приемат по-лесно от хората.

 16. Огнян (Мислещ)  04.12.2012 г. | 10:13 ч.

  Лондон готви тотално следене в интернет
  В Дубай започна конференцията, на която се очаква да бъдат променени принципите за функциониране на мрежата

  Лондон се готви за мащабно следене в интернет. „Проследяването на интернет трафика може да спаси човешки живот“, твърди британският вътрешен министър Тереза Мей, цитирана от в. „Дейли телеграф“. Ръководеното от нея ведомство е изготвило нов проектозакон, който предвижда сериозен контрол върху глобалната мрежа с цел повишаване сигурността на гражданите. Според Мей силите за сигурност и полицията трябва да получат правомощия да следят електронните пощи, социалните мрежи и посещаваните от потребителите уебсайтове. Проследяването им ще помогне в борбата с тежката организирана престъпност, по-лесно ще бъдат проследявани педофили, терористи и престъпници. Предвижда се получената информация да се съхранява в продължение на 12 месеца. Достъп до данните ще имат полицията, службите за сигурност, митническите и данъчните служби, предвижда законопроектът.

  Всички пътища за тотален контрол над човечеството, минават задължително през „Сигурността“ . Всеки който направи една лека ретроспекция назад във времето сам ще се убеди в несъстоятелността на всички тези фалшиви намерения, които са в името на „нашата сигурност“.

 17. inranxan2000  04.12.2012 г. | 11:35 ч.

  въпрос на време е да затворят сайта на Ванката….така че…имайте го в предвид….

 18. Стопанина  04.12.2012 г. | 11:58 ч.

  Спокойно. И да го затворят, ще направим нов, по-хубав и по-стойностен.

 19. Огнян (Мислещ)  28.02.2013 г. | 09:59 ч.

  Големият брат посяга към торентите

  САЩ активира от тази седмица система за мониторинг на хората, които теглят нелегално съдържание

  Тегленето на дигитално съдържание с неуредени авторски права е едно от любимите занимания на голяма част от интернет потребителите. Според анализ на компанията Sandvine през втората половина на 2012 г. трафикът, генериран от торенти само в САЩ, е 10.32% от общото интернет потребление в страната. При това той се покачва с 40% спрямо миналата година. Проблемът става все по-сериозен, а мултимедийната индустрия никак не е доволна от този факт.

  Повечето опити на правоносителите да извоюват рестриктивни и дори репресивни мерки срещу потребителите, които теглят нелегално съдържание, досега удряха на камък. В крайна сметка американските регулатори и оператори се споразумяха да въведат предупредителна система. Тя бе представена за първи път още през 2011 г. и провокира сериозното недоволство на потребителите.

  Въпреки това компаниите не отстъпиха и от тази седмица Copyright Alert System вече започва да работи.

  Под лупа

  Системата ще следи всички интернет потребители на пет от най-големите интернет доставчици в САЩ – Verizon, Time Warner, Comcast, Cablevision и AT&T. Тя ще наблюдава трафика, който хората генерират, и ще го анализира. Когато засече т.нар. Peer-2-Peer връзки, които се използват при торентите например, ще започва по-щателен анализ на самото съдържание, което се обменя. Ако то се окаже с неуредени авторски права, потребителят ще получава официално предупреждение. Всеки човек има право на шест такива предупреждения. Те ще идват в писмена форма и ще бъдат изпращани по имейл, като текстово съобщение или като изскачащ прозорец. Всяко следващо уведомление ще става все по-строго и дори заплашително.

  Интернет доставчиците обаче все още не казват какви наказания ще следват за потребителите, които изчерпят лимита от шест предупреждения. Според информация на онлайн изданието Torrent Freak санкциите ще варират от намаляване на скоростта на теглене до блокиране на достъпа до популярни интернет страници или дори временното пълно спиране на интернет връзката. Всеки доставчик самостоятелно ще решава какви да са наказанията и как да ги прилага. От Time Warner коментират пред The Wall Street Journal, че си запазват правото да прекратят напълно достъпа до интернет на потребителите, които имат „сериозни“ нарушения и след 6-ото предупреждение. Какво се класифицира като „сериозно нарушение“ не става ясно.Самите интернет доставчици няма да предприемат други действия. Те обаче ще трябва да информират правоносителите за IP адресите, от които са засечени подобни нарушения. След това компаниите сами ще преценяват дали да завеждат съдебни искове, или да търсят правата си по някакъв друг начин……………..
  ……………………………………..

  Стартът на Copyright Alert System в САЩ може да се окаже само първа стъпка в посока по-активен контрол върху интернет. Във Великобритания например се обсъжда въвеждането на подобна система, при която обаче потребителят има само три предупреждения, допълва BBC. Ако те бъдат издадени на един човек в рамките на 12 месеца, данни за дейността му ще бъдат изпратени на правоносителите, които след това ще могат да издействат от съда разкриването на самоличността му и да заведат съдебен иск.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.