Немски фармацевти: Прахчетата срещу грип са смъртоносни

Комбинираните прахчета, съдържащи парацетамол, витамини и съставки за смъкване на температурата, които са за лечение на настинки и грип, са изключително опасни. Те дори могат да бъдат смъртоносни. Това твърдят проф. Кай Бруне от университета в Ерланген и неговият екип.

Става дума за сашетата или както ги наричат у нас прахчетата, от които се приготвя гореща напитка срещу настинка. Фармаколози в Германия настояват занапред те да се продават само срещу рецепта, каквато се изисква при силните болкоуспокояващи медикаменти.

При дневна доза от над 4 грама (една таблетка е 0,5 грама) парацетамолът води до увреждане на черния дроб, а с 8 грама за 24 часа може дори да се предизвика чернодробна недостатъчност, твърди проф. Кай Бруне.

Фармакологът съветва пациентите си принципно да не вземат парацетамол. По думите му това е медикамент, който може да подейства смъртоносно дори и при леко предозиране. При това краят не настъпвал веднага, а чрез агония, която се проточвала няколко дни.

Смесените продукти (прахчетата) са едно недоразумение, те рядко сумират положителните ефекти на различните съставки, но със сигурност обединяват рисковете от тях, коментира проф. Кай Бруне.

Продължава в „Монитор“

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

6 коментара за "Немски фармацевти: Прахчетата срещу грип са смъртоносни"

 1. inranxan  26.01.2012 г. | 10:43 ч.

  мисля ,че това е лъжа…..до са да са изпукали сумати народ от прахчета познавам хора дето ги нагъват като топъл шоколад

 2. Емо  26.01.2012 г. | 15:14 ч.

  Това, че не са умрели, не означава, че не са си натоварили черния дроб излишно. Пише за опасност от свръх доза парацетамол.

 3. Ruslana  27.01.2012 г. | 22:49 ч.

  От лекарство до отрова разликата е единствено в дозата. Затова си има листовки, упътвания и указания за дневна доза, където ясно и подробно е описано всичко, но никой не си прави труд да чете. И после, като стане белята – лекарствата виновни. Ми не, не са лекарствата, от акъла си патим.

 4. dragonn  27.01.2012 г. | 23:53 ч.

  Ruslana, въри си чети тогава листовките и бегай от тук.

 5. inranxan  28.01.2012 г. | 11:00 ч.

  нека с малко по голяма толерантност отговаряме на мненията на останалите без излишна агресия….

 6. zaharia  02.09.2012 г. | 10:34 ч.

  Фирма се извини за вредно лекарство след 50 г.
  Германската компания „Грюнентал“, произвеждала препарата талидомид, публикува за пръв път – след цели 50 години, първите си извинения за причинените от седативното лекарство малформации на хиляди деца, родени от майки, които са го приемали.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.