Подкаст 01 (27.8.2011 г.): „Някой, на когото да се довериш“

Първият подкаст на „От извора“ е експериментален – нискобюджетен и доволно аматьорски; със съмнително качество на звука, без сценарий и с един неуверен оратор — в главната роля е вашият (понякога) говорещ Стопанин, който се чувства като риба на сухо. И все пак, за да имам поле за развитие, трябва да започна отнякъде. Казвам „трябва“, защото от нас не се очаква да си осигуряваме едно привидно спокойствие, като не излизаме от областта на личния ни комфорт – в моя случай това е писането.

Няма да правя патетични встъпления за един краен продукт, който си има много кусури, но все пак смятам, че е достатъчно приличен като за плахо начало.

ПОДКАСТ 01
„Някой, на когото да се довериш“

За най-доброто качество на картината (но не и на звука – микрофонът ми лови всякакви шумове) гледайте видеото с HD (720p) резолюция.

Подкастът в MP3 формат (15 MB / 15 мин.)

Ако имате желание и интерес от бъдещи подкастове, оставете мнение и препоръки как смятате, че ще се получат по-добре.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

24 коментара за "Подкаст 01 (27.8.2011 г.): „Някой, на когото да се довериш“"

 1. Мислещ  27.08.2011 г. | 15:53 ч.

  Браво! Един добър замисъл с едно добро начало.
  Убеден съм, че ще се радва на подобаващ слушателски интерес. Искрено се надявам, че ще ни поднасяш и тематични подкастове, където по-детайлно ще се разглеждат нещата от дадената тема.А що се касае до техническата част, нямам никакво съмнение, че следващите ще са на ниво. 🙂
  Твоя успех ще е радост за нас! 🙂

 2. zaharia  27.08.2011 г. | 17:41 ч.

  А аз пък не знаех що е то „подкаст“ и има ли почва у нас… Току що потърсих в Гугъл, та оттам разбрах, че било нещо като радиоемисия…

  Моето мнение: От една страна подкрепям Стопанина, задето е събрал кураж да излезе извън „комфортната си зона“, според мен добре звучи като за „първи път“.

  От друга страна аз лично по-добре възприемам и осмислям информацията когато тя е в писмен вид, т.е. като чета. С други думи – ще ми трябва време, за да свикна с този нов начин на представяне на информацията в сайта, затова се надявам поне на първо време да има и писмени публикации, т.е. преходът към подкастове да става постепенно, ако е възможно…

 3. Стопанина  27.08.2011 г. | 17:44 ч.

  Подкастовете няма да отменят писмените публикации.

  Те са просто алтернатива.

 4. Flame guardian  27.08.2011 г. | 17:50 ч.

  Браво и от мен! Не е важен микрофонът, а това което казваш. Давай смело. Очаквам следващия.

 5. Нед  27.08.2011 г. | 20:54 ч.

  Привет Стопанино,

  искам да ти кажа, че съм приятно впечатлен от гласа ти и правилното произношение на думите.

  Подкрепям те в това ново, за теб, начинание.

  По въпроса за фоновия шум – може да се изчиства със следните програми:

  Camtasia Studio 6 или 7

  Adobe audition 3

  Adobe Audition CS5.5

  Adobe Soundbooth CS5

  Поздрави!

 6. Тим  27.08.2011 г. | 21:10 ч.

  Ами как да ти кажа, това е страхотно! Много ми допадат този вид аудио формa – повече от видео представянето, а може би повече дори и от текстовия вид на информацията. Така че много се радвам, че включваш тази новост към сайта 🙂 И си имаш данните за радиоводещ, даже спокойно би могъл да изядеш хляба на някой от известните говорители – с малко опит и свикване при напредването на рубриката 😉

  За съвети – не знам, предполагам, че ти ще усетиш как да вмъкваш подкастите, колко често да са и т.н.; колко дълги, с единична насоченост и тема или с покриването на разновидни новини; или пък с покриването на множество новини в обща сфера. Може би ще е удачно да помислиш за вариант с вмъкването на някакъв плейър вместо ютуб за евентуалните по-дълги подкасти (не съм наясно колко е лимитът в ютуб за дължина на видеа). Въпреки че самият ютуб (чрез профила ти там) би могъл да привлече повече слушатели и да насочи вниманието им към важните и интересни теми. Всъщност може и да съм малко пристрастен, но си мисля, че самите подкасти са някак си предразполагащи и ми се струва, че ще допаднат доста на хората.

  Освен всичко друго, чудесна тема за старт. Интересно задаваш и въпроса за казването на НЕ… Ти как го възприемаш и виждаш този въпрос? Достатъчно ли е човек да търси истината (и забелязва лъжата), да я споделя (когато е уместно) и да не подпомага такива като госпожа-кметицата и структурите, стоящи зад нея (било то чрез неподчинение като неплащането на данъци и/или с гласуването за личности като Рон Пол) ?

 7. Тим  27.08.2011 г. | 21:49 ч.

  Като става въпрос за камери, ето какво питаше в една по-предишна публикация:

  Само не разбрах коя фирма ще осигури „спасителните“ камери и кои точно са лобистите на тези търговци във властта.

  Не бих се учудил, ако фирмата е направо на политик.

  Доколкото разбирам, една от възможните заподозрени фирми е Превативни системи за сигурност ООД. Интересно дали тази фирма примерно е на политик? А всъщност това няма толкова значение, защото (поне доколкото ми е известно) почти няма що-годе стабилна фирма, която да не се движи, подпомага или асоциира по някаква партийна линия.

 8. Стопанина  27.08.2011 г. | 22:08 ч.

  @ Нед

  Използвах Audacity за записа – тази програма си има опция за изчистване на шума, но такава обработка се отразява не само на шума, а и на гласа и музиката. Предполагам, че и с другите е така. При мен има много шум, защото микрофончето се подава на 2 сантима от порта на компютъра и улавя всички шумове на харддисковете и вентилаторите. Да не говорим колко ми е неудобно да изпъвам врат, за да говоря по-близо до микрофона. Трабва си ми друг микрофон с кабел, който мога да държа по-близо до себе си и по-далеч от РС-то. И да хваща шум, няма да е толкова силен и ще се чисти, без да засяга желания звук.

  @ Тим

  „…колко често да са…“

  Не искам да се ангажирам с подкастове точно през седмица, точно веднъж в месец или друг срок. Някой път може да са един път на месец, друг път – два пъти в седмица. Както дойде – зависи от темите, от времето ми от душевното ми разположение.

  „…колко дълги…“

  Ако са с видео и ги качвам в YouTube, трябва да са до 15 мин. Този първоначално беше 17 мин. и трябваше да режа тук и там по-малко, за да се вместя. То си и личи… 🙂

  Ако са чисто MP3, ще ги хоствам на сайта и могат да са с всякакъв размер.

  „с единична насоченост и тема или с покриването на разновидни новини“

  И тук не смятам да се ограничавам с правила. Понякога може да изреждам много интересни заглавия на новини и да ги коментирам с две-три думи. А друг път може да не коментирам изобщо новини, а да правя нещо като мини документално филмче или презентация, каквато ще е следващата за Ариманчо.

  Мисля да взимам интервюта – вероятно д-р Чилингиров ще е първият навит. А голямата ми мечта е да участват и читатели – може да е с въпроси по пощата, може да е гласово чрез групова сесия по скайп.

  Форматът на подкастовете е страхотен, защото дава разнообразни възможности.

  „Интересно задаваш и въпроса за казването на НЕ… Ти как го възприемаш и виждаш този въпрос?“

  Казваш „НЕ“, като противодействаш. Правя го с текстове и подкастове. Правя го, като всеки ден се гавря с наблюдателите зад камерите на МВР на „ул. Шести септември“. И го правя, като не плащам някои данъци – за да не отиват парите ми за още камери, ваксини и участия в чужди войни.

  Всеки си решава как да каже „НЕ“. Ако започна да давам универсални рецепти, това ще е упражнение на контрол върху волята на хората – а това е специалитет на черните братоци.

 9. Нед  27.08.2011 г. | 23:55 ч.

  Само да вмъкна, че горе написаните програми се използват в радио журналистиката и са продукти за професионална работа. За да се научи човек да работи с тези програми, се налага да се гледат 7-8 часа видео уроци – за да ти покажат как се работи със самата програма.

  На този сайт:

  http://www.lynda.com

  Има страхотни видео уроци за споменатите програми.

  Бог не избира квалифицирани, а квалифицира избраните.

  Поздрави и успех!

 10. Dani  28.08.2011 г. | 07:16 ч.

  Стопанино, поздрави за идеята и реализирането.
  Синът ми от доста време използва teamspeak с негови приятели. Знаеш, че не съм наясно с техническите въпроси, но ми е минавало като идея да имаме възможност и ние да си говорим тук във Форума.

 11. Димитър  28.08.2011 г. | 09:10 ч.

  Хах, изненада :D:D:D … добре се е получило.

 12. P.E.A.C.E.  28.08.2011 г. | 16:50 ч.

  Поздрави и успехи Иване!
  Продължаваш да изненадваш, а аз чак се чудя как съумяваш да вършиш толкова много неща? Работа си имаш, статии, книги, а сега и това – голям труд.

 13. Аха  28.08.2011 г. | 16:57 ч.

  Браво и на мен ми харесва новия формат. Дано повече хора схващат за какво става въпрос. Нито Фандъкова, нито ББ и свитата му работят в наша полза – на хората. Дерзай, ще те подкрепяме!

 14. vancho111  28.08.2011 г. | 19:20 ч.

  Браво!Добре се е получило.Очакваме следващите,успех Стопанино!

 15. Стопанина  28.08.2011 г. | 21:36 ч.

  @ Dani: Това с TeamSpeak изглежда обещаващо… Трябва да го проуча, най-вече дали могат груповите разговори да се записват, за да ги качвам на сайта. Можеш ли да питаш сина си, за да не губя време в инсталиране и тестване на програма, която в крайна сметка може да не ми върши работа?

  @ P.E.A.C.E.: Познай как смогвам. За сметка на други неща. 😐

  Благодаря и на всички останали за добрите отзиви.

 16. universum  28.08.2011 г. | 23:09 ч.

  Благодаря, че правиш този сайт. Подкастът ми хареса.
  Писаното си има обаче своите предимства.
  Очаквам с нетърпение повече разяснения за Ариман и Луцифер.
  Както изглежда в традиционните вярвания истината за устройството на света и определени йерархии се спестява. Макар на много хора опростената схема Бог и сатана, който му противостои на земята да е достатъчна има и търсещи повече подробности.

 17. Alexander  28.08.2011 г. | 23:20 ч.

  А така , така е по-добре според мен 🙂

 18. малоко  29.08.2011 г. | 14:51 ч.

  Ще очакваме с нетърпение втория подкаст! Поздравления за този! 🙂

 19. Боко  02.09.2011 г. | 14:03 ч.

  Страхотно! Пожелавам успех на новото начинание :))

 20. Тим  07.01.2012 г. | 14:41 ч.

  Над 3500 полицейски камери да бъдат поставени на 190 възлови места в София предвижда готов проект за видеонаблюдение в столицата. Такива зони са например кръстовищата на бул. „България“ с бул. „Г. Делчев“ и бул. „Т. Каблешков“.

  Освен големи кръстовища, се предвижда да се оборудват и Южният парк, Зоологическата градина, водоизточникът на София. Важно за полицията е да се инсталира техника и на изходите на София – Околовръстния път, бул. „Ботевградско шосе“ и началото на магистрала „Тракия“.

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1175502

  Така както са тръгнали и ако така продължават, по някое време можем да се събудим в град с камери на всеки метър.

 21. Стопанина  07.01.2012 г. | 15:07 ч.

  Така както са тръгнали и ако така продължават, по някое време можем да се събудим в град с камери на всеки метър.

  …и със закон, който ти забранява да гледаш камерите! Господарите в полицейската държава не се гледат в очите, а пред тях се минава с наведена глава.

 22. inranxan  07.01.2012 г. | 15:11 ч.

  http://www.ivanstamenov.com/2011/08/3090/comment-page-2/#comment-12209 напротив идеята на камерите е да се осъществява автоматично следене на база биометричните снимки които направиха за новите паспорти така автоматично даден човек може да бъде локализиран и следен тъи като компютър автоматично го сравнява със базата данни които всички ние доброволно предоставихме като ни снимаха за новите документи
  и системата работи ако някои си мисли че тепърва ще я правят…

 23. Тим  07.01.2012 г. | 15:24 ч.

  Леле, а бе имаше едни новини (преди 1-2, може би 3 месеца) за такива системи, които сравняват лицата на хората, идентифицират те и директно могат да си те следят все едно имаш GPS в себе си. Ама нещо не ги намирам сега… Май и Google бяха замесени.

  Иначе ще е много яко да си организираме нещо като флаери за лепене (при камерите). Примерно, нещо от сорта на: заплашително лице с надпис „Големия брат те гледа“. Само че не знам дали би им говорило нещо на хората такова послание.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.