Рудолф Щайнер: Древните Мистерии, Великден и Възкресението

„Великденският празник като част от мистерийната история на човечеството“

Мръква се, но още е Великден. Умишлено изчаквах публикуването на настоящия материал, който е и празничното ми пожелание за всички гости – да знаем историята на Великден, неговия смисъл и заветна цел. Забавих честитката, за да можем първо да приключим с обичайните „Христос Возкресе!“ и абстрактните (дори лицемерни) пожелания като това тук: да се прегърнем (но само ако сме „свои“) и да обичаме (но само тези от нашето вероизповедание).

Защото Христос може и да е възкръснал – това си е Негово постижение – но ние още не сме. И защото прегръдките и любовта не са само за Великден, както излиза от празничните обръщения на пишман-богослови. Да, точно такива са, независимо дали имат титли на митрополити и т.н.

Всеки, който чете отдавна материалите в „От извора“, би трябвало да очаква, че няма да предложа проповеди как трябва да се прегръщаме цял живот, докато накрая все някога умрем в невежество – но с голата надежда, че ще дойде Христос да ни извади кокалите от гробовете, за да ги облече в мръвки за нов вечен живот в Царството Божие. Буквалистките разбирания на Църквата, които по нищо не се различават от долнопробните холивудски филми за зомбитата, никога не са имали място на този сайт. Няма и да имат. Всеки е свободен да вярва в каквото пожелае, но аз пък си запазвам правото да пресявам информацията в моя виртуален кът от Космоса.

„Великденският празник като част от мистерийната история на човечеството“ е цикъл от 4 лекции на Рудолф Щайнер, изнесени от 19 до 22 април 1924 г. в Дорнах, Швейцария. Това е скоро, след като Католическата църква надъхва немските нац(ионал)исти да изгорят Гьотеанума на антропософите. Може да се каже, че лекциите за Великден и Възкресението са едни от първите, изнесени във възкръсналия Гьотеанум. Преводът им на български дължим на д-р Димитър Димчев. А нелеката работа по редакцията им на осъвременен български дължите на мен, вашия (понякога) скромен Стопанин.

* * *

СЪДЪРЖАНИЕ:

1.ПЪРВА ЛЕКЦИЯ
Възникването на Великденския празник от мистерийния принцип. Великденският празник има своите езически източници не в пролетните, а в есенните празници. Мистериите на Адонис. Продължението на древната мистерийна идея в правилно разбраната Великденска идея. Антропософският светоглед като единствен начин да бъде отново пробуден заспалия инстинкт на човека за истинското Възкресение. Мистерията на Голгота и новото посвещение. За отношенията между Христос и Исус. Новото посвещение като единствения надежден принцип на съвременната цивилизация.

2.ВТОРА ЛЕКЦИЯ
Лунните и Слънчеви сили в изграждането на човека. Природна необходимост и зависимост от Лунните бащини сили и техните стопяващи импулси. За съхранените след смъртта Сатурнови сили. Степени на древното Великденско посвещение. Възкресението на духовно-душевния човек от физическото тяло в сферите на духовния Космос.

3. ТРЕТА ЛЕКЦИЯ
Разглеждане на духовните връзки в звездното небе. Тайната на Луната. Планетарни зависимости и техните въздействия върху етерното тяло на човека в условията на Лунната светлина. Човекът като носител на Слънчевата светлина. Лунно посвещение: Слизащата отгоре Мистерия на пролетта. Слънчево посвещение: Следсмъртно извисяване в духовния свят на есенните Мистерии. Празничният годишен кръговрат.

4. ЧЕТВЪРТА ЛЕКЦИЯ
Мистериите като естествената обкръжаваща среда за човешкото същество. Възраждане на древния мистериен принцип и развитието на свободата. Мистериите на Ефес. Звучащото астрално тяло на космическия човек. Изграждане на светлинното етерно тяло. Пожарът в Ефес и раждането на Александър Велики. Аристотел и неговия ученик – Александър. Имагинативното познание като средство за разчитане на звездните тайни. Езотеричната азбука на космическата писменост. Безкрайният празник на антропософското познание. Окултните последици от опожаряването на Гьотеанума.

* * *

Христос Возкресе!

Наш ред е…

(Не пропускайте и този материал за Възкресението и „новото раждане“)

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

13 коментара за "Рудолф Щайнер: Древните Мистерии, Великден и Възкресението"

 1. Александър  25.04.2011 г. | 00:27 ч.

  Искам да те попитам, какво мислиш за общоприетите ритуали като например украсяването на елха или чукането с яйца? Не представляват ли езически ритуали, коренящи се в римски времена? Великден или Easter не е ли кръстен на богинята Ищар? Как ти изглежда това обикаляне на църквата в полунощ? Лично на мен тези традиции са ми изклюрително противни! Това в което вярвам аз, е че трябва да почитаме и да се радваме на всеки един ден. Аз мисля, че дори празнуването на рождени ден е неправилно.

 2. Стопанина  25.04.2011 г. | 01:00 ч.

  @ Александър

  какво мислиш за общоприетите ритуали като например украсяването на елха или чукането с яйца? Не представляват ли езически ритуали, коренящи се в римски времена?

  Практиката да се украсяват елхи е едва на два века. Ако изобщо можем да го наречем обичай, той започва едва от 19 век. Относно яйцата: въпросът има две страни. Чукането с яйцата не ми допада, защото там идеята е за физическа сила и „победители“ (биячи) в не особено духовен смисъл на думата. Но обичаят да се боядисват яйца е много древен – доколкото ми е известно, започва от втората културна епоха на настоящия голям времеви цикъл: в антропософията, теософията и изобщо окултизма тази втора културна епоха е наричана древноперсийска (5067-2907 г. пр.Хр.).

  Яйцето дори в още по-ранни времена винаги е символизирало Новия живот, Цялостта и в известен смисъл Вечността. Затова за мен няма нищо смущаващо, че древният обичай да се боядисват яйца е възприет от хората и след идването на Христос. Може би точно боядисването на яйца онагледява това, което представлява човечеството.

  Както яйцата, така и хората са с различни цветове, различни шарки, всеки от нас има различни таланти и умения. За това, че на едни Бог е дал едно, на други – друго, на трети – трето, за тези неща много красиво пише ап. Павел в посланията си. Яйцата (и хората), макар различни външно, вътрешно разполагат с всички сили, които е вложил Бог, за да добием новия живот, Възкресението или новораждането. От тази гледна точка не само не съм против обичая с боядисването на яйцата, но всъщност много ми допада.

  Обикалянето на черквите е поредният ритуал, съчинен наскоро от поповете, за да привличат хората. Имаше и един или няколко случая, когато поповете даваха под наем кози с поводи, които хората да дърпат след себе си, че и това било „християнско“. Такива измишльотини не са свързани само с Великден, а с почти всеки ритуал.

  Когато преди години кръщавах едно дете, попът искаше да плюя няколко пъти на пода в черквата и да казвам, че се отричам от Сатаната. Както се сещаш, това също е измислица, която няма нищо общо дори с каноните на православието, камо ли с Христовото учение. Но плюх му на сатанинската черква – не ми се спореше тогава, а и аз си знам какво съм вложил като мисли в тези плюнки.

  Аз мисля, че дори празнуването на рождени ден е неправилно.

  Аз пък мисля, че е правилно. И точно по тази причина всяка Коледа празнуваме рождения ден на Христос, на Светлината и на Спасението като цяло. Виж този материал – в него има и за елхите. А за индивидуалните рождени дни на всеки човек – в бъдеще хората ще са много по-просветени и ще раждат децата си по Закона каквото горе – такова и долу. Когато човек се роди на точното време и на точното място, ще може безпроблемно да напредва в своята еволюция. Но това е далече – ще минат поне 2000 години.

 3. Александър  27.04.2011 г. | 20:20 ч.

  Благодаря за отговора, определено се радвам, че съм открил сайта ти, съгласен съм с почти всичко, което пишеш.
  Все пак си имам причина, поради която си задавам подобни въпроси, в случая тя е следната лекция:  Нямах намерение да я поствам, но все пак, някога, можеш да я погледнеш 🙂

 4. Goodman  05.05.2013 г. | 01:22 ч.

  Честито Възкресение Христово!

  За всеки човек на Земята е пролята по капка кръв на Голгота.
  Да сте живи и здрави всички.

 5. giordana  05.05.2013 г. | 13:15 ч.

 6. Дорина  13.04.2014 г. | 19:31 ч.

  Аааааа…. ето на това отдавна искам да се науча! И дойде моментът! 🙂
  Който иска да се учи и е в София, да се присъединява – в 14ч. във вторник сбираме групичка.

  Къде можем да изпишем великденските си яйца
  С най-изкусните традиционни техники

  http://www.edna.bg/svobodno-vreme/izkustvo/kyde-mozhem-da-izpishem-velikdenskite-si-iajca-4633881?utm_source=netinfo&utm_medium=rss_banner&utm_campaign=edna.bg_rss_may_2012

 7. Дорина  15.04.2014 г. | 19:21 ч.

  Днес изписах първите яйца в живота си!
  Много е лесно, увличащо и красиво, да виждаш как нещо се ражда в ръцете ти. Не усетих как минаха два часа! Чувствах се като на едно-времешна седянка.

  Много би било полезно за децата, защото ги концентрира, развива фините им движения, и разбира се – въображението.

  Ще обясня накратко как се прави, за ентусиастите!

  https://drive.google.com/folderview?id=0B8ixxinWehqzSFhoNW9pRHFCa2s&usp=sharing

  По принцип смисълът на т.нар. „писани яйца“ е да бъдат подарени на скъп човек, да се нарекат с най-съкровени желания. Те не са за традиционната битка с най-силно яйце, нито се ядат, а се подаряват и се пазят като скъп подарък. Затова е най-добре яйцето да бъде „продухано“, т.е. да го няма съдържанието му, и да се изпише само черупката му. Много е специално цялото това нещо, останал е в езика и отношенията ни изразът „Гледам те като писано яйце“. Обикновено това се казва за по-разглезените булки, но не винаги…, има и такива мъже. 😆

  В нашия случай ние бяхме с твърдо сварени яйца. Нужни са ни следните неща: обикновена свещ /ще видите на снимките, беше сложена в пясък в една чашка, за да не капе, и да е удобно на нивото на ръката, когато работи човек/, специална писалка за яйца, пчелен восък, оцет, разтворени бои за яйца, разделителна кора за яйца да съхнат.

  Специалната писалка в момента можела да се намери в хипермаркерите, където се продавала заедно в комплект с пчелен клей. Отгоре над писеца има малка дупчица, и в него периодично подпъхваме миниатюрно топче восък. Загряваме странично на пламъка на свещта и отдолу на писеца започва да излиза разтопения восък на тънка ивичка. И тъй… почващ да твориш.

  Като е готово изписването яйцето се пуска в оцет няколко минути. Оцетът отмива тук-там останал някой ваш пръст и прави яйцето украсено единствено с рисунките.

  После се пуска в боя или бои, вече както си реши всеки. Аз ще го направя в памук с различни бои, в който загърлям яйцата и стават като дъгата. Но сега боядисването беше по-семпло.

  Яйцата трябва перфектно да изсъхнат – най-добре в една кора за яйца, която има добра разделителна способност.

  Най-важното предстои. Странично на пламъка се доближава яйцето, и с една салфетка или памук след като леко загрее изчистваш в една посока пчелния восък. Обаче това е много рисковано, защото може да не прецениш добре и да ти почернее, т.е. да ти се опуши яйцето. Нужно е да си майстор. Но ако не си – прибираш се у дома, грабваш сешоара, насочваш го към яйцето и извършваш същото движение. Така восъкът се сваля, а отдолу се показва бялата следа, която фактически остава като рисунка на черупката.

  Ами това е! Успех творческо вдъхновение! 🙂

 8. Дорина  15.04.2014 г. | 22:21 ч.

  Е! Оказа се, че сме герои на БТВ, и… още по-голяма нагледност по темата!!! 😆
  Червеното яйце дето го фокусира камерата е мое!
  Смешното е, че поизбягах от работа, а сега съм на мегдана и шаря яйца. Но, простено ми е. 😆
  http://btvnews.bg/video/videos/news/razlichen-velikden-s-pisani-jajca.html

 9. Георги  03.05.2016 г. | 15:46 ч.

  Здравейте! Прерових доста литература, но не успях да намеря това, което ми трябва. Дали ще можете да ми помогнете? Търся текст на Рудолф Щайнер или негов последовател, в който ясно да се обяснява като за начинаещи в неговото учение „Защо Христос?“. Защо Христос, а не някой друг, примерно Аллах или Йехова, или Кришна, или Маниту? 🙂 Можете ли да ми препоръчате лекция или книга, която да прочетем и да получим достъпен отговор на този въпрос?

 10. Стопанина  03.05.2016 г. | 16:49 ч.

  Георги,

  Сведенията по този въпрос са дадени в различни лекции от разни антропософски книги. В общи линии Щайнер често се позовава на Христовите думи от Новия завет, че „никой не дохожда при Отца Ми освен чрез Мене“.

  Може би ще ти бъдат интересни следните подбрани цитати и съответните им библиографски препратки:

  http://www.otizvora.com/2013/08/5685

 11. Dani  03.05.2016 г. | 23:52 ч.

  Георги,
  предлагам ти да се запознаеш добре с това което е направил Христос за нас, хората и Земята, и значението Му за Космоса, ако не си го направил до сега. А, ако знаеш, отговорът е очевиден.

 12. Емо  04.05.2016 г. | 01:20 ч.

  Библията например?!

 13. Георги  04.05.2016 г. | 16:03 ч.

  Благодаря за ценната информация. Хубав ден!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.