Световната банка: Предстоят опасни времена за глобалната икономика

Нови и опасни времена очакват световната икономика, предупреди ръководителят на Световната банка Робърт Зелик. Дълговите проблеми в Еврозоната са по-обезпокоителни, отколкото средносрочните и дългосрочни проблеми в САЩ заради понижаването на рейтинга на страната, смята още той. По думите му ситуацията в момента не е като през 2008 година, а световната икономика се намира пред нова и различна буря.

Източник: bTV

Коментар от Стопанина: Схванахме идеята. Има големи проблеми. Затова трябва да послушаме шефовете на световните и европейските банки. Трябва да позволим авторитарно глобално правителство начело с Ариман – Княза на този свят. И трябва да поставим нацистката банка на Жан-Клод Трише и Бен Бърнанки (шеф на „Федералния резерв“) за регулатор на глобалната икономика.

„Нашата задачата е така да подготвим човечеството, че Ариман да бъде преценен по правилния начин. Ариман ще има задачи. Той ще трябва да направи това или онова, а хората ще трябва да оценят и използват разумно идващото чрез Ариман в света. Хората ще могат да го направят само ако са способни да се приспособят по разумен начин към онова, което Ариман вече изпраща към Земята от отвъдните светове с цел да контролира икономическия живот на Европа, без да бъде разпознат. Това не трябва да се случва. Ариман не трябва да контролира икономическия живот на Европа незабелязано. Трябва да се научим изцяло да познаваме неговите особени качества. Ние трябва да сме способни да му противодействаме с пълно съзнание.“ (Рудолф Щайнер)

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

26 коментара за "Световната банка: Предстоят опасни времена за глобалната икономика"

 1. Нед  15.08.2011 г. | 21:34 ч.

  В началото на миналия век, емисари на световното юдейско банкерство, започват да изкупуват от населението в България златото, като дават по-високи цени от пазарните.

  По време на ГОЛЯМАТА ДЕПРЕСИЯ и след нея, хартийките срещу които са изкупували златото се обезценяват.

  Сега това се повтаря. Заложните къщи специализирани в залози – хартйики срещу злато – са на всеки ъгъл.

  През 2009 – 2010 година, златото бе 850 – 900 долара за трой унция. Днес, 08. 15. 2011 златото е около 1800 долара.

  За всички, които искат да имат финансово познание (истинско) и да знаят всичко за парите и стойността им, силно препоръчвам книгата ЧЕСТНИ ПАРИ:

  http://bgrecon.commentary.net/bgrecon/North/gnhm/contents.htm

 2. Мислещ  15.08.2011 г. | 22:15 ч.

  Нед (15.08.2011 г. г. | 21:34 ч.)

  Да прав си, към днешна дата нещата стоят точно така. Но нека да те попитам нещо, само за момент си представи световна криза за питейна вода и храни – е ….. питам те тогава, натрупаното злато с какво би ти помогнало? 🙂

  Иначе, да си призная, миналата година – 2010 към октомври/ноември златото варираше от $1200 – 1400 за трой унция. Тогава от моите източници разбрах, че за 2011 прогнозите са да достигне $1800…. видя ми се доста смела прогноза. Мислих доста, но не посмях да играя на фондовата борса.
  Сега прогнозите за 2012 са до $2500 за трой-унция, ако ти стиска давай, вземи това което искаш.
  За мен, финанси, бюджети и всичко свързано с пари е апатично и досадно. Нямам нужда от това. Друго ме вълнува, но ти едва ли ще ме разбереш. 🙂

 3. Нед  16.08.2011 г. | 01:05 ч.

  Здравй, Мислещ.

  Важното е, хората да имат знание за истинските пари. Защото, печатащите хартийки без покритие ще властват над тях.

  Който прочете книгата ЧЕСТНИ ПАРИ ще разбере. А иначе на твоя въпрос:

  „Но нека да те попитам нещо, само за момент си представи световна криза за питейна вода и храни – е ….. питам те тогава, натрупаното злато с какво би ти помогнало?“

  В книгата ЧЕСТНИ ПАРИ има уникален пример от преди хиляди години за липса на храна и парите:

  „И като се свършиха всичките пари в Египетската земя и Ханаанската земя, всичките египтяни дойдоха при Йосифа и рекоха: „Дай ни хляб; защо да умираме пред тебе понеже се свършиха парите ни? (Битие 47:15).“

  Йосиф в Египет

  Нека да вземем един истински исторически пример, времето на големия глад в Египет. Йосиф беше предупредил Фараона за идващия глад и в продължение на седем години пратениците на Фараона събираха една пета от жътвата и я складираха в хамбари. Тогава дойде гладът. Реколтата изчезна. Хората от съседен Ханаан също страдаха. Никой нямаше достатъчно храна.

  „И Йосиф прибра всичките пари, които се намираха в Египетската и Ханаанската земя, за житото, което купуваха и Йосиф донесе парите в Фараоновия дом. И като се свършиха всичките пари в Египетската земя и Ханаанската земя, всичките Египтяни дойдоха при Йосифа и рекоха: Дай ни хляб; защо да умираме пред тебе понеже се свършиха парите ни“ (Бит. 47:14-15)?

  Какво имаха предвид с „парите се свършиха“? Те просто казаха, че в сравнение със стойността на животворното жито парите не струват нищо. Защо човек, който е изправен пред гладна смърт, ще иска да даде остатъците си от запасите от жито, за да получи пари? Каква полза ще има от парите? Той иска живот, не пари, а житото предлага живот.

  Тъй като парите „свършиха,“ те паднаха почти до нулево равнище на стойност. По този начин за да си купят храна, хората бяха принудени да изхарчат всичките си пари. Сега те бяха без храна и без пари.

  „А Йосиф рече: ако парите са се свършили, докарайте добитъка си, и ще ви дам хляб срещу добитъка ви. И тъй докарваха добитъка си на Йосифа; и Йосиф им даваше хляб срещу конете, стадата, чердите и ослите им; и тъка през оная година той ги прехрани с хляб срещу всичкият им добитък“ (Бит. 47:16-17).

  Бяха ли глупави египтяните? В края на краищата целият добитък и конете бяха полезни. Но животните ядат зърно. Зърното беше твърде скъпоценно през времето на глада, за да се хранят с него животни. Цялата стойност на животните е в това колко храна могат да произведат, а в Египет месото не трае много време. Мъртви животни в пустинна страна не остават ценни за дълго време. Защо да не се продадат животните за зърно, което устоява на горещините?

  Единствената причина Фараонът да има някаква полза от животните и от парите е, че той знаеше, че има достатъчно храна за да преживее глада. Той знаеше, че гладът ще свърши. По този начин той ще бъде собственик на цялото богатство на Египет на края на глада. Размяната беше добра сделка за него, но само защото той имаше храната, армията, за да я защитава, освен това той притежаваше, както вярваше, точно знание за това, кога ще свърши глада. Йосиф му беше казал, че ще трае седем години.

  Понеже имаше излишък от зърно, стигащ му не само за простото оцеляване, и понеже имаше „вътрешна информация“ за продължителността на глада, парите и добитъкът бяха ценни за Фараона, въпреки че не бяха такива за хората. Така доброволната размяна беше изгодна и за двете страни. Фараонът се отказа от зърно заради стоки, които могат отново да станат ценни в бъдещето. Египтяните се отказаха от стоки с много малка сегашна стойност за тях, за да получат абсолютно жизнено необходима стока. Всяка страна дава нещо по-малко ценно в размяна за нещо по-ценно. Всяка страна подобрява своета икономическо положение. Следователно всяка страна печели от сделката.

  Забележете, че тук не се занимаваме с някаква така наречена „равностойност на размяната.” Тази теория казва, че хората си разменят стоки само когато те са с равна стойност. Вярно е, че на пазара може да са на еднаква цена, но те не са с еднаква стойност в умовете на търговците. Това, с което се срещаме винаги в случаите на доброволна размяна, е неравностойността на размяната. Един човек желае да притежава това, което друг има повече, отколкото иска да запази за себе си. Тъй като всеки човек оценява като по-ценно това, което другият има, осъществява се доброволна размяна.

  Парите в Египет се обезцениха. Всъщност, зърното стана новата форма на пари, въпреки че Библията не го казва изрично. Това, което казва, е, че всеки е желал да продаде това, което е с бивша стойност, за да купи храна. Но ако някой предмет е нещо, което всички желаят, тогава можем да кажем, че той истинските пари.

  От ОБОБЩЕНИЕТО…..

  11. Стойността на парите не е постоянна (например по време на глад).

  13. Петте характеристики на парите са: делимост, преносимост, трайност, разпознаваемост и оскъдност. (Злато)

  http://bgrecon.commentary.net/bgrecon/North/gnhm/chap01.htm

 4. Нед  16.08.2011 г. | 01:31 ч.

  Пиша за парите, защото задачата на Ариман е да спре икономическия живот на хората. Мисля, че това ще стане, чрез монопола на печатаните пари, лихвения процент и частичния банков резерв (вижте в книгата ЧЕСТНИ ПАРИ.

  Чрез печатането на безконтролно количество хартиени пари, които чрез агенти (банки, корпорации) се влагат в изкупуването на активи, земи и бизнеси, се изземват благата на човечеството.

  Това не може да стане, ако стойността на парите е обезспечена със злато. Златото не може да се напечата. Очеизвадно!

  Още през 18 век, Ротшилд се опитва да изкупи Америка, чрез създаването на Втора Централна Банка, наричана Американска централна Банка (колко стари номера). Чрез подставени агенти и с монопола за печатане на долари…започва изкупуване на земя, ферми, добитък и каквото може да се купи. За щастие на американския народ, президента Линкълн отнема правото на „Американската“ централна Банка да печатат долари. По-късно Линкълн е убит заради тази си постъпка.

  Всичко това с втората Американска централна Банка, е описано от великолепния писател Теодор Драйзер в романа ФИНАНСИСТ (трилогия, забранена в САЩ.

  Поздрави!

 5. Стопанина  16.08.2011 г. | 09:56 ч.

  задачата на Ариман е да спре икономическия живот на хората.

  Нед, чакай малко, приятелю. Целта не е да спре икономическия живот, а да го контролира незабелязано. И като контролира икономическия (това ще рече и политическия живот), реално контролира почти целия живот на хората.

 6. ARRI  16.08.2011 г. | 15:13 ч.

  Това не може да стане, ако стойността на парите е обезспечена със злато. Златото не може да се напечата. Очеизвадно

  Aбсолютно е невъзможно да се въведе “златниия стандарт“.Това означава да спре да функционира икономиката. Ще станем силно зависими от количеството злато в света. Ако се копае повече злато, без намеса на централната банка лева ще поевтинява и ще се шири инфлация. Ако не се копае достатъчно злато за да допълваме резервите си, централната банка ще трябва да се намесва сериозно за да попречи на икономически растеж да доведе до дефлация и риска от дефлационна спирала. Ами я си представи, ако в Уганда изкопаят хиляди тона злато(примерно), и какво ще стане? Ми Уганда сават босовете, а Дойчо(Германия) и чичо Сам стават чираците. Забравете за “златния стандарт“, в днешно време той не върши работа.

 7. P.E.A.C.E.  16.08.2011 г. | 15:20 ч.

  ARRI, ако това което пишеш е вярно (знам че така горе-долу го пише в учебниците, защото съм го учил), то излиза, че има инфлация и дефлация заради златото?!?
  Е нали няма златен стандарт сега, а пишеш че ако има такъв – ще има възможности за кризи. Е то не е ли пак същото? 🙂
  Парадокс? Или може би кризите се получават заради други неща?

 8. Нед  16.08.2011 г. | 15:22 ч.

  Привет, Стопанино!

  Да, изречението ми е неточно.

  Незабелязаното контролиране на икономиката става чрез централните банки, които контролират количеството пари в обръщение и лихвения процент, и частичния банков резерв(виж ЧЕСТНИ ПАРИ). Така, чрез предизвикване на икономически рецесии, депресии, инфлации, стагнации и стагфлации, се контролира икономиката, и хората.

  Ако парите бяха със златен стандарт, нямаше да могат да се създават трилиони пари от нищото и да се дават с лихва(цялото златото по света е за около 2 трилиона, а само САЩ има дълг към банкерите на ФЕД за 8-9 трилиона и към Япония, Китай и Русия 5-6)…така – чрез лихвите – се изтеглят количеството пари от икономиката и влизат в трезорите на банките им. След като парите в икономиката са в техни ръце, хората отиват при тях за кредити…и т.н. Възможностите за контрол при монопол на паричното прозводство и предлагане са неизброими.

  Най-важното е, че има монопол на произвосдтвото на хартиени пари и така се контролира Икономиката.

  Поздрави!

 9. Нед  16.08.2011 г. | 15:34 ч.

  ARRI, не знам какво си завършил, но очевидно са те накарали да повярваш в това, което твърдиш.

  По света в момента всички централни банки се запасяват със злато и заменят хартийките си за този ценен метал.

  Златото е съвършената форма на пари. То е парите на Господ. От 5000 години всички го използват.

  Очевидно е, че тези, които имат монопол на печатането на парични знаци са преиначили икономическото познание до неузнаваемост. И много завършили икономисти имат непълни и направо погрешни знания са финансите и парите.

  Препоръчвам книгите на Рон Пол (Не са преведини на български)
  Книгата Ч

  Този сайт също е добър:

  http://www.istinski-pari.com/

 10. ARRI  16.08.2011 г. | 17:31 ч.

  това по никакъв начин няма да промени създаването на пари от нищото. Както споменавам по-горе, възможността за тези пари се появява от съществуването на банките и възможността за даване на заеми в пари от трезора, т.е. на по-малко от 100%-тно покритие на депозитите. Но депозити при 100% покритие са безсмислени – банката не може да дава заеми от тях и да печели лихва върху тях, което значи че и хората няма да взимат лихва от депозитите си.
  Kато следствие от създаването на пари от нищото, дори със златния стандарт няма да промени факта че правителството може и ще раздува количеството пари, което значи че макар американското правителство да не може да печати пари за да харчи, то американското общество пак ще може да „печата“ пари, само че през банковата система а не през Fed, и за тези пари пак ще консумира реални блага. Или както казва Тери Пратчет „There is no power in the world can keep a bank honest, if the bank itself does not want to be.“

 11. ARRI  16.08.2011 г. | 17:39 ч.

  P.E.A.C.E., изобщо си нямам идея какво провокира кризите. Явно всичко наисатина опира до умишлената грешка на Лоу .По инициатива на Джон Лоу създадена грешка – ползване на „Незлатни пари”, при запазен начин на държавно финансово управление от време със “Златни пари”.
  В промяна с „Незлатни пари“, правителствата страдат от собствени действия на съхранени унищожителни условия, поради удължено старо финансово поведение от минало със „Златни пари“.
  С този дефект, властите са с намалени бюджетни постъпления, увеличени плащания и не могат да прекратят регресивни икономически прояви.
  Жестоките щети при кризи са причинени от незавършен градеж в най-висша държавна управа.
  Поради наличие на „Грешка на Джон Лоу”, участниците в стопанския живот попадат в „Капан на парите”.

 12. Нед  16.08.2011 г. | 21:10 ч.

  ARRI, по-нищо казващи мисли, рядко съм чел. С тази терминология „Грешка на Джон Лоу” се изказва един човек написал книга.

  Иван Митев написа:

  „Федералния резерв на САЩ (ФЕД) е в капана на „Грешката на Джон Лоу” и каквото и да направи винаги ще се достигне до криза и тази криза е поради наличие на „Грешката на Джон Лоу” в днешното държавно финансово управление на САЩ.

  Доказателство:

  „1) Ако се запази „Грешката на Джон Лоу” в държавното финансово управление на САЩ – ФЕД каквото и да прави – винаги ще се развива криза.

  2) Ако се прекрати „Грешката на Джон Лау” в начина на държавното финансово управление на САЩ, то кризата ще се премахне.

  Днес работата на Федералния резерв на САЩ е затруднена, защото при наличие на „Грешката на Джон Лоу” няма полезен ход.

  ФЕД е жертва на катастрофалната държавна „Грешка на Джон Лоу”, която се продължава от американското правителство.“

  Адрес на цитата:

  http://www.investor.bg/news/comments/117323/337.html

  Просто се чудя, щом не знаеш какво провокира кризите, как се изказваш по финансови въпроси?

  Когато парите са със златно покритие, и държавата контролира това, а се отпускат заеми, които са притежание на банката, без частичен банков резерв, инфлация не може да има.

  И каква е тази мисъл?:

  „Но депозити при 100% покритие са безсмислени – банката не може да дава заеми от тях и да печели лихва върху тях, което значи че и хората няма да взимат лихва от депозитите си.“

  Нима ако банката има 1 милион резерв и даде от тях 100 000 с лихва от 10%, няма да извършва традиционната дейност и да задоволи търсенето на капитал от предприемачите?

  Имаш нужда да прочетеш първо:

  БИБЛЕЙСКО БАНКОВО ДЕЛО

  http://bgrecon.commentary.net/bgrecon/North/gnhm/chap07.htm

  Второ:

  ЧАСТИЧЕН БАНКОВ РЕЗЕРВ

  http://bgrecon.commentary.net/bgrecon/North/gnhm/chap08.htm

  И нека да е ясно, че ние тук не рекламираме книгите си, а даваме ясно и конкретно знание.

 13. Мислещ  16.08.2011 г. | 21:29 ч.

  Всички тези финансови институции, банки, борси и прочие, точно това правят „пари от нищото“. Тъй наречени „виртуални или кухи пари“.Пари зад които няма реална стойност. Не веднъж съм казвал,че социалния модел на живот в момента базиращ се на монетарната система е обречен. Въпрос на време е да се срути тотално. В повечето пророчества се твърди за нови отношения между хората. Отношения които ще се градят с Любов. Любовта ще е движещата сила, колкото и налудничаво да звучи това, погледнато през призмата на сегашния ни начин на живот. А когато човек прави нещо с любов, той не търси материално измерение за труда си. По-скоро ще бъде духовно блаженство, че правиш нещо за ближния.

  На този етап от нас се иска да сме максимално информирани, и така да уреждаме делата си, че да бъдем възможно най-малко икономически зависими. Което хич не е лесно, изисква отказ от доста материални придобивки, защото чрез тях ние сами се поставяме в икономическа зависимост, която по един или друг начин определя нашите желания, мечти, чувства, въобще целият ни живот. Стопанина го е казал много ясно по-горе, цитирам:

  Задачата на Ариман е да контролира икономическия живот незабелязано. А като контролира икономическия, ще контролира и политическия живот или тотален контрол над живота на хората.

 14. ARRI  16.08.2011 г. | 22:01 ч.

  @Нед, съгласен съм със това, което пише Митев. А ти сигурен ли си, че знаеш какво, кой и защо ги провокира кризите?

 15. Нед  16.08.2011 г. | 22:26 ч.

  ARRI, неясни неща и термини, които нямат формулировка не мога да смеля, а и няма как, и за това не разбирам за какво говориш нито ти, нито въпросния господин. Според мен, за да си съгласен с това, което казва господина, трябва да си запознат с писанията му. Да си му закупил книгата или книгите. Ще ни осветлиш ли по един разбираем начин за фундаменталните истини на господин Митев? Или ще ни принудиш любопитството ни да вземе връх и да си закупим въпросната творба?

  Аз, колкото и нескромно да звучи, съм абсолютно наясно за какво говоря и имам логическо обяснение на кризите, което съм споделял със Стопанина и приятелите на неговия дом.

  Кризите започват от преди 300 години, когато възникват частните централните банки с частичен банков резерв и необеспечени със злато пари. С едно изречение:

  Аз съм експерт по валутна търговия и финансови пазари със солидни знания и многогодишен практичен опит и с доказателство за това.

  Мислещ, следвайки логиката на мислите ти, чувствам, че ако не си чел книгите за Анастасия на Владимир Мегре, ще те докоснат по един необикновен начин.

  Поздрави!

 16. ARRI  16.08.2011 г. | 23:13 ч.

  @Нед , щом икономистите според теб не казват нищо, а какво ли казват утопистите като Гари Норт ?!?! Явно се разминаваме с теб, и за това предлагам да прекратим дискусията. И не искам да Ви плаша, нито да ви разочаровам, но не очаквайте в скоро време нито златен стандарт, нито някакви революционни утопични промени. Поздрави и лека вечер
  ARRI

 17. dragonn  16.08.2011 г. | 23:22 ч.

  Благодаря стопанино, че ми сложи забрана да пиша във форума.

 18. dragonn  16.08.2011 г. | 23:33 ч.

  Така и не разбрах с какво е провокирано това?
  Сега само остана да ме баннеш и всички ще сме доволни. 🙂

 19. dragonn  17.08.2011 г. | 00:23 ч.

  Моя грешка стопанино. Не мога да пиша във форума докато не съм логнат…явно трябва да увелича ракията. 🙂

 20. dragonn  17.08.2011 г. | 00:27 ч.

  Всички глуости дето съм ги писал може да останат за показно.

  Относно темата за да не съм офтопик – нямам мнение.

 21. Нед  17.08.2011 г. | 02:05 ч.

  Господин Митев е Икономист по строителството завършил по времето на изучаването на ПОЛИТ ИКОНОМИКА, завършилите тогава нямат нищо общо с Икономистите от Австрийската школа. Видни личности от Австрийската школа – Фредерик Бастиа,Лудвиг фон Мизес,Фридрих фон Хайек.

  Повече за тези икономисти от Австрийската школа:

  http://atlas-bg.eu

  И тук става въпрос за пари и финанси, а не за икономика и централно планиране!

  Гари Норт е историк, икономист, християнин, либертарианец, от Австрийската икономическа школа. Помага на Рон Пол като научен сътрудник от 1976 година. Основател на института по християнска икономика и т.н….Автор и съавтор на повече от 50 книги.

  ARRI, очевидно разбиранията ни за парите и финансите са на диаметрално-противоположни позиции.

  За мен, частичния банков резерв, частните централни банки и монопола им върху паричното обръщение и лихвата, както и необезспечението на парите със злато и сребро са причината за бедите на хората.

  Автори, които отричат обезспечението на пари със златото…не заслужават повече коментар.

  И за да подкрепя тезата си ще задам въпрос: Защо централните банки по света се запасяват със злато и го разменят за хартийки?

  Повече няма да коментирам автора на „Грешката на Джон Лау“…само ще поясня за историческата личност Джон Лау:

  „Джон Лоу е създал първата френска централна банка при Луи XV – Banque G?n?rale – и е премахнал дотогавашната златна валута с хартиени пари. С печатницата само за 3 години е надул най-големия балон след холандските лалета и при спукването му централната банка, както и много други покрай нея фалирали, а Лоу избягал за Венеция, преоблечен като жена“

  Поздрави!

 22. darin  17.08.2011 г. | 02:59 ч.

  И за да подкрепя тезата си ще задам въпрос: Защо централните банки по света се запасяват със злато и го разменят за хартийки?“

  Ами защото другите им „идеи“ се изчерпаха…

 23. Стопанина  17.08.2011 г. | 09:45 ч.

  @ dragonn

  Проблемът е изцяло във вашия телевизор. 😉

  Дори не съм помислял да те бананизирам.

 24. Мислещ  18.08.2011 г. | 01:58 ч.

  Стопанина (17.08.2011 г. г. | 09:45 ч.)

  @ dragonn

  Проблемът е изцяло във вашия телевизор. 😉

  Дори не съм помислял да те бананизирам.

  Проблема на Дракончето е в нередовното пиене :))))) той ще ме разбере.

 25. Мислещ  18.08.2011 г. | 02:05 ч.

  Стопанино,моля офтопика да изстриеш. Беше несъзнателно създаден.
  Благодаря, за разбирането!

 26. Мислещ  18.08.2011 г. | 02:46 ч.

  dragonn (17.08.2011 г. г. | 00:23 ч.)

  Моя грешка стопанино. Не мога да пиша във форума докато не съм логнат…явно трябва да увелича ракията. 🙂

  Явно да, то май проблемите ти са от нередовната закваска! 🙂

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.