Novartis се (п)обърка: Вече и пръцкането е смъртоносно

Заради голямо объркване във фабриките на швейцарския фармацевтичен гигант Novartis, произвеждащ популярен медикамент против газове и обезболяващи – дори пръцкането ви може да се окаже пагубно. Производителят изтегля продуктите си Excedrin и NoDoz, които са със срок на годност до 20 дек. 2014 г. или до 20 дек. 2013 г., както и някои партиди Bufferin и Gas-X. Причината е, че в разфасовките на тези медикаменти „по погрешка са попаднали“ силни обезболяващи, като Percocet, Endocet, Opana и Zydone.

Представители на Novartis и щатската Агенция за контрол на храните и лекарствата се опасяват, че ако искате да вземете хапче против газове, но от кутията или шишенцето изпадне силен аналгетик, можете да получите алергична реакция или по-лошо: да получите трайно увреждащо или смъртоносно предозиране. Изданието LA Times коментира, че Novartis и преди са имали проблеми с контрола на производството и качеството на продуктите.

Източник: LA Times и Novartis

* * *

Бърз коментар: Подобни (п)обърквания се случват и на други мърляви компании. И все пак е забележително, че откакто Novartis купи Alcon, (ал)химиците на Novartis редовно се (п)объркват и смесват някогашните чисти капки за очи Systane на Alcon с тимеросала (живака) на Novartis. Също така е забележителна „случайност“, че откакто Novartis купи Alcon, чудесните продукти на Alcon се предлагат само в „Ultra“ версия, която е по-скъпа, или в единични дозички, които също излизат по-скъпо при честа употреба.

Когато случайностите станат две, три или повече, разумният човек, който не е мозъчно увреден от ваксините на Novartis, трябва да започне да вижда закономерностите. И за финал: Novartis е толкова „швейцарска компания“, колкото са швейцарски и днешните „швейцарски банки“. И едните, и другите бяха превзети от ония среди, за които не редно да се използват каквито и да било национални определения.

Добавка: Забравих най-важното, заради което публикувах новината. Като знаем практиките на фармафията, имайте предвид, че е много вероятно (п)обърканата партида с опасните хапчета да се окаже у нас. Нали не очаквате, че ще я бракуват, вместо да я продадат където и както могат?! Така че, ако ви попадне нещо от изброените горе, особено с посочения срок на годност, по-добре не рискувайте, а си направете труда да изхвърляте първата вода на боба. 😉 В краен случай… какво толкова? Човещинка си е. И по-добре да ви излезе прякор Пръдлето, като на онзи герой на Вазов, отколкото да ви споменават като „глупака, дето се натрови — ама за мъртвите или добро, или нищо“.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

3 коментара за "Novartis се (п)обърка: Вече и пръцкането е смъртоносно"

 1. bigstoyan  18.01.2012 г. | 16:26 ч.

  Ами те и онези, които притежават фармацевтичните гиганти „пръцкат“. Обзалагам се :). Интересно те с какво си „лекуват“ тази болест.

 2. Стопанина  18.01.2012 г. | 16:42 ч.

  За тях се правят специални медикаменти и специални ваксини – без живак и без другите „доказано безопасни“ добавки:

  http://www.time.com/time/health/article/0,8599,1932366,00.html
  http://www.infowars.com/german-chancellor-ministers-get-special-vaccine-without-soft-kill-ingredients/

  Не ги мисли тях, колега. 😉

 3. mali  13.04.2014 г. | 23:14 ч.

  За пръв път днес открих този сайт и съм, най-малкото, напълно съгласна със всичко, което намирям тук. Поздравления.
  Връстниците ми вече вземат шепи хапчета. Аз, от 1995 или 1996 год. – нито едно, та до днес. Причини имаше, дълго е да изброявам, накратко ме отказаха текстовете за страничните ефекти на лекарствата, които ми се предлагаха, ясното осъзнаване, че няма лекарства, които да преследват друго, освен облекчаване на симптомите на заболяванията, неспособността им да премахват основното – причините; „обещанията“ на лекуващите лица, че това, от което човек страда, е до живот (както в случая с майка ми, така и с мен). Е, отказах подобно „лечение“ и болестите не бяха до живот – в единия случай ставаше дума за пемфиго, в другия – за псориазис. Как? Определени биологично активни хранителни добавки (не говоря за Е-тата) и биоинформационна (или биорезонансна, или квантова) медицина – действат безотказно и бързо. Както и цветята на Бах.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.