Ако мислите да емигрирате: Милиони американци живеят в пълно отчаяние

Били ли сте някога толкова бедни, че да живеете в колата си? Били ли сте някога с толкова малко средства, че да живеете в мотел, пълен с плъхове? Нощували ли сте в палатков град или направо на улицата? Ако не сте, трябва да се смятате за големи късметлии. Както показа наскорошната лудост през „Черния петък“, все още има много американци, които се справят достатъчно добре, за да си позволяват бесни походи по пазарите. Но има и милиони американски семейства, които пропадат през „предпазната мрежа“ в едно състояние на пълно отчаяние.

В една предишна статия разгледах факта, че Американското бюро по преброяването (U.S. Census Bureau) наскоро обяви по-голям процент от когато и да било на американци, живеещи в изключителна бедност. На всичкото отгоре 2,6 милиона от тях миналата година са паднали под прага на бедността. Това също беше нов анти-рекорд. Докато четете това, един на всеки седем американци е на хранителни купони, както и едно на всеки четири деца. Десетки милиони семейства живеят на ръба на отчаянието.

В много общности из САЩ отчаянието се усеща толкова силно, че може да се усети във въздуха. Когато погледнеш в очите на американците тези дни, ти се струва, че сякаш всяка надежда е била изтръгната от сърцата им. Икономическият песимизъм се е разраснал до нивото на епидемия, а за жалост, икономиката тепърва предстои да се влошава още повече.

Гледахте ли репортажа на „60 минути“ от Скот Пелей, посветен на семействата, които живеят в автомобилите си? Ако все още не сте, горещо препоръчвам да отделите няколко минути. Само в едно училище във Флорида Пелей откри 15 деца, които живеят в автомобили. По-долу следва кратък откъс от репортажа:

„Това е домът на семейство Метзгер. Ариел е на 15 години. Брат й Остин – на 13. Майка им починала, когато те били съвсем малки. Баща им – Том, е дърводелец. И той си търси работа откакто строителната индустрия на Флорида се срина. Когато банките отнели дома им, с последните си хиляда долара той купил камион от Craigslist. Том се срамува от камерата и не ни отне много време да разберем защо. Решихме да говорим само с децата…

Пелей: Откога живееш в този камион?
Ариел: Около пет месеца.
Пелей: Как се чувстваш?
Ариел: Това е приключение.
Остин: Така гледаме на него.
Пелей: Когато децата от училище те питат къде живееш, какво им казваш?
Остин: Когато видят камиона, ме питат дали живея в него, а когато се поколебая, те просто разбират. И казват, че няма да кажат на никого.“

Предполагали ли сте някога, че това може да се случи в Америка? Това, което прави нещата още по-трагични, е, че в момента има милиони и милиони празни домове в САЩ. Къщите на безчет американски семейства бяха отнети (от банките) през последните години и цените им продължават да падат, като не му се вижда краят. Всъщност наскоро беше отчетено, че цените на домовете са достигнали най-ниското равнище от осем години насам. Тогава защо хората нито купуват къщи, нито наемат?

Истината е, че не можеш да си позволиш ипотека или наем, ако нямаш прилична работа. Когато някой не може да си намери работа, тогава никоя от останалите икономически статистики, за които много от нас обичат да говорят, не е от особено значение. Поради тази причина, толкова често пиша какво се случва с американските работни места. Днес големите корпорации изнасят колкото се може повече работни места извън страната. За последната година всеки ден са били затваряни около 23 производствени дружества. Въпреки бързата скорост, с която населението ни се увеличава, днес в САЩ има с 10 процента по-малко работни места със средна заплата, отколкото имаше преди десетилетие. Докато тази тенденция не се обърне, броят на семействата, живеещи в превозните си средства, само ще се увеличава.

За нещастие обаче, на американската икономика тепърва й предстои да се влошава. Докато пиша тези редове, обявиха, че „Америкън Еърлайнс“ са подали документи за банкрут. Уви, много други компании ще направят същото, поради задаващия се икономически срив. Намираме се на прага на огромен срив и в европейската финансовата система. Джим Креймър от CNBC е убеден, че предвид това, което се случва в Европа, световната финансова система е „на две крачки от финансов колапс, който ще е толкова голям, че не е за вярване“.

Тъжното е, че Креймър не преувеличава. Световната икономика се е запътила към огромни неприятности, ако нещо не се направи веднага. Това не са просто догадки. Берт Ван Росебеке, икономист към Центъра за европейска политика, наскоро направи следното изказване относно студената и тежка действителност, пред която е изправена Европа:

„На нас наистина ни свършват парите.“

В началото на 1930 година потокът от кредити беше силно ограничен и това беше една от основните причини за Голямата депресия. През 2008-а още едно масивно кредитно свиване постави финансовия свят на колене. Е, сега това започва да се случва отново. Кошмарното кредитно ограничаване вече е започнало в Европа и както изглежда, никой си няма представа как да го спре.

Следва цитат от статия на New York Times:

„От глобални авиолинии през крупни доставчици до дребни производители – всякакви  компании чувстват свиването, докато европейските банки се отдръпват от раздаването на кредити в опита си да се запасят с капитал и да балансират счетоводството си. […] Резултатът е кредитно свиване за компании от Берлин до Пекин и вещае поредния срив на световната икономика.“

Когато има кредитна криза в такива размери, това предизвиква свиване в паричното предлагане. Това вече се случва из цяла Европа, както отбелязаха наскоро в британския Telegraph:

„Всички основни мерки за паричния поток в еврозоната, подписани през октомври в отговор на драстичните проблеми в части от Южна Европа, повишават риска от сериозна рецесия през идните месеци.“

В момента наблюдаваме спад в паричния поток на държавите от „PIIGS” (бел. pigs – прасета; финансов термин, съставен от първите букви на Поругалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания), и то с главозамайващи темпове. Следното идва от статията в Telegraph, цитирана и по-горе:

„Саймън Уорд от Henderson Global Investors заяви, че „тесните“ M1 пари – тоест кешовите и краткосрочните депозити, както и сигналите за планиране на краткосрочни плащания – показват тревожно разделение между Севера и Юга (в Европа).

Докато истинските M1 депозити все още са стабилни в германския блок, процентите на спад през изминалите шест месеца от годината са 20,7% в Гърция, 16,3% в Португалия, 11,8% в Ирландия, 8,1% в Испания и 6,7% в Италия. Темпът на спад в Италия се покачва, отчасти поради износа на капитал. „Темпът на свиване е по-голям в сравнение с този от 2008 г. и предполага дори още по-дълбока рецесия, както за Италия, така и за цялата периферия“, допълва г-н Уорд.“

Тези цифри са наистина много лоши. Но вместо да направят нещо, за да се подготвят за предстоящата икономическа криза, щатските конгресмени са се съсредоточили още повече в отнемане на свободите ни. В щатския Сенат се прокарва нов, изключително злокобен закон (S. 1867). Ако този законопроект влезе в сила, САЩ официално ще се превърне в част от „бойното поле“ на войната с тероризма и всеки американец може лесно да получи етикета „потенциален терорист“. Веднъж получили определението  „потенциален терорист“, военните ще могат да ви арестуват, да ви отведат в чуждестранен затвор и да ви задържат до края на живота ви, при това без да повдигат каквито и да било обвинения към вас.

Какво става с Америка?

Нищо хубаво – докато икономиката се влошава, гражданските размирици в страната ще се увеличават и тънкото було на цивилизацията, която всички приемаме за даденост, ще започне да се раздира. В отговор на предстоящите граждански вълнения, Конгресът ще опита да прокара закони, които ще бъдат по-репресивни дори от S. 1867. Нацията ни пропада спираловидно в бездната и нещата ще започват да стават много страшни, ако се запази същата посока.

Автор: Майкъл @ The Economic Collapse

Превод: Емо

* * *

Вижте още: Нещастни семейства – Великобритания на трето място в Европа

Споделете публикацията

Google1

За Емо

emo@otizvora.com | Преводач на свободна практика за „От Извора“. „Трябва ли по-напред да отровим водата и земята, за да разберем, че парите не стават за ядене?“

Всички публикации

52 коментара за "Ако мислите да емигрирате: Милиони американци живеят в пълно отчаяние"

 1. Светльо  22.12.2011 г. | 07:43 ч.

  Белуруска телевезия, извинете

 2. Боримечков  06.01.2012 г. | 19:14 ч.

  Хайде стига с това ниско самочувствие. Какви предатели имаме в нашата история. Никакви. Я се запознайте с историята на околните страни, ами с тази на западноевропейските и да видите предателства. Даже нямаме и гражданска война, докато онези са се трепели един друг до оня ден като кучета. Предателство е да дрънкаш глупости и да облъчваш с твоите комплекси околните и децата си(ако имате такива). Бил съм 10 години зад граница, където станах наистина патриот и мога да кажа, че българите по никакъв начин не се държим зле един към друг. Да, индивидуалисти сме и много добре, че е така. Я се оперете малко повече, я прочетете малко в историята- От Балканската до края на втората световна – там, на бойното поле ще разберете нашата истинска народопсихология и талант като нация.

 3. Светльо  18.01.2012 г. | 12:51 ч.

  а това тук за какво го правят? Не оспорвам това което казваш, просто го забелязах днес http://fakti.bg/bulgaria/28254-gotvim-stroeji-na-novi-zatvori

 4. Стопанина  18.01.2012 г. | 13:29 ч.

  @ Светльо

  а това тук за какво го правят?

  Строят си затвори, в които да се чувстват по-комфортно, щом един ден се озоват в тях…

 5. Светльо  18.01.2012 г. | 13:34 ч.

  Кефиш ме със сърказма който влагаш понякога:))) Извинявай за израза!

 6. Припомням  04.02.2012 г. | 22:26 ч.

  Изненада! Маями – най-нещастният град в САЩ

  http://www.moreto.net/novini.php?n=161879&p=4

  Който е писал това,няма хабер от нищо и има много здраве от мене.

 7. Стопанина  04.02.2012 г. | 22:36 ч.

  Припомням, не знам на базата на какво възразяваш, но Маями действително е сред най-престъпните градове в САЩ. Не е първата статия със статистики, които говорят за същото. И не случайно самите американци правят сериали за престъпността в Маями – примерно „Декстър“ и „CSI: Miami“.

 8. Припомням  04.02.2012 г. | 22:56 ч.

  Американците правят сериали и за престъпността в Лас Вегас,в Ню Йорк,за престъпността в армията,за престъпността на черните и за каквото още се сетиш.Ти обаче на каква база възразяваш – на база изгледани американски филми?
  И жилищна криза пък точно в Маями изобщо няма.

 9. Стопанина  04.02.2012 г. | 23:09 ч.

  Възразяваш ти, не възразявам аз. Само те попитах на каква база оспорваш статията. Това, което е написано в статията, която си пуснала, не противоречи на написаното в източници като този, този и този.

  В тях не се казва, че Маями е най-престъпният град, но е сред най-престъпните в САЩ и особено във Флорида. Мога да ти предложа още няколко десетки статистики, които потвърждават тези.

  В статията, която си цитирала, също не се казва, че Маями е най-престъпният град. Казва се, че е най-нещастният, като са взети предвид много показатели – престъпността е само един от тях.

  Обясни ми човешки, без да се нервираш, от каква позиция съдиш, че статистиките не са верни и че в Маями няма жилищна криза.

 10. Припомням  04.02.2012 г. | 23:36 ч.

  За престъпността в Маями ти отвори дума и ми даваш за пример криминален сериал.Сигурно е нормално в първия или втория по големина град на Флорида,който по същество представлява един тюрлю гювеч от хора,и престъпността да е висока. Не знам как са стигнали до извода,че е най-нещастния град в САЩ.Аз само бих казала – де да можеше и българите да са толкова нещастни,колкото са нещастни маямчани!
  Америка просто трябва да се види и усети лично.Не е достатъчно само да се четат статистики и да се гледат сериали.

 11. Стопанина  04.02.2012 г. | 23:46 ч.

  Ясно. Точно такъв отговор очаквах.

 12. някой си  10.02.2012 г. | 17:27 ч.

  мдааа,това е положението-главно че харчат милиарди за безсмислени войни и поддържане на „американските интереси“ по цял свят! Системата им е толкова абсурдна,че понякога благодаря на Бога че не избягах там на времето,ами се установих в Прага,където живея щастливо и до днес…. Това плачевно състояние на американското общество ми светна още когато бяхме на сватбено пътешествие с чешката ми невяста през 2001 в САЩ… Вярно,големи възможности също има,и действително всичко се развива,много бързо-можеш за 1 ден да ти се обърнат нещата на 180 градуса-но може да е както за добре,така и за зле… Не знам,мисля че трудно бих живял там-страшно ме дразнеше общата промитост на мозъка и повърхностност на средния американец-малко като роботи са-като пуснеш една програма – и върви до свършване на батериите….Много трудно приемат неконвенционални и странни информации,за които нямат „програма“-предполагам част от добре организирания план на Ариман за „негов“ тип общество:)
  Вярно също срещнах и много готини хора,ама има нещо странно в начина на живот там-всеки е за себе си и като че ли нямаш реални приятели-всичко зависи от това колко си успешен и колко си позитивен… Ако се усмихваш и ‘деливърваш“-всички са с тебе-ако не-много е трудно… Трябва да си силен и позитивен на всяка цена-иначе пропадаш много бързо! Това го виждате и във видеото (благодаря на Стопанина за него между другото)-при такива изчанчени условия българите отдавна биха за..бали всичко и биха се предали на отчаяние и оплакване лежащи свити и хленчещи около някои контейнери! А тези деца-борене до дупка! Това си е културата на волята-англосаксонците си го имат по рождение-и в Америка наистина са майстори в това-едно от нещата за които винаги съм ги почитал и съм се опитвал да се уча от тях(живял съм и в Англия между другото-там е по-завоалирано отвън,ама пак си го има-така са завладели света пустите му ингилизи!).
  Чехите тука са както ми изглежда,наистина златната среда-хем го има славянското сърце,хем и германската организация,та общо взето им функционират добре нещата-даже учудващо за мен (по време на учението ми в Англия) и по добре от една Англия-където например старческите домове и болници за обикновенните по-бедни поданници на Нейно Величество бяха в учудващо плачевно или застареличко състояние-е и балканската дивотия не е,ама чешките и немски такива заведения са на далеко по-високо ниво в много случаи…. Ама хайде да не се отплесвам-това беше една импресия от моите впечатления от широкия Запад 🙂
  Във всеки случай благодаря за статията на Стопанина-много българи все още живеят с илюзиите,че в Америка парите растат по дърветата и комунизма отдавна са го построили 🙂 Е,тогава преди 10 години още беше иди-дойди,но в последните години много се забатачи там работата-както материално,така и духовно…. Вярно че тук таме в днешния САЩ има много ярки светлини,ама като цяло крачат с огромни крачки към лапите на Ариманчо…. Дай Боже да се осъзнаят на време!

 13. Александър  10.02.2012 г. | 20:22 ч.

  дай боже и хора като теб да се осъзнаят и рано или късно да се върнат в България 🙂

 14. Марин Мишков  07.07.2012 г. | 22:24 ч.

  Това във видеото е страшно, но и малко преекспонирано.Бях там,сега пак се стягам за там и ги следя отблизо.Има една единствена дума,която обяснява положението на тия РЕДНЕЦИ от видеото и тя е че ги мързи.Виждал съм този тип горди американци,ден да мине,друг да дойде,нищо не може да ги накара да тръгнат след отъпканите пътеки към осъществяване на американската мечта,които пътеки един емигрант намира и тръгва по тях за отрицателно време,като причината е само една нищо ние отвън не приемаме за даденост и работим здраво,за разлика от горе обсъжданите.

 15. Бугарин  17.07.2012 г. | 22:04 ч.

  Лошо било в САЩ значи? Пфу, знаех си аз, че по-хубаво от България няма /освен СССр де, ама нали вече ги няма, та станахме първи по хубост/, ама друго си е да го прочетеш тъй в „пресата“, значи ще да е истина! 2,5 милиона били мизерстващи /демек получават под 8 долара на ден сигур/. Верно, при население като тяхното това е пренебрежимо смешен процент ама нейсе, запуши я…. Друго си е в Бугарско – къде 7,5 милиона мизерстващи. Абе тая пропаганда не е ли малко вехта и нафталинова бе? Вие не разбрахте ли, че войната свърши /студената, не втората световна/.

 16. Van  17.07.2012 г. | 23:14 ч.

  @Бугарин

  Не схванах как тежкото положение в България опровергава истините за САЩ изложени в статията.

 17. Александър  17.07.2012 г. | 23:21 ч.

  Бугарин
  Лошо било в САЩ значи? Пфу, знаех си аз, че по-хубаво от България няма /освен СССр де, ама нали вече ги няма, та станахме първи по хубост/, ама друго си е да го прочетеш тъй в „пресата“, значи ще да е истина! 2,5 милиона били мизерстващи /демек получават под 8 долара на ден сигур/. Верно, при население като тяхното това е пренебрежимо смешен процент ама нейсе, запуши я…. Друго си е в Бугарско – къде 7,5 милиона мизерстващи. Абе тая пропаганда не е ли малко вехта и нафталинова бе? Вие не разбрахте ли, че войната свърши /студената, не втората световна/.

  Никаква война не е свършила , ей ся на 27-ми се стягай че ще има екшън.8)

 18. Goodman  17.07.2012 г. | 23:48 ч.

  Бугарин,
  иди в щатите, за да освободиш генофонда ни от присъствието си.

 19. пачо  30.08.2013 г. | 04:27 ч.

  Страшно става. Аз реших. Прибирам се.

 20. пачо  30.08.2013 г. | 05:18 ч.

  Благодаря на всички изворчани за това което правите. Помагнахте ми да се осъзная. Дано успея да се прибера в България преди да е твърде късно.

 21. Стопанина  30.08.2013 г. | 09:50 ч.

  Тук също е зор, но решението ти е добро в дългосрочен план.

 22. Дорина  20.03.2014 г. | 19:50 ч.

  А това дали е вярно?! 😯
  Брат ми живее в LA от 1989 год. и толкова много се промени! 🙁
  Никога не към била изкушена от тази „американска мечта“, даже напротив – мисля, че точно в такива мощни държави истинските и съкровени човешки мечти умират!
  Ето е цялата статия от 14.03., не са цитирани източници.

  http://noligarh.com/%D1%81%D1%82%D1%80%D1%8F%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%89%D0%B8-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%BC%D1%80%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD/

  „Но мръсната истина е, че в тази външно “процъфтяваща” страна се ширят стряскащи лишения, насилия, страдания, болести, унижения и патология.

  САМО за една година:

  – 27,000 граждани на САЩ се самоубиват.

  – 26,000 умират от домашни злополуки.

  – 23,000 стават жертви на убийци.

  – 85,000 се осакатяват и раняват от огнестрелни оръжия.

  – 38,000 от тях умират.

  – 13,000,000 стават жертви на престъпления, включително нападения, изнасилвания, въоръжен грабеж, кражби с взлом и др.

  – 135,000 деца ходят на училище с пистолети.

  – 5,500,000 хора са арестуваните за година (без да се броят предизвикалите пътни катастрофи).

  – 125,000 умират преждевременно от алкохолизъм.

  – 473,000 умират преждевременно от болести, свързани с тютюнопушенето;

  53,000 от тях не са пушачи.

  – 6,500,000 ползват редовно хероин, кокаин, крек, спийд, РСР или някакъв друг наркотик.

  – 5,000 + умират от неоторизирано ползване на лекарства – тоест, в резултат на самолечение. Хиляди страдат от сериозни заболявания.

  – 1,000 + умират от вдишване на химикали, ползвани в домакинствата и съхранявани под кухненските умивалници. Около 20 % от децата в училищна възраст са вдишвали токсични вещества. Хиляди страдат от необратими неврологични увреждания.

  – 31,450,000 ползват марихуана; 3,000,000 от тях са пристрастени.

  – 37,000,000 или един на всеки шест жители на САЩ (главно жени) редовно прибягват до лекарства за емоционален контрол. Към това ги тласкат “лекарите”, получаващи комисионни от доставчиците, фармацевтичните компании: печалбите са огромни.

  – 2,000,000 хора извън какъвто и да било медицински отчет получават силни лекарства, контролиращи поведението, известни като “химически усмирителни ризи”.

  – 5,000 умират в резултат на психоактивно лекарствено “лечение”.

  – 200,000 се подлагат на лечение с електрошок, което уврежда мозъка и нервната система.

  – От 600 до 1000 души се подлагат на лоботомия, най-вече жени. (“Лоботомия” се нарича оперативното прерязване на връзките между челния лоб на мозъка и таламуса . – Б. пр.)

  – 25,000,000 или един на всеки десет граждани на САЩ се обръщат за помощ към психиатрични, психотерапевтични или медицински източници за разрешаване на ментални и емоционални проблеми – на стойност над 4 милиарда щатски долара годишно.

  – 6,800,000 търсят помощ за решаване на емоционални проблеми от свещеници, социални агенции, социални съветници. Общо около 80,000,000 търсят някакъв вид психологически съвет в живота си.

  – 1,300,000 страдат от някакъв вид увреждане, свързано с преминало болнично лечение.

  – 2,000,000 се подлагат на ненужна хирургическа намеса; 10,000 от тях умират.

  – 180,000 умират от отрицателни реакции на всички видове медицински лечения, още повече умират при самолетни и автомобилни катастрофи – общо.

  – 14,000 + умират в резултат на приемане на свръхдози от лекарства, предписани от “лекуващите” ги “лекари”.

  – 45,000 умират при автомобилни катастрофи. Въпреки това се произвеждат все повече и повече коли и се строят все повече и повече магистрали, а много по-безопасните форми на масов транспорт – железопътен и автобусен – целенасочено и планомерно се затриват.

  – 1,800,000 стават жертви на нефатални наранявания в автомобилни катастрофи – 150,000 от тях остават инвалиди.

  – 126,000 деца се раждат със сериозни дефекти в резултат на недостатъчни грижи по време на бременността, недохранване, отровена околна среда или наркозависимост на майките.

  – 2,900,000 деца са документирано жертви на небрежно отношение със сериозни последствия или насилие, включително физическо мъчение и преднамерено лишаване от храна.

  – 5,000 деца се убиват от родители или баби и дядовци.

  – 30,000 + деца се превръщат във физически инвалиди в резултат на насилие или небрежно отношение. Всяка година насилието над деца в Съединените щати поразява много повече деца отколкото левкемията, автомобилните катастрофи и заразните болести общо. С нарастването на безработицата, случаите на насилие над деца от страна на безработни родители се увеличават драматично.

  – 1,000,000 деца бягат от семействата главно заради насилие, упражнявано върху тях от родителите им или други възрастни – включително сексуално насилие. От големия брой деца сред избягалите, насилени сексуално, 83% идват от бели семейства.

  – 150,000 деца се документират като “изчезнали”.

  – 50,000 от тях просто се изпаряват. Възрастта им е в диапазона от една година до 14-15-годишни. Според “Ню Йорк Таймс”: “Някои от тях са мъртви – може би половината от децата, погребвани годишно с условните имена “Джон” или “Джейн”, са неидентифицирани трупове.

  – 900,000 деца – някои от тях едва 7-годишни – са обхванати от системата на детския труд в Съединените щати. Те работят като нископлатени ратаи, миячи на чинии, перачи и прислуга по 10 часа на ден в нарушение на трудовите норми за детски труд.

  – От 2,000,000 до 4,000,000 жени страдат от домашно насилие. То е най-голямата причина за наранявания и втората по ред причина за преждевременната смърт на жените от Съединените щати.

  – 700,000 жени се изнасилват – по една на всеки 45 секунди!

  – 5,000,000 работници са годишните жертви на трудови злополуки.

  – 150,000 от тях остават инвалиди за цял живот – осакатени, парализирани, с увредено зрение или слух, стерилни.

  – 100,000 се разболяват сериозно от болести, свързани с работата им, включително табакоза, силикоза, рак и туберкулоза.

  – 14,000 са убитите на работното си място; 90 % от тях са мъже.

  – 100,000 умират преждевременно от болести, свързани с работата им.

  – 60,000 умират, убити от отровни замърсители на околната среда или замърсители и вредни вещества, включени в храната или намиращи се във водата и въздуха.

  – 4,000 умират след консумация на заразено месо.

  – 20,000 страдат от отравяния с Е-coli 0157-H7, мутирала бактерия, намираща се в заразено месо: тя обикновено причинява физически и мозъчни здравословни проблеми за цял живот. По-задълбочено изследване на месото с нови технологии би могло да отстрани по-голяма част от причинителите на тези страдания – както и вегетарианството.

  Понастоящем:

  – 5,100,000 са зад решетките, пуснати условно или под наблюдение;

  – 2,700,000 от тях се намират в местните, щатските или федералните затвори – или са поставени под наблюдение.

  – 1,600 души влизат в затвора всяка седмица вместо да излизат. Броят на затворниците в Съединените щати е нараснал с 200 % от 1980 г. Над 40% от затворниците в Щатите са зад решетките заради разпространение на наркотици – нарушение, несвързано с насилие. Гражданите на Съединените щати от негърски произход са 13% от общия брой на използващите наркотици, но са 35% от арестуваните, 55% от осъдените, и 74% от затворниците във връзка с тях. За нарушения на закона, несвързани с наркотиците, гражданите на Съединените щати от негърски произход получават присъди за престой в затвора с около 10% по-дълъг от белите граждани на Съединените щати за същите престъпления.

  – 15,000 + са болни от туберкулоза и този брой бързо нараства.

  – 10,000,000 или повече са бацилоносители, главно сред бедните и зависимите от наркотици.

  – 10,000,000 души са алкохолици; броят им се повишава.

  – 16,000,000 са диабетици – през 1983 год. броят им е бил 11,000,000. Вероятна причина за нарастването: гражданите на Съединените щати водят все по-застоял живот и консумират все повече продукти, съдържащи захар. Ако не се лекува, диабетът причинява слепота, бъбречна недостатъчност и уврежда нервната система.

  – 160,000 ще умрат от диабет тази година.

  – 280,000 са документираните болни от умствени разстройства или забавено умствено развитие. Много от тях насилствено вземат големи дози лекарства за контролиране на ума.

  – 255,000 души с умствени разстройства или забавено умствено развитие са безцеремонно изхвърлени от болниците и психиатриите през последните години. Голяма част от “зачеркнатите от регистъра” сега оформят постоянния контингент на нощните приюти за бездомни или се скитат из улиците.

  – 3,000,000 или повече страдат от церебрални или физически недъзи включително парализа, глухота, слепота и др. Огромен брой от тях са бедни. Много от тези недъзи биха могли да се излекуват при своевременно лечение или предотвратени при живот в по-добри условия.

  – 2,400,000 страдат от някаква форма на хроничен, сериозно обезсилващ ги синдром на необяснима умора.

  – 10,000,000 + страдат от астма – увеличение с 145 % в периода 1990-1995 год. Причината – увеличеното замърсяване на въздуха, който дишаме.

  – 40,000,000 или повече са без здравно осигуряване или каквато и да било защита от сериозни заболявания с фатален изход.

  – 1,800,000 от възрастните, които живеят със семействата си, са подложени на сериозни насилия – заключване, недохранване, побой. Насилието над възрастните от страна на децата им и други близки роднини нараства с обедняването на населението на Съединените щати.

  – 1,126,000 от възрастните живеят в старчески домове. Огромен, но неопределен още брой от тях са принудени да понасят жестоко безразличие към нуждите си, мръсотия и насилие, тъй като тези домове се поддържат на базата на реализиране на максимална печалба.

  – 1,000,000 или повече деца се намират в сиропиталища, трудово-възпитателни училища и затвори за възрастни. По-голямата част от тях са арестувани за дребни нарушения или пък изобщо не са извършили такива и са затворени без присъда. По-голямата част от тях са деца на бедни семейства. Много са подложени на побои, сексуално насилие, продължителен престой в изолатор; много са принудени да поемат лекарства за контрол на ума или се подлагат на психохирургия…

  – 1,000,000 са регистрираните случаи на болни от СПИН в 1996 год.

  – 250,000 са починалите от СПИН.

  – 950,000 ученици се “лекуват” всяка година със силни “лекарства” за контрол на ума заради “хиперактивност”. Странични въздействия на тези “лекарства”: загуба на тегло, забавяне на растежа и остри психози.

  – 4,000,000 деца растат с напълно игнорирана неспособност да учат.

  – 4,500,000 + деца или повече от половината от онези 9,000,000 деца на семейства, които се издържат от т.н. “социални помощи”, са жертви на недохранване. Много от тях страдат от мозъчни увреждания поради недохранване преди и след раждане.

  – 40,000,000 души или една от всеки четири жени и повече от един на всеки десет мъже са били сексуално насилвани като деца – най-често на възраст между 9 и 12 години – обикновено от близки роднини или семейни приятели. Такова насилие обикновено винаги продължава до ранните години на пубертета и е част от действителните им спомени, а не резултат от възстановяване на паметта чрез терапия.

  – От 7,000,000 до 12,000,000 са безработните; този брой варира в зависимост от възможностите за сезонна ангажираност. Увеличаващ се брой от хронично безработните показва признаци на стрес и емоциална потиснатост.

  – 6,000,000 са ангажираните временно. Около 60% от тях се стремят към постоянно работно място.

  – 15,000,000 или повече са работниците “на договор” на половин работно време или на намалено работно време. Те работят без каквито и да било екстри и всеки един от тях се нуждае от работа на пълно работно време.

  – 3,000,000 още са безработни, но нерегистрирани, защото са загубили право на “социални помощи” – защото никога не са били обхванати от системата за “социални помощи” – защото са престанали да търсят работа – защото са влезли в армията, понеже не са могли да намерят друга работа.

  – 80,000,000 живеят с доходи, поставени от Министерството на труда на Съединените щати в категорията “под средно жизнено ниво”.

  – 35,000,000 от тях живеят под нивото на бедността.

  – 12,000,000 от бедните, стигнали до дъното на бедността, страдат от хроничен глад и недохранване. По-голямата част от хората, живеещи на или под нивото на бедността гладуват определени периоди от време през годината.

  – 2,000,000 или повече са бездомните, принудени да живеят по улиците или във временни подслони.

  – 160,000,000 + са членове на задлъжнели домакинства – рязко увеличение от 100-те милиона или по-малко преди само едно десетилетие. По-голяма част от тях заявяват, че са заели пари не за лукс, а за посрещане на ежедневни нужди. Увеличаващата се задлъжнялост заплашва все повече и повече семейства от икономически срив. „

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.