Апокалиптично: Индия първото безкешово общество, плащат с… биометрични данни

Наскоро в Индия започна програма, обхващаща цялата страна, според която всеки един от всичките 1.2 милиарда жители трябва да получат Уникален идентификационен номер (UID). Този номер ще бъде свързан с база данни, в която ще се събират биометрични данни на всеки индивид – отпечатъци от десетте пръста, снимка на ирисите на двете очи и снимки на лицето. Официалното обяснение за програмата е, че чрез нея ще се ускорят паричните преводи и тяхната сигурност, а също така и ще се избегнат възможностите за злоупотреби.

Представители на властите обаче заявиха пред Washington Post, че базата данни ще се използва от разузнавателни агенции за наблюдение на „паричните преводи, поръчките на мобилни телефони и движенията на отделни лица и групи, които са заподозрени в тероризъм“. Това ще се осъществява лесно, тъй като UID ще се въвежда всеки път, когато даден човек „се възползва от услугите на държавните министерства, телекомите, болниците и банките и др.“.

Защитниците на програмата изтъкват факта, че засега тя е право на избор за всеки индивид. Но тя няма да е такава за постоянно. Всяка програма от този тип – лични карти с електронен носител, събирането на биометрични данни и налагането на безкешови (без пари в брой) средства за разплащане – винаги в един момент стават задължителни. Такива програми за масово наблюдение на гражданите и установяването на безкешова система, изцяло контролирана от банките и шепа държавни агенции, се налагат с манипулативни кампании и на малки стъпки, за да се избегнат острите критики.

В момента, в който индийските банки и социалните служби започнат задължително да изискват UID, цялата система на това, което се смята за нормален живот, ще бъде заличена. Това е целта на индийската биометрична програма. Безкешовото общество е крайната цел на всички подобни програми по света. Изпълнителният директор на корпорацията MindTree, която спечели държавната поръчка за разработката и разгръщането на биометричната програма, не крие в интервю за сп. ComputerWeekly:

„Планът [зад тази програма] е в подкрепа на безкешовото общество. Той каза, че всички търговци ще имат биометричен четец, а гражданите ще плащат за нещата след скениране на пръстите. Дори за пакет с ориз.“

* * *

Пълната статия на Брандън Търбивил можете да прочетете на сайта Activist Post. Вижте и статията ми „Дирижирана ли е манията по биометриката“, която писах преди близо 2 години за сп. HiComm. Едно такова безкешово общество ще работи според очакванията само ако се контролира и всяка друга сфера от живота на човек. За да се продава дори пакет с ориз след скениране, а не с пари, всеки продавач трябва да разполага със скенер. Следователно това изисква авторитарна регулация на производителите, превозвачите и продавачите на хранителни стоки.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

5 коментара за "Апокалиптично: Индия първото безкешово общество, плащат с… биометрични данни"

 1. inranxan  14.01.2012 г. | 18:48 ч.

  e te taka ste nalojat i 4ipovete…

 2. Тим  14.01.2012 г. | 20:36 ч.

  А второто подобно общество може да е България – наполовина сме готови, все пак си имаме нашият вариант на UID – ЕГН.

 3. ARRI  14.01.2012 г. | 23:14 ч.

  Индия се борят да са новия Китай. Ще направят всичко за да угодят на чичо сам. И споко. Ние вече чипа си го имаме. Е, не е по старомодния начин у главата, а е в компа, телефона…..Нали не вярвате, че ще ни водят на дофтур за да ни слагат чипове у главите все пак…..АААаааа, забравих и банковите карти, застраховката “Гражданска отговорност“…..личният ни лекар…….все чипове, които без да се усетим ни поставиха…….

 4. ВОДА  15.01.2012 г. | 10:33 ч.

  Ако се развие това глобално в този ми живот – явно просто ще отшелнича…………….усещам и знам ,че злото се движи по-план – аз пък не съм съгласен с този план и някак си живот в стадото ме отвръщава още от първия път, в който имам спомен за себе си ! Не се смятам за жертва – но стадото се старае да ме превърне в такава ………………. просто виждам и чувствам 🙂 п.с. КЪМ АВТОРА НА САЙТА : – РАДВАМ СЕ ,ЧЕ ИМА ХОРА КАТО ТЕБ И СЪМ ДОВОЛЕН ,ЧЕ ОТКРИХ САЙТА . ПРИВЕТСТВАМ ЖЕЛАНИЕТО ТИ ДА РАБОТИШ В ТАЗИ НАСОКА И ТИ ПОЖЕЛАВАМ ЗДРАВЕ ! БОГ С ТЕБ !

 5. Стопанина  17.01.2012 г. | 21:35 ч.

  Отвъд безкешовото общество – плановете на IBM за бъдещето.
  http://www.activistpost.com/2012/01/beyond-cashless-society-ibms-vision-for.html

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.