САЩ водят „търговска война“, за да наложат ГМ посевите на „Монсанто“

Съединените щати заплашват с яростна търговска война властите на държави, които се противят срещу въвеждането на генетично модифицирани (ГМ) семена, произведени от „Монсанто“. Информацията се основава на изобличаващи документи, разпространени от организацията WikiLeaks. Държави, сред които Франция, се решиха да забранят използването на различни сортове ГМ царевица и други продукти на „Монсанто“, заради което щели да бъдат „наказани“ (‘penalized’) от Съединените щати. Това за сетен път разкрива колко дълбоко проникват връзките на „Монсанто“ в ключовите позиции на американската власт, като от някои документи на WikiLeaks се разбира и че много щатски дипломати работят направо за биотехнологичната мегакомпания.

В края на 2007 г. Крейг Степълтън, посланик на САЩ във Франция, призовал Европейския съюз и в частност някои от държавите да не подкрепят забраната на ГМО. Степълтън е бизнес партньор на тогавашния президент Джордж У. Буш – през 1990-е години двамата са били ортаци, съсобственици на далаския бейзболен отбор Texas Rangers.

Moving to retaliation will make clear that the current path has real costs to EU interests and could help strengthen European pro-biotech voices. („Предприемането на отмъщение [или репресивни мерки; ориг.: retaliation; срещу тези, които не подкрепят ГМО продуктите] ще даде ясен знак, че настоящата посока на действия [в подкрепа на ГМО] е много важна за интересите на ЕС и може да спомогне за утвърждаване на други мнения в подкрепа на европейските биотехнологии.“

Посланикът открито призовава за целенасочени репресии срещу държавите, които са против употребата на генетично модифицираната царевица от „Монсанто“, която в редица изследвания и доклади се свързва с увреждането на органи в тялото и с екологично замърсяване на други посеви. Странно или не, случаят с посланика не е единствен. Други от документите на WikiLeaks също разкриват, че дипломати на САЩ са оказвали натиск за легализацията на ГМ насаждения като част от „държавна стратегия и търговски императив“.

Представители на Съединените щати особено усърдно са вербували съветници на Папата, тъй като много католически епископи и проповедници безусловно осъждат всички ГМ насаждения. Всъщност Ватиканът директно обяви продуктите на „Монсанто“ като „ново средство за поробване“ [понеже семената на компанията са така създадени, че растенията, които израстват от тях, не дават нови семена, годни за нов посев. Затова всяка следваща година земеделците са принуждавани да купуват нови семена от „Монсанто“. А тъй като стоката на тази корпорация може да заразява и естествените посеви, един ден целият свят ще зависи изцяло от доставките на ГМ семена. Този, който има монопол над храната, реално има монопол и власт над целокупното човечество – бел. Стопанина].

В един от документите се казва:

‘A Martino deputy told us recently that the cardinal had co-operated with embassy Vatican on biotech over the past two years in part to compensate for his vocal disapproval of the Iraq war and its aftermath – to keep relations with the USG [US government] smooth. According to our source, Martino no longer feels the need to take this approach.’ („Един от заместниците на (кардинал) Мартино ни каза наскоро, че през последните две години кардиналът е преговарял с представителство на Ватикана по въпроса за биотехнологиите, за да компенсира, че гласно е осъждал войната в Ирак и нейните последици – за да изглади отношенията с властите на САЩ. Според нашия източник, на Мартино вече не му се налага да преговаря.“ [Тоест вече си е свършил работата – черното йезуитско братство е влязло в рядък съюз с англо-американските ложи по отношение на генно модифицираните храни – едно оръжие, което ще служи на дългосрочните интереси и на двете черни ложи – бел. Стопанина]

Може би най-възмутителната информация в изнесените документи е, че някои щатски дипломати директно работят за биотехнологични корпорации като „Монсанто“. В сведенията се набляга и на връзката между САЩ и Испания, които водят съвместен поход в убеждаването на други държави да позволят разпространението на ГМ посеви. Освен че испанските власти са водили тайна кореспонденция с американски дипломати по този въпрос, от САЩ са знаели предварително как Испания ще гласува пред местната биотехнологична комисия относно ГМ продуктите.

Пореден от документите гласи:

‘In response to recent urgent requests by [Spanish rural affairs ministry] state secretary Josep Puxeu and Monsanto, post requests renewed US government support of Spain’s science-based agricultural biotechnology position through high-level US government intervention.’ (В отговор на наскорошните настоятелни молби от страна на [испанския] министър [на земеделието] Хосеп Пуксеу [Рокамора] и „Монсанто“, от страна на САЩ официално беше подновена подкрепата за научно-обоснованата земеделска биотехнологична роля на Испания чрез интервенциите на щатските власти на високо [политическо] равнище.)

Несъмнено „Монсанто“ има свои марионетки в управлението на САЩ, които се грижат да придвижват здравепогазващия план на компанията. Това беше известно много преди WikiLeaks да разпространи тези документи. Съединените щати са единствената страна, в която синтетичният хормон Posilac на „Монсанто“ продължава да се дава на близо 1/3 от всички крави, въпреки че химикалът е забранен по основателни здравни съображения от 27 държави. И макар „Монсанто“ да полагат старание да запазят в тайна политическата корупция, нищо не може да спре движението срещу тази компания, което превзема не само градове, но и цели държави.

* * *

Автор: Антъни Гучиарди

Източник: InfoWars

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

17 коментара за "САЩ водят „търговска война“, за да наложат ГМ посевите на „Монсанто“"

 1. Stu  05.01.2012 г. | 12:41 ч.

  Това ми напомни за един извод от един филм – семената ще станат най-ценното нещо….. те и сега са.

 2. inranxan  05.01.2012 г. | 16:12 ч.

  водата водата ще е най-ценното

 3. onufri  06.01.2012 г. | 02:36 ч.

  Mislia che horata triabva da se obediniat okolo ideiata za zapazvane i sahranenie na eco sortovite semena i da se boriat sas vsichki sili za tiahnoto oceliavane.Sashtoto se otnasia i za vodata!

 4. Стопанина  07.01.2012 г. | 00:48 ч.

  Монсанто инвестирали 2 милиона долара само за едно тримесечие в подкупи на влиятелни личности.
  http://www.naturalnews.com/034583_Monsanto_lobbying_Congress.html

 5. Мислещ  13.03.2012 г. | 09:23 ч.

  Една хубава новина прочетох днес:
  Блокираме предложение за разрешаване на ГМО в ЕС
  Нови проучвания описват генномодифицираните организми като двойно по-опасни за човешкото здраве

  Седем европейски държави, сред които и България, блокираха предложение на датското председателство на ЕС за разрешаването на генномодифицирани организми /ГМО/ на континента, съобщи Франс прес. Датският министър на околната среда Ида Аукен заяви след дебати с колегите си в Брюксел, че благодари на 20-те страни, подкрепили предложението, но блокиращо малцинство е попречило на политическо споразумение. Според подготвеното от Дания предложение биотехнологичните компании трябва да могат да отглеждат генетично модифицирани култури в някои страни от Европейския съюз, ако се съгласят да не ги продават в държави, които искат да ги забранят. Всякакъв напредък към одобрението на нови ГМО култури за отглеждане в Европа е добре дошъл, подчерта той. По думите му това е последният по-сериозен опит за задвижване на преговорите по въпроса.
  Франция, Германия, Великобритания, Белгия, България, Ирландия и Словакия, които са въвели пълна забрана, обаче останаха непоклатими в позицията си за тотална забрана на генномодифицирани организми на територията на общността.

 6. една българка  13.03.2012 г. | 09:52 ч.

  Добра новина, но бдителноста не бива да намалява.

 7. Светльо  13.03.2012 г. | 10:02 ч.

  Да не повярваш… Това наистина е добра новина!

 8. Стопанина  13.03.2012 г. | 10:33 ч.

  Да не повярваш…

  Ами не вярвам. И няма да повярвам, докато ми е трудно да намеря доматено пюре за спагети без генно-модифицирани съставки. 9 от 10 имат някакви модификации – не конкретно на доматите, а на други от съставките в шишето. И почти всичко в магазините ни, което включва соя, всъщност е ГМ соя. Кока-колата се прави с ГМ царевица…

  Следователно: Забраняваме производството на ГМ култури, но оставяме вноса на продукти с такива култури да залива щандовете на супермаркетите и малките квартални магазинчета. Всеки може да се сети, че това не е за защита на потребителите, а обслужва определени икономически интереси – предимно американски.

  Позитивът е само за земята и за оцеляването на естествените реколти. Не е малко, важно е, но все пак не мога да се зарадвам на новината.

 9. Светльо  13.03.2012 г. | 10:48 ч.

  Съгласен съм, че почти всички стоки по магазините са боклуци, но до преди 20 години почти всички хора си имаха малко стопанство. Сега се изпонавряхме в големите градове и малките стопанства замряха.

  Можем да се завърнем към малките градини и да си отглеждаме по-малко храна, която да е чиста (доколкото може, разбира се).

  Ние в нашето семейство произвеждаме каквото можем. Каквото не можем, гледам да го набавя от други производители. Не знам как изглеждат хранителните магазините от големите вериги, не искам и да знам. Да си бракуват залежалите и отровни стоки.

 10. Стопанина  13.03.2012 г. | 10:55 ч.

  до преди 20 години почти всички хора си имаха малко стопанство

  Спокойно. До 10-20 години всички хора ще бъдат принудени да се върнат кой от къде е и да преживяват от малкото си стопанство и бартерния пазар: домати срещу яйца, пипер за сирене и т.н. А в един момент, както знаем от пророчествата, ще се наложи да хващаме гората и да преживяваме но пост и молитва.

  Хубаво е да се подготвяме още сега – за начало психически.

 11. Захария  13.03.2012 г. | 10:57 ч.

  Да си бракуват залежалите и отровни стоки.

  Бракуват си ги друг път. Като на нещо му изтече срока, примерно месо някакво, се смила, добавят му се подправки и овкусители в изобилие, за да не се усеща че мирише на мърша, и консерванти, след което от него се правят колбаси, салами, и.т.н.

 12. Светльо  13.03.2012 г. | 11:01 ч.

  Спокойно. До 10-20 години всички хора ще бъдат принудени да се върнат кой от къде е и да преживяват от малкото си стопанство и бартерния пазар

  Повече от сигурен съм, че ще стане така!

 13. Светльо  13.03.2012 г. | 11:06 ч.

  Не е трудно да не се купуавт тези стоки. Никой не ги навира в устата ни!

 14. Светльо  13.03.2012 г. | 11:07 ч.

  Купуват – извинете 😳

 15. Захария  13.03.2012 г. | 11:27 ч.

  Безпаричието ни ги навира в устата. Не всеки може да си позволи (в града имам предвид) качествено сирене от 10лв./килото, голяма част от хората искат-неискат са принудени да си купуват тебеширено сирене от палмово масло за 3 лв/килото. Почти невъзможно е да се намери качествена храна в търговската мрежа, която да е на нормална цена.

  Човек трябва специално да губи време, да обикаля по пазари и производители в околностите на града, за да си намери нещо качествено и по-евтино. Но даже и на пазарите стоката само се рекламира като „произведена в България“ и „натурална“, в действителност почти всичко е вносно и на практика – боклучаво.

 16. една българка  13.03.2012 г. | 13:48 ч.

  Рецепта за доматено пюре без генно – модифицирани съставки: 1 или 2 броя домашен доматен сок според количеството спагети да поври на котлона за малко с подправки по избор, докато се сгъсти. Махаш от котлона и заливаш спагетите.
  За любителите на пикантното: Глава лук и няколко скилиди чесън се запържват в тигана преди да сложиш сока да поврат с него.

 17. Светльо  13.03.2012 г. | 13:51 ч.

  Това се опитвах да кажа и аз, че човек сам трябва да си приготвя това, което може…Ще ни се наложи така или иначе

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.