Бихте ли дарили за „От Извора“

(09.09.2014 г.)

Тази актуализация до голяма степен премахва необходимостта да четете основния текст по-надолу или предишните му актуализации, последната от които е отпреди 2 години. Накратко: за изминалото време и покрай разрастването на блога и форума вече два пъти трябваше да преминаваме на по-горен и по-скъп план за хостинг. Както досега, така и занапред, повечето от средствата, постъпили по линия на даренията, ще се използват за технологичната издръжка. Това ще рече – за хостинга и подновяването на домейните.

Разбира се, ще се изплащат хонорари на желаещите и нуждаещите се сътрудници. И отново се подразбира, че част от излишните средства ще се пренасочва за дарения на бедстващи хора и за други аналогични инициативи, както е било досега.

Съществената нова информация, която се съдържа в тази актуализация, е, че покрай повишаването на разходите за последните две години ще ми е изключително трудно или направо невъзможно да поемам лично разходите за „От Извора“. Затова, моля, ако и когато имате възможност, помагайте. За щастие, до момента системата с даренията работи перфектно — Стопанина

 

* * *

(02.08.2012 г.)

След породилата се инициатива със задружни усилия да превеждаме и да подпомагаме издаването на антропософски и други полезни книги се налага да добавя още една причина да събираме дарения. Тя е отпечатването на книгите, преведени от доброволци по линия на „От Извора“, а също и финансово съдействие за издаване на материалите, превеждани и подготвяни за печат по инициатива на Антропософското общество в България.

Уточнение: Парите ще се използват само за отпечатването на книгите, а преводите, редакциите и предпечатната подготовка са изцяло на доброволен и безвъзмезден принцип. Освен в отпечатан вид, всички материали ще се предлагат за безплатно сваляне от книгохранилището и Виртуалния Гьотеанум на „От Извора“.

Както винаги, ще се води строг отчет за паричните постъпления и правените разходи. Благодаря на всички, които подпомагат идеалистичните ни начинания досега, а също и на онези, които тепърва ще ни бъдат опора чрез средства според техните лични възможности. Запазва се основното ръководно правило, че не обвързваме нашата дейност с даренията. Ние ще си свършим работата със или без външната помощ.

Вярвам, че ако ни е писано да получим помощ, ще я получим дори по най-неочакваните начини. Но защо Светлите сили да не се проявят дори през… най-малките с най-скромните възможности? Всичко се връща — и доброто, и лошото. „Каквото посееш, това ще пожънеш“, казано с други думи. — Стопанина

* * *

(16.01.2012 г.)

В дискусията под тази публикация стана дума за дарения на сайта. Тогава се опънах, но обещах да си помисля. Направих го. Докато размишлявах, се случиха няколко събития, които ми помогнаха да взема трудното решение:

Събитие 1. В статията, която накара неколцина от вас да предложат помощта си (идея си нямам защо – може би Провидението?!), описах мечтата си един ден „От Извора“ да стане нещо като български еквивалент на InfoWars.com. И ето, че само ден след това един от авторите на InfoWars – Пол Джоузеф Уотсън, когото много харесвам като журналист и често превеждам – направи видеокаст (подкаст с видео), в който обяснява предимствата на медиите, които са подпомагани единствено и само от собствените си читатели. (За разлика, да речем, от корпоративните pressтитутки, които се грижат преди всичко за задоволството на спонсорите и рекламодателите си.) Уотсън защитава тезата си от минута 03:00 нататък, като конкретните думи за спонсорството от читателите са след 05:10.

Събитие 2. По-важното за мене обаче беше не какво казва Уотсън, а какво биха казали Учителите. Какво би казал Христос за едно евентуално събиране на дарения, какво би казал Беинса Дуно, какво би казал Рудолф Щайнер…? Потърсих. Евангелията подсказват, че Христос може и да не е проповядвал или лекувал срещу ценности, но Той и хората около Него, са разполагали с ковчеже с пари, с което, както се твърди, доста волно се е разпореждал Юда Искариотски. Не е писано изрично, че ковчежето се е пълнело от дарения, но това може да се предположи, след като не е уточнено, че Христос е правел чудеса, за да вади злато от празен сандък, нито е казано, че учениците Му са заделяли нещо, след като са раздавали имотите си. И няма данни Христос да е върнал даровете, които са Му поднесли по своя воля мъдреците от Изтока…

Беинса Дуно. До ден-днешен се говори и предимно се спекулира как се е издържал. Кой му е плащал, как, откъде и защо. Иносказателно или буквално, той казва, че е знаел къде има иманета, отивал е там и е питал Духовете, които пазят заровените пари, дали може да си вземе малко. Ако Духовете разрешат да подпомогнат делото му – взимал. Ако не разрешат – оставял ги. Има нещо поучително в тази притча, което, вярвам, е приложимо и за сайтовете…

Рудолф Щайнер. Той е оставил подробни инструкции за антропософите, които ще продължат делото след смъртта му, както и наставления за устройството и финансирането на Антропософското общество. А все пак има и цяла книга за стопанския живот в троичния социален организъм, където се разглеждат идеи за начините на финансиране на една или друга частна инициатива. Щайнер също ми помогна да обмисля сериозно решението за дарения.

Събитие 3. Преди няколко дни се случи нещо ненадейно – един от гостите на сайта, който (засега?!) държи да остане анонимен, се свърза с мен и ми дари несметна колекция от книги с лекции на Щайнер и беседи на Учителя. Само по себе си това дарение е цяло имане. И ще е огромен грях, ако го държа в личен архив, без да го споделям. Това събитие, съпроводено с много мили думи, че личи „искреното и сериозно отношение към нещата“, които съм писал дотук, окончателно ми помогна да взема…

Решението

Реших да се освободя от егоизма и гордостта, че сам си издържам финансово сайта и предимно сам го списвам. Това беше една арогантна самозаблуда. Сайтът е резултат от колективната работа на редица чужди и български автори, които превеждам или цитирам; на преводачите (Тишо, Емо, Гери и др.), които напоследък работят на пълна самоинициатива; на Петър, който пише авторски статии; на Любомир Цонев и д-р Чилингиров, които писаха ексклузивни материали за „От Извора“; на всички знайни и незнайни хора, които са свършили огромния труд да осигурят книгите на Щайнер и Учителя в ел. формат… Да, и аз работя много, но без чуждата помощ сайтът нямаше да е дори на 25% от това, което е сега, а нещо много по-постно и безполезно.

Така че, срам не срам, с нежелание или с резерви, настъпи моментът, когато ще разположа виртуалното ковчеже за дарения. Ако не за друго – за да може всеки, който има възможност и желание, да участва в делото и да го подпомага. Нямам моралното право да отказвам това право на хората, които искат да помогнат, но не могат да пишат или да превеждат. Осъзнах, че е глупаво да се тупам в гърдите: „Аз, Аз! Сам…“

Защо толкова внезапно настъпи моментът за даренията

Та нали до онзи ден казвах, че няма да се наложат толкова скоро? Причините са неочакваното дарение на огромното количество материали (книги, сборници, илюстрации) от анонимния благожелател и желанието ми да ги споделя с всички читатели. В разархивиран вид възлизат на близо 2GB. А малко над 2GB е оставащото свободно място на сървъра според минималния план за хостинг, който използвам в момента. Цената на следващия хостинг план е три пъти по-голяма от настоящата, а в момента не мога да си позволя да отделя 200 лв. накуп, за да платя новия хостинг за една година напред.

Защо искам да купувам хостинг за една година напред, а не заделям по 16 лв. всеки месец, което би било по-леко бреме? Причината е ясна от публикациите на сайта. При следващата икономическа криза, която според мен е неизбежна, е възможно (пак) да остана безработен за неопределено време, така че може да нямам и тези 16 лева. То и сега печатните издания, в които работя, са на ръба на оцеляването. И най-лекият повей на криза може да ги бутне в трапа. А когато веднъж сайтът се е разпрострял комфортно в границите на 30GB (вместо сегашните 5GB), е много трудно или направо невъзможно да го „окастря“, за да се върне на старото положение. Когато хостингът е предплатен за (поне) една година, ако не друго, поне няма да ми е ежемесечна грижа.

Защо държа да използвам услугите на тази компания за хостинг, след като има по-евтини решения – и у нас, и в чужбина? Първата причина е, че лоялният и стар клиент има допълнителни привилегии. Ще посоча само един пример. В момента плащам за хостинг само на два сайта, но ми позволиха да хоствам и трети. Безплатно! Става дума за AdventOfAhriman.com. Макар чуждоезичният сайт да не се радва на успех, какъвто има „От Извора“, искам да го запазя, за да е от полза на хората по света. А той е от полза – малка полза, но все пак някаква. Друга причина да държа на host.bg, която е и по-важната, е, че винаги има опасност при прехвърлянето на базата данни към друга фирма да се изгуби нещо или… всичко! Това е все едно да разграждаш тухла по тухла една вече построена къща, за да я строиш наново на друго място.

Какви дарения очаквам

Два Три са вариантите са изпращане на дарения: един през ePay.bg и друг през PayPal. Няма и няма да има вариант за изпращане на средства по пощата или по друг начин. По настояване на дарителите вече има. Защо? Защото При електронните преводи на пари се води автоматична статистика и счетоводство: кой ги е изпратил, кога ги е изпратил и каква е сумата. Друга причина е, че много по-лесно мога да връщам парите на хора, които не желая да подкрепят делото ми/ни. Самото естество на сайта предполага, че дарения, дадени от окървавени и мръсни ръце, са недопустими. Няма да приемам пари нито от политически организации, нито от представители на фармацевтичните картели, нито от други съмнителни места. Много ще се пазя в това отношение – да не се окаже в някакъв момент, че са ми изпращани дарения от някои среди с единствената цел да ме злепоставят. Няма пълни гаранции, че ще избегна капаните, но електронните дарения поне ми дават по-бърз и лесен контрол върху нещата.

Друго… Тъй като един наш съфорумец изрази готовност да ме подкрепя със суми, които според сегашните нужди на сайта са астрономически, определих фиксирана сума за ePay. Тя е 10 лева (плюс 7 стотинки, които са за банката) за едно дарение. Ако имате възможност и желание, можете да направите и повторно дарение, но ограничението е точно за това – да не прекалявате! Смятам, че със задружни усилия лесно ще съберем 200 лв., като имам готовност и сам да поема по-голямата или дори цялата сума (за това по-долу). За жалост, не намерих тестван начин да огранича сумата за PayPal и за изпращането на банкови преводи по класическия вариант, затова най-учтиво ви моля отново: не прекалявайте. Трогнат съм от доверието на (той си знае), но, както се разбрахме с него, в момента не е необходимо и желателно да правим разхищения.

Другата ми молба е, ако нямате нищо против, да посочвате името си при дарението. Ако искате да не се появява в списъка с дарителите, просто ме уведомете с писмо. Ще уважа всеки, който желае да остане Анонимен в публичния списък, но името ви ми е необходимо за вътрешна информация – да знам от кого точно идват средствата и за да мога да водя поне елементарно публично счетоводство. На тази страница ще обявявам всяка дарена сума и всеки дарител (по лично име, с имейл или като Анонимен), както и задължително часа на изпращане на дарението. Само така ще мога да се опазя от евентуални обвинения, че съм бъркал в ковчежето като Юда или че съм получил пари, които уж не съм отчел.

За какво ще използвам средствата

Първата и неотложна задача е, образно казано, сайтът да си намери по-голямо легло. Детското креватче, в което беше досега, взе да му омалява. Новият хостинг план е приоритет. Ако се съберат повече пари от необходимото, ще ги използвам за гарантиране на хостинга за повече от една година.

А ако случайно се съберат още повече средства, ще си стоят в специалната касичка, където попадат след даренията. По всяко време можем заедно да умуваме как, къде и за какво да ги харчим. За хонорари на още автори ли, за преводи на интересни чужди книги, които не си намират издател тук, за какво ли не. Когато и ако му дойде времето, ще решаваме.

За да не стават недоразумения…

Както отбелязах по-горе, Учителите ми са си вършели работата, без да мислят по-напред за парите. Ако Бог е рекъл, парите ще дойдат по един или по друг начин. Аз също възприемам този принцип, който досега при мен работи безотказно. За разлика от други сайтодържачи, не очаквам дарения, за да бъда „стимулиран“ да продължавам работата си. Ще си я продължа и без каквато и да било подкрепа. Това с даренията сега е по-скоро експеримент и проява на елементарно уважение към вас, които предложихте да помагате.

В никакъв случай обаче не задължавам някого да прави дарения само защото вече е предложил. Всички имаме горчива опитност, че ако вчера сме можели да заделяме парички, не е задължително да можем и днес. Съвършено съм наясно, че икономическото положение на всеки от нас се променя динамично. Също така е ясно, че самият аз налагам ограничения на всички, които нямат дебитни или кредитни карти.

Започвам работата по качването на новите дарени материали още при сегашния хостинг план. Независимо дали ще дойдат дарения и колко пари ще се съберат. Не съм поп да казвам: „Ако платите, ще кръстя детето. Ако платите, ще опея мъртвеца.“ И да помагате, и да не го направите, ще свърша това, което вярвам, че трябва да се свърши. Мястото на материалите, които получих безплатно, е на сайта, за да се използват безплатно от всеки, който дойде да пие жива вода „От Извора“. Бих могъл да ги хоствам някъде другаде, без да се вкарвам в разходи, но ще е по-полезно и по-удобно, ако всичко на сайта си е на едно място: на този сървър. Така и бекъпите ще отнемат по-малко време, а и търсенето в книгите ще става направо чрез търсачката на сайта.

Ако е по Божията воля, скоро ще имаме място не само за дарените книги, но и за музика от Учителя (и не само от него), за архив на конспиративни клипове на всякаква тематика, за по-дълги подкастове, а защо не и за… видеокастове?! Но това са теми за бъдещето. Какво точно ще е бъдещето, определяме заедно сега.

* * *

НАПРАВЕТЕ ДАРЕНИЕ или ВИЖТЕ ДАРИТЕЛИТЕ

БЛАГОДАРЯ ЗА ИДЕЯТА ЗА ДАРЕНИЯ И ЗА САМИТЕ ДАРЕНИЯ!

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

134 коментара за "Бихте ли дарили за „От Извора“"

 1. Светльо  04.12.2013 г. | 10:12 ч.

  Ами нямам какво да разяснявам, колкото аз знам за случая, толкова и вие. Информацията ми е от статията по-горе. Действах интуитивно, нищо конкретно. Да, съгласен съм, че има хиляди други хора нуждаещи се, тук ми дойде от вътре. Ако решите може и по-малко да дадем, колкото прецените, че е по силите ни.

 2. Стопанина  04.12.2013 г. | 13:05 ч.

  Сумата я имаме, нямаме належащи разходи за сайта или друго – така че от мен има „окей“. Дотук получих шест положителни отговора на предложението от Светльо, включително на лична бележка от анонимни дарители. Отделно дойде и ново дарение, което също е изпратено по линия на инициативата.

  Утре смятам да изпратя сумата от 500 лева, освен ако междувременно не се отвори дискусия от дарител, който е против.

 3. Силвия  05.12.2013 г. | 06:55 ч.

  Здравейте, аз също подкрепям идеята за дарение на 500 лева. Точно както Светльо – чувствам от вътре, че това е правилно!

 4. Стопанина  05.12.2013 г. | 12:46 ч.

  Момичето вече е събрало близо 80 хиляди лева – повече, отколкото й трябват за операцията. В този смисъл предлагам да изпратим сумата 500 лева на други хора, които вече са по-нуждаещи се. Моля, потърсете и пускайте тук линкове с данните за случая им и банковите им сметки. Благодаря.

 5. Светльо  05.12.2013 г. | 13:37 ч.

  Съгласен

 6. Светльо  05.12.2013 г. | 15:55 ч.

  Любомир Еленков от София се ражда преждевременно, след като на 08.03.2002 год. пиян шофьор блъска на пешеходна пътека майка му и баща му. Майка му почива веднага след раждането, баща му – няколко месеца по-късно.
  Оттогава за живота на Любчо се бори баба му.

  Детето се ражда в тежко увредено състояние. От първия възможен момент му се провежда рехабилитация в България и в чужбина. Преминал е през множество операции, както и през лечение със собствени стволови клетки.

  За щастие усилията дават резултат – Любчо запазва зрението си, проговаря и прохожда. Тръгва на училище.

  Рехабилитацията трябва да продължи.

  Сега Любчо посещава полска рехабилитационна клиника, като от процедурите там има напредък, но се нуждае от още средства, за да продължи лечението.

  Цената за едномесечна терапия е 5500 евро. Заедно със самолетните билети необходимата сума за поредния курс е 12 400 лв.

  Дарителска банкова сметка:

  Титуляр: Любомир Ивайлов Еленков
  Банка: Райфайзен Банк
  IBAN: BG25 RZBB 9155 1000 6461 90
  BIC: RZBBBGSF

  http://dmsbg.com/index.php?page=4&spage=0&item=405&p=0

 7. Мислещ  05.12.2013 г. | 16:35 ч.

  Да помогнем и на Тодор

  Тодор Кацаров е ученик в природоматематическата гимназия в Бургас. Детето страда от детска церебрална парализа. Заболяването е засегнало двигателната активност и на четирите крайника.

  Тодор провежда рехабилитация в специализирани центрове в България и у дома. През месец август, благодарение на дарителска кампания сред съучениците му, провежда и един курс рехабилитация в клиника „Марзения”, Полша. След лечението започва да ходи с четириопорна проходилка и прави опити за самостоятелно ходене.

  Поради сериозния напредък, който се отчита при Тодор, лекуващият лекар препоръчва повторен рехабилитационен курс в клиника „Марзения” с оглед стабилизиране на походката до самостоятелна. Офертата от клиника Марзения за 11-дневна терапия от 16.03. до 05.04.2014 год. е на стойност 4200 евро. Заедно със самолетните билети, необходимата сума е 9 700 лева.

  Дарителска банкова сметка:

  Титуляр: Тодор Николаев Кацаров

  Банка: Алфа Банк АД

  IBAN: BG76 CRBA 9898 1030 0144 32

  BIC: CRBABGSF

  ––––––––––––––––––––––––––––––

  Моето предложение е 300 лв. за Любомир Еленков и 200 лв. за Тодор Кацаров.

 8. Светльо  05.12.2013 г. | 16:38 ч.

  Съгласен!

 9. Стопанина  29.03.2014 г. | 13:34 ч.

  Моля за разрешение за закупуването на домейн, посветен на Николай Райнов. Необходимата сума за 2 години ще е 30-40 лв. Не е нужно да се плаща хостинг – ще ползваме доволно големите ресурси на Извора.

  Сайтът ще се стопанисва от Петър и мен.

  В общи линии става дума за „осиновяване“ и wordpress-изиране на този проект:

  http://rainovart.showbox.info-top.com/index.php?lang=2

  Съжалявам, че ви занимавам, но в момента нямам възможност да покрия дори такава скромна сума.

 10. Спиро  29.03.2014 г. | 16:24 ч.

  Аз лично съм за. Докато ти пишеш книгите ние трябва да имаме някакво занимание! 🙂

 11. Дорина  29.03.2014 г. | 21:30 ч.

  Изненадана съм, че за сайта на фондация, носеща името на такава личност като Николай Райнов, младите му роднини нямат тези минимални средства… Още повече, че една от тях е антропософ и валдорфски учител, а и валдорфското училище носи неговото име…, а и антропософското общество стои зад това училище… 🙁

 12. Мислещ  29.03.2014 г. | 22:17 ч.

  Стопанина,
  Хубаво е, че питаш. Може да е стотинка, но да се знае към какъв духовен път ще поеме.
  Аз съм ЗА.

 13. Gergana  30.03.2014 г. | 01:42 ч.

  Не питай, ами действай. Тези дарения са доверени на теб, за да ги използваш по усмотрение. Не се подхлъзвай по сантименталности. Парите са дадени за дейност като „От Извора”, там ги слагай. Д-р Асен Чилингиров, да. Значи, ако Райнов също се вписва, давайте напред.
  С уважение!

 14. Силвия  31.03.2014 г. | 16:26 ч.

  Стопанино, аз също съм ЗА, след като си преценил, че това е правилно!
  Освен това факта, че най-чистосърдечно искаш и нашето мнение, още повече показва, че НАПЪЛНО заслужаваш нашето доверие и подкрепа!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.