„Монсанто“ подготвя пускането на генно-модифицирана пшеница

(Преводен материал)

Биотехнологичният гигант „Монсанто“ обяви плановете си да започне тестовете на генетично-модифицирана (ГМ) пшеница. Това става въпреки провала при по-ранните опити на компанията да се сдобие с широка подкрепа за технологичната разработка.

Сред ГМ храните, които вече могат да се намерят на пазара, се нареждат такива като царевица, соя и захарно цвекло. В началото на последното десетилетие „Монсанто“ опита да въведе и ГМ пшеница, но през 2004 г. се отказа от усилия в тази насока, след като международните прекупвачи заплашиха да бойкотират пшеницата от САЩ – по този начин американските фермери се принудиха да отхвърлят технологията.

В очакване на рекордно високи цени на пшеницата в САЩ заради оскъдната реколта, породена от лошия климат, от „Монсанто“ задействахме плановете си за разработката на ГМ пшеница, която издържа на суша и на стресови условия и ще осигури по-обилен добив – смята изпълнителният директор на компанията, Клеър Каджейкъб. Конкурентните компании Syngenta и BASF също обявиха намеренията си да създадат ГМ видове на пшеницата.

„Не бих казала, че скачаме и с двата крака в разработката“ – казва Каджейкъб. – „Но не бих казала и че се колебаем. Имаме готови видове пшеница, който са най-логични (за въвеждане сега). Сега е моментът.“

Биоинженерите на „Монсанто“ продължават да тестват гени и тепърва ще опитват да създадат нови пшенични видове. Компанията се надява, че ще може да започне с полевите тестове в рамките на година или две – твърди Каджейкъб – като може да отнеме 10 години, преди ГМ пшеницата да бъде комерсиализирана.

Каджейкъб уточнява, че успоредно с това, компанията създава и ценоразписи, като все още не е взела решение дали ще позволи на фермерите да запазват семена от ГМ пшеницата. Към днешна дата „Монсанто“ забранява на фермерите да отделят зърна за семе от ГМ реколтата – една практика на корпорацията, която отдавна беше заклеймена по целия свят.

Сюзън И. Шенк пише в книгата си The Live Food Factor:

„Компании като „Монсанто“ разработват ГМО, за да могат да патентоват семената. Продажбата на семена без патент не е особено печеливша. Освен това, тъй като ГМ посевите не могат да се възпроизвеждат заради един „самоубийствен“ ген, добавян в тяхната ДНК, фермерите са принуждавани да закупуват нови семена всяка година. Резултатът в крайна сметка ще е потенциален монопол върху храните, доста сходен с този при петролните и банковите картели. Тази практика постепенно установява една подмолна форма на монопол, която ще става все по-лоша и по-лоша, докато картел от шепа хора установи контрол над цялото производство на храни.“

Автор: Давид Гутиерес

Източник: NaturalNews по материали от Reuters

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

4 коментара за "„Монсанто“ подготвя пускането на генно-модифицирана пшеница"

 1. Мислещ  26.04.2011 г. | 23:45 ч.

  Това донякъде ще се съчетае с стремежа за тотален контрол. От една страна ще е печатът(импланта, без който няма да може да се извършва каквато и да е финансова, административна или каквато и да е друга дейност, а от друга храната. Най-вероятно и водата ще е под някакъв контрол, с оглед на бъдещите засушавания. И какво ще ни остане, май само вярата в Бог. Колкото по-силна и истинска е тази вяра, толкова по-леко ще се преодоляват всички тези изпитания които ни очакват в бъдеще. 🙂

 2. Стопанина  27.04.2011 г. | 00:41 ч.

  Още една новина от днес: Компанията Монсанто ще получи права сама да се полицейства – тоест да разследва последиците от ГМО.

  В такива моменти се питам дали не сънувам.
  Честно, сънищата ми са по-нормални вече.

 3. ARRI  29.04.2011 г. | 00:00 ч.

  В очакване на рекордно високи цени на пшеницата в САЩ заради оскъдната реколта, породена от лошия климат, от „Монсанто“ задействахме плановете си за разработката на ГМ пшеница, която издържа на суша и на стресови условия и ще осигури по-обилен добив – смята изпълнителният директор на компанията, Клеър Каджейкъб. Конкурентните компании Syngenta и BASF също обявиха намеренията си да създадат ГМ видове на пшеницата.

  Лошия климат, си го предизвикват умишлено.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.