Holland Sentinel: Фракингът предизвиква земетресения

Във вчерашния брой на Holland Sentinel излезе статия на Андрю Корфидж, в която се отбелязва, че към все по-дългия списък с аргументи против хидравличното разбиване вече убедително се нареждат земетресенията. Точно така – се казва в публикацията – след земетресението на Нова година в Янгстаун, Охайо, тамошните власти замразиха изграждането на нови кладенци за извличане на природен газ в радиус от 7 километра.

Земетресенията са рядкост в североизточните части на Охайо, затова сеизмолозите от Lamont-Doherty Earth Observatory (LDEO) към Колумбийския университет потвърдиха, че най-вероятната причина за повишената сеизмична активност се дължи на фракинга. Въпреки че властите наложиха мораториум върху тази индустриална технология и изграждането на нови кладенци, учените са убедени, че досега извършеният фракинг ще причинява земетресения още близо една година.

10 януари 2012 г.: Протестно шествие срещу добива на шистов газ в Охайо

Джон Армбъстър от LDEO казва пред National Public Radio:

„Вкарват под налягане тези течности на голяма дълбочина, а силата, с която течността нахлува, поощрява приплъзването (на частите) в разлома. Кладенецът работи от една година. Ще отнеме почти същото време, за да могат последиците да отшумят напълно.“

Причината за земетресенията не е самият процес на извличане на природния газ, а работата с извънредно голямото количество химикали и вода, които остават под земята. За да се освободи природният газ от подземните скали, фракингът ги разбива с „инжекции“ от вода, химикали и пясък. По данни на Scientific American само за един кладенец се изразходват 4 милиона галона вода и 60000 галона химикали.

10 януари 2012 г.: Протестно шествие срещу добива на шистов газ в Охайо. Някои от плакатите гласят: „По-добре инвестирайте в енергията от вятъра и слънцето“, „Трябват ни работни места, които няма да ни тровят“, „Спрете земетресенията, като затворите кладенците за фракинг“ и „Работниците, които се занимават с фракинг, копаят гроба на собствените си деца“.

Около 75 процента от тази отровна вода се връща на повърхността, като е вече допълнително примесена с радиоактивни елементи и сол от земята. Тази вода трябва да се изхвърли някъде. Компанията D&L Energy, която използва фракинг в Охайо, предпочита да се отърве от отровната вода, като отново я връща под земята. По този начин течността действа като допълнителен лубрикант към и без това активизирания разлом.

Статията продължава тук.

Анти-фракингова революция. Първо в България и САЩ, скоро и в… Румъния?!

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

8 коментара за "Holland Sentinel: Фракингът предизвиква земетресения"

 1. иван д.  26.01.2012 г. | 00:39 ч.

  Скоро и в Румъния…!Дано!

 2. Захария  26.01.2012 г. | 01:11 ч.

  Единствената атомна електроцентрала в Румъния е разположена до град Черна вода, който град пък е само на 100-тина километра от нашата граница и e съвсем близо до терените, където Шеврон възнамерява да дупчи за шистов газ. Ето защо вярвам, че скоро ще се чуят гласове и от Румъния, че заради сезмичната опасност в следствие на фракинга може да се стигне до втора Фукушима…

 3. Захария  26.01.2012 г. | 03:17 ч.

  Поправка, на 50 километра е АЕЦ-а от нашата граница 😯

 4. Литл Монстер  27.01.2012 г. | 01:55 ч.

  Предполагам, че за това днес шефа на НАТО заяви, че Алианса повече нямал нужда от нас и от помощта ни, понеже е сметнал, че с помощта на фракинга ще затрие всички и то наведнъж!?!

 5. Светльо  02.02.2012 г. | 08:03 ч.

  Режисьорът на филма Газланд, Джош Фокс арестуван в САЩ, след опит да заснеме сесия на Американската камара на представителите. Комитетът е разглеждал сигнал, подаден от Американската Агенция по защита на природата, че подпочвените води в гр. Pavillion, Уайоминг са замърсени с течности от процеса на хидравличното разбиване, или фракинг.

 6. Светльо  13.03.2012 г. | 22:31 ч.

  Групата на Шаро (Иван Костов) не се шегува. Трябва да си заработят някакси (ако може) получения рушвет. Депутати от ДСБ и СДС внасят решения за отмяна на забраната за добив и проучване на шистов газ !!! Текстовете ще се гласуват в комисията по околна среда на 15.03.2012 ( този четвъртък)

  1.Проект за решение за ефективен контрол, защита на околната среда и отмяна на забраната върху прилагането на технологията „Хидравлично разбиване при проучване и/или добив на газ и нефт на територията на РБългария”, №254-02-20, внесен от н.п. Михаил Михайлов и гр. н.п. на 02.02.2012г.
  2.Проект за решение относно прилагане на принципа на предпазливостта при вземане на решения, свързани с добива на шистов газ, №254-02-23, внесен от н.п. Лъчезар Тошев на 06.02.2012г.

  Молете се и бъдете готови да излезете на улицата за протести!

 7. Огнян (Мислещ)  18.06.2012 г. | 11:03 ч.

  Така…….а….. Американците си признаха без бой. 🙂

  Американци доказаха, че фракингът може да причини земетресения

  Американско изследване на Националния изследователски съвет на САЩ показва, че хидравличното разбиване, известно като фракинг, може да причини земетресения, предаде „Сайънтифик америкън“. Въпреки че броят на земетресенията, предизвикани от хидравличните проучвания, е изключително малък, след дълъг спор все пак бе доказано, че те могат да предизвикат сеизмични събития.

  Нека сега да чуя нашите „дървени“ учени тикви, дето се напъваха да ни убеждават в „контролирания процес“ по проучването и добива на шистов газ.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.