Съдят FDA заради наночастици в храните и лекарствата

Заведоха дело срещу щатската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) заради бездействията й във връзка с експерименталните наночастици, употребата на които излиза извън какъвто и да било контрол. Това е първото съдебно дело, в което ще се разискват рисковете от нанотехнологията. Заведено е от Международната комисия по технологиите (ICTA) и редица организации на земеделци и еколози. През 2006 г. беше направена мащабна петиция, която настояваше продуктите с наноматериали да са изрично маркирани, а безопасността им да се регулира.

Уинона Хаутър, изпълнителен директор на Food & Water Watch, организация за контрол на водите и храните, казва:

„Недопустимо е, че FDA продължава да разрешава използването на нерегулирани и неотбелязани (на етикетите) наноматериали в продукти за ежедневна употреба. Крайно време е тази Агенция да си свърши работата – да защитава здравето на хората, като проучи рисковете от наноматериалите спрямо хората и околната среда. А също трябва да изисква поставянето на етикети, от които потребителите да знаят в кои продукти се използват такива материали.“

Според досегашните научни изследвания, стотици продукти би трябвало да се изтеглят от пазара заради тяхната токсичност. Сред тях се нареждат такива, като някои храни, козметика (вкл. пасти за зъби и лосиони), лекарства, торове и домашни продукти за почистване. Наночастици са намирани в сладоледи, по повърхността на плодове и зеленчуци, даже във вътрешната облицовка на пластмасови бутилки и тенекиени кутийки.

Подобни (или същите?!) наночастици са резултат от дългогодишни инвестиции на щатското Министерство на отбраната в търсенето на микроскопични устройства за наблюдение и шпионаж. Доклад от 2007 г. показва, че са похарчени милиарди долари в нови разработки за „химически и билогични механизми за отбрана, иновативни информационни технологии, сред които „умни дрехи“, безпилотни превозни средства, миниатюрни сателити“ и др.

Съмнителни пестициди, разработени на базата на нанотехнологиите, вече се прилагат без какъвто и да било контрол. А наскоро шведската компания HeiQ започна да продава продукти с два вида наночастици, които се нанасят върху дрехите и ограничават неприятната миризма заради микроби.

Източник: Info WarsFood Freedom и AOLNews

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

2 коментара за "Съдят FDA заради наночастици в храните и лекарствата"

  1. иван  03.02.2012 г. | 19:22 ч.

    Някой древен мъдрец беше казал, че войната е майка на всички неща.
    Признавам, че е бил, много просветлен човек.

  2. Filibe  29.08.2013 г. | 21:28 ч.

    I men da me izsledvat, i u men shte nameriat nano chastizi zaradi redovnitre chemtrails na koito ni podlagat. te se vdishvat i se prilepvat kam vsichki kletki na choveshkite organi… @Stopanina-privliakoh li ti vnimanieto kam edna nova tema, a imenno sledite v nebeto? 🙂

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.