Вътрешен човек призна: Фракингът е мръсна бомба

Опасната радиация не идва само от ядрените електроцентрали и атомните бомби. Геоложката Трейси Банс изнесе доклад, че технологията фракинг мобилизира урана в скалите и го освобождава, което представлява сериозна опасност за подпочвените води. Тя представи откритието си през ноември 2011 г. пред нейни колеги от Американското геологическо общество (AGS).

Тъй като при фракинга се използват поне 65 опасни химикала, Джеймс Нортръп, дългогодишен представител на тази индустрия, нарича технологията „мръсна бомба“. На базата на своя 30-годишен непосредствен опит и след като вече е независим търговец на петрол и газ, той обяснява:

„Количеството течности, използвани при хидрофракинга, може да надхвърли три милиона галона, горе-долу това е теглото на 7500 автомобила. Течността, употребявана за хидравлично разбиване, съдържа химикали, които са забранени за използване във военни операции заради Женевската конвенция. Всички те участват в масивната експлозия на една своеобразна „мръсна бомба“ под земята.“

Това, което е под земята, попада и във водата на повърхността.

Макар учените да свързват рака на щитовидната жлеза с нитрати, той обикновено е и следствие от радиационно отравяне, тъй като тази жлеза всмуква йод – бил той радиоактивен, или не. Хората, които не приемат достатъчно йод чрез храната си, са по-склонни да пострадат от I-131 (вид радиоактивен йод).

От Националния онкологичен институт (на САЩ; NCI) посочват, че основните източници на опасна радиация са рентгеновите лъчи, падането на радиоактивни частици (от аварии на централи и вулканична пепел), а също и облъчените храни и питейна вода. Центърът за контрол на заболяванията (CDC) докладва, че жените заболяват три пъти по-често от рак на щитовидната жлеза, като най-рисковата група са жените от бялата раса.

Добрата новина е, че в 95 процента от случаите този рак се лекува успешно. Лошата новина, както стана дума, е, че опасната радиация идва от храната и водата (като причина за тяхното замърсяване са опасните индустриални технологии).

* * *

Автор: Ради Ананда (Преводът ми е на малка част от статията. Вижте източника за повече информация, вкл. за връзката между фракинга и земетресенията – бел. Стопанина)

Източник: Activist Post

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

8 коментара за "Вътрешен човек призна: Фракингът е мръсна бомба"

 1. Светльо  19.01.2012 г. | 15:21 ч.

  София. Дебатът за добива на шистов газ предстои. Това заяви в предаването „Това е България” на Радио „Фокус” Валентин Николов, депутат от ГЕРБ, зам.-председател на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм. „Методите на проучване в енергийните системи се развиват и усъвършенстват и ние трябва да сме запознати с тях и рисковете, които крият. Контролираният риск е част от развитието на съвременните икономики”, посочи Николов. Нито една фирма до сега не е правила проучване за шистов газ у нас, категоричен е Николов.
  Няма забрана върху работата на фирмата „Шеврон”, има забрана върху технологията хидравлично разбиване, уточни депутатът от ГЕРБ.
  Валентин Николов заяви, че е възложено на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков да води преговори със „Шеврон”, като фирмата ще трябва да се съобрази с приетото днес от Народното събрание решение за забрана на прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване и/или добив на шистов газ и нефт на територията на Република България. Забраната важи и за всички останали фирми, които работят на територията на страната, каза още Николов.

  Иточник : Агенция Фокус

  Още едно доказателство, че на тези не може да се вярва за 2 стотинки. Трябва да сме нащрек!!!

 2. хидротермален  19.01.2012 г. | 18:41 ч.

  дори само с вода да се направи хидравличния удар (САМО С ВОДА), в шистите има Радий и Уран , както и други радиоактивни елементи,които ще се изкарат на повърхността ❗

 3. Аноним  19.01.2012 г. | 19:56 ч.

  Много ми хареса „експертното“ мнение на г-н Илиян Василев публикувано във в-к „Труд’ за това как сами гоним ценните инвеститори и те ще отиват да добиват шистов газ при нашите съседи. Само глад, мизерия и високи цени на газта ни очакват. 😈

 4. Стопанина  19.01.2012 г. | 20:02 ч.

  Нали? Те, комшиите, понеже са много по-умни, сигурно чакат фракинга с разтворени крака. В ерата на информациите такива „регионални прозрения“ не минават.

 5. Мислещ  19.01.2012 г. | 22:45 ч.

  @Аноним
  Кой е Илиян Драганов Василев:

  Посланик в Русия от 2000 до 2006 г. През 1981–1990 г. сътрудник в Международния отдел на БЗНС, по-късно – резидент-мениджър, консултант по международно строителство и развитие във фирма „Дж. Джоунс и Ко“ и представител на фирмата в България, а през 1994–1997 г. – изпълнителен директор на ДОО „Хоум сервиз“. Изпълнителен директор и Българската международна стопанска асоциация, председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции. От 2007 г. до април 2011 – председател на Делойт България. Заместник-председател на българския Реформ Юнион Клуб.

  Секретен сътрудник на ДС с псевдоним „Сашо 11”

  Из Решение № 175/ 14.12.2010 г. на Комисията по досиетата, в което се оповястяват данни за принадлежност към ДС на посланици, генерални консули и заместник-ръководители на дипломатическите мисии на Р. България.

  Три имена Илиян Драганов Василев
  Дата на раждане 07.07.1956 г.
  Място на раждане гр. София
  Вербувал го служител ст. лейт. Христов на 09.02.1988 г., регистриран на 09.03.1988 г.
  Ръководил го служител ст. лейт. Христов
  Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, ПГУ
  Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник секретен сътрудник
  Псевдоними Сашо-11

  Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Документи от ръководилия го щатен служител; рег. бланка; рег. дневник; картони – обр. 1 – 2 бр. и обр. 3; дело Ф1, а.е. 7553; доклад на НРС рег. № RB102101-001-04/ 12-2093/ 28.10.2010 г.
  Публична длъжност или публична дейност Извънреден и пълномощен посланик в Москва от 04.02.2000 г. до 30.06.2006 г.

  Източник: Поддръжниците на добива на шистов газ в България се оказват ……..

 6. Мислещ  18.03.2012 г. | 09:27 ч.

  Делян Добрев:
  Шистовият газ може да реши много проблеми в енергетиката, смята новият министър

  Помолен да коментира темата за шистовия газ, министърът каза: “Приехме мораториум, защото докато вървяха преговорите с “Шеврон”, не успяхме да обясним на хората какво представлява шистовия газ и дали е опасен добивът му. Страхът надделя, но волята на политиците е да изпълняват волята на хората. Сега, налагайки този мораториум, имаме достатъчно време да анализираме много добре какво е това нещо шистов газ. Хубаво е, че тази тема ще бъде разгледана наново. Ако се окаже, че рискът за околната среда може да бъде контролиран, а ползата за икономиката ще е значителна, може да се преразгледа решението. Сигурен съм, че колегите в Народното събрание ще вземат най-правилното решение, което няма да застрашава околната среда”, бе категоричен Делян Добрев..

  Той смята, че шистовият газ може да реши много проблеми в енергетиката ни и ще бъде силен стимул за икономиката ни. Но признава, че не познава достатъчно добре рисковете от добива на шистов газ. “Имаме оплакване от фирми, които добиват конвенционален газ у нас, че текстове в мораториума им пречат за нормалния добив. Ние не бива да пречим на добива на конвенционален газ”, заяви новият енергиен министър и добави: “С газа е свързана както цената на електроенергията, така и цената на парното”.

  На този коментар аз му казвам опипване на почвата. Йезуитски отговор, от сорта: може би….., но може и да не…….., въпреки това….., ако……, надявам се……
  И в цялото това мазно и неопределено мнение, се вмъква един довод за преразглеждане на забраната, като се посочва основателна причина (последния повдигнат абзац).

 7. Стопанина  18.03.2012 г. | 13:41 ч.

  Първо се изхвърля:
  …не успяхме да обясним на хората…

  А после:
  Но признава, че не познава достатъчно добре рисковете от добива на шистов газ.

  Значи, ще обясняват, без да са достатъчно добре запознати. Това не го ли четохме и чувахме вече десетки пъти? Тия всичките едни родители са ги раждали: от тати Луцифер им е арогантността, а от Аримама им е материализмът и глупостта, че икономическото задоволство решава проблемите.

 8. Светльо  19.03.2012 г. | 08:08 ч.

  Нови замърсявания очакват хората около Сливница заради мед и злато. Местните казват, искаме еко пътека а не мина… докога ще продължават тези извращения със земята и хората

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.