Уорлик: Без шистов газ Шеврон си тръгват от България

Шеврон са дошли тук изрично, за да проучват наличието на  шистов газ, а не да правят конвенционални сондажи за газ. (Както са дошли, така и да си ходят, защото срещу терористичните действия с фракинг сме готови да се борим с всякакви конвенционални анти-терористични мерки.) Това заяви американският посланик у нас Джеймс Уорлик в сутрешния блок на Нова телевизия. Според него компанията няма намерение да прави нищо преди 2020 година. (Най-добре е компанията да се ни прави никакви „намерения“ и сметки без кръчмаря.)

„Аз ако бях българин, бих искал да разбера дали изобщо има шистов газ в България и какво е неговото качество“, каза посланикът. (Това не би го казал българин, а само меркантилен чужденец, който идва, копае и заминава с обраните ресурси, без да му пука каква клоака оставя след себе си.)

Уорлик заяви още, че компанията носи милиони долари инвестиции и работни места. (А също така носи екологични катастрофи, земетресения, болести и мор.) По думите му най-лесният отговор в случая е да се наложи пълна забрана на проучванията, но според него това, което трябва да се направи, е парламентът да се фокусира върху регулацията. (Становището ми за регулацията тук. Напротив, парламентът трябва да се фокусира върху най-лесния отговор, който е и правилният отговор. Сиреч да се учим по-лесния начин, а не от горчивия опит на другите страни, една от които е и тази на Уорлик.)

Шеврон наистина е много известна мултинационална корпорация и изключително държи на репутацията си, заяви още Джеймс Уорлик. (Репутацията на компанията вече е много лоша по целия свят и тези приказки на Уорлик могат да минат само пред лапнишарани. Какво общо има репутацията, след като, да речем, още по-реномираната компания BP направи една от най-ужасните екокатастрофи, от които САЩ и Мексико тепърва берат ядове?)

Не знам какво ще е крайното решение, но ако е абсолютен мораториум, Шеврон няма да има друг избор, освен да си тръгне, заяви Уорлик в отговор на въпрос дали компанията ще прави конвенционални проучвания за газ. (Чудесно. Сбогом, Шеврон! Но учтиво благодарим за изказаните мнения от щатския посланик и декларираните намерения.)

Източник с продължение: News.bg

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

9 коментара за "Уорлик: Без шистов газ Шеврон си тръгват от България"

 1. Мислещ  18.01.2012 г. | 14:33 ч.

  „Аз ако бях българин, бих искал да разбера дали изобщо има шистов газ в България и какво е неговото качество“, каза посланикът.

  Your Highness the Ambassador of USA,
  Аз ако бях американец, бих се срамувал, че Америка се представлява от Вас. Ако аз бях президент на САЩ, бих Ви отзовал на часа.

 2. Стопанина  18.01.2012 г. | 14:35 ч.

  Ако аз бях президент на САЩ, бих Ви отзовал на часа.

  Да, ама президент е Обама. А друга новина от днес е:

  „Обама открива шистовия газ“
  http://www.infowars.com/obama-discovers-shale-gas/

  Уорлик и посолството му чудесно си вършат работата като пропагандна институция на американската банкерско-корпоративна политика.

 3. Захария  18.01.2012 г. | 14:40 ч.

  Ама нека да си ходят, че кому са притрябвали? Няма да седнем да роним крокодилски сълзи я! По-скоро банкет ще вдигнем!

  Но някак си не ми се вярва, че от Шеврон ще си тръгнат толкова лесно… 🙁

 4. bigstoyan  18.01.2012 г. | 16:23 ч.

  Би било чудесно, ако стане 🙂 ама нещо не ми се вярва… Ще изчакат известно време да поспадне напрежението и точно, когато не очакваме ще има „прието“. Ще излязат едни тлъсти еколози, които ще се заклеват на екрана, че няма нищо страшно, че всичко е обмислено, тествано и научно обосновано и край. Ще излязат отново по улиците 1000, 2000, 5000 човека и… дотам. Ще си наложат своето.
  А ако стане обратното, аз лично ще съм искрено изненадан. Това или ще е поредният хитър и тайнствен ход, или ще се окаже, че някой в правителството има глава на раменете (без да споменавам имена).

 5. inranxan  18.01.2012 г. | 17:10 ч.

  bai bai sevron prav ti pat i da ne se vrastas…

 6. ВОДА  18.01.2012 г. | 17:40 ч.

  ДАЖЕ ИЗПРАЩАНЕ ЩЕ ИМ ПОДГОТВИМ !!!!!!

 7. Deem  18.01.2012 г. | 19:12 ч.

  С Шеврон да си ходи и Уорлик че ми е доста противен човечец, много ме дразни как като Б.Б е на всяка манджа мерудия.

 8. Светльо  18.01.2012 г. | 23:25 ч.

  Веднага бих му казал: „Слава Богу, че не си Българин!“

 9. Ива  19.01.2012 г. | 17:29 ч.

  Уорлик, ако ти беше българин, щях да изпия газта от чешмата!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.