Стопани съжаляват, че са дали земите си за добив на шистов газ

Почти половината земевладелци, които са дали под наем земята си на компании за добив на шистов газ в североизточна Америка, открито съжаляват, че са се излъгали – независимо колко пари са получили. Това се казва в нов доклад на Deloitte (една от най-големите одиторски фирми в света – бел. Стопанина). Анкетата, която несъмнено ще разгорещи дебатите около скандалния процес по добиването на шистов газ, показва, че 47 процента от запитаните земевладелци, които са дали земята си за добив на този газ, са заявили, че не биха направили тази грешка втори път. Също така други 48 процента казват, че биха посъветвали роднините и приятелите си да не дават земята си за fracking (фракинг; хидравлично разбиване) – процес, при който се вкарват под налягане пясък, различни химикали и вода в шистовите скали, за да се черпи от находището на нефт и природен газ.

Хидравличното разбиване стана изключително скандално през последните месеци, тъй като се оказа, че процесът е предизвикал земетресения в Оклахома, САЩ, и близо до Блекпул, Великобритания. Доклад на Американската агенция за защита на околната среда (EPA), публикуван от The Independent миналата седмица, недвусмислено свързва процеса fracking със замърсяването на водите – това принуди министъра на енергетиката Том Гритекс да предприеме пълно разследване на последиците от хидравличното разбиване.

Наблюдателите са на мнение, че документалният филм Gasland, който беше номиниран за „Оскар“ тази година, вероятно е допринесъл най-много за осведомяването на противниците (на скандалната технология). В един от случаите, разгледани във филма, жителите на Димок – малко населено място в сърцето на пенсилванската индустрия за добив на шистов газ – демонстрират как питейната им вода е замърсена до такава степен с метан, че могат да я запалят.

Призив на англоезични активисти против фракинга:
Не се фракайте/ебавайте с водата ни!

Технологията fracking е забранена в (щата) Ню Йорк, това решение е в процес на преразглеждане, но хидравличното разбиване продължава в Пенсилвания. Макар противниците на тази индустрия да нарастват лавинообразно в САЩ, много политици поддържат извличането на огромните запаси от шистов газ в Америка. Това водело до намаляване на месечните сметки за домакинствата и намалявало зависимостта на страната от внос на енергийни суровини от страни, на които не можело да се разчита. (И понеже на винаги услужливите „български“ политици може да се разчита, ще тровят земите на българите и ще предизвикват земетресения тук, за да се намалят американският добив и съответният натиск на публиката в САЩ и Великобритания. – бел. Стопанина)

* * *

Автор: Том Боудън за изданието The Independent, Великобритания,
брой за понеделник, 19 декември 2011 г.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

22 коментара за "Стопани съжаляват, че са дали земите си за добив на шистов газ"

 1. Plovedivmit  19.12.2011 г. | 15:08 ч.

  Благодаря, че се включваш! Много ни се иска да докажем, че и най-големите корпорации не са по-силни от един обединен народ, като нашия.

 2. Александър  19.12.2011 г. | 17:19 ч.

  Народът може да се обедени , само ако България спечели европейското по футбол , аз не виждам друг начин

 3. Емо  19.12.2011 г. | 17:57 ч.

  Извинявай, ама по-голяма глупост от това не бях чувал!
  Къф е тоя „народ“ дето ценностите му стигат до футбола?! Срам и позор!

 4. Александър  19.12.2011 г. | 18:03 ч.

  ами значи народа ни е срам и позор , тъй като през 94-та като станахме 4-ти и всички празнуваха и се обединиха , иначе е ъпсурт да се обеденим за каквото и да е било – най-пресен пример „Катуница“ – 3 дена шум и накрая всичко се замаза със смешни условни присъди , хубаво че бяха футболните фенове да дадът тласък , иначе всички щяха да псуват по компютрите.

 5. Александър  19.12.2011 г. | 18:04 ч.

  естествено малко се шегувам но има известна доза истина , просто народът никога не ни е бил обединен , Абсолютно никога

 6. Александър  19.12.2011 г. | 18:06 ч.

  още по-пресен пример – стачката в БДЖ , хората стачкуват че ще си загубят работата , а всички други викат“ тея точно ся ли намериха да стачкуват , да се опраят не ми пука аз ще си отида с автобус“

 7. Александър  19.12.2011 г. | 18:15 ч.

  също така вижте кой филм е в топ 1 в Замунда – с такива ли ще се обединяваме ?

 8. Емо  19.12.2011 г. | 19:16 ч.

  Радвам се, че даде примера с 94та година.
  Вие футболните фенове викайте още 1 път „господ е българин“ и ще видим… Следващият път няма само успеха във футбола да ни спрат заради това богохулство, а може и по-страшни „глоби“ да има.

  Такива „обединения“ не са ми притрябвали. Да не почваме и темата за имената на футболните отбори, как позорят героите на България, че съвсем офтопик станахме…

 9. Александър  19.12.2011 г. | 20:11 ч.

  е аз не съм от тея фенове , но поне имат някаква позиция , за разлика от другите , дето са много силни в нета(вкл. и аз :d)

 10. Стопанина  19.12.2011 г. | 21:53 ч.

  @ Александър

  Дай пример за обединен народ.

 11. Светльо  20.12.2011 г. | 07:46 ч.

  Вие футболните фенове викайте още 1 път „господ е българин“ и ще видим… Следващият път няма само успеха във футбола да ни спрат заради това богохулство, а може и по-страшни „глоби“ да има

  Емо това кой го е казал?

  Мисля, че каузата „не на шистов газ в България“ започва да обединява все повече хора – мислещи хора и трябва да е така, въпреки затъмнението в повечето медии и наглото държане на определена група хора, явно на хранилка на газовите компании. Да си мислим, че можем да имаме енергийна независимост от изчерпаеми източници е повече от глупаво. Да не говорим, че в България има Геофонд, създаден до 1989 год. и се знае аболютно до милиметър какво има под земята. Шистов газ няма! На пресконференция във Варна акд. Александър Палин – един от най-известните геолози в света, бивш енергиен министър на Украйна, понастоящем живеещ във Варна, каза че проучвания са правени и тук в България находищата са около 2% до 5%, технологията за добиването е скъпа и цената му е изключително нерантабилна. Изключително опасна технология и все още дори не се знае какви химикали се използват при „хидравлично разбиване“ – търговска тайна!?! Да, енергийните източници се изчерпват, да, алтернатива трябва да има, да, но за да очакваме помощ и от Небесата ние трябва да ес научим да живеем по начин по който да не ползваме тези „чудеса“ на новото хилядолетие. Можем ли да кажем НЕ на шистовия газ, а същевременно да си хванем дърмите и да отидем на прескъпа екзотична екскурзия на другия край на света? Можем ли да кажем НЕ на шистовия газ и да си продаваме или отдаваме земята на тези компании за добив на шистов газ? Можем ли да кажем НЕ, ние не искаме да ни тровите земята и водата, но е добре все пак ако има газ, ще станем шейхове? Сега е повече от необходимо да се обединим около тази кауза и тогава и Бог със сигурност ще ни помогне!

 12. Transform  20.12.2011 г. | 08:47 ч.

  Можем да си представим какво ще се случи ако тази технология бъде въведена навсякъде по света, както искат корпорациите. Тотална екологична катастрофа, истински Fracking Hell.

 13. Емо  20.12.2011 г. | 09:17 ч.

  Светльо, за шистовия газ съм напълно съгласен с теб.
  Просто бях изумен, че тема от такъв калибър и сериозност се принизява до някакви си футболни глупости, а онова го казвам аз.

 14. Александър  20.12.2011 г. | 09:34 ч.

  Обединени народи- Гърция , Сърбия , Турция

 15. Светльо  20.12.2011 г. | 12:06 ч.

  Сашо, нещо не те разбрах, как ги виждаш като обединени народи тези които си посочил?

 16. zaharia  20.12.2011 г. | 12:15 ч.

  Химикалите, които се използват при хидравличното разбиване, няма да останат търговска тайна още дълго. От месец април компаниите ще бъдат задължени да обявят химикалите, които използват, дори и тези, които са търговска тайна, а освен това ще бъдат задължени да предупреждават жителите на региона 48 часа преди самия хидравличен удар. Това са част от новите правила, приети от властите на щата Колорадо миналия вторник. Подобни правила са били приети и от властите в щата Тексас, но в Колорадо компаниите ще бъдат задължени не само да обявят какви химикали използват, но и в какви количества. В Тексас правилата влизат в сила от февруари. Компаниите ще са длъжни да обявят химикалите, използвани при fracking-а и на на сайта fracfocus.org

  Източник: http://www.denverpost.com/search/ci_19537856

 17. Светльо  20.12.2011 г. | 12:42 ч.

  Както казва ББ, сиреч, информирано ще тровят. Трябва да се забрани този ужас!

 18. zaharia  20.12.2011 г. | 12:53 ч.

  Мен ако питаш, в Щатите отдавна са му изпуснали края 😕 То веднъж като са ти направили хидравличното разбиване, т.е. веднъж като са те отровили, едва ли ще те стопли много това, че знаеш с какви точно химикали са те отровили. Дано поне да се поучим от горчивия опит на американците 🙁

 19. Мислещ  20.12.2011 г. | 19:29 ч.

  @zaharia

  Химикалите, които се използват при хидравличното разбиване, няма да останат търговска тайна още дълго. От месец април компаниите ще бъдат задължени да обявят химикалите, които използват, дори и тези, които са търговска тайна, а освен това ще бъдат задължени да предупреждават жителите на региона 48 часа преди самия хидравличен удар. Това са част от новите правила, приети от властите на щата Колорадо миналия вторник.

  Захария, като информация е супер, но позволи ми да задам въпрос:

  Какво от това, че ще знаем какви са химикалите, това по какъв начин ни е полезно?!?
  Аз бих искал, не само да получа информация относно наименованието на всеки химикал, а и в детайли да ми изложат на база проучване и пити, до колко и как влияят на природата и обкръжаващата среда. Не …… не само информация….. ами да ни докажат, че са безвредни, за нас и природата. Че самият добив е 100% чист, иначе какво ще ни топли, че утре например ще правят F(ra)ucking с химикалите Х за които ще ни уведомят 48часа предварително …… мен, определено това не ме успокоява.

 20. Стопанина  20.12.2011 г. | 19:41 ч.

  Ами работата е същата като с ваксините. Каква файда, че знаем какви отрови има в тях, след като токсините продължават да си се използват, а родителите клякат пред някакви диктаторски „задължения“?

 21. zaharia  20.12.2011 г. | 23:53 ч.

  Какво от това, че ще знаем какви са химикалите, това по какъв начин ни е полезно?!?

  Ама и аз това казвам бе, Мислещ, файдата е никаква, дето се вика – след дъжд качулка! Точно затова трябва да се поучим от опита на американците и изобщо да не допускаме да се стигне до хидравлично пробиване, каквито и химикали да се използват за целта!

  То веднъж като са ти направили хидравличното разбиване, т.е. веднъж като са те отровили, едва ли ще те стопли много това, че знаеш с какви точно химикали са те отровили.

 22. mitaka  31.03.2012 г. | 18:05 ч.

  Евала мислих че съм сам но заби колчето дето трябва ква ни е наистена файдата да знаем кът сме готови да ни тровят доброволно! Един народ спре ли се бори за здравето и свободата от страх за живота си не заслужава нито здраве нито свобода нито да живее.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.