Лекари призовават за прекратяване на фракинга – опасен за здравето

Лекари предупреждават американското правителство и петролните производители за опасностите от хидравличното разбиване (фракинг) – скандална практика, при която се изпомпват вода и химикали под земята, за да се улесни добивът на петрол и газ. Както по-рано признаха от EPA (американската Агенция за защита на околната среда), новите доклади са категорични, че фракингът води до замърсяване на подпочвените води, което, от своя страна, застрашава здравето на хората.

Джером Полсън, педиатър от Вашингтонския университет по медицина, призовава петролните магнати, които са силно замесени във фракинга, да финансират проучвания относно безопасността, свързана с тази дейност. Той смята, че докато това не се осъществи, хидравличното разбиване трябва да се прекрати. Въпреки че има много корпорации, занимаващи се с фракинг, най-големите включват Chesapeake Energy Corp. и Devon Energy Corp., и двете от Оклахома, и Encana Corp. от Калгари.

Полсън не е сам в мисията за прекратяване на фракинга. Адам Лоу, ендокринолог в медицинския колеж Weill Cornell в Ню Йорк, споделя същия възглед. В интервю Лоу обяснява защо фракингът може да продължи само ако допълнителните проучвания покажат, че това е възможно:

„Трябва да натиснем пауза бутона, а може би дори и стоп бутона.“

Друг говорител относно опасностите от фракинга е депутатът Ед Марки от Масачузетс, изтъкнат демократ от Енергийната Камара и Търговския комитет:

„Трябва да знаем точно какви химикали се изстрелват в земята и какви последствия може да има това за водата, която нашите деца пият“ – казва той и пояснява, че индустрията се опитва „да блокира тази информация и нейното разпространение сред обществото.“

Всъщност вече са правени проучвания относно страничните ефекти от фракинга върху питейната вода в определени региони, като откритията са доста тревожни. Химикалите, използвани при хидравличното разбиване, са високо токсични и наличието им в питейната вода представлява сериозен риск за здравето ни. Нови открития от EPA могат сериозно да повлияят на дебата относно фракинга, тъй като осигуряват значителни доказателства, че тези химикали несъмнено попадат във водоснабдителната система.

Истинският въпрос е дали от EPA ще предприемат необходимите действия да намалят или дори да спрат фракинга, след като доста време пренебрегваха опасността. Изявлението от EPA веднага получи остра критика и отричане от петролната и газова индустрия, както и от от един американски сенатор. Петролните и газови компании все така твърдят, че фракингът е напълно безопасен, и пренебрегват всяка информация, сочеща противното и разкриваща потенциалните опасности за човешкото здраве.

За щастие, природозащитници из цялата страна ликуваха, защото най-после проблемът е изваден в общественото пространство и е отворен за дебат. След като лекари, EPA и безброй много активисти протестират против хидравличното разбиване, не е ли крайно време да бъде проведено независимо разследване?

* * *

Автор: Антъни Гучиарди

Източник: Activist Post

Превод: Емо

Споделете публикацията

Google1

За Емо

emo@otizvora.com | Преводач на свободна практика за „От Извора“. „Трябва ли по-напред да отровим водата и земята, за да разберем, че парите не стават за ядене?“

Всички публикации

23 коментара за "Лекари призовават за прекратяване на фракинга – опасен за здравето"

 1. Светльо  13.01.2012 г. | 12:50 ч.

  Непрекъснато се говори за енергийна независимост на България, добави от своя страна Милен Стоянов. По думите му обаче със сигурност, ако се започне добивът на шистов газ, ще изпаднем в хранителна зависимост.

  12 града на протест утре

  http://news.ibox.bg/news/id_268466334

 2. Стопанина  13.01.2012 г. | 13:00 ч.

  Именно. Влезе ли Шеврон, влизат още Монсанто и Блекуотър.

  http://www.otizvora.com/2012/01/3594/

  Има или няма шистов газ – това е без значение. Смятам, че Монсанто си проправя път към Добруджа чрез Шеврон. Щом завладеят Добруджа (Малка Скития, Житницата на някогашната Римска империя), като заразят де що могат с ГМО, ставаш пълен роб. Без ток и газ можеш да живееш. Без комат хляб – не.

 3. Светльо  13.01.2012 г. | 13:14 ч.

  Очаква се утре протеста да е най-масов. Господ да ни е на помощ!

 4. Светльо  13.01.2012 г. | 13:37 ч.

  Вижте какви хора са специалистите (лобистите) за шистовия газ!
  Пуснете видеото по долу

  http://forthenature.org/video/181

 5. Емо  13.01.2012 г. | 14:57 ч.

  На този линк има предостатъчно информация http://shalegas-bg.eu/

 6. Стопанина  13.01.2012 г. | 15:07 ч.

  http://news.ibox.bg/news/id_268466334

  Вижте какви лумпени пишат под статията. Готов съм да се обзаложа, че поне половината и най-изявените са на щат и получават заплата за такава политпросветна пропаганда и такива скудоумия.

 7. Светльо  13.01.2012 г. | 15:11 ч.

  И на мен това ми направи впечетление. Те ако си мислят, че нормалните хора не ги научиха вече. За пари човек на каква маймуна може да се направи, не е истина…

 8. Стопанина  13.01.2012 г. | 15:11 ч.

  http://news.ibox.bg/news/id_1591460286

  Прочетете горното и помислете върху информацията, без да се вкарвате в мисловната матрица дали е верен, или не е верен преводът. Да предположим, че е съвършено верен. И какво от това? ЕС спуска директива, че Шеврон има право да инжектира отрови в Житницата на страната ни. Какво следва обаче от това? Раболепно „Yes, sir!“ или „Respectfully, frack YOU, sir!“, казано с усмивка?

 9. Светльо  13.01.2012 г. | 15:15 ч.

  Аз до сега, не съм видял един нормален човек, специалист, гражданин или каквото и да е защитил тезата ЗА шистов газ, научно обосновано! Всичките или милиционери или платени от нефтените и газовите фирми консултанти и долни лъжци. В това число слагам и нона и трайчо. Вижте каква арогантност само:
  http://forthenature.org/video/188

 10. Стопанина  13.01.2012 г. | 15:26 ч.

  Ето какво чувам от апологетите, резюмирано с мои думи:

  1. Шеврон е авторитетна компания, която никога не би причинила екологична катастрофа заради лакомията си.

  2. Ако не си за шистовия газ, значи обслужваш руска поръчка, значи си комунист, значи трябва да си мълчиш засрамен в кьошето.

  3. Щем, не щем, има европейска Директива. Понеже е Директива с главна буква, ще слушкаме.

  4. Всички учени са на мнение, че фракингът е напълно безвреден. Всички учени, които не говорят същото, не са учени, а (вижте т. 2).

  5. Ако си доказан анти-комунист и не можем да те обвиним в русофилия, значи си против Бойко Борисов и нашето правителство. Дори и да имаш снимка на Бойко до иконата на Христос, ние ще продължим да политизираме темата, щото тъй ни уйдисва. И нека напомним, че независимо какво говориш против шистовия газ, точка 2 остава валидна и ще се експлоатира до втръсване. Да не очаквате да върнем милионите, които сме взели?

 11. Светльо  13.01.2012 г. | 15:29 ч.

  Ето и тук как се отразява масовият протест за утре.
  http://ireport.cnn.com/docs/DOC-729903

  Между другото тук в коментарите троловете липсват!

 12. Светльо  13.01.2012 г. | 15:32 ч.

  Ами те баш агентите на ДС и лобистите на хранилка на Шеврон, комунисти, я въртят точка 2 до втръсване – справка:http://forthenature.org/video/181

 13. Стопанина  13.01.2012 г. | 15:35 ч.

  Между другото тук в коментарите троловете липсват!

  Много ясно – троловете са истинските комуняги и русофили, затова английският им не е на ниво CNN. Майтап, майтап, ама… 🙂

 14. Светльо  13.01.2012 г. | 15:36 ч.

  Добре, че е майтапа да си кажем някои истини:)

 15. Arctos  14.01.2012 г. | 12:37 ч.

  Де да бяха платени, щях да ги разбера донякъде. Чиста проба полезни идиоти с промити мозъци, тесногръди разбирания, програмирани реакции и наивни вярвания. Всички водени от втълпената ненавист към комунизма и все що се асоциира с него. Разговарял съм надълго и нашироко с такива като тях и не можете да си представите за какви лумпени става въпрос. Уж нормални мъже и жени, интелигентни, начетени, но в един момент сякаш се всели в тях някое низшо същество и превъртят.

  Комунизмът не е донесъл толкова зло на България пряко през онези 45 години, колкото косвено в прехода, чрез антикомунистическата пропаганда. Затова всъщност виреят такива гнойни циреи като мутрата ББ. Но както е казал Учителя, през циреите изтича болестта от организма. Всичко си има дълбока причина.

 16. Стопанина  14.01.2012 г. | 12:47 ч.

  както е казал Учителя, през циреите изтича болестта от организма.

  Хммм. Не съм убеден, че в конкретния случай това е валидно. Проблемът е, че циреят не изтича някъде навън, извън тялото. По-скоро можем да говорим за тумор или за вътрешна киста. А ако кистата или туморът станат прекалено големи и се спукат вътре, могат да направят такива поразии, че животът на организма ще е застрашен.

  Опитвам се да определя размера на кистата. Колко са тези, които наричаш „полезни идиоти“? Много ли са? Или са малко, но са твърде шумни?

 17. Радослав Йорданов  14.01.2012 г. | 16:48 ч.

  Интересен коментар на Калина Андролова, за добива на шистов газ.
  http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Thematic/Deconstruction/Pages/dekkallaan.aspx

 18. Радослав Йорданов  14.01.2012 г. | 16:51 ч.

  Мисля, че е доста интересен, надявам се и на вас да ви хареса. 😀

 19. Ангел  14.01.2012 г. | 17:00 ч.

  Не зная за вас, но за мен положението е много, много страшно. Нещата се забързват, сякаш Адските времена идват по бързо от нормалното, ако мога така да се изразя. Имам чувството че дните и часовете вече не са това което бяха. Някого или нещо има интерес нещата да се развият по най бързия възможен начин. Дали защото го е страх, или защото има почва за подобно бързо и безпрепятствено развитие. Има ли информация от Сава или Учителя за подобен катаклизъм в нашата страна? (Визирам замърсяването на половин България, което идва със страшни стъпки).

 20. Радослав Йорданов  14.01.2012 г. | 17:24 ч.

  Ами, до колкото си спомням има, но не мога да те насоча, къде го пишеше и какво точно се казваше. (Ще ги смеся с тези на Ванга и ще те объркам). Другите посетители на сайта, ще могат да те насочат по-добре. Под Сава, може би имаш предвид Слава? Все пак, не мисля, че нещата стават по-бързо от очакваното.

 21. Ангел  14.01.2012 г. | 18:23 ч.

  Ами за Ванга имаше нещо което бях чел наскоро, „Не продавайте земята си/ не се продавайте на Америка/ Американците“ Вероятно има неточности в цитата. Просто се чудих дали други от нашите гадатели/учители са давали сходни пророчества. (Грешката е моя, действително имах предвид Слава:) )

 22. Стопанина  14.01.2012 г. | 18:28 ч.

  @ Ангел

  Всички, които са ми познати, дават такива пророчества и предупреждения:

  „Славянството е девствена почва на бялата раса. Това, което евреите не можаха да разрешат, славяните ще го разрешат. Бъдещето е на славяните. Славяните трябва да вървят по пътя на западните народи, защото досегашните култури на бялата раса са култури на насилието.“ (Учителя Беинса Дуно, МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН)

  Рудолф Щайнер в много лекции говори как източно-европейските народи (Изтокът) трябва да донесе новото (идеята за духовното братство), което да измести „английската политическа мисъл“ (културата на насилието).

 23. Мислещ  14.01.2012 г. | 20:46 ч.

  Къде е този псевдо Канадец „информър“ дето ми разправя колко „Шибани“ сме били ние в България които сме имали куража да останем и живеем тук. Нека да разгледа тази Галерия от снимки правена днес 14.01.2012 г. от протеста против проучването и добива на Шистов газ на територията наричана БЪЛГАРИЯ.
  Пич, в Канада ако искаш и в кухнята си ги пусни да те „F(r)ucking you“!!!!!!!
  Но не и тук.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.