ФБР: Защитниците на животни да бъдат разглеждани и преследвани като терористи

Звеното за борба с тероризма към ФБР от години води прилежна документация за активистите, изобличаващи мъченията на животните, които се отглеждат в заводи и ферми. Агенти на ФБР са внесли предложение такива активисти да бъдат разглеждани и съдени като терористи. Данните за намеренията на Федералното бюро в САЩ бяха потвърдени в края на 2011 г. от нов документ, който беше разсекретен по силата на Закона за достъп до информацията (FOIA).

Информацията беше изнесена публично, след като Центърът за надзор на конституционните права (CCR) заведе съдебно дело, в което оспорва предложението на ФБР за допълнение на Проектозакона за тероризма срещу бизнеса с животни (Animal Enterprise Terrorism Act или AETA). От Центъра смятат проектозакона за противоконституционен, тъй като не е ясно формулиран и под прицела му попада всяка форма на политически активизъм. Самото предложение на ФБР допълнително свидетелства, че противно на уверенията от законотворците, AETA има много по-широк обхват от стремежа за опазването на частна собственост (срещу вандализма на някои активисти).

Един от документите на ФБР е от 2003 г. и описва действията на неколцина защитници на животни, които са провели потайно разследване и са събрали доказателства за мъчения над животни в една частна фабрика. Специалният агент на ФБР, който е написал доклада, казва, че тези активисти „незаконно са проникнали в сградите на Ферма [името е цензурирано] и са записвали с видеокамера условията и състоянието, в които животните са принудени да живеят.“ Позицията на ФБР е, че тези, които защитават правата на животните, причиняват „икономически загуби“ (“economic loss”) за редица предприятия. (Следователно такива активисти са „терористи“ спрямо интересите на тези, които тероризират животни.)

Агентът на ФБР признава, че разследваните активисти не са действали вандалски, както правят например активистите на организацията Animal Liberation Front. Напротив, въпросните активисти, станали обект на разследването, просто са проявили мирно гражданско неподчинение, после са изпратили събраните материали на пресата и са давали интервюта в медиите, като са поемали отговорност за действията си.

Източник: Green Is The New Red

* * *

Бърз коментар: От ФБР са закъснели. Вече е „тероризъм“ да оспорваш тоталитарното право на властите да задържат безсрочно, да измъчват и да екзекутират хора без съд и присъда. А щом защитата на хората е „тероризъм“, какво остава за защита на животните?

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

4 коментара за "ФБР: Защитниците на животни да бъдат разглеждани и преследвани като терористи"

 1. Владимир Помаков  05.01.2012 г. | 13:13 ч.

  Все пак уточнението за какви животни става дума е много важно в случая! Както личи от текста става дума за животни като разни домашни любимци (помияри напр.) и изобщо някакви домашни животни от многото питомни и диви навъртащи се край човека. За такивато всякакъв апел за защита си е чисто извращение – толерастизъм както сполучливо го е кръстил някакъв журналист.
  Единствените, които наистина се нуждаят от защита са дивите животни обитаващи естествените непроменени от човека (или слабо променени!) екосистеми. Всичко друго е от лукаваго!
  ВладПомак
  ПП.Иване Стаменов, престани да се излагаш като кифладжия и да задраскваш всеки мой постинг! Ти си страшен комплексар, бе човече! И опасен лицемерен блългаромразец при това!!! Убеден съм че тия дето искат да няма България и българи са готови да те позлатят! (Ако не са го направили вече). Чудя се на Елтимир как си хаби времето да пише тук! Аз го правя само защото знам че ти ще прочетеш това което пиша тъй като си главния цензор, БигБрадър тъй да се каже. Но го правя рядко и ще го правя все по-рядко щото пък не си струва особено времето и движението на пръстите по клавиатурата.
  Владо Помаков

 2. Стопанина  05.01.2012 г. | 13:31 ч.

  Единствените, които наистина се нуждаят от защита са дивите животни […] Всичко друго е от лукаваго!

  Добре, лукави ми Аримане!

  Но го правя рядко и ще го правя все по-рядко щото пък не си струва особено времето и движението на пръстите по клавиатурата.

  Това го чета за 100 и някой си път. Преди време даже се заричаше, че изобщо няма да пишеш занапред. Защо да ти вярвам сега?

 3. Емо  05.01.2012 г. | 14:36 ч.

  Но го правя рядко и ще го правя все по-рядко щото пък не си струва особено времето и движението на пръстите по клавиатурата.
  Владо Помаков

  Да бъде! 🙂
  Аз ако бях изобщо нямаше да пишеш тука – ни един коментар. Хора които се гаврят с животните има бол. Ти просто си поредния…

 4. Мислещ  05.01.2012 г. | 21:43 ч.

  Владо, в коментара си изредил три квалификации без да имаш никакво основание за това.
  Този път обаче, си пропуснал да квалифицираш и нас, редовните посетители на този дом. ❗

  Защо го правиш?
  За да засегнеш опонента поради твоето безсилие да го обориш?
  Или може би, това е твоят начин на общуване! Общуване на един малък човек, с още по-малка душица, но егото и невежеството го гъделичкат по голямото му самочувствие.
  Преди да се вторачваш на треската в чуждото око, погледни гредата в твоето.

  Има една статия тук на сайта, от преди две години ( писана по друг повод ), но напоследък четейки твоите изцепки винаги се сещам за нея. Прочети я, ще ти е полезно.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.