Държавен доклад: Технологията фракинг определено замърсява подпочвените води

За първи път във федерален доклад беше потвърдено, че химикалите, които се използват при хидравличното разбиване (фракинга) причиняват замърсяване на подземните води. Наскоро американската Агенция за защита на околната среда (EPA) издаде чернова на доклад от 121 страници, където се обсъждат данни, свързващи водното замърсяване с използването на  фракинг в района на Павилиън, Уайоминг.

Години наред индустрията отричаше, че хидравличното разбиване замърсява водата, като настоява, че хидравличното налягане избутва течностите, използвани при процеса, толкова надълбоко в земята, че те не могат да се върнат нагоре към водните запаси. Индустрията твърди и че слоевете в земната кора спират движението на химикали към повърхността, подобно на непромокаема бариера.

Оказва се, че всичко това е лъжа. Докладът на EPA показва десет съставки, използвани при фракинг, които са открити във водните запаси на Павилиън. Според EPA, гликол-етерите и най-различните други органични компоненти (открити в питейната вода) се дължат на директното смесване на течностите от хидравличното разбиване с подземната вода в района на Павилиън.

През 2008 година EPA взе проби от околността на Павилиън след оплаквания на местните жители, че водата им е замърсена. Агенцията откри въглеводороди и други опасни съставки, които изглеждаха свързани с близките газови кладенци, но които не можеха да бъдат категорично доказани като техен резултат. През 2010 г. от EPA взеха още водни проби, които успяха да потвърдят, че химикалите са свързани със сондирането.

За да извлече нефт и газ от резервите шистови скали, технологията на разбиване вкарва смес от вода, пясък и патентован коктейл от химикали в земята – това става с изключителна сила, чупеща скалите и освобождаваща залежите. Но в процеса всичките тонове химикали, повечето от които остават загадка, уж за защита на търговската тайна, трябва да се разпръснат някъде – а това „някъде“ се оказват подземните води и околната среда като цяло.

Най-големият проблем да се свърже замърсяването с процеса на хидравлично разбиване е скритата (патентована) същност на използваните химикали – както Natural News писа, федералните закони не изискват от компаниите, извличащи газ, да разкриват химикалите във формулите за разбиване. Въпреки това някои щати в САЩ, като Тексас и Колорадо, вече изискват пълни подробности относно фракинга.

* * *

Автор: Джонатан Бенсън

Източник: Natural News

Споделете публикацията

Google1

За Григор Самуилов

Автор, коментатор и преводач на статии и обзорни материали в областта а политиката, банкерството, науката, религията и образованието.

Всички публикации

Един коментар за "Държавен доклад: Технологията фракинг определено замърсява подпочвените води"

  1. Мислещ  27.12.2011 г. | 11:15 ч.

    Здравей Тишо,
    През новата 2012г. ЕРА трябва да излезе с първоначални данни, а през 2014г. с окончателен доклад за въздействието върху околната среда на целия този процес наречен Hydraulic fracturing – „Хидравлично разбиване“. Въпреки че, по мое мнение, само ако направят изследване на няколко действащи сонди в шатите, то до два – три месеца биха могли да имат резултати. ❗

    Ще цитирам част от линка, който съм дал:

    …….EPA is undertaking a national study to understand the potential impacts of hydraulic fracturing on drinking water resources. The study will include a review of published literature, analysis of existing data, scenario evaluation and modeling, laboratory studies, and case studies. EPA will release initial study results in a 2012 report and an additional report at the end of 2014.….

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.