Предложение: Да борим фракинга със Светлинно разбиване

ГЕРБ и РЗС финтират мораториума за шистов газ. С бурен скандал към 20.00 часа приключи извънредното заседание на икономическата комисия в парламента за шистовия газ. На него бяха обсъдени проекти за мораториум и за закон за забраната на проучвания и добив на шистов газ, внесени от БСП, Атака и РЗС.

Заявените по-рано намерения от управляващите да подкрепят мораториум върху проучването и добива на шистов газ се изразиха в редакция на проекта, внесен от Яне Янев. В края на заседанието, по предложение на Валентин Николов, беше включена нова точка към текста, от което излиза, че мораториумът ще действа до влизането в сила на промени в закона за опазване на околната среда, изискващи ОВОС.

(Продължава на News.bg)

* * *

Бърз коментар: Тези от вас, които са наясно с пагубните последствия от хидравличното разбиване (фракинга) върху подпочвените води, околната среда и здравето на хората, вероятно много се гневят на горната новина. Или на манипулации като тази. Проявленията от неуправляемия гняв могат да варират от потиснато възмущение, през псувни, та чак до фантазиране за обесване на продажни политици и лобисти по уличните лампи на София. Разбираема реакция е, но не е продуктивна.

Кое е продуктивно?

Продуктивно е (поне от духовно-научна гледна точка) да овладеем гнева си и да го канализираме в нещо, което може да не дава резултати, доказуеми по методите на материалистичната наука, но все пак дава „случайни“ резултати. Това нещо го наричат молитва. Не е нужно молитвата да се изказва гласно или с показно коленичене пред някоя икона. Достатъчно е всеки да затвори за пет-десет секунди очи и да си каже следното (или някаква своя импровизация):

„Отче наш, моля Те, нека Светлината Ти прокуди мрака от съзнанието на нашите братя и сестри – политиците и лобистите, които продават най-ценното, душите си, а се лъжат, че продават сделки и че са видни търговци. Да бъде Твоята Воля, Господи, но аз Те моля за просветление в умовете на всички ни и за закрила на свещената земя, в която Си ни пратил да се учим взаимно. Амин!“

Мракът не се гони от още мрак. Всеки мрак, вкл. този в съзнанието на политиците и лобистите, може да се прокуди единствено и само от Светлината. И тъй като Светлината не може да се налее с фуния или да се натъпче с насрещна злоба и насилие, нека оставим това на по-Висша Инстанция. Наша работа е да се помолим и да посочим проблем за решаване, който не можем да разрешим сами.

Нека Господ, независимо как Го наричате или как си Го представяте, да намери начин как да пребори идеите за хидравличното разбиване в България (и другите държави с морално оголели пастири). Ясно е, че боренето на фракинга ще е със Светлинно разбиване на мрака в съзнанието на побеснелите – как точно и кога точно, нека оставим това на Божата работа. Не казвам, че молитвата трябва да замести протестите, а че може да ги допълни.

Смятам, че дори атеистите могат да направят този експеримент с молитвата – нека просто сменят „Господи“ с „Природо“ или каквото там предпочитат. Нито ще боли, нито ще изгубят повече от десетина мига от живота си. А ако молбата все пак даде някакви резултати, поне аз лично нямам нищо против да се приписва и на случайностите.

Нека направим този експеримент!

Който желае – нека го разглежда като научен. Който желае – нека го разглежда като проява на духовност. В крайна сметка важните ще са резултатите.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

33 коментара за "Предложение: Да борим фракинга със Светлинно разбиване"

 1. Ангел  24.01.2012 г. | 21:31 ч.

  Не спирайте с молитвите! Че нищо не е решено още.

  „Румъния е дала лиценз на американската компания „Шеврон“ да прави проучвания за залежи на шистов газ в Добруджа, в непосредствена близост до общата ни граница, се казва във фейсбук профила на събитието. Трите терена, върху които американците ще дупчат за газ, са в окръг Констанца, като единият буквално граничи с добруджанската община Генерал Тошево.“

  Има нови групи по Фейсбука и нови вълнения. Дано пак се вдигнем.

 2. Стопанина  16.01.2014 г. | 11:22 ч.

  Приятели, тия дни се случи изключително неприятен инцидент с Андрей – малкото двегодишно дете на Христо Вътев и съпругата му Гери… В момента то е в състояние на будна кома! Предлагам, който желае и има такъв вътрешен импулс, да се включи в молитвена практика два пъти в денонощието (сутрин от 6:00 до 6:15 и вечер от 22:00 до 22:15 ч), за да се опитаме да измолим Божията милост да се спусне над това дете и да го изцели изцяло, ако, разбира се, това е в съзвучие с Божията воля и за прослава на Неговото име. Няма да посочвам специални формули и молитви. Убеден съм, че най-ефективни са тези, които се раждат спонтанно в пламтящо от Любов (и състрадание в случая) сърце! Успех, Приятели, и Благодаря предварително на тези, които ще откликнат на моя зов! Бог да бди над Андрей и да вдъхва сили на неговите родители в това много трудно изпитание! АМИН

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151971035948889&set=gm.659641294103426&type=1

 3. Даскал  16.01.2014 г. | 18:36 ч.

  И вечер преди да заспим осъзнато да се обърнем към нашия Ангел и Ангела на детето да продължат да работят заедно дори и в нашия сън.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.