Blitz: Видео репортаж от едно гостуване в Берлин „по вода“

Завърнах се благополучно от командировката в Берлин и по неписана традиция бързам за сводката. Бързам, защото от утре (понеделник) отново изчезвам из дебрите на нашата провинция. Вместо обичайния фоторепортаж, качвам няколко клипа от транзитното ми препускане из града. За жалост съвсем набързо и с автобус минах покрай забележителности, като Бранденбургската врата и Райхстага, но успях да заснема някои не чак толкова популярни кътчета – Острова на музеите, намиращ се между два ръкава на река Шпрее, както и Берлинската катедрала, кръстът на която ослепително блестеше право в хотелската ми стая. И разбира се – уникалния аквариум в хотела. Беше едно много слънчево и сухо пътуване. но така се случи, че всичко се въртеше около водата.

Командировката ми беше за ежегодното технологично изложение IFA 2011 – подробни впечатления от него можете да четете в октомврийския брой на сп. HiComm. А в личен план на три пъти успяхме да се видим с д-р Асен Чилингиров, който се чувства значително по-добре – благодаря на всички, които откликнаха на молбата ми да му отправят пожелание за скорошно оздравяване. Явно изпращането на позитивни мисли в етерното пространство действа безотказно.

Ще се постарая през последните дни от отпуската ми за тази година да попиша по книгата и непременно да завърша подкаста за „Пришествието на Ариман“. Вече имам идеи за сценария. Останалото е въпрос на изразително четене и прилични записи.

* * *

Невероятният AquaDom в лобито на хотела. Вместимостта му е един милион литра солена вода. В него плуват 1500 тропически риби – представители на 50 различни видове. Във вътрешността на цилиндричния аквариум (височина 25 метра, диаметър 12 метра) има кухина, в която се движи асансьор за туристи с капацитет 48 души.

* * *

Берлинската катедрала.

Изглед от хотелската стая – горе нощем, долу денем.

* * *

Тази реклама на Siemens – огромната пералня – в общи линии още от входа на изложението IFA 2011 ни подготвяше за всичко останало. Показваха телевизори с огромни дисплеи, нормални телевизори с до 16 пъти по-висока резолюция от HD, новото поколение 3D телевизори без очила, лаптопи и смартфони със соларни батерии, прототипни мерцедеси като космически совалки…

* * *

Денем на туристическите корабчетата пътуват чужденци и понякога е много забавно, защото гледат хората по мостовете като музейни експонати. Горките англичани и американци като че ли не се досещаха, че ние, които гледахме тях от мостовете, също бяхме предимно чужденци.

* * *

Интересът към музеите е толкова голям, че се налага да си купите билет няколко дни предварително. Може би следващия път…

* * *

Телевизионната кула се вижда почти от целия град.

Ако хотелът ви е близо до нея, няма никакъв шанс да се изгубите из уличките.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.