Енергоспестяващите крушки съдържат канцерогенни химикали

Опасенията относно флуорисцентните (CFL) крушки се подновиха, след като група учени предупредиха, че тези осветителни тела съдържат химикали, допринасящи за развитието на рак. В техния доклад има съвет към потребителите да не оставят крушките включени за продължителни периоди, особено в близост до главата на някой човек.

Петер Браун, който е ръководил тестовете в лабораторията Alab, Берлин, казва:

„Важно е такива канцерогенни субстанции да бъдат държани максимално далече от средата, в която живеят хора.“

Флуорисцентните крушки вече се използват масово във Великобритания, след като влезе в сила директива на Европейския съюз за постепенното премахване на традиционните крушки с нажежаема жичка от търговската мрежа. Немските учени са открили, че по време на работа енергоспестяващите CFL крушки отделят канцерогенни химикали и токсини – сред тях фенол, нафталин и стирен.

Илюстрация: Дейвид Дийс

Андреас Кирхнер от Федерацията на германските инженери казва:

„Около тези крушки се образува електрически смог. По тази причина ги използвам много рядко. Те не трябва да бъдат използвани в помещения със слаба вентилация и определено не в близост до (човешката) глава.“

Британски експерти настояват, че все пак трябва да бъдат направени още изследвания и призоваха потребителите да не изпадат в паника. (Очаквайте скоро новина, в която британските експерти, спонсорирани от „филантропите“ Ротшилд, ще обявят резултатите от свое проучване, което оборва проучването на немците – бел. Стопанина.)

Източник: Телеграф UK

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.