$1 милиард глоба на фармафията за лъжлива реклама на опасен продукт

Фармацевтичният гигант Merck ще плати близо 1 милиард щатски долара, за да се отърве от криминалните и гражданските обвинения за лъжлива рекламна кампания на обезболяващото Vioxx – това гласи официално съобщение от американското Министерство на правосъдието. От Merck се признават за виновни (това не е вярно, вижте по-долу) за нарушение на Закона за храните, лекарствата и козметиката, тъй като са рекламирали Voxx като средство за лечение на ревматоиден артрит, въпреки че медикаментът не е одобрен за това заболяване.

Глобата за криминалното престъпление възлиза на $321.6 милиона. Фармацевтичната компания ще плати и $628.4 милиона, за да прекрати гражданските обвинения, свързани с рекламата на Vioxx и лъжливите уверения за неговата безопасност. През 1999 г. Merck започна маркетинговата кампания за медикамента, известен още под името rofecoxib, като го обяви за обезболяващо средство и като подходящ за борбата с артрит.

От Министерството на правосъдието заявиха, че фармацевтичната компания е пренебрегнала предупрежденията да не използва лъжлива реклама. Но Merck продължи кампанията до 2004 г., когато Vioxx беше изтеглен от пазара, тъй като беше свързан с появата на сърдечно-съдови заболявания и инфаркти. В изявление на Министерството се казва:

„Съдебното споразумение (за глобата) слага край на обвиненията, че представители на Merck са правили неточни, научно необосновани и заблуждаващи изявления относно безопасността на Vioxx и липсата на връзка със сърдечно-съдови заболявания с цел да увеличат продажбата на медикамента, което доведе и до субсидии от федералното правителство. Подобно на глобата от криминалното съдебно дело, обезщетението по гражданското дело ще се използва за компенсация на щетите, причинени от лъжливите твърдения в незаконната реклама на Merck, че Vioxx е лекарство за ревматоиден артрит.“

Въпреки че Merck се съгласи да плати глобите и обезщетенията, представителите декларират в споразумението, че това тяхно съгласие „не означава нито признаване на фактите, нито признаване на отговорност (вина) от страна на Merck“ (sic! “…is neither an admission of facts or liability by Merck”):

„Merck изрично отрича твърденията и заявленията от страна на Съединените щати, описани в този документ, и отрича да има нещо общо с каквото и да било незаконно поведение, с изключение на онова, което изрично е признато в споразумението с ищците.“ 

(Бел. Стопанина: Горния цитат трябва да се увековечи и с оригинала. Merck expressly denies the contentions and allegations of the United States as set forth herein and denies that it engaged in any wrongful conduct with the exception of what it admitted specifically in the plea agreement. С други думи това звучи така: „Няма да ни наричате престъпници, а благотворителна компания, която сегиз-тогиз плаща с нищожна част от милиардните печалби и държавните субсидии за своите лъжи и злини.“)

Срещу компанията Merck бяха заведени множество съдебни дела заради скандалния медикамент дори след като беше изтеглен от пазара.

Източник: Raw Story (по материал на Агенция Франс Прес)

* * *

Още информация от Стопанина: Тази история си има предистория. До 2007 г. компанията Merck е платила $4.85 милиарда, за да прекрати 50000 (петдесет хиляди!) съдебни дела, пряко свързани с медикамента Vioxx. Изтеглянето на този продукт става 5 години, след като е бил одобрен като обезболяващо. Това, че от Министерството на правосъдието отбелязват липсата на одобрение за използването на Vioxx конкретно за лечение на ревматоиден артрит, не означава, че Vioxx изобщо не е бил одобрен за продажба. Това очертава следните възможности:

1) или властите трябва да признаят в прав текст, че одобряват и субсидират опасни продукти заради недостатъчно тестване и заради корупцията в регулаторните органи;

2) или трябва да приемем, че одобрението е станало въпреки известните здравни проблеми, поощрявани или предизвиквани от този продукт на фармафията.

Смятам, че двата варианта не се изключват взаимно. Случаят с Vioxx не е единственото свидетелство, че Merck и държавните власти отдавна си имат вземане-даване. Друг скандален продукт е ваксината Gardasil на същата компания, която продължава да е одобрена, макар да е смятана за смъртоносна от хиляди медици. И въпреки че са известни над 3589 опасни странични ефекти от нея, токсичността на ваксината продължава да се отрича на официално ниво. Нещо повече – Merck и нейните корумпирани партньори във властта искат да поставят Gardasil на малки момчета и момичета в училищата, без да имат родителско разрешение. Сред пропагандаторите на тази ваксина е и американският кандидат-президент Рик Пери, който не от вчера е продал душата си на черните братства с техните алхимици-фармафиоти.

Ваксината Gardasil причини смъртта на 16 души в периода май 2009 – септември 2010 г., а в много от другите 3589 случая става дума за трайно осакатяване. Постоянна инвалидизация има при 213 от жертвите; 25 са заболели от синдром на Гилен-Баре, а в документите на FDA се споменават и още 789 „сериозни“ последствия, без да се навлиза в подробности.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

3 коментара за "$1 милиард глоба на фармафията за лъжлива реклама на опасен продукт"

 1. inranxan  24.11.2011 г. | 12:07 ч.

  интересното че в случея с глоба се избягва личната отговорност на служителите давали разрешенията от страна на компанията и грам няма за държавните служители одобрили медикамента за продажба
  а и държавата дефакто отървава компанията от многомилярдно сумирани искове на 50 000 часни дела като ги глобява само 1 милярд…

 2. Миро  25.11.2011 г. | 04:08 ч.

  е тя държавата вече е събрала поне половин милярд само за да одобри медикамента да излезе на пазара.

  Не съм сигурен, но мисля че това споразумение е само между държавата и само 50,000 лица които са включени в иска, т.нар. class action, останалите с единични дела продължават а други които са афектирани от лекарството могат да заведат нови, стига да имат пари и търпение делото да се източи с години.

  Такива дела по принцип отнемат 5-10 че и повече години докато всяка страна изразходи всички възможни ходове в съдебната система за да получи желания резултат

 3. Стопанина  25.11.2011 г. | 12:03 ч.

  Гледайте как се навръзват нещата:

  Властите във Великобритания ще престанат да купуват (с пари на данъкоплатци) ваксината Cervarix против рак на маточната шийка, разработена от GlaxoSmithKline, а на нейно място ще използват конкуретния продукт Gardasil на Merck. От тамошното здравно министерство казаха, че решението им се дължи на намерението да използват „ваксина с по-широк обхват на защита“.

  Източник: Ройтерс

  Истината: Причината за смяната на Cervarix с Gardasil е съвсем елементарна. От Cervarix умряха твърде малко млади момичета, а властите и особено техните кукловоди искат ваксина „с много по-широк обхват на смъртоносно и осакатяващо действие“ – Gardasil е идеална за целта.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.