Радиацията от Фукушима отчетена във всички посоки на света

Калифорнийският университет в Бъркли обяви, че нивата на цезий в млякото от областта на Сан Франциско надвишават допустимите граници, посочени от Агенцията за защита на околната среда. Радиацията, отчетена наскоро, е по-висока от тази преди 6 месеца.

Финландска обществена телевизия излезе с новината, че цезий от Фукушима е открит в лишеи и гъби, както и в месото от северни елени и лосове. Данните са събрани от цялата територия на страната.

Австралийската Агенция за контрол на радиацията и ядрената енергия потвърди слуховете, че съществува радиационен облак над Източния бряг на държавата-континент.

Върху западните брегове на Канада продължава да се изсипва прах от Япония. Смята се, че поне част от него е радиоактивен.

Авторите на шумно дискутираното проучване, в което се твърди, че бедствието във Фукушима е отнело 14000 живота в САЩ, наскоро увеличиха бройката на 20000. Крис Бъсби, експерт в областта на радиацията и влиянието й върху човешкото здраве, е на мнение, че статистиките за смъртността варират значително с течение на времето, затова е трудно да се каже категорично дали обявената от тях бройка е напълно точна.

Макар да няма твърди доказателства, които да свързват съмнителните случаи с радиацията конкретно от Фукушима, компанията Bed Bath & Beyond изтегли от пазара някои от радиоактивните си продукти. Това стана, след като полицейски устройства за контрол на радиацията по някакво чудо засякоха транспортен камион на компанията, доставящ опасни кутии и кошове за употребявани хавлиени кърпи. Този случай може би е само един от многото, показващи безхаберието у нас (в Щатите, но не важи само там – бел. Стопанина) към опасностите от радиоактивните материали.

А вече знаем и че ракът на щитовидната жлеза по някаква мистериозна причина става все по-често заболяване.

Но не се безпокойте: Собственикът на Фукушима обяви студеното изключване на реакторите, така че всичко е „под контрол“… Нищо че температурите в реактор №2 междувременно отново се повишиха, а японците нямат представа къде е отишло ядреното гориво – затова сега копаят дупка в специалното хранилище, за да го търсят.

Източник: Washington’s Blog

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Един коментар за "Радиацията от Фукушима отчетена във всички посоки на света"

  1. Мислещ  13.02.2012 г. | 10:12 ч.

    АЕЦ “Фукушима 1” отново вдига температура

    Температурата във вътрешността на втори енергоблок на авариралата миналата година АЕЦ “Фукушима 1” достигна 78 градуса по Целзий, предаде ИТАР-ТАСС.
    Ненормално високата температура във втори енергоблог вече от една седмица безпокои все пак ликвидаторите на последиците от аварията във „Фукушима 1”. Специалистите засега не могат да кажат на какво се дължи повишението на температурата.

    Защо имам притеснение, че в Япония нещо не е наред. Струва ми се, че прекомерно много се мълчи около случващото се в АЕЦ “Фукушима 1”.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.